Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Dejan Damjanović

Европско првенство, Олимпијада, припреме, разне квалификације… још једна летња авантура је полако иза нас, враћамо се старом ритму. Нова сезона, стари познаници летимо по црвено-белом свету. Ви, ми и Црвена звезда. Добродошли!

Док чекамо Рад и Бордо, правимо разне калкулације и враћамо се са одмора, нове фудбалске сезоне широм света су почеле. Руси и Украјинци полако одмичу, на Далеком Истоку су се захуктали, почињу Енглези, Немци, ускоро ће Италијани и Шпанци, а без Звезде ништа не може да прође. Почиње и нова сезона наше рубрике и желимо нашим играчима много успешнију него претходну. Упловите са нама кроз црвено-бели свет!

Aleksandar Kolarov i Mančester Siti slave novi trofej
Aleksandar Kolarov i Mančester Siti slave novi trofej

Као и увек крећемо од Енглеске. Иако је у фокусу Олимпијада у Лондону, која се завршила у недељу, све се полако враћа на старо. Фудбал ће поново бити тема број 1, од суботе. Пре тога, традиционални Community Shield, Супер Куп Енглеске, дуел између шампиона и освајача националног Купа. Манчестер Сити и Челзи су отворили сезону дуелом на „Вила Парку“ у Бирмингему, а први трофеј је припао шампиону, „Грађанима“. Сити је победио 3:2 освајача ФА Купа и шампиона Европе, а Александар Коларов је имао велики удео у победи и био међу најбољим појединцима сусрета. После водећег гола Фернанда Тореса, Бане Ивановић је оштрије стартовао на Коларова и зарадио директан црвени картон. Сити је кренуо у општу офанзиву после искључења Ивановића и преокренуо резултат, а асистент трећег гола је био Коларов, који је одиграо свих 90 минута за победника. После епске завршнице прошле сезоне у којој је Манчестер Сити освојио титулу головима у последња два минута сезоне, ове године се очекује напад на круну, у којој ће, надамо се, Коларов имати већу улогу него у прошлом првенству. Ако једног шампиона, не замени другим, Манчестер Сити Јувентусом. Следећег викенда Манчестер Сити ће у одбрану титуле кренути против повратника Саутемптона код куће, док ће Манчестер Јунајтед у поход на повратак титуле, заједно са опорављеним капитеном Немањом Видићем, кренути од Евертона, на Гудисон Парку“. Очекујемо ништа мање узбудљиву и занимљиву Премијер Лигу, са присутним елементима Шекспира и Хичкока. Ненад Милијаш се преселио са својим Вулверхемптоном у Чемпионшип, где ће се са Николом Жигићем и Бирмингемом борити за повратак. Међутим, Мики ће променити средину, обзиром да је стављен на трансфер листу и слободан је у потрази за новим клубом. „Маракана“ је била прва опција која се помињала још летос. Мики, твоја дестинација је позната, чекамо те на „Маракани“! Ипак, још један бивши Звездаш ће бити у Премијер Лиги. То је Македонац Горан Попов, који ће бранити боје Стоука, на позајмици из Динама из Кијева. А ми ћемо све њих пратити.

Спуштамо се јужно и долазимо до епицентра фудбала и теме број 1 овог лета, изгледа. Bienvenue à la France! Трансфер Ибракадабре у Париз, који је позлатио, омађијао и обасјао „Град Светлости“ је због своје позлаћене стране био тачка расправе и у француском парламенту и незаобилазна ставка у разговору свих Француза. Златан Ибрахимовић и ПСЖ су тема лета, а Бордо наша тема. Овог викенда је почео шампионат Француске. Велики фаворит и центар пажње ПСЖ је на старту „ишчупао“ бод на свом „Парку Принчева“ од Лориена, са којим је одиграо и последње коло прошле сезоне. Златан Ибрахимовић већ господари, као вино – што је старији, то је бољи, па је са два дебитантска гола спасио свој нови тим, после минуса од два гола на полувремену. Милан Бишевац није био у протоколу за премијеру, а из Париза стиже вест да би Бишевац могао да замени места са Ревељером из Лиона. Наредних дана знаћемо више о евентуалној промени средине. Ница се прошле сезоне управо победом над Лионом у последњем колу спасила, а ове је стартовала старим навикама, поразом пред својим навијачима од Ажаксија 0:1. Немања Пејчиновић је одиграо стандардно цео меч и био међу бољим појединцима пораженог домаћина. Нови шампионат су у петак отворили шампион Монпеље и Тулуз. Било је нерешено 1:1, а наш бивши капитен Павле Нинков је сезону почео на клупи. Није улазио у игру у узбудљивом отварању на коме су осим два гола и боље игре гостију, виђена и три црвена картона. За крај првог обиласка Француске, наша тема, Бордо. Наш наредни противник у плеј офу за Лигу Европе је савладао Евиан у гостима са 3:2, добром игром. Обрањак и Гуфран, два најбоља играча, су са два поготка лако сломили домаћина, а Саве се побринуо да три бода сигурно стигну на „Шабан Делма“. Ми ћемо се побринути да их добро пропратимо и направимо феноменалну атмосферу 23.августа, све што можемо. У следећем колу веома занимљив дуел, Бордо – Рен! У 3.колу Друге лиге Француске, Филип Ђорђевић је у победи Нанта над Лавалом од 3:1, замењен у 82.минуту.

У викенду за нама, стартовала је и Холандска лига, Eredivisie. Јако узбудљив и обећавајући почетак „Лала“. У неочекиваном поразу ПСВ Ајндховена од РКЦ-а на старту, Јагоша Вуковића није било ни на видику. Он је тренутно у другом тиму ПСВ-а, Јонг ПСВ. Такође, Марк Ван Бастен и Херенвен су доживели хладан туш одмах на старту. После одличне партије у Европи против Рапида из Букурешта и пласмана у плеј оф за Лигу Европе, нико није очекивао пад. Филип Ђуричић је одиграо свих 90 минута у поразу Херенвена од Нек Најмегена на свом стадиону, 0:2.

Остајемо у БеНеЛуксу, идемо до Белгије. У 3. колу одигран је одличан дуел

Ivan Tričkovski
Ivan Tričkovski

између Мехелена и Брижа, 3:3. Али нажалост, у њему није учествовао нови играч Белгијског великана Клуб Брижа, Иван Тричковски. Тричко је овог лета АПОЕЛ  и Кипар заменио за Белгију и Бриж, али још увек није имао прилику да дебитује за свој нови тим. Ибрахим Гај је пораз свог Локерена на гостовању Генку 1:0, посматрао са клупе, свих 90 минута.

После земљи вина, лала и вафли, пролазимо кроз земљу чоколади, сатова и Рожера Федерера. Швајцарска! У њој игра наш бивши штопер, Милан Вилотић. Због црвеног картона који је зарадио у прошлом колу против Сент Галена, Вилотић није био у протоколу у победи Грасхоперса над Серветом 1:0 на „Лецигрунду“, у петом колу Рајфајзен Супер лиге. Вилотић је био стартер у свим утакмицама и добро се уклопио у тим „Скакаваца“ из Цириха. Драган Мрђа не може да се похвали тиме. У победи водећег Сиона на гостовању против Лозане 2:0, Мрђа се поново није нашао ни у протоколу. Одиграо је свега два минута до сада. А како игра Бразилац Лео Итепаруна, први стрелац лиге, мораће Мрђа добро да се потруди да би изборио месту у тиму и повратио стару репрезентативну форму. На табели лидер је тренутно Сион, кога прати Базел, а Грасхоперс и Вилотић се налазе на деоби четвртог места.

Настављамо од Хелвета даље. Били смо западно (Француска), нећемо ићи ни северно (Немачка), ни јужно (Италија) до следеће недеље, већ источно. После вина, посластица, ред је за мало уметности. У Аустријској Бундеслиги одиграно је четврто коло. Штурм је на својој „УПЦ Арени“ савладао Волфсбергер са 4:1, а Милан Дудић и Никола Вујадиновић су чинили одличан централни тандем одбране тима из Граца, свих деведесет минута. Дудић, после пет година проведених у Ред Бул Салзбургу, другу сезону носи дрес Штурма, док је Вујадиновић летошње појачање клуба из Граца.

Кроз средину смо дошли до истока Европе. У Русији је такође одиграно четврто коло, која делује никад јача. Шампион је шампионски одиграо дерби кола, односно један од дербија кола. „Спонзорски брат“ и „Навијачки брат“ су укрстили копља, од којих је једно на пола поломљено. Зенит – Спартак Москва 5:0! До овог кола једине непоражене екипе су у Сант Петерсбургу супротставиле снаге, а у овом тренутку изгледа да је Зенитова у зениту. Александар Луковић је за Зенит играо до 58. минута, када га је заменио Бруно Алвеш. Славољуб Муслин је ове сезоне „смрт за фаворите“, али му слабије иде са „слабијим“ тимовима. После победа над Рубином и Билићевом Локомотивом из Москве, у градском дербију Краснодара, Кубан је био успешнији од Краснодара, 2:1. За Краснодар, Славољуба Муслина, играју и Душан Анђелковић и Огњен Вранеш, који су градски дерби пратили свих 90. минута са клупе за резервне играче. Миодраг Гроф Божовић је веома цењен због својих резултата у Русији, али на почетку нове сезоне са новим тимом нема среће. Ростов је поражен од Крила Совјетов код куће 1:2, па је тако и даље без победе на старту првенства. Занимљиво да је стрелац за тим Грофа Божовића био Корнел Салата. Бивши Божовићев тим Амкар је одиграо нерешено, без голова, са новим прволигашем Монровијом, на свом стадиону, предивног имена „Звезда“. Никола Мијаиловић је играо свих 90. минута, а Марко Блажић је свих 90. минута гледао Мијаиловића, са клупе. Крстарење Русијом завршавамо у Грозном, где је Терек савладао Волгу, 2:0. Благој Георгиев, који је поред интересовања Локомотиве и Спартака остао у Тереку, је одиграо цео меч и зарадио жути картон. У следећем колу руског првенства пратићемо дуел између Муслина и Божовића.

Идемо до комшијског домаћина недавно завршеног Европског првенства. У Украјинском првенству је одиграно 5. коло. Почећемо из главног града, Кијева. Динамо Кијев је забележио и пету победу из исто толико мечева. Жртва број пет на „Олимпијском“ стадиону, где је Шпанија суверено доказала своју сурову доминацију, је била екипа Волина, 4:1. Блистао је Нико Крањчар, а Милош Нинковић, који је у сјајној форми, је у игру ушао у 65. минуту уместо Јармоленка. Ништа мање суровији није био ни шампион, Шахтјор. Разлика на табели, између највећих ривала, је само у броју постигнутих голова. Пред Шахтјором је пала Ворскла 4:1, за коју је Јован Марковски одиграо цео меч, безуспешно. Највеће изненађење кола је направила екипа Арсенала из Кијева. Савладали су Металист у гостима 1:0, али на голу пораженог домаћина није стајао Владимир Дишљенковић или Volodymyr Dyshlenkovych, како вам се више свиђа. Дњипро Дњипропетровск покушава да иде уз корак за великим двојцем. Најчешћим резултатом овог кола 4:1, савладали су Ховерлу, којој није могао да помогне Александар Тришовић јер је преседео цео дуел на клупи. Ховерла је убедљиво последња на табела, без иједног бода. Зорја је код куће изгубила од Кривбаса минималним резултатом, а популарни „Игњакадабра“, Никола Игњатијевић је одиграо цео меч за екипу Зорје. Зорја управо са Кривбасом дели четврто место на табели, после пет кола, са девет бодова.

Продужујемо до Азербејџана. Причали смо и писали о успону фудбала у Азербејџану, о „Европском Дубаиу“ Бакуу, а све више и више фудбалера из Србије је свој фудбалски пут наставило у земљи Азера. Шампион Нефтчи је стартовао поразом одбрану титуле. У дербију другог кола, Карабаг је био успешнији и славио са 1:0. За Нефтчи је целу утакмицу бранио, Саша Стаменковић. У дуелу још једног тима из главног града, Бакуа и Шимурка на највећем и националном стадиону „Тофиг Бахрамов“, који је завршен без голова, три црвено-бела појединца су суделовала. Нови тренер Бакуа Божидар Бандовић је оставио Ненада Ковачевића, бившег капитена, на терену свих 90. минута. Док је на другој страни, у дресу Шимурка Ненад Пурке Стојановић нападао гол Бакуа, овог пута без успеха. Вицешампион Казар је силовито започео поход на титулу. После тешког испадања из квалификација за Лигу Европе од пољског Леха, 1:1-0:1, и ремија на премијери против Равана, у мечу другог кола лако су савладали Капаз, 4:0. Бранимир Субашић није наставио голгетерску серију, постигао гол у првом колу, али је добио позив у репрезентацију Азербејџана.

Идемо на кратко на север старог континента. Розенборг је савладао Сонгдал у 19.колу Норвешке Премијер Лиге са 3:0. Авал Исах је учествовао до 62.минута у победи свог тима. Розенборг се налази на трећем месту у првенству са три бода мање од лидера Стромгодсета и два мање од шампиона Молдеа. У плеј офу за ЛЕ играће против Легије из Варшаве.

Прво европско путовање завршавамо код северних комшија. У Мађарској је одиграно 3.коло, а Ђер је остварио прву победу над Капошваром 2:1. Никола Трајковић је одиграо цео меч, док Владимир Ђорђевић није био у протоколу за Ђер. Видеотон је поражен од славног Пушкашовог Хонведа на свом стадиону 0:1, а Џеф да Силва није био у комбинацији за тим домаћина. Све је реалније да Џеф да Силва више неће бити члан Видеотона.

Селимо се у Азију. У Јапану је одиграно 21. коло Џеј лиге. Нагоја, нашег Пиксија Стојковића и његовог помоћника Бошка Ђуровског, поражена је на гостовању у Шизуоки, Шимицуу 3:2. Пропустили су шансу да се домогну врха табеле, али Пикси је направио рекспектабилну екипу од Нагоје, која ће надамо се  и ове сезоне бити кандидат за титулу шампиона Јапана.

У Кини се стигло до 21.кола, као и у Јапану. Лиаонинг и Ђангсу су одиграли 0:0, а Милош Трифуновић и Александар Јевтић наступали један против другог. Ли Ади је допринео победи Далиен Ербина у гостима притив Енана. А Андрија Калуђеровић ће имати јако тежак задатак да се избори за место у Беијингу. Наиме, у Пекинг је стигао и Фредерик Кануте, а Беијинг доживео катастрофу против Шандонга, 4:0.

Dejan Damjanović
Dejan Damjanović

Стигли смо Јужне Кореје, која постаје црвено-бела. Писали смо о мајсторијама Маа Молине, а у Сеулу његови саиграчи су и Адилсон, као и Дејан Дамјановић, велики Звездаш. Једина три странца у екипи. У великом дербију 27. кола К Лиге Сеул је у последњим минутима победио Сеонгвам Илва Чунму. Наравно, доминирали су наши момци. Дејан Дамјановић је био двоструки стрелац, а Мао Молина је осим гола за изједначење у 88. минуту, асистирао Дамјановићу за победоносни погодак у 93.минуту. Сеул је лидер на табели, са бодом испред Јеонбука, и међу њима ће се водити велика борба за наслов шампиона. Дејан Дамјановић, репрезентативац Црне Горе, бивши фудбалер Бежаније је највећа звезда у Јужној Кореји. Господари већ пет година, а Сеул је одбијао бројне уносне понуде из Кине и других земаља, које су стигле на адресу клуба за највећу звезду. Најбољи је странац стрелац у историји К Лиге, са тренутних 110 погодака, на 185 утакмица. Најбољи је стрелац К Лиге у текућем шампионату са 19 голова, и фантастично функционише у тандему са Молином. А нама би невероватно био од помоћи играч његовог калибра или он. Мао Молина је при врху листе најбољих стрелаца са 14 голова, а најбољи је асистент К Лиге са 11 асистенција. У видеу испод можете погледати голове наших момака и победу Сеула у дербију против Сеонгнама. Свака част, момци!

Још смо на кратко у Азији. На Тајланд сви иду због одмора, а ми смо „скокнули“ на кратко због Марија Ђуровског. Марио је велика звезда Тајландске Премијер Лиге, а његов Муангтонг Јунајтед јури ка шампионској титули. У 22.колу Премијер Лиге Тајланда славили су против Патаје Јунајтед, а Марио је био стрелац. МуангТонг је први на табели са 56 бодова и без пораза, а Марио са 13 голова, међу најбољим стрелцима лиге.

Долазимо и до последњег дела прегледа. У Бразилу, док нам не стигне још неко појачање, имамо Ернана Баркоса и однедавно поново, Винисијуса Пачека. Пачеко се вратио у домовину и потписао на Наутико, али још увек није спреман за деби. У дербију Флуминенсе – Палмериас 1:0, Ернан Баркос је одиграо цео меч за тим Луиза Фелипеа Сколарија. Ипак трио Флуминенсеа Тјаго Невеш – Фред – Рафаел Собис је био прејак за бразилског великана.

У Мексику је одиграно 4.коло Апертуре Лиге. Пачука, за коју наступа Сегундо Кастиљо, је одиграла нерешено са Тихуаном на свом стадиону, 2:2. Сегундо је цео меч преседео на клупи, али други Кастиљо за кога смо били заинтересовани овог лета је оставио утисак. Нери Кастиљо је дебитовао на овом мечу за Пачуку, ушао је у 88.минуту у игру и у првом контакту са лоптом, као Филип Касалица, постигао изједначујући гол  и донео бод свом новом тиму.

У Колумбији се игра 3.коло завршног дела колумбијске Примере, Torneo

Cristian Borja
Cristian Borja

Finalizacion. Од овог лета, уместо у нашем дресу, у дресу шампиона Колумбије и једног од највећих тимова земље Индепендиенте Санта Фе, за који су наступали Драгослав Шекуларац и Мао Молина, игра Кристијан Борха. Борха још увек није дебитовао за свој нови клуб, али када буде, сазнаћете. Санта Фе вечерас игра свој меч, можда ће и Борха наступити.

Последња дестинација нашег путовања црвено-белим светом, САД. За Вашингтон ДЦ наступају Бранко Бошковић и Дејан Јаковић. У поразу од Канзаса 2:1, Бошковић је одиграо првих 45. минута, а Јаковић је цео меч одгледао са клупе.

Саставите свој тим од наших играча, од оних који су по вама одиграли најбоље овај викенд. Следећег викенда почињу првенства Енглеске, Португала, Шпаније и Турске. Осим Шпаније, свуда ће црвено-бели трчати за лоптом, а ми ћемо се трудити да вас и ове сезоне информишемо о њима, благовремено и иновативно. За крај нашег опширног првог прегледа ове сезоне, погледајте голове са дерби меча 21.кола К Лиге, у којем су Дејан Дамјановић и Мао Молина сачували свом клубу лидерску позицију. Расни поздрав!

