Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноВечити дербиМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

171. дуел вечитих ривала!!! ,,Цар је го”, само га треба показати и остатку света!!!

Фудбалери актуелног шампиона Србије, Црвене звезде тријумфално су завршили путовање на северу Србије победом над екипом Спартака у Суботици и спремно, у лепом расположењу дочекују 171. вечити дерби и судар са екипом Партизана.
У новој дерби причи која је на програму у среду од 18 часова, на стадиону Југословенске Народне Армије, домаћа екипа Партизана угостиће екипу вечитог ривала Црвене звезде у оквиру заосталог, деветог кола Моцарт Суперлиге Србије.
Ово ће бити идеална прилика за црвено-беле да се искупе за све грешке током јесење полусезоне и да тријумфом над вечитим ривалом ,,позлате” јесењу титулу.

Након за њих још једне неуспешне сезоне где су остали без оба трофеја, сезоне која је ,,зачињена” четвртом позицијом на табели, што их је довело да остану без директног пласмана у евро такмичења, руководство Партизана одлучило је да ипак подржи Игора Дуљаја који је наставио да обавља функцију шефа стручног штаба.
Решени да у новој сезони поправе утисак и да се укључе у борбу за трофеје, као и да пласманом у Лигу Конференција покушају да колико-толико напуне празну касу, пошто без помоћи државе и њених бесповратних ,,позајмица” за лиценце, плате и остала дуговања због УЕФА мониторинга, тешко да би опстали, одлучили су се на популарни ,,ресет” играчког кадра.
Клуб је напустило дванаест првотимаца из прошле сезоне, Рикардо Гомеш (Ал Шамал, Катар), Игор Вујачић (Рубин Казањ, Русија), Фусени Дијабате (Лозана, Швајцарска), Вања Влаховић (Аталанта, Италија), Александар Поповић (Дунајска стреда, Словачка), Слободан Урошевић (Арис Лимасол, Кипар), Хамиду Траоре (Ал Сафа, Саудијска Арабија), Никола Терзић (Хапоел Ам, Израел), Патрик Андраде (Карабаг, Азербејџан), док су Љубомир Фејса, Милан Лукач и Немања Јовић и даље без клуба.
Док је клуб појачало једанаест нових фудбалера, Матеус Салдања (Џеф Јунајтед, Јапан), Александар Јовановић (Аполон Лимасол, Кипар), Аранђел Стојковић (ТСЦ Бачка Топола), Никола Антић (Химки, Русија), Гајас Захид (Анкарагучу, Турска), Алдо Калулу (Сошо, Француска), Немања Николић (Војводина), Нејтан Де Медина (Ајнтрахт Брауншвајг, Немачка), Ксандер Северина (Адо Ден Хаг, Холандија), Франк Кануте (Серкл Бриж, Белгија), Александар Шћекић (Хапоел Хаифа, Израел).

Међутим, сезона није кренула онако како  су очекивали, почетни првенствени реми против екипе ТСЦ-а у Бачкој Тополи (3:3), као да је најавио европски бродолом.
Прво је симпатична екипа Сабаха држала час фудбала у првом мечу (2:0) и да није било ,,фудбалског самоубиства” у реваншу, европска одисеја била би завршена већ на првом кораку, срећом по њих, пенал рулет и фортуна, били су на њиховој страни.
Али, што није наплатио Сабах, то су учинили дечаци са фудбалске академије данског Нордсјеланда, који су у првом мечу славили са 5:0 и само је чудо довело до тога да резулат не буде далеко убедљивији.
У реваншу су само потврдили пролаз, минималном победом од 1:0. Тако је европска авантура завршена пре него што је и почела.
Али онда креће ,,алхемија”, екипа која није могла да веже два паса, везала је тринаест првенствених победа (Војводина 2:0), Раднички Ниш (2:1), Јавор (3:1), ИМТ (3:2), Радник (3:2), Железничар Панчево (2:1), Напредак (2:0), Младост Лучани (2:0), Спартак Суботица (3:0), Раднички 1923 (4:0), Вождовац (3:0), Нови Пазар (1:0), Чукарички (2:1), које су праћене контроверзним преокретима, сумњивим головима, још сумњивијим пеналима, слепилом ВАР технологије, двоструким аршинима главних арбитара, головима након истека предвиђене надокнаде, али и великом дозом среће.
А онда је уследио дерби са екипом ТСЦ-а, који су гости из Бачке Тополе добили са 4:0 и да није било судијских ,,грешака”, било би још убедљивије.
Војводина, предвођена ,,поштеним” Ранком Поповићем испраћена је у Нови Сад са 3:1.
А онда су Звездина деца из развојног тима Графичара, у оквиру 1/8 финала Купа Србије, одржала фудбалски час из једноставности и лепоте фудбалске игре, међутим након што су једва прошли Јединство са Уба (1:0), на пенале су славили и против Графичара.
Да је свима јасно да је ,,цар го”, потврдио је пораз од претпоследње екипе Радничког из Ниша (2:1), док су гости из Крагујевца (3:3) ставили тачку на најлажнију доминацију, гору од времена кад је српским фудбалом ,,јахао” Томислав Караџић са сарадницима, а Александар Станојевић успешно глумио тренера у два наврата.
Ништа не би било спорно, пошто се нико од оштећених није бунио, да Дуљај и његови изабраници након што су изгубили прву позицију,  без имало срама нису повели хајку како на судије, да су оштећени, јер им смета што добијају картон сваки пет пут кад га заслуже, тако касније и на противника који се усудио да им се супростави у најјачем саставу.

Нема сумње да ће тренер Партизана, Игор Дуљај дати све од себе да саплете Црвену звезду не би ли се искупио за просуте бодове у финишу јесени, тако да треба очекивати најјачи расположиви састав домаћих у овом тренутку.
На голу је неприкосновен Александар Јовановић.
На десном боку треба очекивати Аранђела Стојковића, који се усталио у првој постави након што је екипа ТСЦ-а максимално експлоатисала све дефанзивне пропусте Александра Филиповића.
Тандем штопера биће капитен Светозар Марковић и млади Михајло Илић који је одрадио суспензију у прошлом колу, док ће уз леву аут линију дејствовати стандардни Никола Антић.
Услед повреде Франка Канутеа, те суспензије Александра Шћекића, Игор Дуљај ће бити принуђен да промени стандардну тактику коју већ годинама практикују тренери Партизана, а то је игра са два задња везна, пошто у овом тренутку на располагању има само Кристијана Белића, испред којег ће деловати Бибарс Натхо и Гајас Захид.
По крилима треба очекивати Алда Калулуа десно, односно Квинсија Менига по левој страни.
Док је шпиц напада резервисан за Матеуса Салдању.
Док ће шансу са клупе чекати Немања Николић, Ксандер Северина, Самед Баждар, Матеја Стјепановић и Душан Јовановић.

Након осамнаест одиграних кола, фудбалери Партизана налазе се на другој позицији са 44 освојена бода, два мање у односу на наш клуб.
Вечити ривал је уписао четрнаест победа, два ремија и исто толико пораза уз гол разлику 42:21.
Екипу предводи први стрелац Моцарт Суперлиге, Матеус Салдања са тринаест постигнутих голова, уз четири асистенције. Прате га први пеналџија лиге, Бибарс Натхо са шест погодака, колико је постигао и Гајас Захид, с тим што је Израелац уписао и седам асистенција.
Док су Немања Николић и Ксандер Северина постигли по три првенствена гола.

Фудбалери Црвене звезде и Партизана до сада су се састали 170 пута.
Црвено-бели су славили 67 пута, 56 пута меч је завршен без победника, док је Партизан славио у 47 наврата.
Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године на стадиону Југословенске Народне Армије.
Славила је Црвена звезда резултатом 4:3, троструки стрелац и уједно стрелац првог гола на вечитим дербијима, био је Јован Језеркић, док је четврти гол био дело Предрага Ђајића.
Док је последњи, 170. вечити дерби одигран на стадиону ,,Југословенске Народне Армије” завршен без голова.

Остаје нам још деведесет и кусур минута до спуштања завесе на јесењу полусезону.
Пред нашим фудбалерима је друго финале ове јесени.
Прво у Берну нисмо положили, иако смо били бољи ривал, Европа не прашта промашене стопостотне шансе, нити било какав пад концентрације, што нам је био већи противник од оног на травнатом тепиху.
Исто је и са вечитим дербијем, шансе које се укажу морају се искористити, а концентрација мора бити на максималном нивоу од првог до последњег минута, ма колико срце било врело, глава мора да остане хладна.
Звезда је поново тамо где по природи и припада када је српски фудбал у питању, на првом месту, након три и по месеца гледања у леђа ,,залуталом лидеру”, који је гуран као ,,локомотива господина Стивенсона”, не би ли потиснули чињеницу да их је ове сезоне фудбалу учио ко је хтео, а бодове је уписао само онај ко је издржао налете судија и ВАР собе, који су легализовали њихове крађе. Надам се да ће наш тренер извести најјачи састав, без уобичајених тумбања, да не би гледали поставу као да му је Игор Дуљај лично састављао, који би истини за вољу волео да саставља тимове противницима, како не би били у прилици да их победе, што се не либи да каже у лице милионском аудиторијуму.
Али ми за себе, они за себе.
Надам се да ћемо напокон изаћи са жељом да играмо фудбал, да победимо и да покажемо на делу да нам нису до колена.
И може се рећи да повратак на прво место неће вредети ни ,,боба”, уколико се не потврди победом у 171. вечитом дербију који ће бити одигран на армијском здању у среду од 18 часова.
Након неочекиваних и надасве изненађујућих пораза на гостовањима Вождовцу и Чукаричком, затим ремија против ТСЦ-а, а потом и опраштања од Европе, наш тим готово да нема права на грешку, па је победа једини логичан избор, док мотива не би смело да фали, иако се у претходним постевропским мечевима и нисмо прославили.
Звезда има несумњиво бољи играчки кадар од вечитог ривала којем тренутно гол није дао само ко није хтео, што је готово па пресликана ситуација која је била и током пролећног дела, па смо једва чекали да судија свира крај, иако је тренутно стање на табели ,,мало” другачије него тада. Предстојећи дерби биће нова прилика за наш тим да прекине пост који траје од 27. фебруара 2016. године када смо славили након преокрета головима Хуга Вијеире и Луиса Ибањеза.
Надамо се да ће наш тим разлику у квалитету напокон преточити и игру која ће донети резултат и победу над вечитим ривалом, а нас учврстити на првом месту пред одлазак на зимску паузу.

Пред свој тренерски деби у вечитом дербију, тренер фудбалера Црвене звезде, Барак Бахар, изнео је своја очекивања:

  • У дербију нема фаворита унапред, већ се то показује на терену. Морамо да поштујемо противника, јер је ситуација на табели до недавно била таква да је вечити ривал био први са 13 победа у низу. Морамо да будемо скромни и наставимо у добром ритму. Знам да нисмо победили Партизан на ЈНА већ седам година и то је велики изазов за нас – почео је Бахар. 

Урађена је детаљна анализа када је реч о нашем следећем ривалу.

  • Анализирали смо ривала, наравно, тако припремамо сваку утакмицу. Партизан је имао један од најдужих низова у Европи и нормално је да дође до пада форме. У дербију је све до жеље. Звезда је шест година била боља од Партизана, али се дешавало да у дербију буде егал. Морамо на терену да покажемо да смо бољи. 

Свестан је Бахар важности вечитог дербија.

  • Не треба ми ултиматум, нити да ми ико прича о дербију. Знам колико је ова утакмица важна за играче, навијаче, клуб, па и мене. 

Истиче шеф стручног штаба нашег тима важност Ендиајеа за Звезду.

  • Што се Ендиајеа тиче и тога да ли ће почети, то ћемо још видети после тренинга. Он ради добро и бори се кад год игра. Тимски је играч и много ради за екипу. Побеђујемо и губимо заједно, јер смо тим. Причао сам са њим, подижемо га и добро ради за екипу. Креира шансе, али некада промашује, мада многим играчима се то дешава, и то је део игре. Треба му самопоуздање и за мене је он важан играч. 

Открио је Бахар да ће Катаи, који је постигао шест голова вечитом ривалу, сутра почети меч.

  • Не занима ме статистика. Важно ми је да најбољи играчи буду на терену, а то су они који су у најбољој форми. Ако већ говоримо о Катаију, он ће почети сутра. 

Млади Мијатовић игра у фантастичној форми.

  • Не зависи од мене да ли ће Мијатовић остати. Добар је играч, има светлу будућност и сигурно га тражи много европских клубова. У доброј је форми, али мора да ради још и напредује. Радимо с њим, као и са осталим младим играчима. Мени импонује што сви виде да Звезда има будућност са младим играчима, те да они играју, не само у Суперлиги, већ и Лиги шампиона. Надам се да ће Мијатовић наставити да погађа. А да ли ће и он почети дерби, то не могу да кажем. Морам мало да и вас изненадим сутра. 

Нажалост, Иванић због повреде неће моћи да помогне саиграчима. 

  • Иванић је још увек повређен и неће бити део екипе за сутрашњи меч – подвукао је Бахар. 

Главни судија меча између Партизана и Црвене звезде биће Ненад Минаковић.
Помагаће му Никола Боровић и Атила Хармат.
Четврти судија је Павле Илић.
Делегат сусрета биће Вук Блечић.
У ВАР соби ће седети Момчило Марковић и Урош Стојковић.

Директан пренос утакмице са стадиона Југословенске Нарадне Армије између фудбалера Партизана и Црвене звезде можете да пратите на програму телевизије Аренаспорт Премиум 1, са почетком од 18 часова

ИГРА ЗВЕЗДА!!!

Повезане вести

Leave a Comment