Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Најубедљивије европске победе на Маракани

Црвена звезда је у својој историји поред феноменалних резултата успела и да оствари европске победе на стадиону „Рајко Митић“ које су упамћене по великом броју голова. Црвено-бели су на тај начин дошли до најубедљивијих победа на популарној Маракани, а изабраници Дејана Станковића верују да један такав тријумф над Ренџерсом може да их одведе у четвртфинале Лиге Европе.

Прва у низу убедљивих победа на нашем стадиону је остварена 1957. године када је наш клуб савладао Стад Диделанж резултатом 9:1 у оквиру реванш утакмице шеснаестине финала Купа европских шампиона. Већ тада су црвено-бели најавили да ће Звездина историја бити испуњена оваквим победама. Нису дуго чекали навијачи Црвене звезде за још један феноменалан резултат у европским такмичењима. Већ 1962. године је Еспањол чувеном „петардом“ поражен на нашем терену, а овога пута се играло четвртфинале Купа сајамских градова.

Исте деценије, само четири године касније поново је виђено пет голова у мрежи противника на стадиону „Рајко Митић“, жртва је био Атлетик Билбао у првој рунди такмичења Купа сајамских градова. Традиција убедљивих победа се наставила и 1969. године, а наш тим је бацио на колена Линфилд, који је испраћен са осам голова у мрежи, тада се играла шеснаестина финала Купа европских шампиона. У сезони 1970/71. првотимци Црвене звезде су неколико пута показали да је ефикасност јача страна нашег тима. Резултатом 4:0 на Маракани поражени су Ујпешт Дожа и Карл Зеис Јена.

Годину дана после најуспешније сезоне у историји клуба, у шеснаестини финала Купа европских шампиона 1991. године је савладан Портдаун резултатом 4:0. Наставак феноменалног низа је уследио 1996. године када је у Београду Кајзерслаутерн претрпео пораз, поново је било 4 гола у мрежи противника, а утакмица је одиграна у оквиру првог кола Купа победника купова. Две године касније је у квалификацијама за Куп УЕФА остварена једна од најубедљивијих победа. Резултатом 7:0 је на Маракани поражен Колхети.

Наставили су црвено-бели и у 21. веку да бележе убедљиве победе у европским мечевима на нашем стадиону, а прва екипа која је претрпела пораз са великом разликом је био Торпедо у оквиру квалификација за Лигу шампиона 2000. године. Затим је наш тим 2003. године борбу за такмичење у Куп УЕФА започео против екипе Нистру која је са нашег терена испраћена „петардом“. Још једном су црвено-бели у квалификацијама за Куп УЕФА показали доминацију на терену, а 2005. године је Интер Запрешић био надигран и савладан 4:0. Четири године касније је на Маракани гостовао Рудар Велење који је исто прошао као и Звездин противник из 2005. године.

Једна од најубедљивијих европских победа у историји нашег клуба је против Вентспилса, остварена је у сезони 2011/12. у квалификацијима за Лигу УЕФА, а резултат је био 7:0. Нема сумње да се навијачи Црвене звезде одлично сећају претходне сезоне када је у првом колу квалификација наш тим „петардом“ против Европе започео европски пут. Свежа је у сећању заљубљеницима у црвено-беле боје и утакмица против Каирата из ове сезоне када су фудбалери Црвене звезде на крилима малишана стигл до победе од 5:0. Последњи у низу феноменалних мечева и убедљивих победа био је дуел са Клужом када су изабраници Дејана Станковића са 4:0 савладали екипу из Румуније.

Верујемо да ће фудбалери нашег тима наставити у истом ритму и да ће и против Глазгов Ренџерса забележити још једну убедљиву победу која ће исписати историју Црвене звезде.

The post Најубедљивије европске победе на Маракани appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment