Moja Crvena Zvezda
Архива

Дан када је Илић убацио 71 поен

Ретки су данас играчи у европској кошарци који се убрајају у врхунске кошгетере, убитачне шутере који су у стању да убаце по 40 поена. Тим менаџер Црвене звезде Небојша Илић један од најбољих шутера на овим просторима свих времена и један од оних који враћају сећање на времена када се баскет играо за кош више.

Доказ за то је и податак да је Илић на данашњи дан пре 19 година, односно 21. новембра 1992. у мечу са новосадском Војводином, која је тада носила име Привредна банка, убацио чак 71 поен. Кошгетерски учинак достојан дивљења и поштовања.

Црвена звезда је на том мечу славила резултатом 105:96, на полувремену је било 50:47 у корист црвено-белих.

Како је по природи веома скроман, Илића је било тешко наговорити да прича на ову тему, али упорност се исплатила па је популарни Шоне вратио сећање 19 година уназад:

– Мало тога се сећам. Давно је то било – уз осмех почиње причу Илић и додаје:

–  Прва асоцијација на тај меч са Војводином ми је званични спикер који је радио у дворани. У једном тренутку се продрао и рекао: „Илићев 55 поен“. То сам чуо, погледао сам на семофор и видео да има да се игра више од 10 минута. Био сам мало изненађен, морам да признам. Нисам био од оних играча који броје поене, то ваљда раде само они играчи који постижу до девет кошева – поново се на препознатљив начин насмејао Илић и наставио:

– Знам да је било доста техничких грешака, да сам изводио много слободних бацања. Немам шта много да додам, тако се наместило. Утакмица је била таква, али кад је ишло онда ми је баш све полазило за руком. Ипак, морам да признам да сам те године имао просек од 34 поена по мечу, дешавало се да сам убацивао по 40 и 50 поена, али у Новом Саду ми се баш отворило.

Учинком у мечу са Војводином Илић је тако премашио достигнућа Љубодрага Дуција Симоновића који је постигао 59 и Дражена Далипагића који је забележио 58 поена. Илић је кратко прокоментариосао ту чињеницу где се још једном јасно могла видети његова скромност:

– Жао ми је зато што су били бољи играчи од мене.

Небојша Илић је познат као један од највећих шаљивџија међу нашим кошаркашима. Желели смо да са нама подели неку од анегдота, али је сјајни шутер остао закопчан до грла:

– Неки други пут.

Повезане вести

10 comments

Теша_Делија!!! нов 22, 2011 at 09:14

Ja reko Mile Ilic 😀

Reply
Danilo нов 22, 2011 at 08:06

Neboisa Ilic mi je najomiljeniji covek uz Ranka Zeravicu, od licnosti koje se vezu za Zvezdu! Ilic je bio igrac koga bi svaka ekipa pozelela u svojim redovim! MAJSTOR! Jos nesto, evo dugi niz godina nije ostavio Zvezdu na cedilo, nego je uvek uz Zvezdu, bori se kako zna i moze… Hvala mu, i pozdrav za njega!

Reply
Чича нов 21, 2011 at 22:40

Дуци Симоновић је дао 59 поена против Партизана.

Reply
nebo-sever нов 21, 2011 at 20:13

bravo imenjace,uzgred Bozovic i Golubovic su slobodni ,a i onaj Zigeranovic iz borca nije los,da vidimo sad upravu ,ne mogu vise da gledan onog covica i petra popovica samo njihovom pojavom mi poraste pritisak….

Reply
Марко Дарковић нов 21, 2011 at 21:25

Миливоје Божовић би био одлично појачање, обзиром да ми немамо праву четворку. Још кад би дошао Голубовић… имали бисмо конкурентну екипу.

Reply
Djolle нов 21, 2011 at 23:06

Eto, baš tako. Nažalost, Golubovića smo mogli dovesti ali smo doveli Popovića tako da ćemo njega teško dovesti i bey obyira što moramo misliti na finansije nikada to upravi neću oprostiti. Ajde onda bar ovu drugu dvojicu da dovedemo, solidni igrači koji mogu da pomognu, ovo mučenje ne ide više. Mada i Žigeranović igra u Borcu a njih sad eksploatiše Partizan kao što je ranije FMP pa se i u slučaju tog transfera mogu očekivati opstrukcije od st.oke!

Reply
Bob нов 21, 2011 at 19:07

Svaka cast majstore.

Jednom davno (prije 14-15 god) sam odigrao straaasnu utakmicu. Bukvalno mi je sve islo za rukom, osjecao sam se kao Jordan+Rodman+Bodiroga. Na kraju, 35+ poena, 15+ skokova i 10+ asistencija. A saigrac kojeg „niko nije vidio“ cijelu utakmicu dao 45p :)))
A zamisli strpati 70+?!
ludilo

Reply
Milan Djuka нов 21, 2011 at 17:51

Ja za njega volim da kazem:,,Taj je zabijao trojke iz tunela kada mu je islo…“Ko ga je gledao zna da to i nije preterana konstatacija.Inace ja sam gledao ovu utakmicu na TV-u.Pre 19 godina!?Al se omatorilo…

Reply
МаркоЦЗБГ нов 21, 2011 at 17:31

Милан Гуровић је једном дао 45 поена, Игор Ракочевић је бројао до 40, а Тадија Драгићевић до 39 али мислим да рекорд Небојше Илића никад неће бити оборед. Свака част мајсторе!

Reply
Dark нов 21, 2011 at 14:21

E to je prava Zvezdina legenda kojoj nije potrebna tetovaza!
I dan danas se secam te utakmice i prosto ne mogu da verujem da je vec proslo 19 godina?!

Reply

Leave a Comment