Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноКошаркаНајновије

МЦЗ представља – Џавонте Смарт

Џавонте Смарт је рођен 3. јуна 1999. У Вајомингу, САД.  Наступа на позицијама плејмејкера и бек шутера.

Кошарку је почео да тренира у средњој школи Scotlandville Magnet High School у Батон Ружу, Луизијана. Током четири средњошколске сезоне водио је своју екипу до укупно 3 титуле државног првака успут уписавши и 3 МВП звања у своју биографију. По завршетку  средње школе као five-star recruit добија понуде три различита универзитета (ЛСУ, Кентаки, УЦЛА) за кошаркашку стипендију. Одлучује се за ЛСУ.

У својој првој колеџ сезони је пропустио само једну утакмицу, и то финале регуларне сезоне против Вандербилта, након што се појавио извештај у којем се наводи да му је тренер Вил Вејд платио током његовог регрутовања. Вратио се на НЦАА турнире убрзо након што су је званична истрага утврдила да није направио никакву грешку. Његов допринос игри екипе је растао током година да би у својој трећој, испоставиће се завршној на ЛСУ, просечно бележио 16 поена, 3,7 скокова, 4 асистенције и 1,3 украдене лопте по утакмици.

Пријавиљује се за НБА драфт 2021. Након што није изабран придружује се Мајами Хиту за Летњу  лигу. Иако је почетком септембра потписао уговор са Мајамијем он бива раскинут уочи сезоне па се Смарт придружује Мајамијевој филијали у развојној лиги.

Крајем новембра 2021. потписује  је двосмерни уговор са Милвоки Баксима. Наступао је по потреби за Милвоки (13 наступа)  и његову екипу из развојне лиге. Међутим, већ средином јануара 2022. добија отказ у Милвокију те се враћа у развојни тим Мајами Хита.

Средином  фебруара 2022. Смарт је потписао двосмерни уговор са Мајами Хитом. Истог дана је постигао 40 поена у победи против Рио Гранд Вели Вајперса у развојној лиги. На крају сезоне, по истеку двосмерног уговора, након свега 4 наступа у НБА лиги не добија продужетак од Мајамија и поново постаје слободан играч. Ипак, памти се његов наступ против Орланда коме је убацио 20 поена.

Почетком  новембра 2022. Смарт потписује за филијалу Њу Орлеанс Пеликанса у којој проводи читаву сезону.

У јулу 2023. Смарт се придружује ростеру Филаделфије за летњу лигу. Филаделфија потом потписује  двосмерни уговор са њим али након само једне одигране утакмице већ крајем децембра раскида уговор и шаље га у свој тим у развојној лиги. Током досадашњег дела сезоне  у тој екипи бележио је у просеку 20,3 поена, 3,5 скока и 5,5 асистенција.

У ситуацији у којој јесте, након повреда Топића и Недовића, Црвеној звезди је преко потребан играч на бековским позицијама. Смарт (193цм) може да покрије позиције плејмејкера и бека шутера. Обзиром да је током претходне 2,5 сезоне одиграо свега 18 мечева у НБА лиги може се рећи да му недостаје искуство такмичарске кошарке па остаје да се надамо да ће период прилагођавања бити кратак јер је распоред утакмица немилосрдан. У том светлу позитивна је чињеница да Звезда у наредном периоду већину мечева игра у Београду па ће бити нешто више времена за тренинг.

По играчком профилу Џавонте Смарт јесте оно што Звезди треба. Крупан, физички моћан бек који може покрити обе позиције, допринети у транзицији и продор игри… Иако је током дела сезоне у развојној лиги шутирао одличних 40,2% за три остаје да се види да ли ће такве проценте успети да задржи у дресу Црвене звезде јер има некарактеристичан шут. Лопту избацује из нижег положаја што захтева више слободног простора и времена за шут. Доста добар дефанзивац, велики распон руку му је велики плус на тој страни терена. Може идеално да се уклопи у одбрану преузимањем коју форсира Јанис Сферопулос.

Ствар која се не види у статистици и клиповима играча је његов карактер. Џавонте Смарт и Филип Петрушев су током лета заједно наступали у дресу Филаделфије на Летњој лиги па је могуће да се менаџмент нашег клуба о свом будућем играчу распитао и код данашњег кошаркаша Олимпијакоса.

У сваком случају, све што је изречено и написано је само теорија. Одговор на питање да ли је Смарт право решење за Звездине тренутне проблеме даће, као и увек, само и једино терен.

 

 

Повезане вести

Leave a Comment