Moja Crvena Zvezda
Други пишуИнтервјуиФудбал

Бајко: Наставићемо да испуњавамо своје обавезе

На зимским припремама у Анталији црвено-бели су одиграли велики број контролних мечева тако да је тренер Јанковић добио јасну слику тима на који може озбиљно да рачуна у првом мечу наставка првенства и то већ у среду на Маракани. Последња припремна утакмица одиграна је против Шахтјора из Доњецка. Нерешен резултат са учесником осмине финала Лиге шампиона говори о томе колико је екипа спремна и да може добро да одигра.

DSCF1617Звездина „јединица“ Бобан Бајковић био је јунак овог пријатељског сусрета. Уз неколико одбрањених зицера, популарни Бајко је одбранио и пенал Кошти. У интервјуу за МОНДО  Звездин чувар мреже причао је о припремама, очекивањима, наставку првенства… Преносимо вам цео интервју са МОНДО портала.

Увек добро расположеном Цетињанину преко телефона представили смо се као менаџери са задатком да га хитно одведемо у Борусију Дортмунд, јер је Јирген Клоп тражио да баш он брани у реваншу са Шахтјором, после украјинских 2:2, а не стандардни Роман Вајнденфелер.

Са осмехом прихватио је шалу и на почетку разговора за МОНДО рекао:

„Не, не пада ми напамет. Реците Клопу да не остављам екипу сада. Нека се јави кад на лето освојимо титулу“, поручио је Бајковић, а онда се уозбиљио, јер је и питање било озбиљно.

Питали смо га да прокоментарише свој наступ против Шахтјора и то што је хватао „живе“ лопте скупим играчима Мирчее Луческуа.

„Не бих о себи… Мени је битно да је екипа задовољна како сам бранио и да смо сви заједно против Шахтјора испунили циљ. Искрено, нисмо се надали да ће Луческу да пошаље најбољих 11 против нас и да ће они свих 90 минута да играју са 100 одсто снаге, као да играју реванш са Борусијом“, сумирао је утиске Бајковић на дан повратка из Турске са маратонских припрема и додао:

„Када се све то узме у обзир, није мала ствар да одиграш 0:0. Пре утакмице шеф нам је скинуо терет са леђа и рекао да резултат није толико битан, колико је битно да одиграмо храбро, снажно, са доста трчања. Мислим да је после свега и он задовољан, а требало би да будемо и ми. Ово је психолошки одлично утицало на нас пред утакмицу са Јавором, јер је увек лепо када схватиш да можеш да одиграш коректно против тима који је међу најбољима у Европи“.

Бајковић је рекао да је највећи успех фудбалера Црвене звезде у мечу са Шахтјором ниво концентрације који је свих 90 минута био на високом нивоу, упркос томе што је противник нападао у таласима.

„Мени се стварно свиђа како смо се поставили и како смо одиграли, били смо 100 одсто концентрисани од почетка до краја. Они су стварно вансеријски играчи, могу да те реше у секунди. Нас нису, иако је било шанси…“

На крају, у јеку њихове офанзиве, могли сте и да победите. Огњен Мудрински је промашио зицер у финишу, какав се ретко промашује. Јеси ли причао са њим о тој шанси?

„Тачно, могли смо да победимо и то је фудбал, али то не би било реално. Они су нападали све време и да смо добили, знао бих како би се они осећали. Тако се и нама у Србији неко затвори, па када се ми испромашујемо и они нам на крају дају гол и катастрофа. А, Мудри? Ма, тај дечко нас је спасао десет пута јесенас, ко зна зашто је добро што је оно промашио, нека му се врати већ против Јавора… Тада ће бити много битније“.

Тренер?

„Како да не буде задовољан, мора да буде ако смо одиграли нерешено са 11 играча који ће ускоро на реванш осмине финала Лиге шампиона. Нисмо често имали прилике да играмо у таквом темпу, европском темпу свих 90 минута. Тај Шахтјор сви цене, широм Европе“.

486186_439611309433104_621379378_nПенал? Да ли си знао где ће Кошта да шутира или си инстиктивно поступио?

„Бићу потпуно искрен са вама, од свих њих знам само Дарија Срну. Нисам знао ни ко је, ни шта је тај момак који је пришао да изведе пенал, знао сам само да је мајстор чим је од њих 11 баш он пришао лопти. Онда сам рекао себи: ‘Овај сигурно не запиње, пун је самопоуздања, сачекај га до последњег часа’ и тако сам урадио. Чекао сам докле год је могло и осетио да ће гађати моју леву страну…“, препричао је Бајковић и додао:

„Погодио сам, али нисам очекивао да ћу му ухватити ‘живу’ лопту“.

Тек када се завршио меч…

„…онда су ми рекли ко ми је шутирао, колико он вреди и какав је гол дао Вајденфелеру прошле недеље, Кошта, је л’ тако?“.

Имаш ли на крају припрема разлога за оптимизам и да ли си пун самопоуздања?

„И једно и друго, И више него задовољан сам. Мислим да никад боље припреме нисам одрадио, а то ми је рекао и Макса (тренер голмана Срђан Максимовић, прим. аут). Ипак, не мора нико да ми каже да је континуитет пресудан и да ништа ово неће вредети, ако и на пролеће не будем био у овој форми“, обазрив је Бајковић, момак са убедљиво најдужим стажом у клубу, који би догодине напунио и деценију у Црвеној звезди.

Ако остане…

„Рекао сам, прво титула, па ћемо видети„.

Мислиш ли да је то реално? Да надокнадите заостатак од шест бодова за Партизаном?

„Нећу ништа да обећам, осим да ћемо дати све од себе да победимо у свакој од 15 утакмица на пролеће. Али, не могу да знам да ли ће то бити довољно, јер смо много упрскали јесенас. Стварно смо добро радили ових месец дана, сви су у одличној кондицији, ми голмани смо се накупили сигурности. Стекли смо све услове да добијемо 15 утакмица до краја и даћемо све од себе“.

Оно што је навијачима могао да обећа је…

„Да ћемо ове полусезоне да се искупимо на пољу борбености, залагања, озбиљности. То могу да обећам и волео бих да то буде довољно за титулу. Видећемо…“

Кад смо код борености, залагања и озбиљности, бранећи вас јесенас тренер Јанковић је рекао да те ствари не могу да не буду везане за кашњење у финансијама. Нова управа и даље касни са платама. О томе сте недавно на припремама причали са потпредседником клуба Славишом Кокезом и спортским директором Зораном Стојадиновићем.

Како је тај састанак утицао на вас?

„То је било сасвим нормално, да седнемо и причамо о свему. Да они кажу шта имају и да ми кажемо наше мишљење. И не видим ту ништа лоше, напротив. Ми ћемо да наставимо да испуњавамо максимално своје обавезе, а новца ако буде – биће, кад буде – биће“, каже Бајковић.

„Знам да људи у клубу раде све што могу и умеју да реше финансијску ситуацију и успут нам дају нешто новца, нема шта лоше да им се каже. Видим колико су урадили на томе да скину блокаду, свака им част, видим и да не иде лако и да се муче још да то заврше, па тако све што ми са наше стране можемо да урадимо је да радимо најбоље што умемо наш део посла. Не сумњамо да они свој раде најбоље што могу“.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

3 comments

nikola феб 22, 2013 at 14:02

Samo i jedino za njega bih bio spreman da garantujem da je ogroman Zvezdas i da nas nikada nece izdati,kao neki bivsi veliki zvezdasi koji su se zaklinjali u ljubav prema njoj..

Reply
Mile... феб 21, 2013 at 19:59

Bajko je uz Spajica i Milijasa veliko srce sadasnje Zvezde. Neces ti nama nj na ljeto ici 🙂 Do kraja karijere u Zvezdi. Bajko legendo!

Reply
Delija_ZH феб 21, 2013 at 19:56

Bajko Macka 😀 😀 😀

Reply

Leave a Comment