Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатФудбал

Буњевчевић: „Очекујем тврду утакмицу“

Goran-BunjevcevicRed-Star-BelgradeСвоја очекивања пред „вечити дерби“ за Спортал изнео је Горан Буњевчевић, који је четири сезоне носио црвено-бели дрес. Преносимо текст у целости.

Некадашњи фудбалер, али и функционер Црвене звезде, Горан Буњевчевић пред дуел “вечитих ривала” у суботу од 18 часова прижељкује победу бившег тима и истиче да је дуел са највећим ривалом права прилика црвено-белима да докажу да заслужују дрес који носе. Буњевчевић је у разговору за СПОРТАЛ.РС истакао да је после низа година дошло време када се за титулу не питају само Звезда и Партизан, али није желео да полемише да ли због мањка квалитета у редовима “вечитих ривала”, или зато што су друге екипе знатно напредовале.

– Мало су нас утакмице у Купу спречиле да уживамо у оној стандардној еуфорији пред „вечити дерби“, али и даље влада неизвесност и сви са нестрпљењем чекају највећу утакмицу у српском фудбалу – рекао је Буњевчевић за СПОРТАЛ.РС: – Звезда и Партизан су се ове сезоне нашли у ситуацији која за њих није природна. Већ деценијама је нормално да у међусобним окршајима одлучују коме ће припасти титула. Сада није тако. И једни и други су већ остали без бодова против тимова од којих раније не би губили. Такође, у врху су не само Звезда и Партизан, него још неколико тимова, Војводина, Чукарички… Првенство је неизвесно, свако свакога може да добије и то је одлично. Тачније, за све је одлично, осим за „вечите ривале“.

Да ли су остали клубови напредовали или Звезда и Партизан стагнирају? Чини се да „вечити ривали“ нису скоро имали екипе слабијег квалитета?

– Звезда и Партизан су годинама имали монопол. То им је сада одузето, а они се очигледно нису снашли. Раније је било питање, када је Звезда играла на „Маракани“, колико ће голова постићи, а сада да ли ће уопште победити. Док су они стагнирали, други су ишли напред. И једни и други имају много проблема. Што се тиче квалитета тимова, тешко је о томе говорити, то захтева озбиљнију анализу. Прелазни рокови су одрађени како су одрађени, полагали су велике наде у Лигу шампиона и Лигу Европе, а остали су врло рано без Европе. То је дефинитивно знак да нешто не функционише. Мало је спортских радника, бивших фудбалера у клубовима, нема спонзора, једноставно нема главног чиниоца – новца. Тешко је стање у држави, а фудбал, односно спорт, само су одраз стања у друштву.

Хоће ли последња дешавања између играча и навијача црвено-белих „везати“ ноге фудбалерима на „Маракани“?

– Навијаче, не само Звезде, него и Партизана, не занима ништа друго осим победа и освајања трофеја. Никада није лако играти у редовима „вечитих ривала“, посебно данашњим генерацијама. За то су „криве“ раније генерације, јер су поставиле високе стандарде. Научени су тако. Само су победе долазиле у обзир и то је било сасвим нормално. Навијачи су навикли на победе. Дошло је друго време, па је притисак огроман. Али, није лако играчима Звезде. Играју у тешким условима, у беспарици, што се никада није десило у Звезди. Такође, у екипи је много иностраних играча, који се први пут сусрећу са садашњом ситуацијом, као и играча који су дошли из мањих средина, нису били свесни „тежине“ Звездиног дреса.

Мислите ли да се играчи плаше реакације навијача услед неуспеха?

– Ја сам имао срећу да играм у Звезди када смо побеђивали, освајали трофеје, сви су били срећни, навијачи су нас обожавали… Имао сам утисак да могу да радим шта хоћу. Када не иде, нормално је да су огорчени, али није требало то да покажу на начин на који су то урадили. Не знам да ли се плаше… Али, гледао сам утакмицу против Радничког из Крагујевца. Био је приметан страх међу играчима док нису повели са 2:0. Након тога на терену као да је била потпуно друга екипа. Могли су опуштеније да играју, стварају шансе, промашују… То је нешто са чиме ће морати заједно да се изборе. Не може да им помогне ни управа, ни бивши играчи, ни новинари… На крају се све своди на њих, на момке на терену.

Да ли се усуђујете да прогнозирате резултат „вечитог дербија“.

– Мислим да ће бити врло „тврда“ утакмица. Гледао сам Партизан против Радничког из Ниша, Звезда мора да буде врло опрезна, јер су црно-бели одиграли одличан меч. Наравно, навијаћу за Звезду, желим да мој клуб победи. Ово је велика прилика садашњим играчима да докажу да заслужују дрес који носе. Боље утакмице од ове нема, јер против кога ћете се доказати, ако не против „најомраженијег“ ривала. Такође, дерби увек привуче велики број менаџера, па нема сумње да ће добрим партијама оставити још бољи утисак на иностране клубове. Могу да направе корак напред у каријери, али и да презентују клуб на најбољи начин. Наравно, ако изгубе, неће бити све готово, мада ће Партизан направити битан корак ка седмој титули у низу – закључио је Буњевчевић.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

1 comment

Belziq нов 1, 2013 at 12:41

Eh Bunko,da si nam sada ti u timu bila bi ladovina.Ovako,moramo se nadati da ce „stopercine“ imati svoj dan.

Reply

Leave a Comment