Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаНајновијеРукомет

Црвено-бели спремни за нови вечити дерби

Црвено-бели су у незадрживој серији победа, први су обезбедили пласман у плеј-оф од свих суперлигаша, дуго држе чело табеле и са великим самопоуздањем улазе у 79. вечити рукометни дерби против Партизана који је на програму у петак 26. фебруара од 20 часова.

Седмим узастопним тријумфом у Супер лиги, који је остварен на гостовању против Рудара у Костолцу (29:27), екипа из Љутице Богдана и математички је обезбедила пласман у доигравање и то четири кола пре краја, што јој оставља додатни простор да мирно и у великом стилу заврши први део такмичења освајањем прве позиције, коју тек треба оверити у наредним сусретима обзиром да најближи пратиоци Металопластика и Слога заостају пет корака.

Још је импресивнији Звездин скор на гостовањима ове сезоне од шест победа и једног ремија, по чему су јединствени у Супер лиги. Састав са Маракане се може похвалити и чињеницом да је најефикаснији у домаћем шампионату са 393 постигнута гола или 28,1 у просеку. Младен Шотић и Александар Драгутиновић су у одличној голгетерској форми. Против Рудара су заједно постигли више од пола голова екипе и одиграли велику улогу у Звездином преокрету обзиром да су Костолчани водили током већег дела сусрета. Ненад Мандић и Младен Шотић су постигли пресудне голове, Дејан Бабић је поново доносио превагу на црти и продужио свој низ мечева са минимум четири поготка на осам узастопних дуела, док је Алекса Кљајић успешно дебитовао за црвено-беле у Супер лиги. Голман Дејан Златановић, капитен Дарко Тодоровић, Урош Радосављевић, Немања Бојичић су стубови екипе и црно-беле чека тежак задатак у покушају да непоражени напусте Шумице, а ту су још и Звездини млади и талентовани првотимци Спасоје Гачевић, Марко Антељ, Филип Леовац, Лазар Николић, Немања Јанкетић, Димитрије Столић и Марко Милосављевић, тако да тренер Ненад Перуничић има широк избор првотимаца док се чека опоравак неколико важних чланова тима.

Стратег лидера српског шампионата је оптимиста пред 79. вечити дерби и поред тога што црно-белима очајнички требају бодови у борби за пласман у плеј-оф.

– Очекујем праву мушку, фајтерску утакмицу. Дерби је увек ствар престижа, дан кад играчи одиграју изнад својих очекивања. Сад се сусрећу две младе екипе, добри тимови, пуни енергије и мислим да ће гледаоци имати разлога да уживају. Прогнозама се ни овога пута нећу бавити – истакао је рекордер Црвене звезде по броју голова у вечитим дербијима и наша рукометна легенда.

У првом делу сезоне црвено-бели су славили против Партизана на гостовању пред 1.500 гледалаца резултатом 22:20 важним головима Ненада Мандића и направили велики корак ка пласману у доигравање. У досадашњих 78 вечитих дербија Партизан је мало успешнији. Црно-бели су забележили 36 победа, Црвена звезда има 32 тријумфа, а 10 пута је било нерешено, зато би тријумф у предстојећем дербију много значио црвено-белима да додатно поправе историјски скор и приближе се на само три тријумфа разлике. Иначе, Звезда је последњих година чешће побеђивала у дербијима и постепено смањивала разлику у победама која је настала у првим годинама овог века, када клуб није имао екипу за врх у домаћим оквирима.

Црно-бели тренутно јесу на позицији која води у плеј-оф. Заузимају четврто место са 18 освојених бодова, седам мање од Звезде, али имају тежак распоред до краја, јер их поред дербија очекује и гостовање у Шапцу против Металопластике. Због тога ће сигурно пружити све од себе да у Шумицама стигну до повољног резултата, а додатно су охрабрени и победом над Звездом на Гужвином турниру у Ваљеву резултатом 34:32, али лидер првенства тада није био у комплетном саставу, тако да то ипак није право мерило. Екипе су близу по квалитету и свако опуштање може скупо да их кошта. Партизан у наставку сезоне има пораз на гостовању против Слоге (19:28) и победу код куће против Пожаревца (33:29). Стеван Сретеновић, који је пропустио већи део сезоне, вратио се на терен, а ту су и остале узданице тима Немања Живковић, капитен Игор Мршуља, Михајло Радојковић, Лазар Кукић, Александар Томић, Алекса Максић…

Звезда има петог стрелца лиге Александра Драгутиновића са 75 голова, 10. на листи је Ненад Мандић са 66 погодака, а одмах иза њега је и пивотмен Дејан Бабић. Са друге стране у Партизану је најефикаснији Игор Мршуља са 74 поготка, док је Немања Живковић са 68 голова на 9. месту. Црно-бели имају и петог најгрубљег играча лиге Андрију Ђуричића са 41 негативним бодом (шест жутих, један црвени картон и 15 искључења од два минута), док Звезда нема представника у првих 10, али је екипно на деоби трећег места по броју негативних бодова – 177 (44 жута, један црвени картон, једна дисквалификација и 59 искључења од два минута), док је Партизан друга најнедисциплинованија екипа у првенству са 186 негативних бодова (46 жутих, два црвена картона и 65 искључења од два минута).

Овај дерби је означен као меч повећаног ризика, па ће у складу са тим бити предузете повећане мере безбедности. Најављен је и директан телевизијски пренос на другом каналу РТС-а, а и поред тога што се утакмица поклапа са сусретом кошаркаша против Ефеса у Евролиги, било би добро да Црвена звезда има подршку какву заслужује као лидер на табели, јер је на досадашњих седам сусрета на домаћем терену црвено-беле гледало свега 1.150 гледалаца што је убедљиво најмање у лиги. Овај сусрет је наставак серије дербија у многим спортовима, јер након кошарке, ватерпола и хокеја следи рукомет, где ће Звезда учинити све да црвено-бели поведу са 3-1, а након тога се играју вечити дербији и у фудбалу, куглању и одбојци.

                     ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПАРТИЗАН

                    15. КОЛО СУПЕР ЛИГЕ СРБИЈЕ

                       ПЕТАК, 26. ФЕБРУАР 2016.

              ЦКС ШУМИЦЕ – БЕОГРАД, 20:00 часова

Повезане вести

Leave a Comment