Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЖенски фудбалНајновијеФудбал

Женски фудбал на отирачу комесара…

Одбор за хитна питања Фудбалског савеза Србије данас је донео одлуку која се односи на наставак такмичења у сезони 2019/20. Супер лига Србије и Прва лига Србије биће завршене након одигравања сусрета 30. кола, /тј. у актуелној сезони неће се играти плеј-оф и плеј-аут, истовремено је донета одлука да се такмичење у нижим лигама, аматерским лигама, као и лигама млађих категорија прекида и валидни остају резултати остварени закључно са 15. мартом 2020 године.

И све ово би било потпуно јасно да челни људи нашег фудбала нису у извештају „заборавили“ да званично помену шта ће се догодити и каква ће бити судбина овосезонских такмичења када је женски фудбал у питању. Наиме, такмичење у Супер лиги Србије суспендовано је након 14. одиграног кола, док је у другом степену такмичења првенство прекинуто након десет одиграних сусрета.

Из добро обавештених извора врло брзо добили смо потврду онога што смо знали још крајем марта ове године, да се женски фудбалски шампионат неће наставити, а то је потврђено и штурим саопштењем којег су потписали Комесари за такмичење Супер и Прве лиге Србије Момчило Марић и Сеад Чочић. У саопштењу се каже:

– „Обавештавамо Вас да према одлуци ИО ФСС, првенство у Супер и Првој лиги Србије за жене завршено, тј. не наставља се због пандемије.
О детаљима ћемо Вас обавестити на основу одлука надлежних органа ФСС у најскорије време…“


Просто је невероватно да Комесари за такмичења након пуна два месеца од суспензије такмичења немају разрађене све могућности када је (не)наставак борбе за бодове у питању. Свако ко иоле познаје стање женског фудбала у Србији могао је и сам да дође до закључка да ће у случају прекида такмичења првопласирана екипа у моменту суспензије такмичења бити проглашена за шампиона. Из елитног ранга нико неће испасти и то је оно што је у оквиру Супер лиге најважније јер услед непостојања других Евро такмичења изузев Лиге шампиона позиција на табели и није тако битна у овом моменту. Када је реч о другом степену такмиења, Првој лиги Србије јасно је да ће две првопласиране екипе наредне сезоне играти у вишем рангу. И из овог степена такмичења нико неће „склизнути“ у нижи ранг и остаје амо питање како ће се и по којем кључу Прва лига Србије попунити екипама из трећег степена такмичења. Уз све наведено мора се напоменути да се такмичење у оквиру националног купа неће ни одржати за сезону 2019/20.

Из свега наведеног, а у циљу помоћи дугогодишњим спортским радницма, господи Марићу и Чочићу, предочавамо оно што ћете и Ви ускоро потписти:
– ЖФК Спартак из Суботице проглашава се шампионом за сезону 2019/20;
– Супер лигу Србије нико неће напустити у сезони 2019/20;
– Супер лига Србије ће у сезони 2020/21 бројати десет клубова;
– ЖФК Колубара Лазаревац и ЖФК ТСЦ Кањижа наступаће у Супер лиги Србије у сезони 2020/21;
– Прву лигу Србије нико неће напустити у сезони 2019/20,…

За крај, још једном се показало и доказало у каквом стању се налази женски клупски фудбал у Србији. Све је то на најнижем аматерском нивоу, па и не чуди зашто се Одбор за хитна питања ФСС-а није ни удостојио да овај сегмент фудбалске игре посебно напомене у свом саопштењу након веома важног састанка.

Повезане вести

2 comments

Vlada мај 7, 2020 at 10:24

Pravno formalno odlukom Odbora za hitna pitanja FSS obuhvaćene su i ženske lige! Sve tri lige smatraju se amaterskim (sami veliki ženski klubovi su insistirali na tome zbog neplaćanja troškova uloženih u razvoj igračica i trening kompezacija).
Onda u skladu sa tim ispadanje i napredovanje iz liga se sprovodi po Propozicijama po kojima je tekuće prvenstvo igrano.
Dakle iz Super i Prve lige mora doći do ispadanja određenih klubova, ukoliko se budu poštovale propozicije!
Nema uporišta u istima da drugoplasirana ekipa Prve lige bez baraža može direktno u Super ligu.
O šampionima Drugih liga već sam pisao u komentarima i tek tu će biti mnogo problema, sa aspekta propozicija, naravno ako ljudi u FSS-u budu želeli da ih primenjuju.

Reply
Vladimir мај 7, 2020 at 16:02

Уопште није проблем у правној формулацији одлуке. Ствар је у чињеници да је ФСС, односно Одбор за хитна питања морао да нагласи и женске фудбалске лиге на списку лига које настављају са такмичењем, или које се региструју на основу остварених резултата.
Уз све то срамна је чињеница да комесари за такмичење нису пуна два месеца успели да разраде сва могућа решења везана за (не)наставак такмичења и само због оног документа који је прослеђен клубовима, а који је приказан у тексту морали би истог момента да буду смењени и да се на њихова места коначно доведу људи који знају, хоће и могу.

Reply

Leave a Comment