Прозивка подно северне трибине Маракане 19. јуна је означила почетак припрема Црвене звезде за сезону 2023/24 у којој ће наши фудбалери наступати на три фронта. После три дана рада у Београду црвено-бели су отпутовали на Златибор како би одрадили базични део припрема намењен физичкој припреми фудбалера. Изузетно тежак рад дочекао је изабранике Бараха Бакара на познатој српској планини, а играчи су подвргнути озбиљним тестирањима у виду “би-би” теста, истрчавања и напорног рада у теретани. Укупно девет тренинга су одрадили првотимци нашег клуба уз две пријатељске утакмице.

Прва контролна провера одиграна је против Селекције Ужица и ту смо однели рутинску победу резултатом 1:3, док су голове постигли Јован Мијатовић, Александар Катаи и Марко Гобељић. Након три дана савладали смо Борац из Бања Луке захваљујући Стефану Митровићу и Владимиру Лучићу који су затресли мрежу (0:2). Управо након другог тријумфа уследио је повратак на стадион “Рајко Митић”, а после два дана паузе пут у Русију.

Потом је Звезда са 28 играча стигла у Санкт Петерсбург. Уследио је рад на тактичко-техничким детаљима који су фудбалери са радошћу прихватили после захтевних тренинга при подизању физичке форме. Комплетан стручни штаб је до танчина организовао рад, те је све врвело од команди менаџера Бахара Барака. Играчи су имплементирали готово све задатке и тактичке поставке које је стаф желео да примени, а то се све одразило већ на првој утакмици у Русији.

Звезда је узела учешће у „Пари купу“, који је организовао домаћин и наш пријатељски клуб Зенит, па смо управо тако први дуел одиграли против руског великана на “Гаспром арени”. Крајњи резултат је гласио 1:2 у корист београдских црвено-белих, а до предности смо дошли у 40. минуту дуела када је Мирко Иванић главом послао лопту у мрежу на центаршут Стефана Митровића. При нерешеном резултату, уследила је феноменална транзиција и акција нашег тима када је на непрописан начин у казненом простору противника оборен Кингс Кангва. Одговорност је преузео Жан-Филип Красо и веома прецизним ударцем донео три бода нашем тиму у 88. минуту.

Црвена звезда је одиграла атомски фудбал против Зенита, док је партија против Нефчија потврдила доминацију чете Барака Бахара. Офанзивна поставка са три играча у последњој линији уз брзоноге винг бекове и креативне нападаче је довела убедљивог тријумфа. Постизали смо голове после транзиције и високог пресинга, а голмана ривала су матирали Мирко Иванић, Стефан Митровић, Осман Букари и Јован Шљивић (0:4).

Да се максимално залагање и рад исплатио прави параметар је била утакмица против Фенербахчеа, уједно последњег меча у оквиру горе поменутог турнира. Већ у 22 секунди на семафору је стајао 1:0 у корист екипе из Србије, с обзиром да су Жан-Филип Красо и Питер Олањинка наговестили да ће представљати озбиљан нападачки тандем. Исти дуо је био протагониста код другог гола нашег клуба у 38. минуту. Красо је пронашао хирушки прецизним центаршутем високог Нигеријца, који се само поклонио и спустио лопту Мирку Иванићу коме није било тешко да затресе мрежу. Иако је тим из Туске смањио предност у 78. минуту, брзо смо се поново вратили на два гола предности. Владимир Лучић је показао сталоженост и у ситуацији један на један луцидно испод руке голмана спровео ударац у сам угао гола (1:2).

Тиме је Црвена звезда са три победе освојила Пари Премиер куп и украсила витрине музеја на Маракани. Укупно смо освојили девет бодова, уз гол разлику 9:1, што сведочи о стилу игре нашег тима. Шеф стручног штаба – Барак Бахар је имао доста похвала на рачун својих изабраника, али је и нагласио да озбиљни изазови тек очекују Црвену звезду када стартује сезона. Након 13 дана боравка у Русији, наши првотимци су стигли у Београд где нас до почетка сезоне очекују провере против ТСЦ-а (22. јул) и Фиорентине (26. јул).