Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатФудбал

Најава: Црвена звезда – Напредак

Црвена звезда у слављеничкој атмосфери дочекује Напредак у 18.колу Јелен Суперлиге. У Јагодини је положен први испит, следе две утакмице на „Маракани“, а овај меч против Напретка је специфичан и посебан, прославља се 69 рођендан.

Када се помене прослава на „Маракани“ прва помисао иде на Доњи Срем и горак укус. Сремци су једини непоражени напустили највежи стадион, а надамо се да ћемо овог пута имати више разлога за славље. Први пут после 4 године Црвена звезда са првог места прославља рођендан. „65 година уз тебе је РЕАКЦИЈА“ је био слоган управо на мечу против Напретка, 13.марта 2010. године. Против Јагодине, без Милоша Нинковића, играло се колико је потребно за победу, стиче се утисак. Против Јавора се прославило прво место, против Јагодине потврда првог места и 100 меч, златни јубилеј Дарка Лазовића у црвено-белом дресу, а против Напретка 69 рођендан, осма узастопна победа. Нека сваке недеље славимо понешто и тако све до маја и Новог Сада.

 Напредак

 Крушевљани су добро започели пролећни део. Савладали су на премијери Јагодину, а затим у узбудљивом мечу „под Багдалом“ испустили победу против Радничког из Крагујевца, 3:3. На зимској паузи Ненада Миловановића је заменио Ненад Лалатовић, бивши капитен Црвене звезде и тренер Вождовца. Крушевац су за Баново Брдо заменили најбољи играчи, најбољи стрелац, искусни нападач Ненад Миросављевић и везиста Петар Бојић су прешли у Чукарички, нападач Делетић је потписао за румунску Сагету, а дефанзивац Богдан Милошевић за француског друголигаша, Турс. У Напредак су стигли нигеријски нападач Патрик Фрајдеј Езе из Рада, Бојан Божовић из Бежаније, искусни дефанзивац Милошевић (Карпати), Миланковић (Атирау, Казахстан), Видаковић (Нови Пазар), као и двојац на позајмицу – Стеван Луковић из Црвене звезде, као и Стефан Ашковски из Партизана, који нам је познат као стрелац тог изједначујућег гола за Доњи Срем.

Ипак, и у првом делу, поред тројца Миросављевић-Бојић-Реган, истакао се Никола Трујић. Повремени млади репрезентативац у поникао у редовима „Вечитог ривала“ а калио се прво у Телеоптику, затим у Смедереву и израелском Хапоелу из Акре, а у Напретку је већ другу сезону, прву је провео на позајмици. На прошлом мечу против Крагујевчана је постигао хет-трик, а додао је још један против матичног клуба на „ЈНА“ у ремију, 1:1. Прошле сезоне је био један од најзаслужнији за повратак Напретка у Суперлиги, а очекује се да млади, 21-шњи Боранин у пролећном делу потврди свој таленат. Интересантан играч који ће моћи да се покаже и на „Маракани“. Ту је и млади нападач, сенегалац НДиаје, који је постигао победоносни погодак против Јагодине и Новосађанин Срђан Димитров, који је летос стигао из Инђије.

Напредак је у мини серији без пораза. Последње четири утакмице нису изгубили, рачунајући и две из јесењег дела сезоне. Све те мечеве су одиграли на свом стадиону. Тренутно се налазе на деветој позицији са 21 бодом. Презимили су на десетом месту са 17 бодова. Најбољи стрелац екипе је Гаврић са четири гола, после одласка капитена Миросављевића.

ЦЗ Н Н

Маракана :                    20    14  6 0    58:12

Крушевац :                   18     10  6 2    27:18

Укупно :                       38     24 12 2    85:30

* пет утакмица је одиграно у Купу

Први међусобни дуел је одигран 1951. године и славила је Црвена звезда 1:0, у години када је славила и прву титулу у историји. Напредак је остварио прву победу у међусобним дуелима у сезони 1988/89, 1:0 а другу и последњу до сада 15 година касније, 2:1. Последњи првенствени дуел је одигран 24.августа 2013. године, у 3.колу текућег шампионата и завршен је резултатом 1:0. Голом Нејца Печника Црвена звезда је забележила другу победу у првенству, прву у гостима.

На „Маракани“ последњи дуел је одигран 13.марта 2010. године. Црвена звезда је прославила 65. рођендан победом над Напретком после преокрета, ношена заиста невероватном атмосфером и подршком са трибина и остала на челу табеле, под вођством Владимира Петровића Пижона. Напредак је повео на почетку утакмице голом Митровића са беле тачке, после прекршаја Стаменковића након грешке Милана Вилотића над Пуношевцем. Павле Нинков је старту другог полувремена изједначио, а победу је донео Александар Јевтић пет минута пред крај меча.

Најубедљивија победа Црвене звезде је 9:1, 9.јуна 2000. године. Лео Леринц и Бранко Јелић су по два пута тресли мрежу, а по једном су стрелци били Пјановић, Аћимовић, Друлић, Лалатовић и Мирковић.

BINIC DragisaОд заједничких играча издвајамо Драгишу Бинића, Владимира Дурковића, Ненада Сакића, Ивана Гвозденовића, Николу Микића, Бојана Миладиновића, Огњена Врањеша, Славка Перовића и Сашу Стаменковића. Огњен Оља Петровић, голман Црвене звезде је рођени Крушевљанин и прошао је омладинску школу Напретка, али никад није играо за први тим.

 Повратак Нинковића

Милош Нинковић се опоравио од повреде и током недеље је тренирао са екипом, али ће у договору са тренером Стојановићем одлучити да ли ће почети утакмицу као стартер или са клупе. Обзиром да у Јагодини нико није пожутео, Драгану Мрђи и Александру Ковачевићу који су зарадили по три опомене у јесењем делу шампионата и даље прети суспензија у случају добијања жутог картона против Напретка. Због проблема са папирологијом несуђеног појачања Саше Цилиншека, Перуанац Мигуел Араухо би, ипак, могао да добије прилику као алтернатива Марку Петковићу на позицији десног бека. Иако Араухо није прошао припреме са екипом, најављивано Звездино појачање за будућност би могао да увери стручни штаб да за њега има места.

Најбољи стрелац лиге Драган Мрђа, болестан је, на инфузији је већ два дана, тако да ће у најбољем случају почети меч са клупе. Славиша Стојановић нас је пријатно изненадио у Јагодини саставом који је извео и тактиком, а тим који би требало да се супротстави Напретку на прослави 69 рођендан – Бајковић, Петковић, Келхар, Павићевић, Мијаиловић, Ковачевић, Милијаш, Печник (Нинковић), Лазовић, Дауда, Касалица. Овог пута Црвена звезда игра на свом стадиону, па је за очекивати да ће се Стојановић за меч против Крушевљана вратити „старој“ тактици. Или ће можда и овај пут изненадити?

Директан пренос меча је на каналу Прва. А ми верујемо да ће пуна „Маракана“ прославити рођендан, нову победу и бити ближа за циљу за корак, 12. кола.

Свим дамама желимо срећан 8.март.

Црвена звезда – Напредак, 8.март 2014, 18:00h, Јелен Суперлига 2013/14, 18.коло, стадион : „Маракана“, Београд

Повезане вести

2 comments

Libijac мар 8, 2014 at 12:59

za Dveri!

Reply
Marko мар 8, 2014 at 11:17

Da li je neko upućen, ima li još karti za sever?

Reply

Leave a Comment