Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Најава: Панатинаикос – Црвена звезда Телеком (петак, 20:30, „ОАКА“ арена)

Још три утакмице су остале до краја прве фазе Евролиге. Кошаркшаше Црвене звезде очекују два гостовања и један меч пред својом публиком. Уколико желе да наставе такмичење у ТОП16 фази, најсигурнији, а како ствари стоје вероватно и једини начин је са све три победе до краја. Након пораза од Лаборал Куће у прошлом колу, Панатинаикос је дошао у ситуацију да се бори за последње место које води у следећу фазу. Директан конкурент им већ сада долази на ноге.

pao-zvezdaa

У првом мечу ове две екипе Звезда је одиграла можда и најбоље прво полувреме ове сезоне у Евролиги. Стекли су 15 поена предности у односу на великана европске кошарке. Међутим, онда се десио невероватан пад у трећој четвртини, до краја се предност истопила, а захваљујући тројци Шилба отишло се у продужетке. Искуство је у тим тренуцима пресудило и Звезда је остала без победе.

И у остале две утакмице у Београду, Звезда је била на прагу победе, у неизвесним завршницама. Да ли је то лоша срећа или недостатак знања и искуства, видећемо у петак увече. ПАО ове сезоне није јак као раније, показују доста слабости у својој игри, мада у шампионату држе челну позицију. У последњем колу су савладали ривала 27 разлике, а најефикаснији је био резервиста и момак који до сада није играо више од 5 минута у просеку, Владимир Јанковић.

Најјача карика овог тима је дефинитивно Димитрис Дијамантидис. Играч код којег лопта заврши када год његови саиграчи нису сигурни да на други начин могу до коша. Шут га ове сезоне у Евролиги не служи баш најбоље о чему говори 12,5% шута за два и 32% шута за три. Међутим, у просеку се над њим прави 5,4 фаулова по мечу, а највише је досуђено баш у Београду, чак 12. На основу своје каријере и репутације такав протекционизам код судија је нешто што се у неку руку и подразумева и на шта морате увек бити спремни. Свему овоме треба додати ипресивних 7,6 асистенција по мечу у Евролиги.

Ипак делује да Звезда у свом тиму има довољно квалитета да сачува и оваквог играча уз добру ротацију агресивних Џенкинса, Блажича и Лазића. Нарочито би до изражаја могао да дође млади Словенац чије продоре тешко да би Дијамантидис могао да испрати.

На бочним позицијама треба још пажњу обратити на Роко Укића чија је форма у успону како сезона одмиче, а из другог плана прете и Рамел Кари и Никос Папас (за чији наступ постоје минималне шансе због повреде).

Што се шутера тиче, поред Дијамантидиса, у првом плану су Мајкл Брамос и Јонас Мачиулис. Први је тренутно у паду форме о чему говори податак да у последње две утакмице није постигао нити један поен. Са друге стране, Мачиулис је од почетка сезоне на високом нивоу: 72% шут за два, 37,5% шут за три уз скроо 13 поена по мечу.

Једина разлика у односу на први сусрет ове две екипе је та што и Звезда сада има распуцаног Симоновића који би у одбрани могао одлично да покрије било ког од ове двојице играча. Једини проблем је тај што ће Симоновић углавном играти на позицији 4 услед повреде Митровића и водиће много већу борбу под кошем.

А под кошем Панатанаикоса све звучна имена европске кошарке: Џејмс Гист, Мајк Батист, Стефон Лазме, Антонис Фоцис и Лукас Маврокефалидис.

Гист је још у Београду показао велику мотивисаност у мечу са црвено-белима, али је изгледа изгорео у сопственој жељи и пружио једну од слабијих партија сезоне уз 5 личних грешки.Његова форма ове сезоне доста осцилира, мада су проценти шута за два доста високи, изнад 70%. Атлетске способности кооје поседује, изазов су за сваког противничког играча. Батист је жива легенда Панатинаикоса, скоро као Дијамантидис. Међутим ове сезоне године чине своје и место уступа млађима. Међутим, он је управо тим центра који не одговара Марјановићу и због тога је баш у Београду имао најбољи учинак у Евролиги ове сезоне. Лазме, иако нема ту висину, највише времена проводи на позицији центра. Има добру технику, изузетно је снажан и борбен, а и покретан у рекету што му доноси предност упркос инфериорности у висини. Маврокефалидис дели минуте са Лазмеом и Батистом. По учинку су на сличном нивоу и њихова ротација се мање-више и не осећа на паркету. Антонис Фоцис би могао да буде изненађење за наше играче у Атини. Управо после меча у Београду, његова форма је у успону. Један је од бољих скакача у тиму тренутно и својим искуством заједно са Дијамантидисом гура своју екипу ка ТОП16.

Екипа Црвене звезде овај меч чека у великим проблемима. Митровић и Катић су повређени, Раденовић се скоро опоравио од лакше повреде тако да би Панатинаикос могао да дође до предности у рекету са свим овим играчима набројаним изнад. Марјановић и Раденовић сигурно могу да парирају овим играчима, а уз помоћ Симоновића.

Све ово би могла да надокнади наша спољна линија ако уђе у меч као против Макабија. Џенкинс, Шилб, Нелсон, Блажич, Лазић су били прецизни у том мечу, као и Раденовић и Симоновић. Мора се тражити решење у нападу из шута, врло вероватно ћемо често на паркету имати петорку где свако може да погоди са дистанце. Ако такву екипу крене шут противник нема много избора осим да узвраћа на исти начин.

Одбрана ће сигурно бити агресивна као и на сваком мечу, ово је уткамица која може да нам да залет за ТОП16 и сигурно је да су сви свесни тога.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

25 comments

delijaMNE дец 6, 2013 at 01:10

ZA SVETI GRB, ZA TOP16, ZA DELIJE… NA POBJEDU!!!!!

Reply
Zvezda le дец 6, 2013 at 01:00

Bice i Delija i nasa braca iz Gate-a..mala ali vredna podrska.
Eto sad niko npr da pohvali malo to, ali mi uvek vise mng znamo da kritikujemo.

Reply
sasas дец 6, 2013 at 00:28

Samo odigrajte hrabro pa sta bude,realno Pao je iskusniji i bolji plus domacin je,bitno je da vise glavom igramo pa ako uspemo bice ok.Sanse smo propustili dosta ranije,glupo bi bilo praviti prtisak na igrace da dobiju visestrukog sampiona Evrope.Samo hrabro pa sta bude,bice jos pobeda ove sezona i sigurno trofeja.

Reply
milos дец 6, 2013 at 00:22

Boga da molimo za 50% suta za tri

Reply
veliki pravi zvezdas дец 6, 2013 at 00:09

Idemo Crveno beli kosaraksi sutra na pobedi u Grckoj nego sto ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ 😀

Reply
Звезда шампион! дец 5, 2013 at 23:32

Ајмо Звездо ❗ У оваквим утакмицама се рађају хероји тако да изгините на терену за свети грб који носитеееее ❗ ❗ ❗ ❗ ❗

Reply
INĐIJA дец 5, 2013 at 21:00

I sad kad nemamo nikakvu šansu nesposobnjaković će uz bednu i sramnu igru da dobije na guzove, podrška zombija ekspresno stiže, njegovu nesposobnost će da prekrije euforija i splasnuće taman negde do juna, a onda ćemo videti pravo lice neznalice~!
SLEDEĆA SEZONA

Reply
Nemanja дец 5, 2013 at 21:42

E moze neko od administratora da banuje ovog coveka ! Molim vas!

Reply
INĐIJA дец 5, 2013 at 22:11

Mržnjom se ništa ne rešava.

Reply
Nemanja дец 5, 2013 at 22:24

Pa ti si taj koji mrzi ovde!

Reply
Kosovac дец 5, 2013 at 23:11

Indjija danas sam procitao sto si me isprozivao za prodaju zemljista..Ja sam onaj sto i dalje zivi na kosovu, ja sam iz Gracanice , a tebi neka je na cast sto prozivas ostale kosovce. Svi su prodavali zato sto su morali 99-te , 2004-te su nam manastire palili, ubijali rodjake,bracu a ti mene prozivas da prodajem dedovinu, i ostale kosovce.

Reply
INĐIJA дец 6, 2013 at 00:20

Pa kako da ne prozivam kada Beograd VRVI od lavovski kapija Srba sa Kosova 😀 😀 Mada i Niš, Vranje i Kruševac ne zaostaju puno 😀

Djomla дец 6, 2013 at 00:49

Ne nerviraj se brate, ovaj m.a.j.m.u.n samo pokazuje da u indjiji stvarno ima djungla…

РУК дец 6, 2013 at 20:12

Зашто да га банују? Слобода говора је гарантована а и шта би смо без дворске луде? Било би досадно, 😆

Reply
ds дец 5, 2013 at 23:01

Tebe kao da je otac dojio kitom dok si bio mali… ili je nešto drugo u pitanju

Reply
Kosovac дец 6, 2013 at 01:03

Samo da si mi ti zdrav, ne brini za nas kosovce. Tebi veca kazna od zvezdine pobede sutra ne treba. :*

Reply
INĐIJA дец 6, 2013 at 01:18

Bilo bi mi svejedno, jer Čovićev Klub (ČKCZ) nije moj. Al pusti mene, otkud ti sa Kosova da ga podržavaš 🙄

Reply
kosovac дец 6, 2013 at 04:29

A ti si ga gledao kad je uzimao te pare za kosovo, i sad zasto da se ja s’tobom raspravljam kad to uopste nema smisla ? Ako ne pratis kk czv zasto mracis ljude i siris negativnu energiju indijancu jedan ?

INĐIJA дец 6, 2013 at 12:53

Dovoljno mi da vidim kako je radio posao i kolike pare sada pere kroz ovaj klub za koji sam kaže da je preimenovani FMP.
Ali avaj…kada izlazite na šiptarske izbore, zašto ne bi navijali za klub čiji vas gazda ogulio do gole kože. Samo napred. 🙂

Reply
box87 дец 6, 2013 at 13:11

INDJIJA….ti si stvarno, pacijent…

INĐIJA дец 6, 2013 at 13:27

pokrao ih čovek i oni ga podržavaju :facepalm:

aca nis дец 5, 2013 at 20:45

Panatinaikos je jedan vrlo iskusan tim i mislim da nece da propuste da se preko nas plasiraju u top 16. U prvoj utakmici smo ih dosta iznenadili, mislim da nisu ocekivali onoliki otpor, ali sad je vec drugacija situacija. Necu da kazem da im gori pod nogama ali nece da dozvole sebi da mozda ne zavise od sebe dve poslednje dve utakmice. Da bi mi pobedili bukvalno treba da se desi cudo, da nas krene sut i da ne staje, da centri odigraju iznad svojih proseka, nemamo Mitrovica, tako da nece biti steta ni ako izgubimo i sa 15-tak poena, nece biti neocekivano. Nasi kosarkasi su nas dosta iznenadjivali i pravili rezultate iznad svojih ocekivanja ove sezone, zelimo im sve najbolje i zelimo jos ovakvih sezona u el, bez obzira sta bude ove sezone u evroligi.

Reply
vulodelija дец 5, 2013 at 20:39

Nije mi jasno kako nas samo pobeda vodi u top 16 fazu jer i ako izgubimo, a dobijemo Laboral i Lijetuvos, a Laboral izgubi sve mislim da mi prolazimo zbog medjusobnih susreta,ali opet najbitnija je pobeda protiv Pao-a za miran san i za nadu da necemo kiksati kao manekeni.

Reply
Spartanac дец 5, 2013 at 23:46

i brate vrlo prosto……Laboral ceka kuci otpisani Ritas….i vec sa tom pobedom,nama trebaju sve tri pobede da bi isli dalje…..A UZ TO IMAJU KUCI U POSEDNJEM KOLU LAKOMOTIVU KOJOJ TADA NECE BITI BITNO………a sto se tice kruga sa Pao…..ako nas dobiju imace dve pobede vise…..dakle mi dobijemo ostale dve,oni izgube…..sto nije nemoguce jer igraju sa Lokomotivom i Makabijem….IDU DALJE ZBOG MEDJUSOBNOG SKORA!!
…..

Reply
Fornicator дец 6, 2013 at 00:06

Nerealno je da K.Laboral izgubi sve do kraja, pogledaj im raspored. Od Ritasa je praktično nemoguće izgubiti kod kuće, a mislim da ni Lokomotiva nema velike šanse u Španiji.

Reply

Leave a Comment