Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звезда дочекује Нишлије и креће у јуриш на шесту узастопну титулу и директан пласман у Лигу Шампиона!!!

Фудбалери Црвене звезде након још једне успешно завршене сезоне, која ће по много чему остати упамћена као историјска, јер је освојена историјска пета узастопна шампионска титула, а одбрањена је и дупла круна по други пут у историји нашег клуба, након још једног чувеног ,,Звездиног пролећа”, док је у европским такмичењима наша екипа изборила 1/8 финала Лиге Европе, крећу у нову сезону, са жељом да лествицу очекивања помере макар још мало височије.
Нова фудбалска сезона у Србији, овај пут под покровитељством компаније ,,Моцарт”, отворена јуче, дуелом између екипа Вождовца и Новог Пазара, носи са собом највећи улог у новијој историји нашег клупског фудбала, директан пласман у Лигу Шампиона.
А фудбалери нашег првака дочекаће у Недељу од 20 часова екипу Радничког из Ниша на стадиону ,,Рајко Митић” у оквиру првог кола Моцарт Суперлиге Србије.

Црвено-бели у нову сезону улазе са старим циљевима, одбраном дупле круне и са тежњом да се у Европи догура бар корак даље у односу на претходну сезону у којој су дошли  до 1/8 финала Лиге Европе, где сплетом несрећних околности нису успели да прођу екипу Глазгов Ренџерса која је у даљем току такмичења дошла до финала где је поражена од екипе Ајнтрахта из Франкфурта. Захваљујући фантастичним резултатима у претходних пет сезона где су црвено-бели у домаћим оквирима освојили пет шампионских наслова којима су придодали и два трофеја намењена освајачу националног купа, круна је стигла наступом у европским такмичењима.
Па су након три групне фазе Лиге Европе, где су у сва три наврата изборили и наступ на пролеће, два пута 1/16 и једном 1/8 финала, те две групне фазе Лиге Шампиона, црвено-бели достигли највећи пласман у постбаријевској ери и 34. позицију на клупској ранг листи УЕФА, а захваљујући тим успесима донели су рекордан пласман нашем шампионату, једанаесту позицију која у наредној сезони гарантује директан пласман у групну фазу Лиге Шампиона екипи која се окити шампионским почастима.
Па ће тако такмичарска сезона пред нама представљати својеврсне квалификације, а фудбалери Црвене звезде имаће јединствену прилику да се  у само девет месеци два пута пласирају у најелитније фудбалско такмичење на Старом континенту, Лигу Шампиона.
Стога нема потребе наглашавати важност сезоне која је пред нама.

Да би остварили зацртане циљеве у наредној сезони, уз жељу да се још више приближе захтевима модерног фудбала, стручни штаб Црвене звезде на челу са Дејаном Станковићем и клупско руководство, дали су све од себе да у овом прелазном року ,,убрзају” и подмладе екипу, како би били још квалитетнији и конкурентнији на највишем новоу.
Генерални директор Црвене звезде, Звездан Терзић у свом обраћању првог дана јуна, на редовном брифингу пред новинарима, најавио је велика улагања, како би се испунили зацртани циљеви.
У ту сврху ангажовани су репрезентативац Замбије, Кингс Кангва, некадашњи идеолог игре Арсенала из Туле, где је играо под диригентском палицом нашег некадашњег тренера Миодрага ,,Грофа” Божовића, који је имао само речи хвале на рачун младог фудбалера.
Затим репрезентативац Гане, Осман Букари, играч белгијског Гента, којег Звездини навијачи памте из двомеча са нашим клубом у оквиру групне фазе Лиге Европе, где је управо овај млади фудбалер демонстрирао своје брзинске способности.
Док су са позајмица враћени Ибрахим Мустафа који је наступао за екипу Новог Пазара, где је био један од најзаслужнијих што је екипа са обала Јошанице изборила опстанак у друштву најбољих.
Владимир Лучић који је играма за екипу ИМТ-а, дошао до статуса најбољег прволигашког фудбалера.
Те млади штопер и један од најталентованијих изданака наше омладинске школе, Стефан Лековић.
И за крај голман Никола Васиљевић, који је својим наступима за екипу крушевачког Напретка изборио повратак у редове шампиона.
Није тајна да тренер и управа траже нападача другачијих карактеристика од оних које већ имамо у нашем саставу, а дани пред нама ће показати ко ће бити нови вођа ,,навале” Црвене звезде.
Док ће остали доласци углавном зависити од одлазака.
Што се тиче одлазака, клуб су напустили десни бек Милан Гајић, којем је истекао уговор и који је потписао за московски ЦСКА. Штопер Срђан Бабић, којег је након позајмице откупила екипа Алмерије.
Док ће млади Андреј Ђурић, Андрија Радуловић и Илија Бабић потражити неопходне минуте у екипама Домжала, односно Младост ГАТ.
Остаје да се види ко ће од Звездиних ,,бонуса” да оде на позајмицу по потребне минуте на највећој сцени како би стекли неопходно искуство и прилику да у догледно време постану носиоци игре нашег шампиона.
Што се осталих одлазака тиче, свакако највеће интересовање влада за новопеченог ,,А” репрезентативца Страхињу Ераковића, али је клуб категоричан да га задржи бар до краја европских квалификација.

Црвено-бели су припреме за нову сезону одрадили у две фазе.
Прва је била на Златибору где је акценат био на физичким припремама, где су за крај, пред повратак у Београд одиграли и пријатељски меч против екипе Јединство Путева, славивши са 2:1, голом Славољуба Срнића и аутоголом Митрашиновића.
У Словенији је екипа радила на уигравању и увежбавању тактичких замисли нашег стручног штаба.
Па су на пријатељским мечевима виђене разне комбинације и замисли које је испробавао наш стручни штаб.
У оквиру другог дела припрема, наши фудбалери су одиграли и три контролна меча, забележивши по победу (Браво 2:1, Живковић х2) реми (Домжале 1:1, Лучић) и пораз (Копер 0:1).
Да би генералну пробу наш клуб имао на велелепном стадиону у Сочију против шампиона Русије, екипе Зенита.
Црвено-бели су кад се све сабере и поред пораза од 2:1 (Мостовој, Касиера-Катаи), оставили јако добар утисак демонстриравши брз и директан фудбал, са доста трчања и пресинга по целом терену.
Главобољу нашем тренеру задају повреде Радована Панкова, Охија Омоијуанфа и Ненада Крстичића, као и нешто лошија форма љубимца Звездиних навијача, Милана Павкова и десног бека Кристијана Пићинија. Но нема сумње да је наш стручни штаб темпирао форму за период када то буде било најбитније, за августовске мечеве европских квалификација, као и за пет суперлигашких мечева од чега су три дербија (Војводина, Чукарички и Партизан).

Пред почетак нове, историјске сезоне која је пред нама, шеф стручног штаба Црвене звезде, Дејан Станковић, изнео је своја очекивања:

Одмор је био кратак, неких 14 дана, али тако је свима, па и нама. Припреме су припреме и оне и служе за уигравање, подизање форме. Имаш могућност и да пробаш неке тактичке замисли, да видиш како то изгледа. Мене је занимала последња утакмица и била је стварно добра, против јаког противника. Исто смо тако и зимус против Шахтјора оставили добар и јак утисак, умем да се нашалим са играчима и да кажем да су изгледали феноменално и да нема изговора за улазак у првенство. Свесни смо шта нас чека, као и како је то бити у улози фаворита. Кад причамо о једној утакмици, па ти је унапред дају као побеђену је много тешко, а не када ти неко приписује цео шампионат унапред. То је један дуг маратон, трка где ће бити и умора и повреда и добрих и лоших ствари. Само онај који се спреман да ментално и физички све то издржи биће онај прави. Прошла година је за нас била изузетно јака у сваком смислу те речи и резултатски и доста психички тешка са притиском од прве утакмице и онда бих се одмах надовезао да знамо шта нам је чинити од сутра. Сутра је прва утакмица једног историјског шампионата за фудбалску Србију, тако да ћемо ми гледати да будемо протагонисти од самог старта – истакао је Станковић.

Говорио је Станковић и о прелазном року у домаћем првенству.

Испратили смо сви прелазни рок наших клубова, морао је веома брзо да се уради јер је првенство већ јуче почело. Доста клубова је морало веома брзо да решава своје статусе. Сигуран сам да ће првенство бити занимљиво и тешко, ништа лакше од прошле године. Једноставно нећемо имати право на кикс, свако ће желети да победи Црвену звезду, на нама је да одговоримо на прави начин. Прихватамо улогу фаворита, јер када си у Црвеној звезди не можеш да бираш да ли желиш или не. Једноставно је то обавеза и циљеви су јасни, на сва три фронта идемо да извучемо максималан број утакмица, то сам причао целу прошлу сезону, то причам и сада и да се нападне титула од првог кола. Свака титула је важна, свака година је много битна, једна носи престиж, друга новац, трећа можда рекорд. Свако првенство може да се позове на важност, али је ово једно од специфичних првенстава које може да донесе доста доброг Црвеној звезди. Неко сам ко је рођен у Београду и ко је одрастао у овом клубу и дете сам Црвене звезде, а сада имам прилику да са мојим стручним штабом и момцима Црвеној звезди донесем нешто много важно и значајно, то може да буде једна прекретница нашег клуба. Звезда је велика и остаће велика, али сви знамо шта доноси директна Лига шампиона у наредних пар година. Мени је велика част и задовољство што могу да браним Звезду изнутра поново и да покушам заједно са момцима да како у овој историјској, тако и наредним годинама будемо компетентни, направимо велике ствари са Црвеном звездом и упишемо се у историју клуба.

Осврнуо се млади стратег и на појачања која су у летњем прелазном року стигла у Црвену звезду.

– Надам се да ће нови играчи, заједно са момцима који су дуже ту правити разлику. Имали су времена да упознају групу, начин рада и стил игре какав Црвена звезда жели да практикује. Букари је доста квалитетно и брзо крило. Кангва је динамичан момак, који има јак карактер и не либи се на било ком делу терена да преузме одговорност, има динамику која је нама потребна и која се мени лично свиђа. Имамо гаранцију са момцима који су ту остали, са окосницом тима, али имамо и два нова члана, тако да од Звезде можемо само бољитак да очекујемо у наредном периоду.

Дејан Станковић је потврдио да четири играча неће бити у саставу за сутрашњи меч.

Крстичић неће бити у саставу, као и Бен због смртног случаја у фамилији, он је отпутовао у Париз и враћа се у понедељак. Панков је на првој пријатељској утакмици покидао лигамнете скочног зглоба, њега очекује још 10-15 дана опоравка и он ће нам се придружити крајем овог месеца. Охи је такође ван строја две недеље.

Шеф стручног штаба нашег тима говорио је и о мотивацији играча.

Није потребна већа мотивација од ове године и ове сезоне. Мотивација је фактор који мора да постоји у сваком тренутку кад се игра за Црвену звезду, нико те не пита на ком ти је нивоу мотивација, то је обавеза уз овај дрес. Циљ је победити утакмицу.

Дотакао се стратег црвено-белих и екипе Радничког из Ниша.  

Митровић је ударна игла Радничког из Ниша, момак који показује квалитет, на сваких шест месеци се код њега види бољитак. Довели су Марјановића, момка чији ми се начин игре свиђа, остало је на њима. Остали су без једног штопера, видећемо и каква је ситауција на левом беку, ко ће играти, знамо све о њима. Не верујем да било шта може да нас изненади, ко год да игра, поштујемо свакога. Утакмица за утакмицу спремамо посебно сваку за себе, тако ће бити и сутра.

Говорио је Станковић о играчима који нису регистровани за предстојећи меч, али и истакао да је позајмица Ибрахиму Мустафи донела доста тога доброг.

– Имамо велики број играча, за ову утакмицу неки нису регистровати, то је једноставно природан пут, не могу сви да буду лиценцирани. Они су ту са нама и тренирају.Позајмице су наш интерни договор и интерна процена ко би требао да оде. Види се колико је шест месеци значило Ибрахиму и колико се лепо развио. Постао је директан играч, момак који је захвалан и ради невероватно. Гладан је успеха, жеља за игром и мотивација су на нестварном нивоу. Он може бити један од припрема да наша Суперлига за шест месеци може да произведе квалитетног играча. Може да буде и стартер, зашто да не.

Осврнуо се и на велику подршку навијача.

Звездин навијач зна да препозна моменат и када је тешко и када је лепо. Лепа порука са њихове стране да је то најбитнија, свака је најбитнија, али ова има посебну тежину. Не сумњам да ће стадион бити добро испуњен, морамо да будемо и свесни да је лето и време одмора. Ко год да дође ми смо захвални.

За крај млади стручњак је нагласио  да црвено-бели не праве разлику између такмичења на сва три фронта и да максималан учинак желе у сваком мечу.

У Црвеној звезди не постоје приоритети. Немамо разлога нити имамо луксуз да можемо да бирамо, Звезда не бира, Звезда има јасне циљеве у складу са величином клуба, нема бирања – закључио је Станковић

Са друге стране екипа Радничког из Ниша, након завршеног првенства и освојеног четвртог места, којим су изборили премијерни наступ у квалификацијама за Лигу Конференција, у нову сезону улази са високим амбицијама.
У односу на прошлу сезону може се рећи да је највећа промена извршена управо на клупи Нишлија.
Након одласка са клупе Радослава Батака, као могући наследници помињали су се Александар Веселиновић, Славољуб Ђорђевић…међутим управа на челу са Ивицом Тончевим, одлучила се за искусног тренерског зналца Томислава Сивића, који је на старту прошле полусезоне дошао у Нови Пазар као спасилац, на крају успевши у својој намери да спаси клуб испадања у нижи ранг. Док је на клупу Радничког доведен са једним јединим циљем да кроз првенствену трку избори поновни излазак на европску сцену, али и да током лета покуша да направи искорак у европским квалификацијама.
Да је клуб озбиљан у својим намерама показују и активности у прелазном року. Поред тога што су задржали гро играча, клуб су појачали Никола Стајић бивши капитен Звездине филијале Графичара, грузијски интернационалац Антон Толордава, који долази из екипе Телави.
Француски леви бек Мака Гаку који долази из екипе Јура Долис, искусни Саша Марјановић, бивши играч крушевачког Напретка.
Млади Огњен Ајдар из Чукаричког, искусни Стефан  Димић који је у прошлој сезони бранио боје Новог Пазара, те нападач Сава Петров који долази из екипе лучанске Младости.
Док су клуб напустили искусни Никола Вујадиновић који се преселио у редове Чукаричког, Огњен Бјеличић је појачао екипу Хамрун Спартанса са Малте.
Никола Станковић је прешао у редове новог суперлигаша Младост ГАТ, док је искусни Филип Касалица појачао редове Графичара.

Пред дуел са Црвеном звездом, тренер Нишлија, Томислав Сивић, изнео је своја очекивања:

-Пред нама је најтеже могуће гостовање у нашој лиги. И Раднички, а и ја смо осетили горак укус Маракане. Знамо колико тамо може да буде непријатно, али свака утакмица је нова шанса да поправимо утисака– почео је Сивић.

У првом колу Супер лиге Србије, фудбалери Радничког ће у недељу гостовати актуелном шампиону Србије, екипи Црвене звезде. Сивић је навео да његова екипа жели да се представи у добром светлу и да покаже да је на припремама обавила квалитетан посао.

Резултат је у другом плану, у смислу да немамо императив. Ако се сећате, Звезда је прошле године кикснула у првом колу против Војводине и имала је одређене проблеме због тога. Сада ће сигурно дати све од себе да јој се то поново не догоди, али ми ћемо дати наш максимум да им се то догоди.

Тренер Радничког је навео да је Звезда снажан тим, али и додао да ће његова екипа покушати да игра своју игру.

Ми тамо не можемо пуно тога да изгубимо, а можемо много да добијемо. Неће бити никаква катастрофа за нас уколико не забележимо победу. Они су фаворити, али ми имамо своју визију и пробаћемо да из тога профитирамо колико год је то могуће-закључио је он.

Фудбалери Црвене звезде и Радничког до сада су одиграли 119 утакмица.
Црвено-бели су славили 81 пут, 22 утакмице су завршене нерешеним резултатом, док је Раднички славио у 17 наврата, уз укупну гол разлику од 245:86 у корист Црвене звезде.   
Први меч Црвена звезда и Раднички из Ниша одиграли су 18. новембра сада већ давне 1951. године када је Црвена звезда савладала “Мераклије“ резултатом 2:0. Последњи дуел у домаћем првенству одигран је 7. маја у оквиру петог кола плеј офа Суперлиге Србије.
Славили су црвено-бели са убедљивих 4:1. Голове за шампиона постигли су Александар Катаи, Мирко Иванић и Охи Омоијуанфо који се два пута уписао у листу стрелаца, док је утешни погодак за Нишлије био дело младог Стефана Митровића.

Главни судија меча између Црвене звезде и Радничког из Ниша биће Милан Митић из Лесковца.
Помагаће му Чедомир Андрејић (Крушевац) и Милоје Милићевић (Прокупље).
У ВАР соби ће седети Лазар Лукић и Светозар Живин.

Директан пренос утакмице између Црвене звезде и екипе Радничког из Ниша, можете да пратите на телевизији Аренаспорт Премиум 1, са почетком од 20 часова.

ПРАТИ ЈЕ У СТОПУ, СА ТИТУЛОМ У ЕВРОПУ!!!

 

Повезане вести

2 comments

ĐOLE BARI 91 јул 10, 2022 at 22:45

KANGVA I BUKARI SU ODLIČNI,KOMPLETNA ODBRANA OSIM DRAGOVIĆA NULA.

Reply
ĐOLE BARI 91 јул 10, 2022 at 20:22

ZAŠTO MI NE OBJAVLJUJETE KOMENTARE SRAM VAS BILO ?

Reply

Leave a Comment