Moja Crvena Zvezda
Фудбал

Учинак играча широм света

Као и обично, и овога пута ћете имати прилику да видите сабран учинак бивших Звездиних фубалера. Иза наших момака је још један врло добар викенд, уз мноштво голова, а детаљније можете да видите у тексту испод.

Немања Видић поново на терену

Kao и обично, преглед почињемо у „колевци фудбала“ , Енглеској. За два манчестерска клуба званично играју два бивша Звездина играча, али је овога пута на терену био само један од њих. То је био опорављени капитен Манчестер ЈунајтедаНемања Видић, који је играо у убедљивој победи свог клуба над Виганом – 4:0. Ипак, бивши штопер спрске репрезентације није уписао свих 90 минута, јер се и даље враћа у форму, након дугорочне повреде. Замењен је у 77. минуту, а уместо њега играо је Џони Еванс. За разлику од њега, у Манчестер Ситију није било Александра Коларова, који је прошао Омладинску школу Црвене звезде. Он је са клупе стадиона „Британија“ посматрао нерешен исход између два Ситија, Стоука и Манчестера(1:1). Тако се српски леви бек поново вратио на клупу, где еј био већи део прошле сезоне, иако је у две утакмице пре репрезентативних обавеза био у стартној постави. У Чемпионшипу, Бирмингем Сити је испустио вођство од 0:2 против некадашњег двоструког шампиона Европе, Нотингем Фореста у последњих 20ак минута. Ипак, на тој утакмици није било Николе Жигића, који је још једну утакмицу „плаваца“ испратио са клупе.

Немања Пејчиновић – штопер-голгетер

Боље је било у Француској, где такође доста играча брани Звездину част. У петак је, у првом мечу петог кола Лиге 1, богати тим Париз Сент-Жермена угостио екипу Тулуза на свом „Парку Принчева“ , и није имао много проблема против љубичасто-белих. „Свеци“ су славили са 2:0, а у гостујућој екипи клупу је грејао бивши капитен Звезде, Павле Нинков. За разлику од њега, Немања Пејчиновић не само да је играо за своју Ницу, већ је постигао и један од четири голова, колико је Ница укупно постигла против Бреста. Утакмица је завршена победом домаћина од 4:2, а Пејчиновићу је ово био већ други гол у сезони. Ница се после пет кола налази на 10. месту, и има 6 бодова. Добру партију је пружио и још један дефанзивац. Реч је о Милану Бишевцу, који је врло добро одиграо у мечу против Ајачија, који је Лион добио 2:0. Бишевац је након преласка из ПСЖ-а сталан члан „лавова“ и одлично се сналази. У Лиги 2 Нант је остао у борби за пласмен у виши ранг и поред ремија са Генгампом од 1:1. И на овој утакмици врло добру партију је пружио српски нападач, Филип Ђоређвић, иако није постигао гол. Био је доста активан током меча и сигурно је да је и он допринео ремију. За разлику од њега, за Арле из Авињона, Хамину Драман није био ни на клупи.

Душан Баста наставља да решета!

И у Италији се стање поправља. У Пескари је након неколико утакмица проведених на клупи дебитовао млади Урош Ћосић, који се на свом дебију истакао, и поред тога што је његова екипа примила три поготка. Крајњи резултат против Сампдорије био је 2:3, а потврда добре игре доскорашњег члана ЦСКА из Москве је и оцена 2,5 на скали до пет угледног сајта Goal.com.(Према том сајту, само су тројица играча Пескаре боље оцењена) „Делфини“ су у новој сезони Серије А и даље без бодова, а прилику за прве ће тражити у гостима код Болоње. Добро је играо и Немања Томовић за Фиорентину, само што је његова екипа славила са 2:0, и то против Катање. Томовић је у последњим тренуцима прелазног рока прешао у Виолу, и одмах се наметнуо тренеру Вићенцу Монтели, који га од доласка ставља у прву поставу. За разлику од Фиорентине, Томовићев бивши клуб, Ђенова, је остао без бодова. Клуб са северо-запада „чизме“ је на домаћем терену поражен од Јувентуса – 1:3, и поред наступа Бошка Јанковића, који је по обичају био врло добар. Ђенова у новој сезони има два пораза и победу, и заузима једанаесто место. А искусни Дејан Станковић и даље посматра утакмице Интера са трибине. Став Андрее Страмаћионија се није променио, и бивши капитен репрезентације Србије, како ствари стоји, неће имати место ни на клупи у будућим мечевима. Најбољи на апенинском полуострву од Звездаша је био Душан Баста. Плавокоси бек донео је својим маестралним голом и одличном асистенцијом реми Удинезеу од 2:2 на гостовању Сијени. Тако је српски репрезентативац наставио сјајну форму од прошле сезоне, када је чак пет пута тресао мреже противника. Његову докторску партију можете видети испод текста. 

АК 99 пуца и у Шпанији након Србије и Кине

У Шпанији са сјајним учинком наставља да делује Андрија Калуђеровић. „Калуђер“ је поново био стрелац у Сегунди за Расниг Сантандер, овога пута у победи зелено-белих над Рекреативом из Хуелве – 3:0 Овај погодак из пенала био је трећи за Калуђеровића у новој сезони, а други у лигашком делу такмичења. А у Немачкој, односно у Штутгарту, на терен се вратио Здравко Кузмановић, који је већ у 29. минуту ушао у игру уместо повређеног Хугланда. Кузма је био један од запаженијих играча бело-црвених у периоду у коме је играо, но није успео да допринесе постизању поготка, ни он, нити било ко други те је остало Штутгарт нула-Фортуна нула. У Цвајти је Динамо Дрезден ремизирао резултатом 1:1 са Сандхаусеном, али у тиму жуто-црних, није било, као што смо навикли у ранијим мечевима Вујадина Савића. Не знамо да ли је тренер Динама хтео да одмори дефанзивца из Србије, или је на неки начин изгубио поверење, али се надамо да ће син легендарног Дулета Савића поново играти за свој клуб.

Јагош Вуковић близу није ни клупе Филипс Спорт Верeнигинга

У БеНеЛуксу је такође било занимљиво. Херенвен је након одличне партије против фаворизованог Ајакса у претпрошлом колу, поново разочарао у минулом. „Романтичари“ су на свом терену поражени од АДО-а са 1:3, и тиме су јасно ставили до знања да ипак то није онај тим од прошле сезоне. Једини од бољих из сезоне 11/12 који и даље носи плаво-бели дрес са срцима је „српски Кројф“, Филип Ђуричић, који је и овога пута био стартер. Као  и увек, био је покретач многих акција, али испред себе није имао играче који су му правили друштво прошле сезоне, те и он сам има слабији учинак. Још више је разочарао ПСВ, који је поражен са 1:0 у Утрехту, од истоимене екипе, и поред тога што је меч завршио са чак два играча више! Црвено-бели из Ајндховена се морају запитати у чему лежи проблем, и можда увести у игру неке нове играче, који су мање добијали шансу, као што је и Јагош Вуковић. У Белгији је било још горе него у Холандији, макар што се минутаже наших момака тиче. Нити је Иван Тричковски играо за Клуб Бриж(који је ремизирао 1:1 са Кортријком), нити је Ибрахим Гај бранио боје Локерена(који је победио Серсл Бриж са 0:1). Додуше, Тричковски се повредио на утакмици за квалификације за Светско првенство: Шкотска-БЈР Македонија, у којој је био асистент, али је нажалост прерано напустио терен, те се очекује да се по опоравку врати на терен, но више брине да ли ће се искусни Гај, kоји је већ ушао у 35. годину живота.

Никола Вујадиновић(у средини) поново тресе мреже

У Аустрији сјајно наставља да игра Никола Вујадиновић, а са њим и цела екипа Штрума из Граца. Леви бек са бугарским држављанством био је играч утакмице у којој су црно-бели са 3:0 славили против Вакер Инсбурка. Вујадиновић је на том мечу био двоструки стрелац, а врло добар у одбрани био је и Милан Дудић. Штрум након осам кола заузима четврто место са петнаест, док је Вујадиновић трећи стрелац лиге са 3 поготка. Његове голове такође можете видети испод текста.

Благој Георгијев – један од најбољих играча Терека

У Русији такође игра мноштво бивших Звездиних фудбалера. Александар Луковић није играо за Зенит, и поред тога што се опоравио од повреде. Тренер Спалети је мислио да и без њега ровитог може против Терека, али се очигледно преварио. Зенит је у свом Санкт Петербургу поражен са чак 0:2, а једну од главних улога за зелено-беле био је Благој Георгијев. Одлични Бугарин је покретао многе акције и био је учесник код акција код оба гола, која су иначе пала у последњим тренуцима меча. Терек игра сјајно у последње време, и има пет везаних победа, уз још један пораз, реми и победу. Логично је да је на основу таквог скора тим из Грозног први, док се Зенит налази на четвртом месту. Скромно за екипу која је потрошила око 100 милиона евра у минулом прелазном року. Убедљивије од Зенита је поражен Краснодар, у чијем је голу пукла „петарда“ у Махачкали против Анжија, али су и чорно-зиљони постигли два гола за утеху. Један од та два гола постигао је момак који није добио праву шансу код Пижона, Огњен Врањеш. Сјајни репрезентативац БиХ се сјајно сналази у екипи коју води Славољуб Муслин и нема разлога да не буде у првој постави и у наредним мечевима. За разлику од њега, меч је са клупе посматрао Душан Анђелковић, који је ове сезоне пао у други план. Успешнији је био пермшки Амкар, који је савладао Волгу из Нижњег Новгарода  са 3:2. Победу је красно-чорно-бјелима донео Пикушчеак, а асистент код гола овог Молдавца био је леви бек, Никола Мијаиловић. Мијаиловић је стандардан у Амкару већ неколико сезона, и ништа не наговештава да би то могло да се промени. Супротно од њега, Марко Блажић, за разлику од ранијих сезона, не игра у првом саставу. А стање Огњена Коромана из Крилје Совјетов слично је стању Дејана Станковића у Интеру, у

Владимир Дишљенковић поново на голу Металиста

том клубу. Не рачуна се на њега, и вероватно ће по истеку уговора тражити нови клуб. За крај прегледа у Русији, споменућемо и Спартак из Москве, чији су навијачи бодрили Звезду против Нафтана и у братским односима су са нашим навијачима. Красно-бјели су кикснули против Кубана у Краснодару, одигравши 2:2, и тренутно заузимају скромно седмо место. Следећа утакмица Спартака је у Лиги Шампиона, када играју са великом Барселоном на Ноу Кампу, а занимљиво је да ће тај меч судити Србин, Милорад Мажић.

У југо-западном суседу Русије, Укријини, такође се брани част Звезде. Након неколико утакмица небрањења, поново се на голу Металиста нашао Владимир Дишљенковић. И изгледа да је био срећан свом тиму, јер је Металист са чак 4:0 понизио Ворсклу. Влада је био сигуран на голу, и није било нити једног проблема за домаће на овој утакмици. А играо је и Никола Игњатијевић и то за своју Зарју. Ипак, он и саиграчи нису у најбољој форми, и декласирани су од стране Шахтјора са 0:3. Зарја је тако доживела четврти пораз у шампионату, али и даље заузима задовољавајуће десето место. За разлику од поменуте двојице, за Динамо Кијев и Закарпатију нису играли Милош Нинковић, односно Александар Тришовић.

Марко Пантелић – греје клупу на Караискакију

Са истока прелазимо на југ старог континета. Ипак, тамо није било много успеха. У Грчкој се десила невакидашња ситуација на утакмици између Паниониоса и ОФИ. Резултат је био 2:1 за црвено-плаве, али ту не би било ништа необично да сва три гола нису била ауто-голови! Између осталих, ауто-гол је постигао и Словенац, Мирнес Шишић и то какав! У последњим тренуцима меча, Шишић је након корнера послао лопту високу у ваздух, а због несмотрене реакције голмана(који је могао да је ухвати јер није с намером њему послата), Паниониос, за који ни овога пута није играо Дејан Миловановић је славио. А није играо ни Марко Пантелић, који је са клупе посматрао тријумф Олимпијакоса над ПАС-ом(1:2). Клуб чији су навијачи у братским односима са нашим је тако остварио трећу победу из три утакмице, и логично, заузима прво место.

Дејан Лекић постиже првенац за Генчер

У јужном суседу Грчке, кога Грци баш и не воле, Турској, било је доста боље, макар што се игре Звездаша тиче. Дејан Лекић је постигао свој првенац у Генчербирлигију, али његов тим и није имао много користи од тога. Генчер је поражен од Ескишехира са 4:2 и тако је остао без бодова. За црвено-црне је наступао и Душко Тошић, који је био асистент код оба гола. Очигледно је да је Звездин тандем донео много тога тиму из престонице Турске. Четворку је примио и Акхисар, али овај тим, за који је наступао Бруно Мезенга није дао гол, као што је то учинио Генчербирлиги. Мезенга се и не сналази баш најбоље у Турској, и након одласка из Звезде, у Малој Азији није постигао нити један погодак.

У осталим земљама, истакли су се Aлександар Јевић, који је дао један од два гола у победи Ђангсуа(0:2), затим Moлина и Дамјановић, који су постигли по један гол за Сеул(0:2) у плеј-офу за шампионску титулу, потом …, a играли су и Милош Трифуновић за Лајаонинг Воуин(пораз 3:0)Ли Ади за Далијен Ербин(0:0), Ернан Баркос за Палмеирас(пораз 0:2), Ненад Ковачевић за Баку(1:1), Саша Стаменковић за Нефчи(победа 2:1), Сегундо Кастиљо за Пачуку(победа 3:2), и Дејан Јаковић за DC Јунајтед(победа 3:2).

Ускоро голови

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

7 comments

Cira сеп 19, 2012 at 12:16

Ninkov,Ninkovic,Lukovic… mnogi zvezdasi EXTRA igraci greju klupu,a i ne pomisljaju da se vrate u Zvezdu…Takvo je vreme doslo.—Bolje biti niko u inostranstvu za velike pare,nego kuci zvezda za male.—

Reply
MILAN KG сеп 19, 2012 at 01:47

treba vukovic da se vrati ako je pametan i tricko isto bolje u zvezdu nego u neke drljave klubove.

Reply
Novica Poposki - MAKEDONIJA! сеп 19, 2012 at 00:21

..opet greska koja se ponavlja?Odakle je Trickovski..Pancev..Najdovski..Popov..Dojcinovski..Mmi smo MAKEDONIJA!!!Nismo bjr makedonija!!!

DOKLE VISE?

Reply
Nemanja сеп 19, 2012 at 01:30

Vi ste Stara Srbija! 🙂

Reply
Немања сеп 19, 2012 at 18:43

Док год се тако званично зове ваша држава

Reply
Delija_ZH сеп 18, 2012 at 23:42

kakva golcina Kolarova 😀

Reply

Leave a Comment