Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Ову недељу у свету Звездаша су, нажалост, обележиле повреде. Било је мало голова и асистенција, мало шанси… Све у свему, можда и најгора недеља у 2012. години по бивше Звездине играче и њене присталице које играју фудбал.

Никола Жигић после поготка против Лидса

У Енглеској је и поред неколико тимова из Премијер лиге, једини клуб који је играо четврт-финале FA Купа био само члан Чемпионшипа – Бирмингем Сити. „Плавци“ из Мидландса су показали да се нису случајно нашли у прилици да се боре за Вембли, и одиграли су одличну утакмицу на Стемфорд Бриџу против Челсија која је завршена нерешено – 1:1. Бирмингем је и поред одсуства повређеног Жигића успео да поведе и држи то вођство до  62. минута, када је, ипак доста скупљи и квалитетнији тим Челсија успео да изједначи. Ипак, Бирмингем има шансу да направи велику сензацију, и елеминише лондонског гиганта у среду, када ће Челси гостовати на Сент Ендрјуз стадиону.

Милан Бишевац(десно) на утакмици са Монпељеом

У Француској – још повређених играча. Немања Пејчиновић је пропустио још једну утакмицу Нице, и види се колико недостаје својима саиграчима, поготово у одбрани. Црвено-црни су са чак 3:0 поражени од конкурента у борби за опстанак – Дижона и у веома ташкој ситуацији се налазе. Ипак, ако је за утеху, бивши омладинац Звезде ће, како јављају француски медији бити спреман за наредни меч, који Ница игра са Каеном у петак. И Павле Нинков је из истог разлога пропустио утакмицу свог Тулуза. Ипак, љубичасто-бели су били успешнији од колега из Нице, и уместо пораза, победили су са 0:3 у гостима. Поражена екипа била је Нанси, а Тулуз је победом прекинуо низ лоших резултата. Ипак, ти лоши резултати су коштали бившег учесника Лиге Европе да се наредне сезоне нађу у том такмичењу, јер иако само два бода заостаје за Маресјом, који се налази на позицији за ЛЕ, има чак три екипе које заузимају позиције између ова два тима. Ипак, у Француској је било Звездашке крви на теренима. Милан Бишевац је играо у великом дербију између Парис Сент Жермена и Монпељеа. Нови-стари српски репрезентативац је одлично одиграо, иако су „свеци“ примили два гола. Исто толико су и постигли погодака, па је резултат био нерешен, и ПСЖ је остао на челу Лиге 1. У Лиги 2 је Нант одиграо врло незанимљиву утакмицу са Мецом, која је и завршена без голова. Прво полувреме за жуто-зелене је играо Филип Ђорђрвић, али није оставио Бог зна какав утисак. Стога је смењен, и уместо њега је у другом полувремену играо Вилторд. Ђорђевић је ове сезоне постигао пет голова на шеснаест утакмица, што није баш за похвалу, али ако се зна да је од тих пет, три постигао на претходне четири утакмице, то говори на се српски нападач налази у доброј форми. Нант има шансе да се пласира у Лигу 1, налази се на четвром месту у другом рангу такмичења, али пет бодова заостаје за Клермоном.

Душан Баста

Ни Италија овог викенда није прошла без повређених Звездаша. Ненад Томовић је морао да пропусти убедљиву победу његовог Лећеа над конкурентом у борби за опстанак, Сијеном, од чак 4:1. Ђало-роси су тако потврдили сјајну форму, и у односу на -7, колико је било пре неколико кола, сада заостају само два бода за Сијеном. А Интер је наставио серију катастрофалних игара и резултата. Неро-азури су поново запали у резултатску кризу, након ужасног почетка сезоне. Сада су поражени од Болоње на свом стадиону, са чак 0:3, што им је био трећи везани пораз и шеста утакмица без победе. На овом мечу ни на клупи није било опорављеног Дејана Станковића, а пошто ће Раниери морати нешто да мења, бившег кашитена репрезентације очекујемо већ на наредној утакмици против Марсеја у Лиги Шампиона. И Ђенова је нанизала трећи узастопни пораз. Изабраници Пасквала Марина, међу којима је био и Бошко Јанковић, су на свом терену поражени од Кјева из Вероне. По свему судећи, иако су дошли у прилику за то, Ђеновљани наредне сезоне неће играти Лигу Европе, јер су сада пали на релативно врло лоше, једанаесто место, и шансе за европско такмичење су и минималне. Једини клуб из Италије у коме игра бивши Звездин фудбалер, а да није поражен био је Удинезе, који је без голова одиграо са Каљаријем. За бјанко-нере, који већ четири утакмице не знају за тријумф, играо је врло добри Душан Баста. Потенцијални српски репрезентативац се после више од годину и по дана вратио на терен почетком ове сезоне, и одмах се изборио за стартних једанаест, где се налази читаве сезоне и један је од најбољих играча Удинезеа, који се бодом поново попео на трећу позицију, која му гарантује квалификације за Лигу Шампиона.

Вујадин Савић(у жуто дресу) на свом дебију у Дрездену

У Бундеслиги је Штутгарт поново уписао пораз, овога пута од Хановера – 4:2. У тиму Шваба је последњих петнаестак минута играо српски репрезентативац, Здравко Кузмановић. Занимљиво је да су гости за време његовог боравка на терену постигли оба поготка. И поред свега, Кузмановић је незадовољан статусом у клубу, и вероватно ће напустити екипу Штутгарта на крају сезоне. А у Цвајти је за Динамо Дрезден коначно дебитовао Вујадин Савић. Млади штопер је је одиграо добро већи део утакмице, али му је опала концентрација у завршници, као и његовим саиграчима у одбрани, па је Динамо пропустио вођство од 1:2 против Падерборна и меч се завршио нерешено – 2:2. Дрезден се налази да десетом месту Бундеслиге 2, и готово да нема шансе ни за пролазак у виши, и за испадање у нижи ранг такмичења.

Филип Ђуричић(у средини) прославља погодак против НАК-а са саиграчима

У Холандији су Звездини клинци још једном показали колико вреде, и колико би значили свом вољеном клубу. Филип Ђуричић је постигао једини гол у сусрету између његовог Херенвена и НАК Бреде, тако доневши злата вредну победу плаво-белима. Наиме, у овом колу су поражени и ПСВ и АЗ Алкмар, и то убедљиво са 3:0, а управо ова два тима су једини клубови испред Херенвена на табели Ердивизије. Овако, и поред победе, Херенвен је остао трећи, али са само два бода мање од конкурената за освајање шампионата. Гол Ђуричића можете да видите испод текста. Остала два клуба у којима играју Звездаши су поражени. Де Графшап је доживео тежак пораз код куће од конкурента у борби за опстанак, Венла. Плаво-бели из Дотинхема су и поред вођства изгубили 1:4. У саставу Де Гафшапа један од ретких који је приказао солидну игру је Ненад Срећковић. Левокрилни нападач који није добио праву шансу у Звезди је стандардан у Де Графшапу, и после Де Леува је најбољи асистент екипе. Ипак, има много разлога за бригу, јер је његов тим убедљиво последњи, и једина шанса њему и његовим саиграчима је да изборе претпоследње место, са којим играју бараж против вицешампиона Ерстедивизије. Рода је доживела блажи пораз, ако је за утеху. Жуто-црне је поразила екипа Хераклеса резултатом 2:1. Роди, у чијој је екипи 90 минута забележио Јагош Вуковић, пресудило је искуључење голмана Кишека, после чега је уследио пенал који је Хераклес искористио, тако освојивши три бода. Вуковић се усталио у екипи Роде, и чини њену окосницу. О, за разлику од Срећковића нема разлога за бригу, јер је Рода обезбедила опстанак, и има шансе за Лигу Европе.

Ибрахим Соме

Југо-западније, у Белгији, Ибрахим Гај се поново привикава на клупу. Искусном Сенагалцу је реми Локерена и Гента(1:1)  био шести везани меч како не игра, а последњи пут је играо против Лирса пре тачно месец дана. Гај није у првом плану, и његова будућност у белгијском фудбалу је неизвесна. За разлику од њега, у Белгији константно игра његов имењак, Ибрахим Соме. Додуше, Соме је у трећелигашком Ла Лувиер Центру. Ипак, тамо је најбољи стрелац, али свој  голгетерски потенцијал није показао на претходној утакмици против Екселсиор Вирона, када је био 0:0. Ово би могло Ла Лувијер да кошта промоције у виши ранг, јер сада имају два бода мање и утакмицу више првопласираног Мускор-Перувелца.

Едгар Бруно да Силва

У Португалу су снаге одмерили, са једне стране Виторија Химараеш, а са друге Бенфика. У обе екипе су играли момци који су носили Звездин дрес: за Виторију Едгар да Силва, а за Бенфику Немања Матић. Утакмица је била „тврда“ и виђено је мало шанси. Ипак, једну своју је искористила Виторија, која је успела да поведе, и до краја меча сачува резултат. У победничкој екипи се Едгар није пуно показао. Може се рећи да је одиграо и испод просека, јер је у пар наврата на несхватљив начин губио лопте. Ипак, има много више разлога за задовољство од Матића, који је коректно одиграо у дефанзиви, за разлику од његових саиграча на месту штопера. Матић је добио и жути картон, управо после старта над Едгаром , а замењен је у 58. минуту, пошто је Бенфика морала да јури резултат. После оваквог исхода, Виторија је задржала колике-толике шансе за борбу за Лигу Европе, док је Бенфика остала лидер, али са само два бода више у односу на шампиона – Порто.

Дејан Миловановић

У Грчкој – још једна повреда. Као што већина вас зна, за Марка Пантелића је ова сезона завршена, пошто је сломио скочни зглоб. Ипак, повреда популарног Пантеле није спречила његове саиграче из Олимпијакоса да славе победу у малом атинском дербију са Паниониосом. Трилоси су победили резултатом 2:0, тако оставши у трци за шампионску титулу са Панатинаикосом, од кога имају само два бода мање. Стање је доста лошије за Паниониос, за који ни на овом мечу ни клупу није грејао Дејан Миловановић. Наиме, после низа лоших резултата црвено-плавима прети испадање у нижи ранг. Имају само пет бодова више од Панаитоликоса, и уколико се нешто не промени, шансе за испадање ће им бити све веће. Можда је то прилика да коначно мало шансе добије и Миловановић, који је незадовољан статусом у клубу. А ОФИ у коме игра Мирнес Шишић није играо овог викенда, јер је његов сусрет одложен.

У Турској je Бруно Мезенга коначно добио већу минутажу. Он је од 43. минута играо за Орду, но није успео да постигне гол. На крају, он и његови саиграчи су поражени од Газиентепа са 1:0. Мезенги је ово био други улазак у игру по повратку у Турску, и није успео да постигне гол. Његов нови клуб је једанаести на табели турског шампионата, и има шанси да се нађе у плеј-офу за Лигу Европе.

Иван Тричковски

Koлико год успеха имао у Лиги Шампиона, несхватљиво је како АПОЕЛ игра лоше у домаћем првенству. Жуто-плави су са 2:0 поражени од свог великог ривала, Анортозиса. И поред добрих партија у најелитнијем европском такмичењу, Иван Тричковски, који је играо и ову утакмицу је постигао само пет голова у шампионату и у задње време се налази у слабој форми. АПОЕЛ је после другог везаног пораза пао на треће место и има четири бода мање од водеђег АЕЛ-а.

Баркоса после поготка против Гваратингуете

На јужноамеричком континенту Eрнан Баркос наставља да бриљира у новом клубу. Постигао је гол из пенала за Палмеирас, који је са 2:3 савладао Гваратингуету. Зелено-бели су тако везали пету победу, а још не знају за пораз у Паулиста А лиги. После ове победе, Палмеирас се поепео на чело лиге, а Баркос се сјајно привикао на нову средину, и из три утакмице је дао два гола. Његов гол на претходној утакмици можете погледати испод текста.
Преглед завршавамо у Мексику, где Сегундо Кастиљо наставља са добрим партијама у дресу Пачуке. Ипак, овај викенд му неће остати у најлепшем сећању, јер су он и његови саиграчи поражени од Клуб Америке са 1:0. Пачука се и поред пораза налази на солидном, шестом месту, а да је којим случајем победила била би прва. Кастиљо, кога су ове зиме медији повезивали са Војводином константно игра у Мексику и сигурно је да ће до лета остати у Пачуки.

 

Повезане вести

3 comments

delija86 феб 23, 2012 at 08:43 Reply
Dragan феб 22, 2012 at 20:12

Cisto da se zna, na 4 pripremne utakmice Trifunovic dao 7 golova…eto koga smo mi pustili :/

Reply
Alex Krycek феб 23, 2012 at 01:08

Nema veze, vazno je da je nama ostao Borha -.-

Reply

Leave a Comment