Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Март је Звездин месец!

Први пут у историји, вечити дерби биће одигран на Звездин рођендан.

Четврти дан марта те давне 1945. године постао је, испоставило се у годинама које су уследиле, судбоносни када је фудбал у овом региону у питању. Црвена звезда је из године у годину постајала све доминантнији клуб како на Балкану, тако и у европским оквирима. Међутим, март је за Црвену звезду посебан не само због тога што је месец њеног рођења.

Најтрофејнији српски клуб је током марта месеца бележио многе велике победе. Давне 1963. године, у оквиру Купа сајамских градова, Звезда је 20. марта савладала римску Рому 2:0. Дванаест година касније, 19. марта 1975, Звезда је први пут савладала Реал из Мадрида, такође резултатом 2:0. Другу победу над краљевским клубом Звезда је остварила 1987. године — баш на свој рођендан; тада је резултат гласио 4:2. Не треба заборавити ни победу над енглеским Вест Бромвич Албионом, извојевану 7. марта 1979. године, у сезони када су црвено-бели стигли до финала купа УЕФА, као ни убедљив тријумф против Динама из Дрездена 6. марта 1991. године. Тадашњи резултат (3:0) против немачке екипе дао је јасан наговештај онога што ће уследити у мају.

Осим утакмице против мадридског Реала, Црвена звезда је још три пута на свој рођендан играла неку европску утакмицу. Најпре са Интером у Милану 1981. године, у утакмици која је завршена нерешеним резултатом 1:1. Тачно годину дана касније уследио је пораз од Андерлехта у гостима (2:1), а након поменутог меча против Реала 1987. године, Црвена звезда је 1992. године на свој рођендан савладала и Панатинаикос резултатом 2:0.

Иако су до сада 152. пута одмерили снаге, фудбалери Црвене звезде и Партизана ниједном се нису састали на Звездин рођендан. Но, ако би се посматрали само дербији који су одиграли у марту, а било их је 16, Црвена звезда је знатно успешнија; осам победа црвено-белих наспрам четири победе „парног ваљка“ (уз четири ремија) јасно показују да је март месец који више одговара црвено-белима.

Први вечити дерби одигран у марту месецу био је седми званични; Године 1950, Црвена звезда је дочекала Партизан (19. март) и убележила је победу од 3:1. Последњи дерби одигран у марту одигран је пре девет година. У питању је 132. вечити дерби који је одигран без присуства публике, а у којем је Црвена звезда убедљиво славила резултатом 4:1.

По први пут, вечити ривали ће одмерити снаге на Звездин рођендан. То значи да ће за тачно три дана нова страница историје вечитих дербија бити исписана. То је нешто што нико не би требало да пропусти. Видимо се на Маракани!

Текст на сајту СД

Повезане вести

3 comments

zeljko delije bar мар 1, 2017 at 21:41

u pravu si…..ali mislim da mozemo da pobjedimo….

Reply
dejo мар 1, 2017 at 19:26

Polako ljudi da vidimo kako ce da odigra Crvena Zvezda derbi protiv Partizana pa onda i ostale utakmice a Evropa ce bit pravo mjerilo

Reply
Petar мар 2, 2017 at 13:32

Ako igramo agrasivno i napadacki, dobicemo ih. Ako se povucemo, nece valjati. Odbrana nam je rupetina, najrealnije gledano. A posto je rupetina, onda svoju igru trebamo da zasnivamo na napadu i visokom presingu. Sto Barsa opstaje u vrhu Primere godinama? Mozda zbog odbrane? Pa njihova odbrana nije ni u prvih 5 u ligi. To su cari fudbala- dati gol vise.

Reply

Leave a Comment