Сеонгнам Илва Чунма – Сеул 2:3

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

17 comments

Tuđman Franja Doživotna авг 15, 2012 at 21:05

Kad pominjete Trička,ne mogu da se ne setim jedne činjenice,Posle odlaska Tane Tričko je bio sa nama pod ugovorom.Isto je bilo i sa Abubakarom,dok smo za Klea imali pravo preče kupovine u iznosu od 300.000 eura.Trička smo poslali na pozajmicu,Pižon je praktično oterao Abua u OFK,dok je Kleo procenjen kao preskup.Uzeli smo Jevtića na pozajmicu i kasnije za njegov ugovor platili oko 400.000,dakle više nego za Klea.Ne volim da pričam šta bi bilo kad bi bilo,ali može li neko zamisliti triling u napadu Tričko-Kleo-Abu?Eh da je pameti samo malo bilo…

Reply
dusan авг 15, 2012 at 12:45

jer ima istine da se pregovara sa milijasem on bi nam dobro dosao da bar neko ima da izvodi prekide i da unese sigurnost na sredini terena

Reply
Delija_md авг 15, 2012 at 12:44 Reply
Ivan авг 15, 2012 at 11:27

Dok mi ovde komentarisemo desavanja i nadamo se cudu da prolazimo Bordo,uprava je stavila stadion Marakana pod hipoteku! To niko ne komentarise ,kao da se to desava nekom drugom,tamo daleko.Situacija je ozbiljna i posledice mogu biti ne merljive.Molim vas da ne zaboravite sta rade ljudi iz uprave i da moramo da istrajemo u borbi protiv njih,zbog nas i Zvezde!
Ivan 15-8-12

Reply
nikola авг 15, 2012 at 11:40

zato sto je ovaj dvomec najvazniji trenutno. ako to prodjemo, vraticemo i te kedite i svw ce biti bolje. zato ne mraci ovde vise, jer svi hocemo sto bolje da se spremimo za ta dva meca.

Reply
Ivan авг 15, 2012 at 12:06

Tako mali Perica zamislja zivot.Napred Zvezda

Reply
Darko авг 15, 2012 at 11:08

I dalje vjerujem da nas admini nisu slagali za milijasa http://www.mondo.rs/s256017/Sport/Fudbal/MONDO-_Zvezda_pregovara_sa_Milijasem.html

Reply
Dražen авг 15, 2012 at 11:19

Ја ти само могу рећи да би Милијаш већ вјероватно био наш да Вулфси нису промијенили тренера. Постоји добра воља и Звезде и њега да се врати, сада је све на Вулфсима.

Reply
Darko авг 15, 2012 at 12:53

svaka cast ekipi mcz odlicni ste,imam najvise povjerenje u vas od svih sajtova,svaka cast samo tako nastavite..pozdrav iz bratske crne gore

Reply
MILAN KG авг 15, 2012 at 02:17

http://www.zurnal.rs/2012/08/15/belodedic-od-jagnjece-brigade-do-krova-evrope/index.html kakav je ovo igrac bio jedan od najboljih defanzivaca svih vremena DR. MILE BELODEDIC!!!!!!!!!!!!!!

Reply
DKC авг 15, 2012 at 01:00

Ignjakadabra! 😀

Reply
Damjan Martinovic авг 15, 2012 at 11:08

Zar nije Brigel?Ja se tog nadimka secam.

Reply
!!! авг 14, 2012 at 23:42

Ti si naš kapiten Vilotaa!!!!

Reply
Mani авг 14, 2012 at 22:53

Ne znam da li ste gledali mladu reprezentaciju ali po meni su sasvim lepo odigrali i jako me iznenadio mali Pantic stoper iz Rada, decko ce biti odlican a i vec sad je.

Reply
Delija_md авг 14, 2012 at 23:59

Sasvim korektna partija od naših mladića. Igrala bi i Zvezda onako da je Sale Janković na klupi.

Reply
Mani авг 15, 2012 at 10:36

Svidelo mi se sto su sve igrali na maksimalno 2 do 3 dodira i lepo je i za gledanje a i korisna igra. Samo sto je generalno nasa boljka pravi napadac, mislim generalno u Srbiji.

Reply

Leave a Comment