Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Посебна веза Звезде и 29.

Да ли је судбина или нешто друго, али постоји нека посебна веза између Црвене звезде и утакмица које игра 29. дана у месецу.

Сви звездаши обележавају 29. мај 1991. године са посебним емоцијама. Тог дана је наш клуб постао првак Европе у Барију после финала са Олимпиком из Марсеја, ушао у историју и постигао успех који никада неће избледети.

Јунаци се рађају на таквим утакмицама, вредним препричавања, постају хероји који заувек улазе у срца навијача, јер златним словима пишу најлепше странице клупске историје.

Пролазиле су године од тог 29. маја 1991. и чекала се генерација која ће направити успех у елитном такмичењу. Онда је дошао тај 29. август 2018. године и Владан Милојевић је са својим изабраницима ушао у групну фазу Лиге шампиона, у којој ће Звезда први пут играти откако постоји такмичење у овом формату.

Осам џиновских корака овог лета, без иједног саплитања, без иједног пораза, обележило је црвено-бели јуриш ка европској елити. Преко Спартакса из Јурмале, Судуве, Спартака из Трнаве и Салцбурга је Звезда стигла међу најбоље.

Зато ће сви звездаши са поносом причати о тим дуелима играним 29. у месецу, они старији са поносом се сећају Барија и причају наследницима о чувеном финалу, док ће ови млађи са посебним емоцијама памтити Салцбург.

И то није све… Звезда је управо 29. новембра, давне 1948. године освојила први трофеј у клупској историји. Тада је у финалу Купа Југославије побеђен Партизан са 3:0.

Било је још победа остварених баш на 29. дан у месецу, кроз европске квалификације, реванш са Мецом у 1. колу квалификација Купа УЕФА 1998. године, или победа над Флоријаном (3:0) 29. јуна прошле године, када је започет поход на улазак у Лигу Европе.

Ипак, прва три наведена датума имају веома специфичну тежину и нема сумње да ће заувек бити у срцима свих звездаша.

Повезане вести

3 comments

Dragan сеп 1, 2018 at 00:58

Admine….spavas! A mi u smiraj 31.avgusta 2018. pravimo transfere istorije…Causic, Marin i Boaci!!! Sva trojica potpisali ugovore na 3 godine!!! Nista pozajmice i slicne gluposti!!!

Reply
temaklasica авг 31, 2018 at 14:00

Prvi trofej u istoriji je titula prvaka Srbije 1946g.i zato je ovo bila 29-a titula.Nemoj sami sebi da oduzimamo nesto za sta se borimo da nam se i pravno formalno prizna.

Reply
Gogi сеп 1, 2018 at 09:11

Svaka cast na komentaru to sam i ja hteo da napisem bravo!

Reply

Leave a Comment