Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Интервју председника Небојше Човића: Велика, историјска прва победа

Председник КК Црвена звезда мтс у интервјуу за „Спортклуб“ само два дана након историјског успеха и победе у првом евролигашком дербију, говорио је о актуелним темама: Утакмици у градској „Штарк Арени“, великој победи, Факунду Кампацу кога су бројни медији већ „довели“ у Црвену звезду и то за астрономски новац, и предстојећем периоду у коме Црвену звезду у наредних месец и по дана очекују бројне утакмице, укључујући и други градски дерби овога пута у хали „Александар Николић“.

Интервју преносимо у целости:
“Први вечити дерби у Евролиги и велика победа црвено-белих, најзначајнија јер улази у историју, за века и живота, остаће записано ко је био успешнији, ко је добио… Посебно јер је изборена поштено у препуној Арени, испуњеној махом противничким навијачима. Зато је задовољство веће и дуже ће трајати“, почиње причу први човек клуба са Малог Калемегдана.

Подсећајући на нека прошла, тежа времена, када није било лако опстати, Човић наставља:
„Свашта смо претурили преко главе и када је Звезда систематски уништавана од тадашње власти. Па, многи, да су као ми, прошли сличан пут, били у таквој позицији, данас не би ни постојали. Да је тада егзистирао бољи третман, Недовић, али и многи други, не би ни одлазили у иностранство, него би остали у клубу. Зато је још већи осећај какав имамо после успеха у дуелу са црно-белима“.

На питање о атмосфери у којој је одигран меч, који је привукао невероватну пажњу, много већу од уобичајеног магнетизма оваквих окршаја, први човек црвено-белих ће, по обичају, директно:

„Сметали су поједини написи попут ’Поново рат сапштењима’ и слично. Звезда није писала никакво саопштење, већ обавештење после састанка са надлежним безбедоносним органима, коме су присуствовали и директор КК Партизана, као и директор Арене. И ништа се нисмо договорили како је презентовано, већ смо били дужни да спроведемо одлуке. Ми нисмо неозбиљни као неки који су 28. новембра рекли ’слободна продаја карата’, онда 5. децембра издали саопштење да не могу да уђу навијачи Звезде, па још слагали за оно што је прецизирано на поменутом састанку 7. децембра.“

За евролигашки дуел вечитих, на известан начин је испоштован стандард међународног такмичења, публика није била само једних клупских боја, али…

„У Арени смо имали 700-800 навијача, па ће црно-бели добити у реципроцитету карата колико су они дали нама, за реванш меч Евролиге. Капацитет дворане на Новом Београду је 19.000, лако је израчунати, када се тај проценат примени на халу „Александар Николић“ од 8.000 места. Нисмо очекивали да ће Партизан да направи око улазница такав галатаматијас. Али, захваљујући ангажовању органа безбедности све је протекло без већих изазова и последица. Атмосфера је била коректна, ето, тек је понешто пало, тек понешто су скандирали. То што се певало, то се певало. Ако је то понешто у реду, а чини ми се да није…“.

Ипак, председник црвено белих додаје:

„Послали смо добру слику Евролиги и Европи. А неки се питају зашто тако не може када се исти ривали састају у оквиру АБА лиге. Неки се само питају, а одговор је зато што утакмицу 12. кола најпрестижнијег такмичења нису креирале судије из бивших република, односно из оне најсеверније. Да више не замењујемо тезе и да престанемо да пљујемо по лиги које највише спонзоришу компаније из Србије“.

Непосредно уочи историјског дуела, појавила се информација о преговорима, који наводно увелико теку са аргентинским репрезентативцем Факундом Кампацом. По „сигурним“ изворима, то је била готова ствар…

„Неки су га већ довели и знају колико смо спремни да платимо, па чак да је све одобрио председник Србије… Ма, они све знају, а никако да објасне сазнања о дуговањима за порез, сопствено пословање, висину штете у Арени на мобилијару, чији је закуп на годишњем нивоу, о закупнини за мизеран износ… Да више не набрајам“.

Црвена звезда је кажњена након првог дербија у АБА лиги:

„Звезда је за утакмицу са Морнаром могла извесно да има лепо попуњену дворану после историјског тријумфа, али… То је изостало, већ само пола сале, због дисциплинске казне, а све због меча са Партизаном у АБА лиги. Тада су навијачи изиритирани неким одлукама једног од судије, почели да скандирају и убацују поједине предмете. И, у реду је ако је поштована линија шта се може, а шта не. Али, како се прекидају утакмице због вређања арбитара, али не и због погрдних узвика на рачун председника ове државе и то најморбиднијим порукама, то је сада новост. А о увредама на рачун моје породице, мене лично и Звезде, и то на утакмицама на којима не учествујемо… То испадне сасвим у реду, нема упозорења, а све се дешава на два сусрета. И нико не реагује. Онда нека нам покажу јер смо сувласници те лиге, да ли нам је таква лига, по таквим правилима, уопште потребна“.

Није тешко препознати на чију адресу иду сва питања Небојше Човића, који се, ипак, после великих победа, окреће свом дворишту. Мање, више…

„Имамо углед који нисмо стекли преко ноћи. Нити на неким стероидима и естетским корекцијама, већ напорним радом и залагањем већ дужи период. Не постоји спортски колектив у Србији који је попут КК Црвена звезда за 11 сезона освојио 20 трофеја. Ми одлично знамо како се бори за велики и славни клуб. Рад, рад и само рад, уз брзе корекције и, измене, на томе све почива. Честитке играчима, стручном штабу за све што је урађено у последње време. Душко Ивановић је врхунски стручњак који је за 20-ак дана успео да промени ритам игре и приступ“.

Председник црвено-белих одлично зна, писање историје Евролиге је нешто посебно, али, далеко је крај трке на неколико такмичарских колосека.

„Имаћемо преко 80 утакмица у сезони, одиграли смо четвртину, али је изузетно важно што смо на евролигашки меч отишли без притиска, тензије, растеретили смо играче за разлику од неких, који су урадили све супротно, па им првотимци промашивали… Нека се запитају зашто. Ипак, то је већ њихов проблем“ закључио је председник Црвене звезде.

The post Интервју председника Небојше Човића: Велика, историјска прва победа appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment