Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Приче о Звездиним трофејима: Летња Лига шампиона 1971.

Црвена звезда је током своје богате историје освојила бројне трофеје којима је украсила витрине црвено-белог музеја, а доносимо вам причу о трофеју „Летња Лига шампиона“ који је наш тим освојио давне 1971. године.

Црвена звезда је у периоду од 1969. до 1973. године учествовала у такмичењу званом „Летња Лига шампиона“ у којем су партиципирали сви послератни шампиони тадашње Југославије. Сам шампионат одржан је у периоду паузе националног првенства током јула и августа, а у последњем издању такмичења одиграном 1973. године учествовала је и репрезентација Југославије. Наш тим је био освајач престижног такмичења 1971. године када су у конкурецнији били Хајдук, Војводина, Партизан, Сарајево и Динамо из Загреба. Сам формат је био такав да су екипе играле у систему свако са сваким по један меч.

Први дуел наш тим је одиграо против Војводине на гостујућем терену 25. јула, а меч је завршен резултатом 1:1. Пред 12.000 гледалаца једини погодак за наш тим постигао је Драган Џајић. У следећем колу, 29. јула на стадиону ЈНА, Звезда је савладала вечитог ривала са чак 3:1. На утакмици је пристуствовало 25.000 гледалаца, а Црвена звезда је решила питање победника у првом делу игре. Сјајно је наш тим отворио утакмицу поготком у другом минуту, а стрелац је био Станислав Караси у другом минуту. Након тога за наш тим погодили Слободан Јанковић у 12. и Зоран Филиповић у 27. минуту утакмице. У трећем колу Звезда је била боља од још једног великана са Балканског полуострва, а наши тадашњи првотимци су славили над Диманом из Загреба са 4:2. Меч је такође одигран на стадиону ЈНА, а мрежу ривала погађали су Сеад Сушић, Никола Јанковић, Зоран Филиповић и Станислав Караси.

У оквиру петог кола црвено-бели су славили над Сарајевом победом од 1:0, а једини погодак за наш тим постигао је Миљан Кери у четвртом минуту сусрета. На последњем мечу, 5. августа 1971. године, у оквиру овог такмичења Црвена звезда је одиграла без голова са Хајдуком као домаћин пред 27.000 гледалаца. После пет одиграних утакмица Звезда је освојила Летњу Лигу шампиона као прва екипа на тебели са укупно осам освојених бодова и на тај начин донела још један трофеј у витрине свог музеја.

Табела Летње Лиге шампиона 1971. године:

1. Црвена звезда 8 бодова, гол разлика 9:4
2. Хајдук 7 бодова, гол разлика 10:5
3. Сарајево 6 бодова, гол разлика 8:5
4. Војводина 6 бодова, гол разлика 7:6
5. Партизан 3 бода, гол разлика 8:12
6. Динамо 0 бодова, гол разлика 4:14

За Црвену звезду су наступали: Ратомир Дујковић, Милован Ђорић, Петар Кривокућа, Зоран Антонијевић, Владислав Богићевић, Станислав Караси, Зоран Филиповић (5 утакмица), Михаљ Кери, Душан Николић (4 утакмице); Бранко Кленковски, Слободан Јанковић, Сеад Сушић, Бошко Кајганић, Бранко Радовић, Миле Новковић (3 утакмице), Јован Аћимовић (2 утакмице), Драган Џајић, Сава Карапанџић, Никола Јовановић и Александар Панајотовић (1 утакмица).

Стрелци: Станислав Караси, Слободан Јанковић и Зоран Филиповић (два гола), Драган Џајић, Сеад Сушић и Михаљ Кери (један гол).

The post Приче о Звездиним трофејима: Летња Лига шампиона 1971. appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment