Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Гостовање Ред Буловом мезимчету које сања да покори Европу!!!

Након евидентне кризе у којој су се нашли фудбалери нашег клуба током претходна два месеца, последњих пола сата против Јанг Бојса, те прво полувреме против Јавора, дају наду да ће тешки дани полако да остају за нама.
У међувремену фудбалере Црвене звезде очекује нови изазов у овогодишњем издању Лиге Шампиона, где ће сутра на ,,Ред Бул Арени” од 21 час, у оквиру трећег кола групе ,,Г” гостовати екипи РБ Лајпцига.

РБ Лајпциг је веома млад фудбалски клуб. Основан је 2009. године у Немачкој са седиштем у истоименом граду.
Свесрдно помогнут од стране компаније Ред Бул креће пут према највишем рангу такмичења у матичној земљи из пете лиге. Урзо након оснивања изборили су пласман у четврти ранг такмичења, тачније у истој сезони као освајачи шампионата. Након тога уследиле су две неуспешне године, али онда такмичарске 2012/13 изборили су место у баражу за трећу лигу.
Тада су у двомечу са Шпортфројндеом успели да се преселе у виши ранг, док им је само једна сезона била потребна за пласман у ,,Цвајту”.
Лајпциг је тог за њих историјског 8. маја 2016. године изборио учешће у Бундеслиги након победе од 2:0 над Карлсруеом.
Услед великих финансијских улагања муњевит развој Лајпцига довео их је и до пласмана у групну фазу Лиге Шампиона, за само једну сезону у најелитнијем рангу немачког првенства. Још импозантнији успех клуб је доживео тиме што је заузео трећу позицију у групи и тиме играо у нокаут фази Лиге Европе. Да се ради о клубу који поседује победнички менталитет, сведочи податак да су већ у сезони 2019/20 играли полуфинале Лиге шампиона против Пари Сен Жермена.  Поред европских подвига, Лајпциг је успео да у витрине музеја донесе три вредна домаћа трофеја, међу којима су два национална купа и један Суперкуп Немачке. Претходне такмичарске године „Бикови“ су играли најбољи фудбал предвођен тренутно великим играчким звездама, а заузели су трећу позицију на табели Бундеслиге са 66 бодова. Упрскос томе стигли су до два трофеја у конкуренцији са Бајерном из Минхена, којег су победили у финалу Суперкупа са 3:0. Клуб је на крају продао најбоље играче у највеће европске клубове, међу којима су Доминик Собослај (Ливерпул, 70 милиона), Јошко Гвардиол (Манчестер Сити, 90 милиона), Кристофер Нкунку (Челзи, 60 милиона).

Лајпциг са клупе предводи Марко Розе, који је био шеф стручног штаба РБ Салцбурга у чувеном плеј-офу за Лигу шампиона против Црвене звезде у сезони 2018/19.
Даљи тренерски пут четрдесетшестогодишњег стручњака је водио у Борусију Менхенгладбах, па у Борусију Дортмунд. Управо одатле долази на клупу Лајпцига у септембру 2022. године и осваја два трофеја. Највеће “оружје” Лајпцига је свакако Дани Олмо, некадашњи фудбалер Динама из Загреба, који је поникао у Барселониној “Ла Масији”, међутим још увек постоји дилема да ли ће сутрашњи дуел почети од старта или ће ипак своју шансу чекати са клупе за резервне играче, с обзиром да се тек недавно опоравио од повреде. Ту је и Ћави Симонс, који наступа као позајмљен фудбалер Пари Сен Жермена у редовима клуба из Немачке. Холанђанин игра на свим позицијама у последњој трећини терена, иако је примарно офанзивни везни. Као класични нападачи се истичу Лоис Опенда, који је стигао из Ленса овог лета у трансферу тешком 38 милиона, а као још једно појачање на позицији центарфора дошао је Бењамин Шешко из братског Салцбурга. Лајпциг је за словеначког фубалера издвојио 24 милиона, а идентичну суму и за офанзивног везисту из Хофенхајма – Кристофера Баумгартнера. Одлазак Гвардиола су надоместили довођењем Кастела Лукебе из Лиона, а ради се о младом штоперу који је рођен 2002. година, а плаћен је 30 милиона. Требало би још напоменуту двојац на средини терена који чине Аустријанац – Ксавер Шлагер и тридесетдвогодишњи Кевин Кампл.
Такође, прва гарнитура дресова Лајпцига је црвено-бела, што је традиција када се ради о бојама Ред булових фудбалских тимова. Утакмице као домаћин игра на “Ред Бул Арени” са капацитетом од 47 хиљада седећих места, док је Б сектор на стадиону намењен симпатизерима клуба.

Наш наредни противник заузима пето место на табели Бундеслиге са 17 освојених бодова. Након осам одиграних сусрета екипа Марка Роза има пет победа (Штутгарт 5:1, Унион Берлин 3:0, Аугзбург 3:0, Борусија Менхенгладбах 1:0 и Дармштат 3:1), два нерешена исхода (Бајерн Минхен 2:2 и  Бохум 0:0), али и један пораз доживљен још у првом колу (Бајер Леверкузен 3:2).
Гол разлика у шампионату износи 19:7. Одлично су фудбалери РБ Лајпцига отворили сезону победом у Суперкупу Немачке, када су савладали Бајерн са 3:0.
У најпрестижнијем европском такмичењу у актуленој сезони савладали су Јанг Бојс у Швајцарској (3:1,) али и претрпели пораз од Манчестер Ситија на свом терену од (1:3).

Следе интересантни дуели и тактичка надмудривања са тимом који гаји нападачки фудбал уз висок пресинг и попут нашег тима, игра на гол више. Први дуел је заказан је за сутра од 21 час и биће одигран у Немачкој, док ће играчи Барака Бахара дочекати Лајпциг 7. новембра на Маракани.
РБ Лајпциг наступа у формацији 4-4-2. На голу је искусни тридестдвогодишњи Џенис Бласвиш.
На бековским позицијама наступају Лукас Клостерман и незаменљиви Давид Раум. Штоперски пар представљају Мохамед Симакан и млади Кастело Лукеба који има тек 20 година.
Услед повреде у саставу неће бити капитена Лајпцига, стаменог штопера Вили Орбана.
Везни ред је поверен Кевину Камплу који је од 2017. године део Лајпцига и стандардном репрезентативцу Аустрије, Ксаверу Шлагеру. На позицији десног крила највеће поверење добија суперталентовани Ћави Симонс, док десетка Лајпцига, Емил Форсберг дејствује по левом боку.
Док двојац у нападу чине Лоис Опенда, који је стигао из Ленса овог лета у трансферу тешком 38 милиона и још једно појачање из братског клуба Салцбурга – Бењамин Шешко. Ту је наравно и Јусуф Поулсен, који је ове сезоне играо на свакој утакмици, али у већини ситуација дели минутажу са Шешком. Такође, од повреде се опоравила највећа звезда тима Дани Олмо, док ће остале опције са клупе бити Тимо Вернер, Фабио Карваљо, Кристоф Баумгартнер, Николас Сајвалд, Илаик Мориба, Амаду Хаидара.

Тренер РБ Лајпцига, Марко Розе уочи меча са Црвеном звездом истиче да је добро анализирао наредног противника и да је приметио да имају одређене принципе у игри без лопте као и да сопствени гол бране свим расположивим снагама, чак и ,,човек на човека”. Међутим свестан је да поседују и офанзивни потенцијал, где је у први план ставио тројицу играча нашег шампиона.

  • То су Питер Олајинка, Шериф Ендиаје и Хванг Ин Бом, они доносе екипи брзину. Делује да живе за то да се надмећу и такмиче, тако да нас у среду очекује много посла. Биће нам потребно стрпљење и праве одлуке.- нагласио је тренер РБ  Лајпцига Марко Розе у најави утакмице.

Розе се нада да ће имати добру подршку са трибина и истиче да је ,,најважније да се држе заједно”, али није желео да открива детаље о саставу за сутрашњи меч. Истакао је да има доста фудбалера и да ће сигурно ротирати и да ће свако од његових ученика имати прилику да покаже шта уме.

Кроз богату историју наш клуб је чак 35 пута одмерио снаге са немачким тимовима. Памтимо велике победе црвено-белих, а статистика говори да смо славили у четрнаест наврата, пет пута ремизирали и претрпели шеснаест пораза, уз гол разлику 50:62.
Ипак, ово ће бити први меч против РБ Лајпцига, с обзиром да је клуб из истоименог града основан тек 2009. године.

Са друге стране, Црвена звезда и даље ,,тумара у мраку”, мада се светло за излазак из кризе напокон назире.
Након летње рапсодије, наступио је период мучења. Ипак последњих пола сата против Јанг Бојса и суботњи дуел против Јавора, тачније првих четрдесет и пет минута дају наду да се кризи ближи крај.
Звезда је напокон личила на тим који зна шта хоће и тим који зна како да до тога дође, па макар то било и на четрдесет и пет минута. То је било најбоље издање нашег тима још од августа месеца, које је натерало и оне најтеже критичаре да аплаудирају.
Стаменићеве лопте су поново имале очи, Лучић се играо фудбала, млади Коста Недељковић је неуморно шпартао горе-доле, Мирко Иванић и Гелор Канга су дириговали, док се гости нису мицали из крила младог Манојловића.
Док су Глазер и штопери били ту тек ради протокола.
Пречке, статива, неколико опасних удараца са дистанце, понека бициклица, штикла и дупли пас, давали су наду да наш тим након готово два месеца игре ,,без игре” поново  личи на ону казнену експедицију са почетка епизоде са Бараком Бахаром.
Међутим, након великог одмора, наши играчи из првог полувремена су жаргонски речено ,,отишли кући”, а изашла је нека друга екипа момака која је само физички личила на њих. Паника, нервоза и почетничке грешке, поготово оних најискуснијих довели су до тога да је прво полувреме отишло у заборав као ,,руком однешено”.
А ми смо поново дошли у ситуацију да нам још један уз дужно поштовање просечан МСЛ тим, представља кнедлу у грлу и да се у деведесет и неком минуту боримо за ваздух.  После ,,голготе другог полувремена”, на крају и због ноншаланције оног најбољег међу њима, који никако да заличи на себе, па уместо победе против Јанг Бојса, за мало смо имали исти проблем и против Јавора, јер је промашио оно што никад раније није.
И све то у предвечерје Лиге Шампиона, у само деведесет минута од сјаја, до очаја. Ипак, Звезда не може много да изгуби, осим образа, који још увек бриди од деце са крова вождовачког тржног центра, Матићевог ,,првенца” на Бановом брду, али и од порођајних мука са Новим Пазаром, Радничким којем срећом администрација ,,игра” лошије од њих, па све до ивањичких момака, који су након сат времена на ,,Маракани” схватили да не дувају ветрови само Дунавом, нажалост по нас дувају и код нас, чим се пређе наша половина.
Међутим, уколико одиграмо како смо могли, како смо знали, како умемо, уколико будемо паметни, рационални и растрчани, могли би још једном да загорчамо живот Ред буловом пројекту, овај пут мезимчету.
Притом, могли би много да добијемо, тих првих четрдесет и пет минута и оних завршних пола сата против Јанг Бојса, даје нам наду, за повољан резултат који би итекако променио слику како у тиму, тако и у јавности, а на крају и међу навијачима.

Гостовања у Лиги Шампиона нису била баш најповољнија за наш тим, напротив, нека су била баш мучна и болна.
Још увек се чека на први бод у гостима откако смо поново дио ,,најбољих”. Међутим, нека гостовања боле више од осталих, почев од 6:1 против ПСЖ-а, иако се Маринов гол славио као да је погодио за победу у финалу Лиге Шампиона, преко петице од Тотенхема, где сат и по наши играчи нису знали где се налазе, па до Олимпијакоса, промашеног пенала Томанеа и руке Жандера, који је био само један у низу оних који су играли оно за шта нису ,,школовани”, а нажалост су нас дебело коштали.
У претходна два циклуса противници су постизали голове између деветог и тридесетог минута, изузев Ел Арабија, а касније би било баш тешко за гледање, међутим ове године наш тим је тај који је у оба меча отишао на полувреме са минималном предношћу.
Јасно је да нас очекује тежак и веома захтеван меч, међутим питамо се и ми нешто, надамо се да ће здравствени билтен да буде повољан и да ћемо моћи да се супроставимо далеко скупљем и квалитетнијем противнику, у најјачем могућем саставу.
Надамо се да ћемо изаћи максимално мотивисани и што је најважније максимално фокусирани на збивања на терену, пошто нам је то био проблем у последња два месеца.
Можда је управо дуел против Лајпцига први у којем ће наш клуб узети бод, а зашто не и сва три, на гостовању.
Врело срце и хладна глава, да покажу и себи, а и навијачима да нису заборавили како се игра фудбал.

Тренер Црвене звезде Барак Бахар ће на мечу са Лајпцигом моћи да рачуна на 24 играча.
На списку путника су: Омри Глазер, Зоран Поповић, Никола Васиљевић, Коста Недељковић, Александар Драговић, Насер Ђига, Срђан Мијаиловић, Урош Спајић, Милош Дегенек, Милан Родић, Марко Стаменић, Ин Бом Хванг, Кингс Кангва, Гелор Канга, Мирко Иванић, Осман Букари, Владимир Лучић, Урош Кабић, Питер Олајинка, Александар Катаи, Стефан Митровић, Шериф Ендиаје, Жан Филип Красо и Јован Мијатовић.

Пред дуел против РБ Лајпцига, шеф стручног штаба Црвене звезде, Барак Бахар и капитен нашег тима Александар Драговић, изнели су своја очекивања:

  • Морам да се фокусирам на фудбал, јер имам одговорност према клубу, навијачима и послу. Вредно радим са стручним штабом, и све што се тиче тренинга пролази нормално. Играчи су фокусирани, и обећавам Звездиним навијачима да ћемо сутра дати све од себе – почео је Бахар. 

Говорио је и израелски стручњак и о начину на који се екипа брани.

  • Примали смо голове у претходним утакмицама, и свестан сам тога, али Јавор је погодио из само једног шута. Играли смо добро 80 минута и у другим околностима, утакмица би била завршена 5-0 или 6-0 за нас. Желимо да се унапредимо у том смислу, али неће бити лако против Лајпцига који има сјајан напад.

Осврнуо се Бахар и на то да је Звезда примала голове у Лиги шампиона на почетку другог полувремена.

  • Претходне две утакмице у Лиги шампиона смо добро одиграли, али смо примали голове на старту другог полувремена. Надам се да ћемо и овог пута водити после 45 минута, али да ћемо се поправити у наставку и да се то неће поновити. 

Не одустаје Бахар од своје фудбалске филозофије.

  • Покушаћемо да играмо нашу игру, али гостујемо доброј екипи. Но, моја филозофија је да се надигравам са сваким и да идем на победу. Верујемо у себе. 

Не жели Бахар да открива карте пред сутрашњи меч, али истиче да ће Недељковић и Мијатовић конкурисати за утакмицу.

  • Знаћете сутра ко ће играти, али сви су здрави и добра је конкуренција у тиму. Недељковић и Мијатовић ће сутра бити са нама. Много су напредовали, задовољан сам оним што пружају и део су првог тима Црвене звезде – истакао је Бахар. 

Док је капитен додао:

  • На свакој утакмици као фудбалери Црвене звезде желимо да победимо. Знамо да нас очекује тежак и захтеван дуел, док смо добро упознати са начином игре РБ Лајпцига. Наш наредни ривал игра директан фудбал. Борићемо се за наше навијаче и клуб у жељи да остваримо тријумф – истакао је Драговић.

Домаћин има улогу фаворита, што је потврдила и штампа Немачке. Ипак искусни дефанзивац истиче да су наши првотимци фокусирани на међусобну комуникацију и сутрашњи сусрет.

  • Нисам читао наслове медија. Апсолутно смо фокусирани само на нас и сутрашњи меч. Знамо да нас очекује важан дуел, али смо свесни и које су мане и предности противника. Желимо да одиграмо добар меч, важна нам је међусобна комуникација у екипи и наравно да се максимално боримо. 

Медије је занимало да ли је Александар Драговић био у контакту са саиграчима у репрезентацији, који наступају за РБ Лајпциг.

  • Није Баумгартнер једини репрезентативац Аустрије, ту су још Сајвалд и Шлагер. Чули смо се пре месец дана, након жреба за Лигу шампиона. После тога нисмо били у контакту. Вероватно ћемо се чути после утакмице, али током 90 минута нема разговора. Борићу се за Црвену звезду, а са друге стране они ће за Лајпциг. После сусрета можемо да попијемо пиће.

Указао је стамени штопер да неће бити лако играти против снажног немачког представника, који у тиму има одличне појединце.

  • Максимално се спремамо за сваки дуел. У последњем периоду смо већи број голова, али даћемо све од себе да сутра сачувамо нашу мрежу. Међутим, није лако зауставити добре противничке играче. Конкретно на утакмици морамо да будемо фокусирани, не само на нападаче Опенду, Поулсена, Симонса и преостале фудбалере. Јака су и брза екипа. Потребно је да цео тим трчи, не само штопери, и буде као једна екипа свих 90 минута.

Током каријере Драговић је већ играо на стадиону РБ Лајпцига, те је искористио прилику да се присети статистике, док је нагласио да је рано говорити о табели групе Г Лиге шампиона.

  • У дресу Леверкузена сам играо два или три пута на “Ред Бул Арени”. Мислим да сам у гостима губио утакмице, док смо тада на нашем стадиону долазили до победе. Мислим да је рано да би размишљали да ли ћемо бити други на табели, има још четири утакмице па ћемо видити на крају овог дела такмичења коју ћемо позицију заузети – закључио је Драговић.

Шпанац Хозе Марија Санчез биће главни судија меча трећег кола групе ,,Г” Лиге Шампиона између Лајпцига и Црвене звезде, саопштила је УЕФА.
Његови помоћници биће Раул Кабањеро и Ињиго Пријето, док је УЕФА за четвртог арбитра одредила Хозеа Луиса Мунуеру. У ВАР соби биће такође Шпанци Карлос дел Серо Гранде и Рикардо де Бургос. Делегат на мечу биће Белгијанац Фернанд Месе, а за посматрача суђења је одређен Алаин Хамер из Луксембурга.
Хозе Марија Санчез је пре две године судио меч Лиге Европе између Црвене звезде и Лудогореца, који је наш тим добио резултатом 1:0.

Директан пренос утакмице трећег кола Лиге Шампиона између фудбалера Ред Бул Лајпцига и Црвене звезде, можете да пратите на првом програму Радио Телевизије Србије и на каналу телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком у 21 час.

Повезане вести

1 comment

krvavi zvezdas-DE окт 24, 2023 at 19:48

Bahar: Svi igrači su na raspolaganju – moja zemlja pati, ali fokusiran sam na fudbal….druže idi kući i brani zemlju a ne da se ponašaš kao da ceo svet gori i sekira se za tvoj izrael,i vi 100g ubijate palestince kao nacisti ruse sto ubijali godinama i sve dodje na naplatu..uostalom koga amerika podrzava i brani je isto zlo ovog sveta..i ne zamajavaj nas vise sa tvojim izraelom..ili budi profesionalac ili kupi prnje i kući

Reply

Leave a Comment