Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Победе у Европи над Диделанжом, ПАОК-ом и Портдауном

ФК Црвена звезда је 2. октобра забележила три тријумфа у европским такмичењима. У Купу шампиона 1957/58 савладан је Диделанж из Луксембурга са 9:1, грчки ПАОК резултатом 2:0 у Купу победника купова 1974/75 и Портдаун (4:0) у Северној Ирској у Купу шампиона 1991/92.

Првак Европе је након тријумфа у Сегедину против Портдауна (4:0) имао лак задатак у реваншу на Шамрок парку у Северној Ирској.

Звезда је као бранилац титуле шампиона Европе и у реваншу била на свом нивоу, иако је наступила без капитена Дејана Савићевића, који је те сезоне пропустио одређени број утакмица због неугодне повреде.

zzzzzzzzzzzzzzzzcsbUH4P

Екипа Владице Поповића је наступила у белој гарнитури дресова, а Владан Лукић је први припретио Кинановом голу шутем преко пречке. Није много времена прошло, а владар Старог континента је стигао до вођства поготком Милорада Ратковића у 19. минуту, када се одлично снашао после набачене лопте и проследио ју је у мрежу.

Влада Стошић је у 38. минуту демонстрирао сјајне брзинске способности, претрчавши са лоптом свог чувара, а затим је асистирао најбољем стрелцу Европе Дарку Панчеву, који је рутински повисио на 2:0 ударцем са петнаестак метара у леви доњи угао. До краја првог дела игре домаћи погађају пречку приликом једног центаршута, услед ветровитог времена, а на другој страни је Синиша Михајловић из слободног ударца за мало био непрецизан.

У наставку је у игру ушао Душко Радиновић и креирао акцију у којој је Панчев асистирао код поготка Ратковића у 59. минуту, када је Звездина десетка искоса са леве стране оштро, снажно и прецизно шутирала у супротан угао постигавши свој други гол на мечу за 3:0.

Врло запажени Радиновић имао је солидну прилику да се упише у стрелце, а ударац је опробао и Миле Белодедић, али је лопта прохујала поред десне стативе. Сјајну партију од уласка на терен Душко Радиновић је крунисао голом у 87. минуту за коначних 4:0, а асистирао му је Владан Лукић ефектним проигравањем.

Портдаун – Црвена звезда 0:4 (0:2)

Портдаун, 2. октобар 1991. Стадион: Шамрок парк. Гледалаца: 6.000. Судија: Торе Холунг (Норвешка). Стрелци: Ратковић у 19. и 59, Панчев у 38. и Радиновић у 87. минуту.

Портдаун: Мајкл Кинан, Брајан Стрејн, Кевин Мекивер, Филип Мичел, Филип Мејџор, Пол Дулин, Санди Фрејзер, Мартин Расел, Алфи Стјуарт, Стивен Ковен, Грег Дејвидсон. Тренер: Рони Мекфол.

Црвена звезда: Драгоје Лековић, Саша Недељковић, Мирослав Тањга, Владимир Југовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Милорад Ратковић, Влада Стошић, Дарко Панчев (од 60. Илија Ивић), Владан Лукић, Синиша Михајловић (од 46. Душко Радиновић). Тренер: Владимир Поповић.

https://www.youtube.com/watch?v=EHtaWXBA6po


Након пораза у Солуну у првој утакмици првог кола Купа победника купова 1974/75 против ПАОК-а голом Христоса Терзанидиса у 71. минуту, Звезда је имала деликатан задатак да прескочи прву препреку у другом по квалитету европском такмичењу.

Чврста екипа из Грчке дуго је одолевала чети Миљенка Михића. Звезда је пропустила сијасет прилика на овом сусету, а мреже су мировале после првог полувремена.

zzzzzzzzzzzzzz53urs

У другом делу домаћи тим ношен подршком верних навијача успева да постигне гол преко Владимира Петровића “Пижона“ у 58. минуту, чиме је анулиран заостатак из прве утакмице. До истека 90. минута није било промене резултата, па је меч отишао и у продужетке.

Гол одлуке постигао је Дуле Савић у 103. минуту за пролаз црвено-белих у шеснаестину финала, а игра гостију обиловала је грубостима у немоћи да изборе жељени резултат.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzpaok 2-0 73 1185771_312526878884224_1895738435_n

Црвена звезда – ПАОК 2:0 (0:0, 1:0)

Београд, 2. октобар 1974. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 50.000. Судија: Антон Бучели (Швајцарска). Стрелци: В. Петровић у 58. и Савић у 103. минуту.

Црвена звезда: Огњен Петровић, Зоран Јеликић, Живорад Јевтић, Бранко Радовић, Михаљ Кери, Петар Баралић, Зоран Антонијевић (од 57. Сеад Сушић), Радивоје Ратковић (од 46. Александар Панајотовић), Душан Савић, Владимир Петровић, Драган Џајић. Тренер: Миљенко Михић.

ПАОК: Рене Дек, Филотас Пелиос, Константинос Јосифидис, Такис Цилигиридис (од 75. Јанис Гунарис), Аристархос Фудукидис, Јоргос Кудас, Кирјакос Апостолидис, Панајотис Керманидис, Ангелос Анастасијадис, Ахилеас Асланидис, Ставрос Сарафис. Тренер: Лес Шенон.


После тријумфа од 5:0 на гостовању у Луксембургу против Диделанжа у 1. колу Купа европских шампиона 1957/58, црвено-белима је остало да у реваншу мирно заврше посао и овере пласман у наредну рунду.

То је учињено на супериоран начин тријумфом од 9:1, који је до данас један од два најубедљивија на међународној сцени у клупској историји. Екипа Милована Ћирића је могла и до убедљивије победе да Иван Топлак није два пута погодио стативу у 20. и 55. минуту уз још неколико изгледних прилика које није реализовао. Треба истаћи и да су гости цело друго полувреме играли са 10 играча због повреде Бетинелија, који није могао да настави сусрет, а у то време измене још увек нису постојале.

Кишовито време, убедљива победа у првом мечу и неатрактиван противник условили су да посета буде врло скромна. Тек 1.500 гледалаца посматрало је канонаду шампиона Југославије, која је почела поготком Јована Цокића у 5. минуту, да би капитен Рајко Митић повисио на 2:0 у 10. минуту. Затим је бомбардер Бора Костић имао свој шоу са три узастопна гола у 17, 29. и 30. минуту.

Једини стрелац за Диделанж био је Ронгони у 31. минуту, када се одлучио на ударац видевши да је Беара истрчао са гола. Ронгони је послао лопту под пречку, што је изазвало одушевљење у гостујућој екипи, која је била свесна свог скромног квалитета против гиганта из Београда.

Бора Костић је свој четврти погодак на утакмици постигао у 33. минуту, на 7:1 повисио је Јован Цокић у 38. Био је то коначан резултат првог полувремена у коме су најбољи утисак оставили Бора Костић, Бранко Станковић, Новак Томић и капитен Рајко Митић.

У наставку је Јован Цокић још два пута погодио мрежу у 66. и 69. минуту и изједначио се са Костићем постигавши четири поготка за коначних 9:1. Светла тачка у екипи из Луксембурга био је 20-годишњи голман Штендебах, који није био крив ни за једну од девет лопти у његовој мрежи.

Црвена звезда – Диделанж 9:1 (7:1)

Београд, 2. октобар 1957. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 1.500. Судија: Ћезаре Јони (Италија). Стрелци: Цокић у 5, 38, 66. и 69, Митић у 10. и Костић у 17, 29, 30. и 33. минуту за Црвену звезду, а Ронгони у 31. за Диделанж.

Црвена звезда: Владимир Беара, Бранко Станковић, Миљан Зековић, Рајко Митић, Љубомир Спајић, Новак Томић, Војислав Срдић, Иван Топлак, Боривоје Костић, Јован Цокић, Владимир Дурковић. Тренер: Милован Ћирић.

Диделанж: Teo Штендебах, Ернест Бренер, Реми Мишо, Франсоа Бисен, Ернест Гелен, Јос Шлесер, Жан Бетинели, Жилбер Мејлендер, Николас Кетел, Жози Ронгони, Жан Халсдорф. Тренер: Паул Фелер.

Повезане вести

Leave a Comment