Moja Crvena Zvezda
Архива

Poziv Vladana Lukića Zvezdašima

Vladan Lukić

Poštovani Zvezdaši,

Sutra, 13. maja, stupaju na snagu Pravilnik o uređenju zvaničnih klubova navijača FK Crvena zvezda i Pravilnik o uređenju odnosa između FK Crvena zvezda i pristalica Kluba koje je usvojio Upravni odbor FK Crvena zvezda na sednici koja je održana 5. maja ove godine. Ove pravilnike ćete moći od sutra da preuzmete na zvaničnoj internet prezentaciji FK Crvena zvezda.

Stupanjem na snagu ova dva pravilnika zaokružili smo proces statutarnih promena koje su započete 22. oktobra prošle godine usvajanjem Statuta našeg kluba. Ovim Statutom klub je vraćan na upravljanje našim članovima. Sa ponosom mogu da najavim da ćemo u narednim nedeljama dobiti 20-hiljaditog člana FK Crvena zvezda. Skoro dvadest hiljada Zvezdaša je odlučilo da plaćanjem godišnje članarine postane deo kluba kao i da iskoristi pravo da bira i bude birano u klupske organe. Kao predsednik ponosan sam na tu činjenicu.

Veoma sam srećan što mogu da saopštim da će od sutra biti moguće da se naše pristalice organizuju u zvanične klubove navijača koji će zvanično biti priznati od strane FK Crvena zvezda. Zvanični klubovi navijača će se osnivati gde god ima Zvezdaša širom naše planete, imaće pravila po kojima će raditi, organe koje će birati kao i predviđen način komunikacije sa klubom.

Značaj navijača za FK Crvena zvezda veoma je dobro poznat kroz istoriju kluba a samim tim i njihov doprinos stvaranju i širenju ideala i brenda Crvene zvezde. Još od samog osnivanja kluba 1945. godine Crvenoj zvezdi je prišlo mnogo navijača. Već 1948. godine formirana je prva sekcija navijača Crvene zvezde „članovi – prijatelji“ koja je brojala 120 upisanih članova. Od osnivanja kluba pa do danas, broj navijača je u stalnom porastu kao i njihova podrška klubu koja nikada nije izostala. Sa ponosom ističemo da smo najpopularniji sportski klub Balkana i jedan od najvećih evropskih klubova iza koga stoji milionski pokret pristalica koje su odane i verne svom klubu.

Klubovi navijača Crvene zvezde odigrali su veoma važnu ulogu u organizovanju navijača kroz istoriju Crvene zvezde. Nažalost, tokom poslednjih dvadeset godina većina njih je zamrla odnosno prestala sa radom.

FK Crvena zvezda smatra danas svoje navijačke klubove potrebnijim i važnijim nego ikada u svojoj istoriji. Snažno širenje zvezdinog sportskog pokreta koje je izraženo posebno proteklih godina u uslovima velikih pritisaka i napada na klub, sve veći broj naših navijača, kako u Srbiji, tako i širom sveta doveli su do potrebe da klub usvoji propise koji regulišu rad klubova navijača kao i da reguliše odnos između navijača i kluba. Zato smo regulisali način na koji će raditi i živeti zvanični klubovi navijača FK Crvena zvezda i kao klub dajemo snažan podsticaj našim pristalicama da se organizuju u zvanične navijačke klubove.

Misija navijačkih klubova je širenje i promovisanje vrednosti Crvene zvezde, građanskog ponosa, socijalne integracije, sportskog duha, solidarnosti, demokratije, nacionalnih i drugih  vrednosti koje odražavaju posvećenost kluba prema društvu kao celini. Razvoj novih tehnologija omogućiće nam brzu i laku komunikaciju između zvaničnih klubova navijača i FK Crvena zvezda.

Imajući u vidu značaj klubova navijača i polazeći od čuvene rečenice Slobodana Ćosića, jednog od osnivača Kluba koja glasi „ klub vredi onoliko, koliko vrede njegovi navijači“ pozivam vas da se u skladu sa Statutom FK Crvena zvezda i Pravilnikom o uređenju zvaničnih navijačkih klubova FK Crvena zvezda organizujete u zvanične klubove navijača našeg kluba u mestima u kojima živite i radite. Neka zvanični klubovi navijača postanu mesta na kojima će se okupljati Zvezdaši, širiti ideje našeg sportskog pokreta, odakle ćete organizovano dolaziti na utakmice kluba i mesto na kojima ćete sačekivati Zvezdine igrače kada budu dolazili u vaš grad. Neka ti klubovi postanu mesta na kojima će se okupljati najbolji, neka se sa njih širi zdrava i sportska eneregija, ljubav prema svom klubu i svojoj zemlji i neka to budu mesta na kojima ćemo se radovati.

Zvezda je život, sve drugo su sitnice!

Vaš,

Vladan Lukić

Повезане вести

5 comments

Comments are closed.