Moja Crvena Zvezda
FeaturedАлександарБлоговиВажноНајновије

ПРИЧА ДАНА: О једина два клуба бивше Југославије са којима Звезда има негативан скор…

Приче везане за историју Црвене звезде настављамо и данас. Јуче смо писали о улози Радована Караџића у освајању једне од титула нашег клуба, а данас вам доносимо нешто ново.

Звезда је у својој историји одиграла на хиљаде домаћих и европских утакмица, на десетине њих остале су упамћене деценијама након одигравања, а неке се и данас препричавају. Са бројним клубовима, Звезда је створила велики ривалитет, чак је са некима који нису са ових простора играла много пута, што данас звучи готово незамисливо.

Велики број њих погнуте главе је напуштао терен након дуела са црвено-белима, тако да Црвена звезда може да се похвали чињеницом да нема много клубова који су успели да остваре позитиван скор у дуелима са Њом.

Европа је нешто посебно, и ту ћемо наћи великане са којима Звезда у коначном збиру није успевала да буде боља, али када је реч о екипама из Србије и бивше Југославије, ствар је јасна. Црвена звезда је највећи клуб са ових простора. О томе говори и чињеница да црвено-бели имају негативан скор са само два клуба из бивше државе.

Чувена велика четворка, Звезда, Партизан, Динамо, Хајдук, која је освојила чак 39 од 45 шампионата велике државе, водила је велике битне током 45 година постојања заједничке лиге и занимљиви су резултати које су ови клубови бележили једни против других.

Динамо је са Партизаном и Хајдуком играо веома чврсто и једни са другима су тешко успевали да створе неку велику разлику у победама, док се Партизан практично поигравао са Хајдуком. Звезда је веома лако излазила на крај са Партизаном, нешто теже са Динамом, али веома тешко са сплитским Хајдуком. И управо су сплитски Били једини клуб велике четворке са којим наш клуб нема позитиван скор.

Два клуба одиграла су укупно 92 утакмице, Звезда је славила 32 пута, 25 пута било је нерешено, док је Хајдук био успешнији у 35 наврата, последњи пут у финалу Купа 1991. године, када је оригинални пехар намењен победнику Купа Маршала Тита завршио у Сплиту и био последњи пут био додељен.

Бројни навијачи старије генерације рећи ће вам да и поред Панатинаикоса, Бајерна седамдесетих, Фиорентине, Ференцвароша, Милана, Келна, памте као један од најтежих тренутака из Звездине историје управо утакмицу против Хајдука из 1991. године.

Она је и била више од утакмице. Екипа која ће те године супериорно постати шампион Југославије, покорити Европу и свет, могла је до три трофеја у једној сезони, односно четири у тој календарској години, али су се на том путу испречили управо Сплићани, који су славили голом Бокшића на стадиону Југословенске Народне Армије. Поред тога, треба ли говорити колико је заболео пораз од хрватског клуба у то време, када се рат већ увелико захуктавао… На крају, пехар намењен победнику Купа Маршала Тита, за који су готово сви великани југословенског фудбала говорили да је више од такмичења и трофеја (схватате и зашто) завршио је у Сплиту и данас краси витрине Хајдуковог музеја, као својеврсни раритет и нешто што није само обичан трофеј…

Црвена Звезда (Београд) – Хајдук (Сплит) 0:1zvezda hajduk 91

Финале, Београд, 8. мај 1991.
Стадион: ЈНА
Судија: Адем Фазлагић
Стрелац: Бокшић у 66. минуту
Црвени картони: Михајловић и Штимац у 72. минуту

Звезда: Стојановић, Радиновић (од 80. Стошић), Маровић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Михајловић, Панчев, Савићевић, Бинић.

Тренер: Петровић

Хајдук: Михачић, Хаџиабдић, Ковач (од 72. Осибов), Штимац, Сетинов, Билић, Кознику (од 78. Јеличић), Мисе, Бокшић, Вучевић, Јарни.

Тренер: Поклеповић

Пре те утакмице, Хајдук је имао свега две победе више и то је била шанса да се Звезда приближи на свега тријумф заостатка. Остало је историја…

Занимљиво, Звезда је у Купу Југославије против Хајдука одиграла 12 утакмица и поражена је чак 7 пута. Против Партизана и Динама играла је чак 31 пут, уз само 9 пораза!

Звезда је од Сплићана на свом терену поражена укупно 11 пута, рачунајући и Куп утакмице.

Поред тимова велике четворке, Звезда је играла много узбудљивих утакмица, класика, са великанима бивше Југославије – Вардаром, Олимпијом, сарајевским Жељезничаром и Сарајевом, Радничким, Напретком, Ријеком, Осијеком, Борцем, Слободом, Будућности… Ипак, нико од њих није успео да буде успешнији од нашег клуба кад је подвучена црта.

У томе је успео један мали клуб, који је у друштву најбољих одиграо свега једну сезону. Наиме, старија гарда Звездиних навијача одлично памти Искру из Бугојна, која је у првој лиги наступила у сезони 1984/85, само сезону након оне о којој смо писали јуче.

Експресно су се вратили у нижи ранг, заједно са нишким Радничким, забележили свега 8 победа, уз 11 ремија и 15 пораза, а једна од тих победа и ремија забележени су против Црвене звезде.

У Београду је у 2. колу било 0:0, док је у Бугојну у 19. рунди домаћи тим славио резултатом 2:1.

Звезда је ову сезону завршила на четвртом месту, иза Сарајева, Хајдука и Партизана. Треба ли помињати да је забележила пораз и реми против Хајдука?

Прва асоцијација на овај клуб свакако је Миралем Зјајо, сјајни играч Искре, око кога су се отимали Динамо и Звезда, да би на крају било одлучено да је он играч тима из Бугојна, иако га је Звезда уврстила у тим у Новом Саду, против Војводине, када је славила са 3:1. Новосађани су се жалили, па је дошло до доношења одлуке у корист Искре и Зјајо није наставио каријеру на Маракани.

zjajo

Повезане вести

2 comments

Саша мај 5, 2017 at 23:25

Звезда има позитиван скор и са Хајдуком ако бројимо и пријатељске утакмице.

Reply
Zika Gadafi сеп 27, 2015 at 16:12

http://sportavaz.ba/clanak/5272/hadzija-miralem-zjajo-zali-za-zvezdinim-dresom jel postoji mogucnost da se coveku posalje sveti dres da ga ima za uspomenu kad mu se vec nije dalo da duze nastupa u njemu?!

Reply

Leave a Comment