Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Златна Звездина европска година

Фудбалери Црвене звезде предвођени Дејаном Станковићем су ове сезоне остварили највећи успех у европским такмичењима још од чувене 1991. године. Црвено-бели момци су кроз квалификације стигли до групне фазе Лиге Европе, где су се показали у најбољем светлу обезбедивши прво место у групи. Као награда стигао је директан пласман у осмину финала и двомеч са Глазгов Ренџерсом, где је и завршена Звездина невероватна европска сезона.

Наши првотимци овосезонске квалификације за Лигу шампиона су започели у другом колу, а противник је био Каират. Након пораза на гостовању са 2:1, црвено-бели су убедљивим резултатом (5:0) савладали казахстанског противника на стадиону „Рајко Митић“ и отишли у следећу фазу такмичења. Уследио је и двомеч са молдавским Шерифом, из којег наш тим нажалост није изашао као победник. Након 1:1 у Београду, изабраници Дејана Станковића су доживели пораз од 1:0 у Тираспољу и тако свој европски пут наставили у квалификацијама за Лигу Европе. У плеј-офу за друго по јачини европско клупско такмичење противник је био румунски Клуж. Први меч се играо на Маракани 17. августа, а наши фудбалери су головима Павкова, Катаија, Бена и Иванића најавили оно што су сви и прижељкивали, а то је пласман у групну фазу неког европског такмичења. Тако је и било, а за то су се најпре постарали Катаи и Павков, који су својим бравурама водили наш тим до победе од 2:1 у Румунији и до новог пласмана у Лигу Европе.

Звезда је завршила у групи са Лудогорецом, Мидтјиландом и Брагом, а први противник у групној фази био је управо португалски тим. Црвена звезда је славила против Браге резултатом 2:1 на домаћем терену. У другом колу, наши фудбалери су се у Бугарској састали са Лудогорецом. Фантастични Гелор Канга је наставио традицију против бугарског представника, и правим „пројектилом“ донео победу црвено-белима. Након тога, уследило је и тешко гостовање у Данској, а изабраници Дејана Станковића су још једном добром партијом остали непоражени и уписали нови важан бод на свом европском путу. Четвртог дана новембра, на Маракану је стигао управо дански представник, који је уз доста муке успео да слави минималним резултатом и тако закомликује ствари у групи Ф. У наредном колу, традиција против Лудогореца се наставила, али овог пута на стадиону „Рајко Митић“. Уместо Канге, Иванић је био тај који је преузео одговорност и донео нову победу нашем клубу у Европи. Црвено-бели су том победом обезбедили ново европско пролеће, али за наставак такмичења у Лиги Европе, било је потребно да наш тим остане непоражен у Португалу на гостовању Браги. Те децембарске вечери, Александар Катаи је својим голом донео неописиву радост целој црвено-белој заједници и армији навијача која је тако нешто и прижељкивала дуго времена. Утакмица је заршена резултатом 1:1, а наши првотимци су успели да обезбеде прво место у групи и директан пласман у осмину финала Лиге Европе.

После заслужене зимске паузе и одрађених припрема црвено-бели су са нестрпљењем ишчекивали жреб и противника у осмини финала Лиге Европе. Изабраници Дејана Станковића су добили добро познатог ривала екипу Глазгов Ренџерса са којом се наш клуб кроз историју сусретао у више наврата, као и у најбољој Звездиној сезони на путу до европског трона. Први меч је одигран у Глазгову, утакмица ће бити упамћена као једна од најчуднијих у историји клуба, с обзиром да су црвено-бели и поред одличне игре поражени (3:0). Три пута су наши играчи погађали мрежу, али је главни арбитар голове поништавао због офсајд позиције, Катаи није искористио ударац са беле тачке, а памтиће се и пречка Гелора Канге из другог полувремена. Приказана игра на гостујућем терену је црвено-белима, као и свим навијачима нашег клуба дала за право да верују да у Београду може да се догоди чудо. Седам дана касније, наши првотимци су изашли на терен уверени да могу да остваре позитиван резултат пред пуним трибинама стадиона “Рајко Митић”. Феноменална атмосфера дошла је до усијања већ на самом старту меча, а томе је допринео везни фудбалер нашег тима Мирко Иванић који је у 10. минуту довео наш тим у предност. Веровали су сви да се на Маракани може десети чудо, ређале су се прилике за наш тим, који у многим ситуацијама као и у првом мечу није имао потребну дозу среће. У другом делу игре су играчи Ренџерса успели да изједначе, али је Ел Фарду Бен поставио коначан резултат ударцем са беле тачке (2:1).

Верујемо да се наши фудбалери неће зауставити на овоме, и да ћемо у будућности заједно славити бројне успехе нашег клуба, као што је то било у сезони 2021/22.

The post Златна Звездина европска година appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment