Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света (Фудбал)

Никола Жигић

Након паузе у већини првенстава широм света сајт МЦЗ наставља на прати учинке бивших Звездиних фудбалера и њених љубитеља међу фудбалерима, који нажалост због разних околности нису носили дрес омиљених боја. Крећемо са острва на коме је фудбал настао-Британије. У Енглеској су се Звездаши релативно лоше показали. За зло се, наравно не узима Немањи Видићу, који је због више силе ван терена(и поред тога је Манчестер Јунајтед убедљиво савладао Болтон), и тако ће бити до краја сезоне, али ни минутажа осталих није била много већа. Наиме, Ненад Милијаш је тек у 81. минуту ушао за Вулверхемптон, који је успео да направи изненађење кола и одузме два бода трећепласираном Тотенхему. Ова сезона за бившег капитена Звезде у златно-црном дресу није баш блистава. Милијаш је на десет утакмица у шампионату просечно проводио само 51 минут на терену, што сигурно не задовољава његове амбиције. Такође, уписао је само једну асистенцију, уз два поготка у Купу, што је врло скромно за централог везисту. Ипак, јасно је зашто Мик Мек-Карти није стваио у стартних једанаест српског репрезентативца. Зна се да је Милијаш био суспендован на три утакмице због неоправданог црвеног картона и вероватно је ирски стручњак желео да сачека да му се још мало „охлади глава“. Још лошије је прошао Александар Коларов, коју је преседео читаву утакмицу на DW стадиону, где је његов Манчестер Сити неубедљиво победио „фењераша“ , Вигана са 0:1.  Лева страна на овој утакмици није ни близу како се очекује, а посебно није блистао Гаел Клиши, који игра на позицији Коларова. Коларов је пружао добре партије док је играо, постигао је и врло ефектан погодак у Купу против Јунајтеда и нејасно је због чега Роберто Манћини не жели да га стави у прву поставу. А у Чемпионшипу смо гледали класично нокаутирање лондонског Милвола од стране Бирмингем Ситија. „Плавци“ су из јужног дела највећег европског града однели сва три бода невероватном победом од чак 0:6! Врло значајну улогу на утакмици, иако није постигао гол, имао је Никола Жигић. Над вискоим нападачем прошлосезонског Премијерлигаша направљено је доста грубих стартова, од којих су два апсолутно заслужено окарактерисани као црвени картони. Жига је тако индиректно допринео дебаклу „лавова“ и доношењу четрдесетог бода на Сент Ендрјуз.

Филип Ђорђевић

Звездини „Французи“ су се за разлику од колега из Енглеске много боље снашли. На дербију између Парис Сент Жермена и Тулуза двојица Звездаша су направили асистенције. Милан Бишевац је направио завршни пас код првог гола на утакмици, који је реализовао Бразилац Нене, док је прошлосезонски капитен Звезде, Павле Нинков асистирао Братену за почасни гол, при резултату 3:0 за домаће. „Свеци“ су тако поново дошли до првог места, освојивши 43. бод. С друге стране, Тулуз је остао на 31 освојеном боду и пао на релативно лоше осмо место. Још један Немања је био приморан да буде ван конкуренције за утакмицу у прошлом колу. Реч је нажалост о одличном дефанзивцу, Немањи Пејчиновићу који је због повреде против Дижона у Купу пропустио гостовање његове Нице на други крај Француске, екипи Бреста. Црвено-црни су поражени на тој утакмици минималним резултатом, тако оставши у „опасној зони“. Већ сада се види да ће се клуб са југа Француске грчевито борити за опстанак, али с обзиром да има још доста тимова малог броја бодова, Ница није без шанси. Боље је прошао Бордо, који је победио Валенсијен са 2:1, али у конкуренцији за тегет плаве се није нашао и Вујадин Савић. Савић је тотално запао у други план код Франсиса Жилоа, и могуће је да ће напустити бившег шампиона Француске. Ипак, у најбољим учинком од Звездаша у минулом колу се не може похвалити нико из елите Земље галских петлова. Једини човек који је успео да постигне гол је играо на мечу Лиге 2, и то за Нант, који је славио са 2:1 против Анжерса. У питању је српски нападач, Филип Ђорђевић. Не само што је он постигао погодак, већ што је то гол кола Лиге 2. Ђорђевић је најавио да би могао да се поврати форму који је имао прошле сезоне и могао би бити кључни играч у борби Нанта за Лигу 1. Један други француски друголигаш се налази на сасвим другом крају табеле. Реч је у Арлу из Авињона, који је и поред победе над Тројем у гостима и даље у опасној зони и прети му испадање у трећи ранг такмичења. За госте на овом сусрету од другог полувремена играо и  Хамину Драман који је солидно играо и учествовао је у акцији код гола. Двадесетпетогодишњи Ганац се после несналажења у Русији(Локомотиви и Кубану) запутио у Француску, где му и даље не иде баш најбоље, и на четрнаест утакмица има само две асистенције.

Бошко Јанковић

У Италији због повреде Ахилове тетиве милански дерби није играо Дејан Станковић. И без њега, његов Интер је на свом стадиону, али званично као гост славио против росо-нерих са 0:1. Неро-азури изгледају препорођено и успели су да поред катастрофалнох старта, и чак боравка у зони испадања стигну до петог места, и само пет бодова мање од градског ривала. Интер је овако везао шесту победу у Серији А и прикључио се борби за Скудето. Други тим у коме игра Звездаш, а који се бори за шампионат Италије, Удинезе, поражен је од Ђенове у гостима са 3:2. Победи Ђенове је итекако допринео Бошко Јанковић, који је сјајним волејом матирао Себастијена Фреја. Солидан у екипи гостију био је Душан Баста, који је био доста активан у нападу. Ипак, то није било довољно да би бјанко-нери стигли макар до бода. Ђенова се победом попела на 24 бода и осмо место, те је остварила колике-толике шансе за борбу за Лигу Европе, док је клуб из Удинеа остао трећи, и има 35 бодова. Најпријатније изненађење у минулом колу направило је Леће победом над Фиорентином у Фиренци са 0:1. Активан учесник овог меча и човек који је понео велике заслуге због важна три бода био је поред осталих и Ненад Томовић, који је врло добро играо у одбрани. Иако су љубичасти били бољи и више нападали, ђало-роси су успели да искористе једанаестерац и освоје гигантска три бода у борби за опстанак. И поред победе, Леће се налази на 19. позицији, и недостаје му чак шест бодова за сигурну зону.

Немања Матић након постигнутог поготка

У Немачкој је Волфсбург истим резултатом славио против Штутгарта у чијем се тиму није нашао Здравко Кузмановић. Иако је прошле сезоне био кључни играч, и стандардан почетком сезоне, репрезентативац Србије еј изгубио место у првом тиму Шваба, и оправдано жели да напусти бело-црвене.

У Португалу је још један олако пуштени млади таленат показао колико вреде Звездина деца. Немања Матић је докрајчио екипу Виторије Сетубал, постигавши четврти гол на утакмици за своју Бенфику. Младом репрезентативцу Србије је ово био први гол у сезони на осам мечева, што наравно није неуспех, јер у португалском вицешампиону Матић игра доста дефанзивно у везном реду. Његов први погодак у шампионату потврдио је шесту везану победу Бенфике, која се тако устоличила на првом месту, и има два бода више од Порта. Једна друга Виторија, тачније Виторија Химараеш била је доста успешнија од свог имењака у претходном колу. Она је на гостовању успела да савлада Академику са 0:2 и тиме дође до 20. бода и шестог места. У црно-белом тиму свих 90 минута је играо Едгар да Силва и то сасвим коректно. Није постигао гол, али је имао неколико добрих шанси и константно је био претња по домаћина. Како неки медији тврде, за бразилском нападача је заинтересован Кубан из Краснодара, а уколико до тог трансфера дође, Едгар ће бити чак осми бивши играч Звезде који ће играти у РПЛ ове сезоне.

Иван Тричковски

У Грчкој овог викенда нисмо видели на терену нити једног Звездаша. Марко Пантелић је због повреде морао да пропусти меч Олимпијакоса и Левадијакоса, коју су црвено-бели решили у своју корист победом од 3:1. Трилоси су тако дошли на чело табеле, али с обзиром да имају четири бода и две утакмице више од Панатинаикоса, врло брзо би одатле могли да се помере. Мирнес Шишић није био у конкуренцији да наступа за ОФИ, који је победио Доксу из Драмаса са 2:0. Критски тим је тако дошао до седмог места, и недостају му четири бода како би се нашао на месту које води у Лигу Европе. И Паниониос је био успешан. Црвено-плави су остварили минималну победу од 1:0 против Панаитоликоса, тако дошавши до 19. бода. Ипак, за Паниониос није наступао бивши капитен Црвене звезде, Дејан Миловановић, који је цео меч гледао са трибина.

Преглед завршавамо на азијском острву-Кипру, где тамошњи АПОЕЛ није био успешан. Жуто-плави су играли нерешено без, голова са клубом с којим деле стадион, никозијским Олимпијакосом. Комшијску екипу није могао да савлада ни Македонац, Иван Тричковски, који је свих 90 минута играо за АПОЕЛ. АПОЕЛ се и поред великог успеха у Лиги Шампиона не сналази у домаћем првенсту, и заузима тек четврто место.

Ускоро ће почети пролећни део сезоне у осталим деловима света у којима играју Звездаши, а ми се надамо да ће им ново пролеће донети и нове успехе.

За гол кола смо прогласили гол Филипа Ђорђевића на утакмици Нант-Анжерс.

Повезане вести

14 comments

Alex Krycek јан 19, 2012 at 11:24

Ајде људи пишите овде, шта сте се сакрили на форуму?!

Reply
Uros јан 19, 2012 at 01:32

Sveto veliki pozdrav i smanji malo gas,rasprava koju vodis na drugom forumu je totalan promasaj,nista ti njima ne mozes objasniti jer oni sve najbolje znaju,ko si ti da vodis bilo kakvu raspravu,ko si ti da pises o Zvezdi na svom sajtu,ko si ti,mi te ne znamo,ali znamo da ne valjas i da trujes i mracis,rasprava nema nikakvu svrhu,jer svako ko bilo sta drugacije kaze je unutrasnji neprijatelj a mozda cak i neki grobar,vazno da postovaoci lika i dela bore i ramiza(lukic i vesic) jedini vide put koji Zvezdu izvlaci iz krize,to je taj put drugovi simpatizeri gde smo mi vec petu godinu drugi,gde kad se kaze da vesic kolo vodi traze se dokazi,a piksi je vec osudjen pre sudjenja,ali mi znamo da je on kriv jer smo mi ceo dan na stadionu i mi palimo baklje i znamo sve,znamo li onda gde je 20mil odprodaje Drulica,ako ne i vise,slobodno neka ti to objasne posto sve znaju,gde su pare za koje se dzaja i cvele terete.Narandzasti dresovi ne valjaju,slazem se,ali kako valja namestena utakmica sa seltom,kako valja kad nasi rukovodioci ne mogu da prebroje kartone,pa nam igraci igraju a nemaju pravo,to naravno valja jer je tada dzaja bio na celu,a ipak dzaja je legenda,ostavio je tim koji vredi40mil piksiju,igraci cisto nasi,kriminalaca nigde u klubu,zigic nas,a ne calasanov i dzajin,milovanovic nas a ne kekin,joksimovic,trajkovic,jankovic,basta,mustafa,sve nasi sto posto,aha vazi.Na tom sajtu piksi je verovatno kriv i za bombardovanje Srbije,ali to im je kec iz rukava to ce objaviti kasnije.Na kraju da kazem da sam dosta puta imao negativne komentare na tvoje pisanje ovde,kada si i pored poraza pokusavao da pises afirmativno sto podrzavam,ali ne dovoljno kriticki o stanju i javasluku u klubu,gledaj svoja posla,pisi i komentarisi ovde,bez cenzure,slobodno,a ne tamo,jer ono i ovo su dva razlicita sveta Sveto upamti to jednom za sva vremena.Pozdrav tebi i svim pravim Zvezdasima!!!!!!!!!

Reply
sale јан 19, 2012 at 02:28

Na ovo samo fali znak uzvika.Najjaci komentar!!!!!!

Reply
ultra јан 19, 2012 at 11:44

jos jedan pravi,dokazani,osvedoceni…

Reply
veliki pravi zvezdas јан 19, 2012 at 01:21

Sjajan gol Filipa Djordjevica i bravo vam ga sto ste ovo postavili na Zvezdinu stranu

Reply
Немања јан 19, 2012 at 14:08

имаш и голове Јанковића и Матића које можеш да видиш кликом на црвена слова! 🙂

Reply
Luka јан 19, 2012 at 00:43

Svaka cast Nemanja za izvestaj. Odlicno!
Treba napomenuti i da je Milijas pre par dana dobio dete. Cestitke Mikiju!

Reply
Немања јан 19, 2012 at 18:44

Хвала Лука!

Reply
crni_redstar јан 18, 2012 at 20:48

disljenkovic,vidic,bisevac,basta,kolarov,jankovic,stankovic,kuzmanovic,ninkovic,lazovic,zigic! klupa:ninkov,tosic,djuricic,matic,pantelic,lukovic,filip djordjevic. sa ovim timom bi mogli da osvojimo ligu evrope

Reply
Bane јан 18, 2012 at 20:54

I najmanje polufinale svetskog ili evropskog prvenstva :))

Reply
crni_redstar јан 18, 2012 at 21:08

pa kad bi u reprezentacijia zaigrala u sastavu:disljenkovic,vidic,ivanovic,basta,kolarov,stankovic,kuzmanovic,jankovic,krasic,sulejmani,zigic mislim da bi mogli da pobedimo svakoga!uz dobrog trenera,recimo mihajlovica… ali tole-vole ne dozvoljava da se okupe ovi momci…treba da igraju petrovici,tosici i ostali njihovi poluigraci! samo sulejmanija i markovica smatram za ozbiljne igrace iz komsijskog tabora

Reply
Sone јан 18, 2012 at 20:40

Kad bi se svi ovi vratili sad mi bi bili Barselona..

Reply
Bole јан 18, 2012 at 20:22

Ooooo Boško Janković!!!

Reply

Leave a Comment