Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Европски шампион на месту којем припада

Црвена зведа је ову јесен 2020. године и поред много проблема изазваних пандемијом корона вируса, успела да приведе крају на маестралан начин и то пре свега у европским такмичењима. Наш клуб је прошао групну фазу са 11 бодова и тако као један од шест бивших првака Европе обезбедио пролеће у другом по реду најквалитетнијем такмичењу Старог континента.

Манчестер Јунајтед, ПСВ, Ајакс, Милан, Бенфика и наша Црвена звезда играће шеснаестину финала Лиге Европе. Изабраници Дејана Станковића су се тако поново придружили самом крему европског фудбала где је нашој Звезди по свим параметрима и место. Успех вредан у најмању руку аплауза пуне Маракане, а сигурни смо да то не би изостало да су наши навијачи могли да бодре своје љубимце ове јесени.

Иако се екипа Дејана Станковића суочила са бројним недаћама и проблемима које је ова, у најмању руку најнеобичнија полусезона донела са собом, црвено-бели тим је показао да вреди, показао да у групи која није била нимало лака може да освоји двоцифрени број бодова и да као други на табели прође у даљи ток такмичења, где са нестрпљем очекује да, у понедељак 14. децембра, сазна име противника са којим ће се суочити у фебруару наредне године.

Почетак групне фазе свакако није био нимало лак. У првом колу Звезда се сусрела са једном од шест најбољих екипа немачке Бундеслиге – Хофенхајмом. Наш тим је и поред добре игре и одличног утиска из Зинсхајма отишао празних руку јер је немачки прволигаш славио резултатом 2:0. То је уједно и једини негативан резултат ове јесени у групној фази Лиге Европе, јер су потом су уследиле две сјајне победе на Маракани.

Прво је убедљиво савладан Слован из Либереца у другом колу резултатом 5:1, а голове су постигли Бен (два), Катаи, Гајић и Фалћинели. Потом и победа од 2:1 над носиоцем групе, белгијским Гентом, коју су извојевали наши играчи головима Канге и Катаија, да би у „реваншу“ у Генту тим Дејана Станковића славио резултатом 2:0 који су головима обезбедили Петровић и Милуновић. Уследио је реми са једном од најбољих екипа Бундеслиге, из прошле сезоне, Хофенхајмом који је једини успео да “украде” бод са Маракане ове јесени. У последњем колу Звезда је ремизирала са Слованом у Чешкој 0:0 и тако продужи време од 270 минута без примљеног гола у Лиги Европе.

Колико сви звездаши треба да буду поносни на своје играче говори и чињеница да је капитен Црвене звезде Милан Борјан изабран за најбољег голмана групне фазе Лиге Европе, док је Немања Милуновић по броју бодова најбољи штопер, а други најбољи дефанзивац другог по реду такмичења у Европи. Колико је велики успех чињеница да је мрежа Милана Борјана у претходна три европска дуела била сачувана говори управо то да су изабраници Дејана Станковића били нерешива енигма за сваког противника. Наш тим је групну фазу Лиге Европе завршио на четвртом месту по броју најмање примљених голова у овој фази такмичења и то у конкуренциији од 48 тимова. Будући на велики број тимова, међу којима су велика имена европског клупског фудбала који учествују у Лиги Европе остварен је резултат додатно добија на значају.

Док жељно исчекујемо име противника у шеснаестини финала Лиге Европе, које ћемо сазнати у понедељак 14. децембра после 13 часова, можемо са осмехом на лицу и великим задовољством да кажемо да се Звезда вратила на путеве славе и да ће, кога ког да извечемо, наши момци пружити максимум како би своје навијаче учинили још поноснијим.

 

The post Европски шампион на месту којем припада appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment