Moja Crvena Zvezda
Куп СрбијеФудбал

Најава, Финале Купа: Црвена звезда – Борац

Crvena zvezda - Borac Čačak
Crvena zvezda - Borac Čačak
Crvena zvezda - Borac Čačak

Куп такмичење је најстарије фудбалско такмичење на свету. Сингл елиминациони турнир или Куп турнир, игра се по систему нокаута. Нокаут је тип турнира на којем губитник, поражени одмах завршава такмичење. Најбољи и најједноставнији начин да се опише Куп такмичење или нокаут елиминација јесте да победник сваког меча иде даље а губитник иде кући. У Купу учествују сви аматерски и професионални клубови, а велика изненађења су саставни део такмичења. Куп има и ту добру страну што омогућује и најмањим екипама да дођу до изражаја и афирмације. Негде је познат само као Куп, негде носи име по спонзору такмичења, а у неким земљама је добио име по истакнутим личностима или својим оснивачима. Тако се у Енглеској зове – FA Cup – најстарије фудбалско такмичење на свету, у Шпанији – Куп Краља, у Немачкој – DFB Pokal, у Француској – раније се звао „The Coupe Charles Simon„, данас Куп Француске, а у Италији – Coppa Italia или TIM Cup ( Telecom Italia Mobile), по спонзору. Иако данас можда и није тако, Куп је свуда и увек био уважавано и престижно такмичење и вредан трофеј, раније познат као – „Краљевски трофеј“, који су освајали и „краљеви“ и „просјаци“, а додељивали најбитнији и најглавнији. Није битан као титула дрћавног првака, али заједно са титулом даје – Дуплу Круну!

Куп Југославије у фудбалу је основан 1947. године. Идеја о Купу Југославије у

Kup Maršala Tita
Kup Maršala Tita

фудбалу потекла је крајем 1945., али је доношење коначне одлуке одлагано све до 4. јула 1947., да би тек новембра 1947. објављено да Маршал Југославије Јосип Броз Тито дарује велики сребрни прелазни пехар, победнику Купа. Због тога је и назван Куп Маршала Тита! Одлука о оснивању Фудбалског купа Југославије усвојена је на III саветовању Фискултурног савеза Југославије (ФИСАЈ). Иницијатор идеје о Купу није познат, јер о томе нема писаних докумената, али је сигурно да је Одлуку донео Одбор за фудбал ФИСАЈ. До 1979. године, правила су предвиђала једну финалну утакмицу у Београду (изузетак је био 1967. у Сплиту). Од 1979. године играле су се две финалне утакмице ако је један од финалиста био из Београда, а реванш сурет се играо у Београду. До 1955. године финале се играло крајем календарске године (29. новембра или око 29. новембра – Дана републике), а затим у мају (око 25. маја – Дана младости). По завршетку финалне утакмице, на свечаној церемонији пехар је капитену победничке екипе уручивао специјални изасланик Јосипа Броза Тита, по неписаном правилу то је био неко од официра из војног врха. Последњи пут пехар је додељен 1991.године и налази се у витринама Хајдука из Сплита, у трајном власништву. После распада Југославије од 1992. играо се Куп Југославије за пехар ФСЈ (Фудбалског савеза Југославије), од 2003. Куп Србије и Црне Горе, а од 2007 Лав Куп Србије.

За трофеј Маршала Тита, сада Лав Купа Србије, екипе из свих рангова такмичења боре се још од 1947. године. Први победник најмасовнијег такмичења био је Партизан, потом је три тофеја узела Црвена звезда, пре него што је 1951. године 20 килограма тешки трофеј од сребра први пут отишао у Хрватску, у витрине Динама из Загреба. Ипак, „Маршал“ се врло брзо вратио у Београд и красио витрине Црвене звезде, ОФК Београда и других. Црвена звезда имала највише успеха у Купу и у доба СФРЈ и после тога и данас. Хајдук из Сплита је једини петоструки узастопни освајач. Партизан је у једном у периоду чекао 32 године на тријумф, а било је и великих изненађења и шокова. Сетите се само 1988. године, Борца из Бањалуке и промашеног пенала Пиксија Стојковића. Године 2007. рођен је Куп Србије, који је добио и спонзора у виду „Лав пива“, а први победник постала је Црвена звезда, која је у финалу победила Војводину, 2:0. Наредне две сезоне, трофеј је боравио у Хумској, јер је Партизан у склопу освајања „дупле круне“ захваљујући „чудним рукама и моћи“, финала Купа добијао против Земуна и Севојна, резултатима 3:0.  Трофеј је и даље у Хумској, али ће га у среду увече неко понети кући. Да ли у комшилук, где му је и место или у Чачак, видећемо у Крушевцу.

Последњи освајач Купа СРЈ, последњи освајач Купа СЦГ и први освајач Купа Србије била је Црвена звезда. Такође, играли смо и у последњем финалу Купа СФРЈ, које је у трајном власништву Хајдука из Сплита, као и првом финалу Купа СРЈ. Црвена звезда господари Куп такмичењем, а наш противник ове године игра први пут у историји у финалу.

Први и једини пут са Борцем смо се састали у Купу прошле сезоне на „Маракани“ у 1/8 финала . Победили смо 4:0 головима Декија Миловановића, Калуђеровића који је два пута затресао мрежу Чачана и Авала Исаха. Ниједан од стрелаца на том мечу неће учествовати у сутрашњем финалу.

čika Rajko Mitić sa peharom Kupa
čika Rajko Mitić sa peharom Kupa

Црвена звезда је освојила 24 Купа и играла 11 пута у финалу. У СФРЈ смо освојили 12 пута национални Куп, највише и играли седам пута у финалу, једино је Динамо из Загреба играо у једном финалу више. У СРЈ смо освојили 7 пехара у Купу, играли два пута у финалу. У СЦГ имамо по два пехара и играња у финалу. Учествовали смо у сваком финалу Купа СЦГ. И у Лав Купу Србије смо два пута били победници, ово нам је прилика за трећи трофеј намењен најбољем.

Борац из Чачка је освојио Куп Србије, али 1958. године када је био регионалног типа, а највећи успех у Купу му је 1/4 финале 1972. године. Чачани играју први пут у финалу, а ове сезоне су испали из Суперлиге, па ће наредне сезоне бити друголигаш.

До финала ми смо стигли путем преко Младости из Лучана 2:1, голом Борхе у ’91 минуту. Затим Банат 1:0, Евандро из пенала у ’96 минуту и Смедерева 4:0, Борха два пута, Евандро и Бруно Мезенга. У полуфиналу у два „Вечита дербија“ смо славили по 2:0. Милуновић и Касалица и Лазовић и Борха.

Борац је прешао преко целе Војводине да би дошао до финала. Прво је савладао Раднички из Сомбора 4:1 у Чачку, затим после бољег извођења једанаестераца Пролетер из Новог Сада, па такође после бољег извођења једанаестераца Спартак ЗВ из Суботице. У полуфиналу су били бољи од Војводине. У Чачку је било 0:0, а у Новом Саду голом Кнежевића су победили 1:0 и пласирали се у историјско финале. Иако је Војводина била велики фаворит, још једном је „Давид победио Голијата“.  Да је било како је требало и финале би се играло у Новом Саду, али се ипак, нелогично и неразумљиво, игра у Крушевцу. По први пут се финале игра у Крушевцу. После 14 година финале се не игра у Београду.

У првенству ове сезоне у оба наврата смо били бољи. У првом делу сезоне у Чачку смо славили 3:0, головима Микића, Кадуа и Лазовића. А у Београду смо победили 2:0 , Лазовић и Каду су били стрелци.

Честитке нашој браћи из Атине, Пиреја поводом освајања титуле првака Европе у кошарци. честитке и доктору, непревазиђеном магу кошарке Дуди Ивковићу и нашем Марку Кешељу! У суботу је Београд био домаћин највеће журке, светске сензације „Sensation White“, победом Олимпијакоса у недељу и нашим тријумфом сутра време је и за „Sensation Red“!

Долази оно тужније време за навијаче. Период када се завршавају сезоне,

Lav Kup Srbije
Lav Kup Srbije

подижу пехари, сумирају утисци, али и период када два месеца не гледате свој тим. Међутим, сурово је данашње време и јако брзо имамо ЕП у фудбалу, а одмах потом и почетак припрема и почетак квалификација за европска такмичења. Од Звезде се очекују трофеји, којих у пет година није било. Само један Куп! Не мора да значи, али сви велики клубови су своју кризу побеђивали освојеним Купом – Барселона, Ајакс, Реал Мадрид… можда је то само симболика, али…

 

КУП ЈЕ НАШ!

 

 

Црвена звезда – Борац Чачак, 16. мај 2012. 20:00x Финале ЛАВ Куп Србије, стадион: „Младост“, Крушевац.

KUP JE NAŠ!
KUP JE NAŠ!

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

42 comments

Aleksandar мај 16, 2012 at 19:00

oce biti prenosa na nekom programu 😀

Reply
Aleksandar мај 16, 2012 at 18:59

e oce li biti prenos na nekom programu

Reply
Mare мај 16, 2012 at 00:24

Karta za istok , pisati na mail mare.redstar4ever@gmail.com

Reply
Nemanja мај 15, 2012 at 23:30

Da li neko ima visak KARTI ,il bar jednu vise..ali da je do 800 din ?..ako moze brzo odgovor ..

Reply
srB мај 15, 2012 at 22:48

Oce li ko da kupi karte za ISTOK, prodaje moj drug, po ceni od 1000 din ??

Reply
Dragan Kg мај 15, 2012 at 22:15

Nas KK definitivno treba ugasiti!!! Lupajte minuse koliko hocete, ali ovo nije normalno, pa Bojan Popovic je velika nula od igraca!

Reply
delije sever мај 15, 2012 at 20:06

strogo poverljivo fk olimpijakos veliko iteresovaje za mladog ozegovica

Reply
ShoNe мај 15, 2012 at 19:20

Aj nemoj baljezgati molim te, kakve to veze ima sa Zvezdom.
Sta tebi smetaju pederi? Zasto, dali te neko od njih nekad pretukao? Ukrao ti nesto, smuvao ti rubu na koju se lozis?
Ako je nesto od toga slobodno mozes da ih mrzis…

Reply
nele мај 15, 2012 at 18:54

Ima li ko link za tekmu Zvezda-Partizan kosarka na mojoj kablovskoj nema rts1i2 nego satelitski… Pozdrav

Reply
Dzoni мај 15, 2012 at 18:53

Nemojte misliti da je sve reseno. Utakmica je otvorena igra se 90 minuta sve je moguce! Jesmo favoriti i da dva puta smo ih dobili u prvenstvu ali kup je drugacije takmicenje pogotovo finale kupa! NEMA POVLACENJA NEMA PREDAJE! SVI U KRUSEVAC! SVI UZ ZVEZDU!

Reply
Маракана мај 15, 2012 at 18:50

Ово је круна Звездиног пролећа и за тако нешто мораш да даш 200% својих могућности.

ЗВЕЗДО ЗГАЗИ ИХ СВЕ!

Reply
skuni pen мај 15, 2012 at 17:58

Ако неко има карту за било коју трибину, нека се јави на http://www.facebook.com/profile.php?id=100002556370751 или
dejanmaricic888@yahoo.com , договорићемо се око цене.

Reply
CIGANIN! мај 15, 2012 at 16:12

ZVEZDO ZGAZI IH SUTRA!

Reply
CzvBoys мај 15, 2012 at 15:48

„Црвена звезда је освојила 24 Купа и играла 11 пута у финалу“. Mala greška, osvojili smo 23 trofeja u kupu, a ako Bog da sutra će biti 24 put! Pozz

Reply
Nikola_DSKS мај 15, 2012 at 15:29

ako nekom treba karta za sever nek se javi na http://www.facebook.com/nikola.miljkovic.16 da se dogovorimo oko cene

Reply
Petar мај 15, 2012 at 15:06

Ma sad citam ono za licencu. I cele noci sam razmisljao, nisam spavao zbog onog statusa ne fejsbuk stranici na zalost, ako nama dodje ili Milijas ili Ninkovic, a mozda i obojca ja se Evrope i jacih timova ne plasim uopste. Realno gledano svaki nas igrac ima talenta i to velikog, svaki nas igrac skoro igra za reprezentaciju, 5 nasih igraca su najbolja u ligi na svojim pozicijama, pa na sve to dodajte Ninkovica, Milijasa koji ce doneti potrebno iskustvo i Tosic koji je ne premostiv, Maksa ce proci jos jedne pripreme, u tandemu sa Tosicem ce biti duplo bolji. Jeste da sam optimista ali je realno tako, mislim da ako nam ostane Lazovic evropa moze samo da nas se plasi. Zapamtite ta imena Milunovic, Mladenovic, Mijailovic, MIlivojevic, Maksimovic, Lazovic Kasalica ima tu jos mnogo talentovanih igraca. Ej pa kod nas je cela nasa mlada i a i A reprezentacija. Nadam se da ce se pricati o ovim imenima barem kao o Jankovicu, Vidicu, Pantelicu i toj generaciji, nema zasto da ne budu takvi, mislim da su mozda i talentovaniji od njih. Tu su Evandro, Kadu, pretpostavljam da ce jedan od njih dvojce da ide nazalost. Ali sta je tu je. A pogledajte malo nasa mlada reprezentacija je igrala za trece mesto na Evropskom prevenstvu
jos jednom!
EVROPO STIZEMO!
NEKA NAS SE EVROPA PONOVO PLASI!

Reply
Realan мај 15, 2012 at 15:20

Izvini sto cu ti ovo reci ali ti nemas pojma o zivotu. Koga Evropa da se plasi? Pa cela a Reprezentacija da dodje u Zvezdu pa nebi nas se plasili. Sta mislis da nam dodju (sto je veoma moguce) Celzi Inter Atletiko Mad. Lacio Napoli Liverpul. Mislis da bi se plasili Milijasa i Ninkovica. HA HA HA…

Reply
Milos мај 15, 2012 at 16:33

ma ko su ti i njih cemo da gazimo 😀

Reply
Dzoni мај 15, 2012 at 18:54

MI SMO CIGANI NAJJACI SMO NAJJACI! 😀 U paklu marakane su i veci padali na primer real 😉 Jeste da to nije ona zvezda ali ni lacio nije real ali polako dan po dan kolo po kolo pa cemo o tome razmisljati kad za to dodje vreme!

Reply
urke мај 15, 2012 at 15:23

NIKOLA DJURDJIC NAPADAC ZA NAS !!! Ne bi zauzimao mesto stranca,a najbolji je strelac i igrac Norveske lige,opusteno bi mogao da igra kod nas…igrao je pre u Vozdovcu,i za mladu reprezentaciju je odigrao par meceva…vredi oko 1,7m…ali ko zna… 🙂

Reply
Tomica мај 15, 2012 at 18:37

ti si izgleda ispao popu iz ruke dok te krstio? tim koji se davi u dugovima da kupuje igraca koji vredi 1,7 milki? nisi ti ni video popa izgleda! 😀

Reply
Adebayor мај 15, 2012 at 19:47

Pogledaj ekipu sad i protiv Rena! 😀 Puno smo brzi,mladji,kvalitetniji! Nema vise Kovacevica,Mezenge,Kaludjerovica,Vilotica….Realno gledano mozemo da udjemo u ligu evrope ako budemo imali srece!

Reply
Vesly мај 15, 2012 at 19:51

LIk je sve dobro rekao!||Hteo je da kaze da nam za evropu trebaju iskusni igraci koji su je vec igrali!

Reply
ShoNe мај 15, 2012 at 14:19

Ocekujem lose organizovanu utakmicu, lese organizovan TV prenos, sa malim braojem kamera. Ocekujem veliku kradju u finalu kupa, sve sto bude sporno, tipa ofsajd, nece moci da se proveri zbog lose odradenog TV prenosa.
Ocekujem da ce Tole uciniti sve da zaustavi oporavak Zvezde. On je to poceo raditi vec sad, nije slucajno sto se Zvezdi nude domaci igraci pod duplo gorim uslovima nego partizanu. Medjutim i sam Tole je svestan da ce Robi izmisliti toplu vodu i dovesti dobra pojacanja, tako da zeli da ga onemoguci da osvoji kup samim tim i ostanak u Zvezdi.
Mozda paranoisem, ali imam osecaj da ce zadrigli krmak uciniti sve da Zvezdu zaustavi u nameri povratka na mesto koje joj pripada.

Reply
fringe мај 15, 2012 at 14:38

A ja se nadam da se tvoja ocekivanja nece ispuniti! 😉

Reply
ShoNe мај 15, 2012 at 14:40

Daj Boze…

Reply
slobodan_va мај 15, 2012 at 15:09

Nema sanse. Digla bi se strasna frka oko eventualne kradje, a politicka situacija u zemlji je takva da im samo jos jedan takav haos fali. Mislim da se Tole ovog puta ne sme mesati i da ce sve biti regularno.

Reply
JOle мај 15, 2012 at 14:13

Jel nacionalna goveda opet ne prenose utakmicu?

Reply
Boris мај 15, 2012 at 14:21

Prenos je na Areni.

Reply
Mora jednom biti bolje...Arsen Venger мај 15, 2012 at 14:48

ma arena mnogo bolje to radi!

Reply
Nikola мај 15, 2012 at 15:06

Mnogima od nas, nista ne vredi to, sto arena radi mnogo bolje prenose nego rts, kad je nemamo. Jos jedna sramna odluka rtsa, nisu ni polufinale kupa prenosili direktno.

Reply
damjan 94 мај 15, 2012 at 15:08

ako nemas kod kuće…sigurno ima u nekoj kaani…i atmosfera je mnogo bolja kad gledas sa jos 10-15 ljudi :D…jbg tako je kako je

Reply
damjan 94 мај 15, 2012 at 15:09

kafani*

Andrija мај 15, 2012 at 15:20

Tuzno je da Javni Servis ne prenosi finale Kupa Srbije.A sto se Arene tice,jedina njena prednost je HD.Komentatori su u globalu katasrofa.Ne zna se ko je vece groblje,ekipa sa RTS ili ovi drugi.Sportski novinari u Srbiji su ,cast retkim izuzecima,sramota za svoju profesiju

Reply
gile мај 15, 2012 at 16:43

ljudi sta vam je……ne moze rts da prenosi zato sto je prava otkupila arena….tako nemojte da lupate bez veze

Reply
Andrija мај 15, 2012 at 20:45

Ko bre lupa?!Da li znas da vise od 70% zemlje nema Arenu.Ja licno imam taj kanal,ali mislim da nije pravedno da Zvezdasi ne mogu da gledaju svoj klub u finalu

crni_redstar мај 15, 2012 at 14:12

za admina! ja bih ako moze da se otvori konkurs za nekoga ko ima dosta slobodnog vremena i dobru volju da deli cuske igracima na poluvremenu kada lose igramo,posto se gotovo svaku utakmicu uspavam,pa imam utisak da se i igracima spava…ovo bi ih malo razbudilo i razdrmalo! evo ja bih i besplatno radio taj posao,al nisam opasan baja

Reply
Realan мај 15, 2012 at 15:23

Apis me za jaja.

Reply
crni_redstar мај 15, 2012 at 20:12

ti mene za ono sto ih spaja!

Reply

Leave a Comment