Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошарка

Најава: Црвена звезда-Галатасарај (среда, 19,30)

galatasaraj2

Прву утакмицу у 2013. години пред својим навијачима у оквиру Еврокупа, кошаркаши Црвене звезде одиграће у среду, 16. јануара против Галатасараја. Кошаркаши клуб поново је у жижи интересовања свих навијача Црвене звезде, поново се чека свака наредна утакмица, поново се тражи карта више…Сви желе да помогну црвено-белим момцима да наставе са добрим партијама и победама, а задатак неће бити нимало лак, јер ће са друге стране стајати један од највећих клубова из Турске.

Галатасарај је другу фазу Еврокупа отворио поразом против Уникса из Казања и то на свом терену и Истанбулу, 74:80. У једној феноменалној утакмици пред скоро 7500 гледалаца, Уникс је до победе стигао пре свега одличном игром у последњем кварталу. Најефикаснији у редовима Галатасараја био је Дејвид Хоукинс са 20 поена, Гордон је додао 18, док је Дадли постигао 16. На другој страни, Чак Ејдсон је убацио 23 коша, а Вујукас 17.

У домаћем шампионату, Галатасарај се налази на 5. месту на табели са 12 победа и 3 пораза, а први Ефес има само једну победу више. У 15. колу које је одиграно овог викенда, Галатасарај је славио на у гостима против Турк Телекома 70:76. До 12. победе, Галатасарај су водили Бони Ендонг са 18 поена, Хоукинс је додао 15, Акјол је постигао 12, а Гордон 11 поена.

Црвена звезда и Галатасарај одиграли су већ једну утакмицу ове сезоне, конкретно 31. октобра у „Пиониру“ у мечу који је био затворен за јавност и који је послужио за уигравање и једне и друге екипе. Галатасарај је тада славио са 70:80, а утакмицу су преломили у другом делу када су и направили неколико већих серија и отишли на двоцифрену разлику. На тој утакмици своје прве минуте у дресу Звезде одиграо је Мајкл Скот, а код нас је најефикаснији био Ракочевић са 16 поена. Госте је до победе предводио Гордон са 18 поена и 5 асистенција.

Имена која плаше противнике

Галатасарај је у нову сезону ушао са потпуно реновираним тимом, али и новим тренером. Од почетка сезоне на клупи жуто-црвених седи Ергин Атаман, који чак и има једну Евро титулу, јер је са Бешикташем освојио Еврочеленџ прошле сезоне. Он је један искусан тренер, био је и помоћник селектора Турске 1996-1997 године, радио је и у неколико Евролигашких екипа као што су Ефес, Фортитудо Болоња и Сијена.

45d

Турски плејмејкер, Ендер Арслан проводио око 20 минута на паркету на позицији организатора игре, а од 7 утакмица у Еврокупу у 4 је био и стартер. Просечно бележи 6,3 поена и 2,8 асистенција по утакмици, а своју најбољу партију одиграо је у првом колу против Сопота када је убацио 13 поена уз 3 погођене тројке. Он је један искусан играч не троши много лопти, а занимљив податак је да у Еврокупу у свих 7 утакмица које је одиграо није изгубио ниједну лопту?!

Велико појачање на позицији плејмејкера је 32-годишњи Порториканац, Карлос Аројо. Он је претходну сезону провео у Бешикташу са којим је освоји трипл круну, изборио Евролигу, али је одлучио да не настави да игра за црно-беле из Истанбула. Сезону живота игра је у 2008. године када је са Макабијем био права казнена експедиција, а он сам је представљао страх и трепет за све противничке играче. Пре тога играо је 7 година у НБА лиги, где је променио много клубова и није никад показао све што зна. У Галату је стигао скоро, питање је колико се прилагодио екипи и колико се екипа прилагодила њему. Он је један врхунски нападач, у стању је да измсли поене, да из невероватних ситуација асистира саиграчима, да ствара вишак и прави разлику на терену. Добар је извођач слободних бацања, а изузетан је и скакач ако погледамо његову висину (188цм).

Ту је и Џамонт Гордон, играч који је добро познат свим љубитељима кошарке на овим просторима. Он је у Цибону стигао као неафирмисан играч, где је добио потпуну слободу играјући на позицији класичног плејмејкера. Његове одличне игре запазио је Душко Вујошевић који га је одвео у ЦСКА, где се Гордон и после његовог одласка сасвим солидно снашао, да би на почетку ове сезоне стигао у Галатасарај. Он је генерално добар играч, може да игра и на две позиције, леворук је и незгодан за чување. Има изузетан продор, брз први корак и јак горњи део тела који му омогућава завршнице уз контакт. Може да погоди и са веће удаљености, одличан је атлета и неко ко много доприноси игри Галатасараја.

Ростер попуњава Коркмаз Чан који углавном седи на клупи и врло ретко улази у игру. Нешто више од њега игра Енгин Атсур, који просечно проводи око 13 минута на паркету. Покрива позицији бека шутера, не шутира много, али има доста добре проценте шута у Еврокупу (57% за три, 100% за два).

Битну улогу игра и Ченк Акјол, један од најбољих шутера у екипи Галатасараја. На терену просечно проводи преко 20 минута, а у првој фази Еврокупа имао је чал 63% убачених тројки, 12/19. Али у мечу против Уникса шутира је 2/7 за три, једва изнад 28%. У доста доброј форми се налази, игра константно добро и бележи преко 10 поена по утакмици. Нашао је своје место у екипи, потпуно се прилагодио саиграчима и ако има своје вече у стању је да покрене тим ка победи. Добро користи блокове саиграча, истрчава јако брзо и довољан му је педаљ простора да погоди.

Прво име у спољној линији Галате је Американац Дејвид Хоукинс, човек који већ мало мање од деценије решета кошеве широм Европе. Снажни Американац стигао је у Галатасарај на почетку ове сезоне и од старта се наметнуо као лидер тима. Невероватно је снажан, способан је да сачува било ког играча, али и да игра против знатно височијих у фази напада. Има потпуну слободу у игри, шутира одакле хоће и кад хоће, што говори и податак да увек има преко 10 шутева из игре. Први је стрелац екипе и уз Гордона најбољи асистент, а на терену проводи преко 30 минута просечно (имао је и утакмице са 40 минута на паркету).

На позицији крилног центра минуте деле Милан Мачван и Ервин Дадли (Ерсин Дагли, турско име). Мачван игра сасвим солидно ове сезоне, нема бројке као из сезона у Хемофарму и Партизану, али има своју улогу у екипи и скоро 20 минута на паркету на свакој утакмици. Њега не треба посебно представљати, може да погоди и за три, добар је и под кошем, заиста један комплетан и квалитетан кошаркаш.

Ервин Дадли је у Турску стигао давно, још 2005. године. Добио је и држављанствно Турске, тако да је сада домаћи играч у ТБЛ лиги. Играо је дуго за Турк Телеком, а они са бољим памћењем вероватно ће се сетити овог играча и сусрета са Турк Телекомом пре пар сезона. Он 2010. одлази у Ефес, следећу сезону проводи у Бешикташу, да би на почетку ове стигао у Галатасарај. Висок је 204 цм, снажан је и прави је разбијач у рекету. Није неки шутер, тројке готово да и не шутира, док са линије пенала ипак има преко 80% реализације.

На позицији класичног центра прво име је свакако Бони Ендонг, један од најбољих центара који су стигли у Европу у последњој деценији. Ендонг је добар атлета, има велики распон руку, висок је 213 цм, има одличну технику и тешко га је зауставити ако се добро позиционира. Одличан је скакач (6,8 скокова у просеку у ЕК), има тачно 50% успешности из игре и 85% са линије пенала. Неки кажу да је његово време прошло, али очигледно је да он још увек може да игра на високом нивоу.

Његов партнер на позицији центра је млади Фуркан Алдемир (91′ годиште), а у Галатасарај је стигао на старту прошле сезоне. Покретљив је, добар у скоку, добре технике, али се тек очекује његов напредак. Ове сезоне у Еврокупу није имао неке значајније партије, проводи просечно 14 минута на паркету, док остало припада Ендонгу.

Галатасарај је једна моћна екипа, усудио бих се да кажем и јача него што је била претходне сезоне када је клуб играо Евролигу. Ту су сада доказани играчи, врхунски нападачи, а знајући да наш тим не бежи до брзе и атрактивне кошарке није искључено ни да ћемо сутра видети велики број поена у „Пиониру“. Гости ће сутра морати да победе и врате оно што им је узео Уникс у Истанбулу, а велику препреку имаће и у препуним трибинама.

50f3db464ac54lu5z0180_headlineГалатасарај од јутрос у Београду, пренос утакмице на Б92

Екипа и стручни штаб Галатасараја стигао је јутрос у Београд, где их сутра очекује дуел 2. коло групе Л у оквиру друге фазе Еврокупа. Они ће вечерас имати лакши тренинг, а сутра од 19,30 сати очекује их утакмица против Црвене звезде.

„Пионир“ ће сутра бити мали да прими све заинтересовани, а још једном треба нагласити да се сутра мора навијати фер и спортски обзиром да је наш клуб опоменут и да ће у случају сваког инцидента казне бити драстичне.

У жељи да се у свет пошаље јединствена слика из Пионира као и да се изабраници тренера Владе Вукоичића додатно мотивишу, менажмент Црвене звезде покренуо је акцију – ЦРВЕНО ОБУЦИ, НЕК СЛУТИ НА РАДОСТ.

Директан пренос утакмице је на Б92.

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

20 comments

forza stella rossa јан 15, 2013 at 23:32

Najbitnije je da dobro otvorimo utakmicu uz nekoliko otvorenih suteva i lakih poena..Da ih ubacimo odmah u masinu uz ludilo sa tribina!Mislim da ce nam za ovu utakmicu biti potreban turbo Nelson i njegovi poeni,kao i povratak Skota.Igor,Boris i Vuk igraju odlicno,Braun se vraca u formu,Katic uvek dobar kad je gusto….Samo uz jaku odbranu mozemo pobediti ovu utakmicu.Ako dobijemo ovo,pregazicemo Igokeu za vikend!

Reply
zvezdas јан 15, 2013 at 22:17

HRABRO!

Reply
Vlajko јан 15, 2013 at 20:55

SAMO SE BORITE ZA TE BOJE DVE!!!

Reply
Petarr јан 15, 2013 at 20:10

Ne igraju imena kljucnu ulogu ovde,vec hrabrost,trud,znoj i upornost,podrska 7000 vatrenih delija u Pioniru, zelja za pobedom i pobednicki mentalitet koji imaju nasi kosarkasi. Braco delije,hajde da im priredimo paklen docek koji ce obici ceo svet! SVI U PIONIR,NEKA GRMI!!!!

Reply
Simic79 јан 15, 2013 at 19:02

Luka, jel Domerkant i dalje povredjen? Mislim da im je jos jedan igrac imao problema sa povredom u poslednjih mesec dana. Samo ne mogu da se setim imena.

Reply
Luka јан 15, 2013 at 21:20

Neće igrati.

Reply
KopreNedri јан 15, 2013 at 18:41

A gdje im je Henri Domerkant?

Reply
Luka јан 15, 2013 at 21:20

Povređen je.

Reply
Joe јан 15, 2013 at 18:26

dajem pola hektara zemlje za 2 karte

Reply
pepe јан 15, 2013 at 18:40

ako je pored Marakane dogovoreno!

Reply
czv јан 15, 2013 at 18:48

Misko pa zar imas nesto u zatvoru? 😆

Reply
czv јан 15, 2013 at 18:48

net*

Reply
czv јан 15, 2013 at 18:16

da li neko zna mozda da li prenosi utakmicu neka druga televizija ili sa b92

Reply
dexa7 јан 15, 2013 at 20:45

Ja sam se nadao da ce Eurosport prenositi,ali izgleda da nece,opet prenose Kahasol 😕

Reply
fsaefwsfwefewfewfew јан 15, 2013 at 21:07

Prenosi i RTS2

Reply
fsaefwsfwefewfewfew јан 15, 2013 at 23:56

Ups moja greska.Ucinilo mi se da sam negdje vidio da ce prenositi Rts2.Izgleda da sam sanjao 😀

Reply
Stefan јан 15, 2013 at 17:47

SSta da radimo mi koji nemamo kartu,da li ce pustati bez karte?

Reply
CIGANIN DO GROBA! јан 15, 2013 at 17:53

Krenem da ti odgovorim, ali onda shvatim da ti je pitanje takvo da, u najmanju ruku, ne znam šta da ti odgovorim.

Reply
Delija јан 15, 2013 at 17:54

Mozda bi i pustali da ima mesta….Milsim da ce i stepenice biti pune daj boze da vidimo skroz pun pionir….

Reply
dexy122 јан 15, 2013 at 20:44

Pustice se verovatno neko ko ima vezu, ali i to jako malo samo da se napuni do vrha pionir. Nema sanse ovako da udjes.

Reply

Leave a Comment