Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Два пута по 2:0 у дербију

На данашњи дан Црвена звезда је забележила по једну победу у првенству и купу против Партизана са истоветним резултатом 2:0. Црвено-бели су славили у 23. вечитом дербију 1958. и у првом мечу четвртфинала купа 1994. године

Тим који је са клупе предводио Миша Павић врло добро је стартовао у сезони 1958/59. До 7. кола и 23. окршаја са вечитим ривалом забележили су пет победа и пораз, а голгетер Бора Костић је био у невероватној форми. Легендарни бомбардер нашег најтрофејнијег клуба уписао се у стрелце на свакој од тих шест утакмица у којима је укупно постигао чак 11 голова.

Због тога је Звезда и у овај дерби ушла са великим самопоуздањем. Био је то последњи дуел вечитих које су предводили Рајко Митић и Стјепан Бобек, јер су легендарни асови крајем 1958. године окачили копачке о клин.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzW39u62Q

Костић на 23. вечитом дербију окружен Зебецом и Илијом Митићем.

Бора Костић је чинио чуда у то време, постизао огроман број голова, доносио Звезди победе и трофеје. Најбољи стрелац у историји клуба није пропустио да и на овој утакмици затресе мрежу.

Прво полувреме завршено је без голова, а у наставку Костић доводи црвено-беле у вођство од 1:0 већ у 51. минуту, да би у 67. минуту удвостручио предност и поставио коначних 2:0 постигавши свој 13. гол те сезоне у првенству. Погодио је и мрежу Ријеке (3:0) у наредном 8. колу, а његов голгетерски низ на кратко је заустављен после пораза у Сарајеву (0:1) у 9. колу.

Партизан – Црвена звезда 0:2 (0:0)

Београд, 26. октобар 1958. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 45.000. Судија: Ерлих. Стрелац: Костић у 51. и 67. минуту.

Партизан: Славко Стојановић, Бруно Белин, Фахрудин Јусуфи, Илија Митић, Бранко Зебец, Божидар Пајевић, Звездан Чебинац, Мирослав Реде, Милан Вукелић, Стјепан Бобек, Бранислав Михајловић. Тренер: Иљеш Шпиц.

Црвена звезда: Владимир Беара, Владимир Дурковић, Миљан Зековић, Ранко Борозан, Љубомир Спајић, Владимир Поповић, Никола Стипић, Драгослав Шекуларац, Антон Рудински, Рајко Митић, Боривоје Костић. Тренер: Милорад Павић.

Црвена звезда је на крају освојила шампионску титулу са истим бројем бодова колико је имао Партизан, али много бољом гол разликом +31, док су црно-бели имали +10. Бора Костић је са 25 погодака на 22 утакмице убедљиво понео титулу првог стрелца лиге. Први иза њега био је Здравко Рајков из Војводине са 12 голова. Војводина је заузела треће место са само бодом мање од вечитих, а Бора Костић је једини одиграо све 22 утакмице у редовима новог првака Југославије.


У првој четвртфиналној утакмици Купа Југославије за сезону 1994/95 Црвена звезда је дочекала Партизан на нашем највећем стадиону пред око 55.000 гледалаца и на крају стекла лепу залиху пред реванш у Хумској.

Црвено-бели су пре тога избацили Бадњевац и нишки Раднички, а легендарни Љупко Петровић, који се вратио у клуб у намери да врати трофеје на Маракану, из разних разлога није могао да рачуна на четворицу фудбалера: најбољег стрелца Дарка Ковачевића, Зорана Ризнића, Ненада Сакића и Александра Кристића. Са друге стране, екипи Љубише Тумбаковића због повреда су недостајали Мијалковић и Бјековић јуниора, а због искључења са меча против Земуна право играња нису имали Саша Ћурчић и Игор Ташевски.

Црвено-бели тим је имао иницијативу, више покушаја, док су се гости определили за дефанзивнији приступ уз много прекршаја. Водећем голу претходио је добар покушај Рамба Петковића из слободног ударца, али је Горан Пандуровић парадом избацио лопту у корнер.

zzzzzzzzzzzzzzz11825107_984680984926131_5041235343450526696_n

Чувар мреже и капитен црно-белих имао је много посла на овом мечу, јер се константно играло на половини његовог тима. Успео је да заустави бројне покушаје Звездиних првотимаца, све до 41. минута, када је Небојша Крупниковић остао сам као дух и савладао га ударцем у леви угао доневши вођство од 1:0. Гости су рекламирали офсајд и скочили на судију, чак је и сам Крупниковић мислио да су му поништили гол, али о офсајду није било говора, јер је један играч Партизана лежао повређен у шеснаестерцу, а и други је био испред Крупниковића у тренутку када му је капитен Аџић упутио лопту.

У раној фази другог полувремена црно-бели остају са играчем мање након другог жутог картона Зорана “Бате“ Мирковића. Дефанзивац Партизана је повукао са леђа Николу Радмановића, који га је претрчао у незадрживом продору и арбитар му је показао пут у свлачионицу.

Недуго након тога искључен је и Дражен Болић због једног оштријег старта на средини терена. То му је био други жути картон, па гости остају са девет фудбалера. У 82. минуту Тодоровић је оборио Крупниковића у шеснаестерцу, а судија Ђуровић је показао на белу тачку. Крупниковић је преузео одговорност, послао лопту у леву страну, а Пандуровића у десну за 2:0 у 83. минуту, победу и добру залиху за реванш на стадиону ЈНА две седмице касније.

Црвена звезда – Партизан 2:0 (1:0)

Први меч четвртфинала Купа Југославије. Београд, 26. октобар 1994. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 55.000. Судија: Зоран Ђуровић (Ниш). Стрелац: Крупниковић у 41. и 83. минуту. Црвени картони: Мирковић и Болић (Партизан).

Црвена звезда: Звонко Милојевић, Дејан Стефановић, Горан Ђоровић, Никола Радмановић, Митко Стојковски, Марко Перовић, Иван Аџић (Братислав Живковић), Небојша Крупниковић, Горан Стојиљковић, Дејан Петковић, Јован Станковић (Перица Огњеновић). Тренер: Љубомир Петровић.

Партизан: Горан Пандуровић, Зоран Мирковић, Милан Јовић, Алберт Нађ, Дражен Болић, Зоран Ђурић, Мирко Тодоровић, Вељко Пауновић (Дарко Тешовић), Мирослав Чермељ, Драган Ћирић, Саво Милошевић. Тренер: Љубиша Тумбаковић.

https://www.youtube.com/watch?v=jZHld-QKQjM

Повезане вести

Leave a Comment