Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Калинић: Хоћемо да играмо још боље, знамо да можемо

Никола Калинић, Звездин блогер на званичном сајту Евролиге, ове седмице је објавио свој други блог ове сезоне. Први смо читали на почетку, пре мечева у овом такмичењу, а други сада када је Звезда и дефинитивно учесник ТОП 16 фазе. О том достигнућу, навијачима и атмосфери коју праве, али и даљим очекивањима, Никола је писао у овом блогу, који вам МЦЗ преноси у целости.

„Поздрав свима! Црвена звезда Телеком је обезбедила место у ТОП 16 фази! Морам да признам да је осећај сјајан, али не дозвољавамо да нам то окупира главе. Наравно, осећамо еуфорију свуда око нас, а и значи нам пуно да као најмлађи тим са просеком од 23 године остваримо тај успех два кола пре краја прве фазе. Али не планирамо ту да станем! Показали смо да можемо добро да играмо и хоћемо да играмо још боље. Покушаћемо да изненадимо противнике и да одемо и корак даље.

Ово је сјајан успех и за српску кошарку с обзиром да се пласман тимова одавде претходних година третирао као чудо. Али мислим да за кошаркашку земљу као што је Србија треба да буде нормално да сваке године има барем један тим у ТОП 16, ако не и више.

Знали смо пре утакмице са Валенсијом да нам треба барем једна победа у послдња три меча за прлазак и даље и искористили смо већ прву шансу. Валенсија је одличан тим, са јаким домаћим тереном, а и знамо како су играли прошле сезоне у Еврокупу. Нисам гледао статистику, али мислим да су ретки случајеви да губе на свом терену. Можда је сада пресудио притисак који је ипак био превелики за њих јер има требају победе у финишу за наредну фазу. Такође, доста нам је значило што смо дерби са Партизаном играли у недељу па смо имали четири дана за одмор и припрему меча што раније није био случај. Веровали смо да можемо да победимо и то смо јако желели. На крају смо и успели! Атмосфера је била одлична, велика бука на трибинама, али смо показали карактер и изнад наших година. Знате, млади смо и то често можемо да користимо као изговор. Али ми не желимо изговоре, желимо победе.

Изгубили смо три меча до сада, мада нас је само Олимпијакос надиграо, иако смо се и у том мечу вратили и замало преокренули. Нептунас нас је победио у последњим секундама. Били смо први тим који је тамо гостовао и они су касније показали колико су чврста екипа. Против Галатасараја смо имали победу у рукама, али је „наш“ Зоран Ерцег погодио тројку са скоро пола терена и одвео меч у продужетак. У другом продужетку је ипак пресудило њихово искуство, као и наши проблеми са фауловима. Али је чињеница да смо могли да имамо и бољи учинак од 5-3, и да смо могли раније да обезбедимо ТОП 16.

Сви тимови са којима ћемо играти наредних месеци су заиста сјајни, али ми не желимо да будемо пуки посматрачи са стране. Желимо да играмо и да се такмичимо са њима. Доста су искуснији, играли су доста и Ф4-ова и Плеј-оф-ова, али ми ћемо се супротставити, покушати да остваримо што више победа и видети докле можемо да догурамо. Такмичење је дуго, траје све до априла и мораћемо да наставимо са напорним радом, чврсто стојећи на земљи како бисмо одговорили изазовима.

Ако бих морао да изаберем један тим против којег бих волео да играм, онда је то Реал Мадрид. Доминантни су у Евролиги претходних година. На папиру су сигурно јачи од нас, али бих волео да играмо са њима, јер да би постао бољи мораш да играш са најбољима. Мислим да би меч са њима у Београду био сјајан доживљај, навијачи би сигурно направили праву лудницу. Волео бих да играмо и са Барселоном и Макабијем. Ако већ треба да играмо са дивовима европске кошарке, нека буду баш најјачи, па да видимо где смо у односу на њих.

Наш успех је значајн и због наших навијача, јер знамо колико им то значи. Све се сећају да је Звезда прошле сезоне имала четири победе, али није ушла у ТОП 16. Претходне седмице су биле јако емотивне за све навијаче јер знамо добро сви шта се десило у Истанбулу када је Марко Ивковић изгубио свој живот. И заиста није важно сада ни шта се десило, ни ко је започео сукоб, када је он платио својим животом. Свима нам је тада било тешко, али не могу ни да замислим како је тек било његовој породици и пријатељима. Победе су лепе, али овај губитак никада није требало да се деси. Осуђујем сваку врсту насиља и све оне који дођу на утакмицу са таквим намерама. Надам се да се тако нешто никада, нигде више неће десити. Тим стварима није место у спорту и то је права катастрофа.

За крај, морам да поменем и атмосферу у Комбанк Арени. Мој претходни блог је био пре почетка такмичења, а сада сам све то и лично искусио. То је заиста нешто посебно. Слушали смо приче, имали нека очекивања, али то је у реалности петоструко боље. Толико људи на трибинама и сви навијају као један. Тај осећај просто прође кроз цело ваше тело и тада схватите да су сви напорни тренинзи, сати и године у теретани, сва жртвовања ипак били вредни. Ипак, мислим да наши навијачи, као и наш тим, чува оно најбоље за ТОП 16 фазу. Мислим да ће тада бити још луђе, гласније, бучније и да никоме неће бити драго да игра против нас у таквој атмосфери. Навијачи ће то подићи на виши ниво.

То је све од мене, очекујте мој следећи пост за време ТОП 16 фазе.“

Повезане вести

Leave a Comment