Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Јелић: Звездина жеља – млади играчи у сениорском фудбалу

Омладинска школа Црвене звезде сваке сезоне постиже феноменалне резултате. Плодове напорног рада видимо у великом броју младих играча који су поникли у нашој фудбалској академији, а већ наступају за први тим. У опширом разговору главни тренер наше Омладинске школе – Никола Јелић је ремизирао претходних шест месеци рада на теренима иза југа Маракане.

Сезона је почела рано за нас, већ крајем јуна. Први тим Графичара је кренуо са тренинзима, самим тим и наше обавезе. Рад никада не престаје, јер је у паузама прелазни рок. Све што смо договарали претходних шест месеци сада треба да доведемо у завршну фазу. Надам се да ћемо до краја године успети све да завршимо, као и да ћемо мирно ући у нову годину. Незахвално је причати о именима. Прелазни рок почиње средином јануара и док не будемо имали званичне трансфере нећемо ништа говорити, све док играчи не буду регистровани у нашем клубу – започео је Јелић.

Сениори Графичара доминирају у Првој лиги Србије, где заузимају другу позицију на табели. Велику заслугу у сјајним резултатима имају Звездина деца, момци који су из омладинске или кадетске селекције прекомандовани у наш развојни тим.

Нестваран резултат. Када смо прекомандовали пет дечака рођених 2005. године нисмо очекивали да ће одмах бити на високом нивоу и одиграти страшну полусезону. Међутим, Марко Неђић, са стручним штабом који је окупио, је превазишао очекивања. Игре које су пружили у континуитету и које су испратили резултати су нестварни. Мислим да је то најмлађи тим који је икад играо у једном савезном рангу и био тако високо пласиран. Имамо феноменалну сарадњу са председником Графичара – Слободаном Говедарицом, као и са свим људима из нашег развојног тима међу којима је и спортски директор Душан Анђелковић. Омладинске селекције Црвене звезде и Графичара су нераскидиво повезане.

Сатисфакција је стигла кроз напоран рад, а доста младих играча се истакло у претходном периоду и претендује да брзо стигне до првог тима Црвене звезде.

– Комплетна екипа је била добра. Сва деца су имала минутажу што је нама битно. Пред сезону смо имали оквиран план колико ће ко провести минута на терену. На крају су те бројке превазиђене. Никола Кнежевић је искочио у овом моменту и дефинитивно је превазишао ранг такмичења. Мислим да ће се још више истаћи, као и да ће бити носилац игре првог тима Црвене звезде. Када су у питању браћа Митуљикић – Јован и Никола су ушли у првенство са повредама. Највећи таленти који су се појавили у претходних 15 или 20 година, ако буду радили и професионално прихватили обавезе, као што је то био случај у претходних пар месеци где су схватили да морају да дају 200 посто у фудбалу и оставе остале ствари са стране, мислим да ћемо имати огроман бенефит. Последњих месеци су одиграли у феномалном ритму, а као круна тога стигле су одличне утакмице које су приказали против Штурма и Лиферинга. На добром су путу да покажу целокупан потенцијал. Битан је повратак Марка Ћурића који је прошле сезоне био капитен омладинске селекције. Имао је тешку повреду и изашао из ње као победник. Одиграо је у невероватном ритму полусезону. Исто тако морамо да истакнемо Давида Петровића, Виктора Радојевића и момке рођене 2005. године који су одиграли одличну сезону. Директно из кадетске селекције су дошли у сениорски фудбал, а дошло је до тога да је Јован Мијатовић прешао у први тим Црвене звезде. Дефинитивно је то жеља свих нас, да што више играча преко првог тима Графичара стигне до Звезде.

Јован Мијатовић је дефинитивно показао супериоран таленат који поседује. На осам утакмица у Првој лиги Србије је постигао пет голова, а управо су те партије биле вредне прекоманде у први тим Црвене звезде.

– Није нас изненадио прелазак Мијатовића у први тим. Међутим, имао је доста проблема са повредама претходних сезона. Такође, кубурио је са килажом. Све је дошло на своје место, показао је страшан карактер и неспоран квалитет. Доказао је да Црвена звезда и српски фудбал могу да рачунају на феноменалног играча. Сигуран сам да ће се изборити за минуте и бити од велике помоћи да се освоји дупла круна.

Омладинци Црвене звезде и првотимци Графичара су истог дана испали из Лиге шампиона за младе, односно Купа Србије након једанаестераца.

– Изгубили смо и испали на пенале од Војводине, као и од АЗ Алкмара. Није то само до среће, има мало до карактера и тренинга. Има ствари које смо морали боље да урадимо. Надам се да следећи пут нећемо поновити грешке. Међутим, наступима првог тима Графичара и омладинаца смо презадвољни. Наравно увек може боље, али смо одиграли феноменално. Резултат није био у првом плану, више смо желели да видимо “где се налазимо” на тим мечевима. Салцбург Б или Лиферинг је екипа где играју готово сви или већина играча Салцбурга. Много тих фудбалера је играло Лигу шампиона у групи са Динамом из Загреба, Челзијем и Миланом. Видели смо да смо у многим сегментима бољи од њих и поред немерљивих услова и инфраструктуре коју имају. Показали смо да можемо да се носимо са једном од најбољих европских школа фудбала. Феноменално искуство за нас и надам се да ћемо имати још прилика да играмо са младим тимовима.

Сваки прелазни рок носи неминовне промене у играчком кадру, а први тренер наше академије фудбала истиче да ће их бити и ове зиме.

– Биће промена у играчком кадру, а оне ће зависити од одлазака из првог тима Графичара. Тренутно су најближи том преласку Коста Недељковић и Алексеј Вукичевић. Опет нас чека реконструкција омладинске екипе. Има још момака који су заслужили да иду даље, али нећемо форсирати нити дуплирати позиције. Гледамо да сви добију праву шансу и имају довољан број минута како би што пре сазрели.

Осврнуо се Никола Јелић на партије наше најстарије селекције у Омладинској лиги Србије.

– Омладинска селекција је имала веома напорну сезону. Ростер који смо имали није могао да издржи све утакмице, нарочито због путовања. Сматрам да је Зоран Рендулић са екипом направио сјајну увертиру за први тим Графичара. Самим преласком два до три фудбалера у сениорску екипу, испунио је задатак. Било је успона и падова. Нисмо одиграли на нивоу утакмице против Новог Пазара, вечитог ривала и лучанске Младости. Све су то сусрети који су долазили после европских мечева. Веома је тешко са годину или две млађим играчима изнети полусезону и играти шест месеци. Велики број повреда и репрезентативних обавеза нам није омогућио да узмемо који бод више. На крају то нам је секундарни циљ, примат је развој играча и долазак до сениорског фудбала.

Са друге стране Звездина омладинска селекција је на међународној сцени оставила одличан утисак.

– У Европи смо без пораза. Играли смо са добрим академијама фудбала. Треба имати у виду да смо млађи и играмо са 15-16 играча који су већ у сениорским тимовима. Када се то узме у обзир имамо одличан резултат. Против АЗ Алкмара за нашу екипу је бранио голман рођен 2007, а за њих чувар мреже рођен 2003. године. То је наш пут и нећемо одустајати од њега.

Кадети Црвене звезде су вицешампиони ове јесени, а партије наших младих талената говоре да екипа игра изразито нападачки фудбал.

– Мислим да смо имали коректну, развојну сезону када је у питању кадетска селекција. Дерби утакмице смо одиграли испод нивоу. На нама је да анализирамо зашто та генерација игра дербије у негативном смеру. Слађан Николић је добро укомпоновао тим, али и ту смо имали проблема. У неколико наврата су нам изостајали репрезентативци. То је за нас велика награда, али са друге стране када се играчи врате после десет дана са три одигране утакмице у ногама, веома је тешко да уђу у нормалан колосек. Мечеве мимо дербија смо одиграли на изузетно високом нивоу. Сматрамо да играчи могу много боље. Имају невероватан потенцијал. У генерацији 2006, код селектора Александра Луковића имамо двоцифрен број репрезентативаца, такође у класи 07. имамо 15 играча који играју за Србију. Сада тај потенцијал треба каналисати и развијати у правом смеру.

Наредна полусезона је прилика за нове позитивне резултате, а старт припрема за најстарије заказан је одмах почетком 2023. године.

Тренажни процес се завршава 25. децембра. У овом периоду приоритет ће бити индивидуални развој и рад са свим годиштима. Пробаћемо да исправимо грешке које смо видели код наших играча. Праве се планови за старт другог дела сезоне. Први тим Графичара иде почетком јанура на припреме у Турску, док ће омладинска и кадетска селекција средином првог месеца у години почети са тренингом. Организоваћемо припреме у Бијељини, Требињу и Бајиној Башти. Две најстарије селекције ићи ће у Италију. Ту смо комплетирали припремни период. Прихватамо позиве на турнире и сигурно ће их бити у наредном периоду – закључио је Јелић.

The post Јелић: Звездина жеља – млади играчи у сениорском фудбалу appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment