Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Упознајте Пјуник

Фудбалери Црвене звезде ће се састати са екипом Пјуника, шампионом Јерменије, у оквиру трећег кола квалификација за Лигу шампиона, чиме ћемо започети овосезонски европски пут.

Податак да је наш наредни ривал освојио 15 титула шампиона, а да се првенство Јерменије игра 30 година, довољно говори о доминантности, коју клуб из Јеревана има. Додуше, доминацију су успоставили у периоду од 2001. до 2010. године када су освојили чак десет титула у низу, док су се у задњих неколико година у ту трку укључили и Алашкерт и Арарат. Због тога је Пјуник имао шестогодишњи пост освајања титуле у првенству, све до прошле сезоне када је повратио доминацију. У врло неизвесној трци освојили су 75 бодова (23 победе, шест ремија и три пораза, уз гол разлику 52:25), свега бод више од Арарата, првог пратиоца на табели. Можда и кључан човек за то био је офанзивац Серж Дебл, најбољи стрелац лиге, који је јесењи део сезоне провео у Арарату, а пролећни у Пјунику и са 22 гола суверено понео епитет првог голгтера Јерменије. Ипак, у међувремену је појачао Тобол, али о величини Пјуника свакако говори и то што су довели најбољег играча највећег ривала и то у сред првенствене трке.

Пјуник је основан 20. јануара 1992. године и осим 15 титула првака, осам пута су освајали Куп Јерменије, а девет пута Супер Куп Јерменије, што их са 32 трофеја, чини највећим клубом у држави. Утакмице играју на највећем стадиону у Јерменији, популарном „Републичком Стадиону Вазген Саргсјан“, који носи име по бившем премијеру државе и има капацитет од 14.986 места, а на њему мечеве игра и репрезентација.

Када је реч о међународним успесима, Пјуник се никада није пласирао у било коју групну фазу такмичења. Укупан скор у квалификационим рундама им је: 18 победа, 14 ремија и 32 пораза, уз гол разлику 63:109. Ипак елиминација румунског Клужа ове сезоне у првом колу квалификација изненадила је и оне највеће оптимисте када је у питању Пјуник. Први меч у Јерменији је завршен 0:0, а када се очекивало да Клуж рутински завршио посао у Румунији, изненадили су Јермени и резултат је после 120 минута био 2:2. У хероја клуба са два гола и то другим у 119. минуту израстао је српски дефанзивац Зоран Гајић, а потом су са четири поготка у пенал серији и два промашаја ривала, успели да прођу даље. Ни у наредној рунди нису оправдали домаћи терен, па су поражени у Јеревану од Диделанжа резултатом 0:1. Међутим, фудбалска рапсодија у реваншу и убедљива победа од 1:4 у Луксембургу, показала је да је Пјуник озбиљна екипа са високим такмичарским амбицијама. Са два гола истакао се Лука Јуричић, док су победу потврдили Жунињо и Јусуф Отубанџо.

Осим поменутог Гајића, још три Србина носе дрес Пјуника, то су: Борис Варга, Немања Младеновић и Урош Ненадовић. Прво лице екипе, а уједно и капитен је Давид Јурченко, поуздани чувар мреже и „јединица“ репрезентације Јерменије, а осим њега ту су још Хованес Хартунјан и Артак Дашјан. Када је реч о интернационалцима, осим од поменутог Отубанџа, доста се очекује и од Андреа Менсалоа и Ренза Замбрана. Тренер екипе још од јануара 2021. године је Јегише Меликјан.

The post Упознајте Пјуник appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment