Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Звездини европски преокрети

Црвена звезда пред реванш меч са Ренџерсом има три гола заостатка, а иако делује да је преокрет тежак задатак за изабранике Дејана Станковића, не би било први пут у црвено-белој историји да наш тим након пораза у првом мечу надокнади заостатак и прође у наредну рунду.

Први пут се то десило далеке 1962. године, када је Звезда одмерила снаге са Еспањолом у оквиру Купа сајамских градова. У првом мечу у Шпанији, домаћин је славио са 2:1, а онда је уследио реванш у Београду. Наш клуб је убедљиво победио резултатом 5:0, и тако и упркос поразу у првом мечу прошао у полуфинале овог европског такмичења. Осам година касније, слично је виђено и у двомечу са Ујпешт Дожом. У првом сусрету, Ујпешт Дожа је савладала нашу екипу са 2:0, да би црвено-бели две недеље касније у Београду убедљиво славили са 4:0, и на тај начин прошли у осмину финала Купа европских шампиона.

У истој сезони, Црвена звезда је након преокрета славила и против Карл Цајса из Јене. У првом мечу, Карл Цајс је успео да победи резултатом 3:2, али то није била препрека за наше фудбалере да пруже фантастичну партију у реваншу. Тог 24. марта 1971. године у Београду, наши фудбалери су одиграли још једну невероватну утакмицу, и убедљивом победом резултатом 4:0 обезбедили пласман у полуфинале Купа европских шампиона. У сезони 1974/75. виђен је још један европски преокрет у режији црвено-белих фудбалера. Наш тим је одмерио снаге са грчким ПАОК-ом, а у првом мечу у Солуну, домаћи су славили минималним резултатом. Уследио је реванш у Београду, у ком су наши играчи поново показали карактер, и славили резултатом 2:0, и на тај начин прошли у осмину финала Купа победника купова.

Две године касније, одиграна је још једна историјска утакмица. Звезда је одмерила снаге са Локомотивом из Пловдива у првом колу Купа УЕФА, а први меч је одигран у Бугарској. Домаћин је победио са 2:1, али ништа није било решено. У реванш сусрету у Београду, наш клуб је успео да направи још један велики преокрет, и победи резултатом 4:1, и тако прође у наредну фазу такмичења. У сезони 1978/79 одигран је још један историјски двомеч, који комплетна црвено-бела јавност памти као један од највећих преокрета у историји нашег клуба. Противник је био Динамо из Берлина, а први меч одигран је управо у главном граду Немачке. Домаћи су славили са 5:2, те је тако на нашим фудбалерима био врло тежак задатак, јер су морали да надокнаде три гола заостатка. Ипак, Звездини играчи су још једном показали невероватан карактер и менталитет, и у Београду успели да убедљиво победе са 4:1, и голом у последњем минуту меча обезбеде победу вредну проласка даље.

Још један европски преокрет виђен је 1980. године, када је Звезда одмерила снаге са Базелом. У првом мечу у Швајцарској, Базел је остварио победу минималним резултатом, да би наша екипа у реваншу направила још један преокрет, и победивши са 2:0, прошла у четвртфинале Купа европских шампиона. Већ у наредној сезони, виђен је још један европски преокрет у режији Звездиних првотимаца. Наш тим је одмерио снаге са Бањиком из Остраве, а први меч је одигран на гостујућем терену. Домаћин је славио са 3:1, и деловало је то као још један тежак задатак за наше играче. Уследио је реванш у Београду, и још један велики преокрет, а наши фудбалери успели су да победе са 3:0 и на тај начин прођу у даљи ток такмичења.

Један од највећих преокрета у новијој историји, виђен је 2009. године, у оквиру квалификација за Лигу УЕФА. Наш клуб се састао са Динамом из Тбилисија, а први меч је одигран у Грузији. Домаћи су славили са 2:0, али је уследио реванш у Београду. У епској утакмици, црвено-бели су славили са 5:2, и на тај начин прошли у наредну рунду. Последњи у низу европских преокрета, виђен је 2021. године, када је Звезда одмерила снаге са Каиратом. Наш клуб је у првој утакмици на гостујућем терену поражен са 2:1, а седам дана касније, на Маракани је одигран реванш. Црвено-бели су убедљиво победили са 5:0, и тако прошли у даљи ток такмичења, а након тога се и пласирали у групну фазу другог по јачини европског клупског такмичења. Надамо се да ће се историја поновити, и да ће наши фудбалери успети да обезбеде пролаз у четвртфинале Лиге Европе, а једно је сигурно, атмосфера ће бити за памћење.

The post Звездини европски преокрети appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment