Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша широм света

Као и до сада, и овога пута ћемо мало пажње придати и нашим бившим фудбалерима, који су се поново свету приказали у веома лепом светлу.

Коларов на клупи, али не због (не)квалитета…

У Енглеској додуше нису имали никакву минутажу, што због повреда, што због мањка поверења код тренера. Немања Видић је након опоравка од вишемесечне повреде, поново задобио још једну, али мање опасну. Ипак, због ње је пропустио дерби у коме је његов Манчестер Јунајтед поражен од Тотенхема са 2:3 на свом Олд Трафорду. Тим поразом, „ђаволи“ су пали на треће место, и имају 12 бодова, исто колико и њихов градски ривал, Манчестер Сити. Сити је за разлику од Јунајтеда славило, и то са 1:2 у Лондону, портив Фулама. Нажалост, цео тај меч је са клупе посматрао Александар Коларов. Изостанци бишег омладинца Звезда са терена у дресу једног од најбогатијих клубова света су апсолутно неоправдани, јер Коларов, када игра, увек пружа одличне партије. Последњи пут, постигао је фантастичан гол против Реал Мадрида, али Манћинију, изгледа ни то није довољно. На челу Премијер лиге тренутно се налази Челзи, са 16 бодова, док Евертон има 13, и заузима друго место. У Чемпионшипу, није играо ни Никола Жигић, чији је Бирмингем такође славио и то против Брајтон & Холв Албиона са 0:1. И поред врло добро почетка сезоне, и неколико голова, високи нападач поново греје клупу „плаваца“ из Мидландса.

Ђорђевић решета мреже у Лиги 2

Стање у Француској је било доста боље. Једини који у овом колу није играо, био је бивши капитен Звезде, Павле Нинков, који већ неколико утакмица заредом не игра за свој Тулуз, иако је то чинио већим делом прошле, и почетком ове сезоне. Да ли је тренер Казанова разочаран играма српског бека, или је Орие` једноставно више задовољио – не знамо, али је дефинитивно да се стање Нинкова неће променити ни у будућности. И без њега, љубичасто-бели су славили, и то са 0:2 против Естак Тројеа. Истим резултатом славио је и Бордо, против Лиона. Тим који је избацио Звезду из Европе је био бољи ривал од „лавова“ ,  и заслужено је славио. У редовима Олимпика, свих 90 минута је играо Милан Бишевац, али се и он уклопио у сивило саиграча. Након овог пораза, Лион је пао на треће место, док је ПСЖ заузео другу позицију. Први је и даље Олимпик Марсеј. И Ница је играла у овом колу, и још једном је стигла до бода. Добру партију за црвено-црне против Бастије пружио је, између осталих и Немања Пејчиновић, који је још једном добио пролазну оцену. Ница након седам кола има осам бодова, и већ седам мечева (рачунајући и Куп) не зна за пораз. У Лиги 2, поново је блистао Филип Ђорђевић. Одлични нападач Нанта постигао је два гола и направио једну асистенцију у победи „канаринаца“ над Лансом резултатом од чак 4:0! Тако се Србин попео на треће место листе стрелаца са осам голова у сезони, а његов Нант сада заузима четврто место, док му и за прво и за треће недостаје свега два бода.

Ненад Томовић стандардан у „Виоли“

У Серији А је такође било занимљиво. Пескара је након прве победе у новој сезони, над Палеромом, везала и други узастопни тријумф, а овога пута „жртва“ „делфина“ је био Каљари. Нажалост, овај меч је пропустио лакше повређени Урош Ћосић, који, занимљиво, није играо ни против Палерма. Ћосићу желимо брз опоравак, и наставак добрих резултата и након тога. Из истог разлога на утакмицу УдинезеЂенова пропустио је и капитен гостију, Бошко Јанковић, који није играо ни у претпрошлом колу, када је Ђенова ремизирала са Пармом. И овога пута, у дербију „севера“ бодови су подељени, а голови су изостали. Можда би другачије било да је Јанковић играо, али можда би и црно-бели били опаснији да је играо Душан Баста, чији нам је разлог изостанка и са клупе непознат. Но, то су само претпоставке, а њима се овде нећемо бавити. На „чизми“ су снаге одмерили још два клуба у коме играју Звездаши. На „Ђузепе Меаци“ , Интернационале је угостио Фиорентину. Након велике борбе, неро-азури су славили са 2:1, а један играч „Виоле“ је био и искључен. За домаће није играо Дејан Станковић, који има проблема са Ахиловом тетивом, док је за госте свих 90 минута уписао Ненад Томовић. Након шестог кола, Јувентус и Наполи воде на табели са по 16 бодова, док је Интер трећи, са својих сакупљених 12 поена. Исто толико бодова има и четвртопласирани римски Лацио.

Немања Матић – стандардан у Бенфици

На Пиринејском полуострву такође играју Звездаши. У шпанској Примери их нажалост нема, али су зато ту у Сегунди и португалској Примеири. У Сегунди је за Расинг Сантандер до 75. минута играо Андрија Калуђеровић, но без значајног учинка. Због тога је и замењен, а његов клуб је поделио бодове са Нумансијом, те тако освојио девети бод. Након овог кола, зелено-бели заузимају дванаесто место, а Барса Б, која је на шестом, има четири бода више. А западније, у Португалу, као и обично, за Бенфику је играо Немања Матић. Млади српски везиста је сасвим солидно играо до 67. минута утакмице у којој су он и његови саиграчи победили Пасош Фереиру у гостима са 1:2. Том победом, Бенфика је поново дошла до деобе првог места са Портом, и врло је вероватно да ће се ова два тима до краја сезоне борити за титулу.

Иван Тричковски након повреде поново игра

А и у земљама БеНеЛукса је такође било занимљиво. У Холандији је Херенвен напокон материјализовао своју добру игру дошавши до победе од 2:0 над НАК-ом. У тој утакмици, врло запажену улогу је имао и бивши омладинац Звезде, Филип Ђуричић, који је био и асистент код првог гола. Ђуричића не називају холандски медији без разлога „српским Кројфом“ , и свакако се очекује да у будућности заигра за веће холандске, или европске клубове. А у Белгији поново није било најсјаније. И Ибрахим Гај и Иван Тричковски ушли су у игру за своје клубове тек пет минута пред крај 90. минута. Ни један од њих а тако кратак период није успео да донесе превагу на страну свог клуба, мада, ни теоретски то није могао да учини Гај, јер је његов Локерен декласиран од стране Андерлехта, и већ у том тренутку је губио са 3:0. С друге стране, равноправнија борба виђена је између Гента, и Ивановог Клуб Брижа, но тај меч је завршен без победника – 2:2. У Холандији на табели води Твенте са 18 бодова, а прате га филијала Челзија, Витезе са 17, и ПСВ(за који ни овога пута није играо Јагош Вуковић) и Ајакс са по 15. У Холандији је и даље први Клуб Бриж, а једино његово прво место угрожава Андерлехт, који има два бода мање.

Вилота – једини странац у стартних једанаест Грасхопера

У Швајцарској је поново био успешан Грасхопер. Плаво-бели су на свом терену минимално славили против Сент Галена, победивши га 1:0. Врло добру партију у одбрани ове екипе пружио је Милан Вилотић, који је ове сезоне постигао и један гол за Грасхопер. Да је цењен у клубу – цењен је, а то говори и чињеница да је био једини странац у стартној постави. Његов клуб је овом великом победом преузео прво место управо од Сент Галена, и тренутно је у суфициту од два бода у односу на њега. А за разлику од Вилотића, Драган Мрђа није ни у плану тренера Сиона након неколико везаних повреда и дугог одсуства са терена.

А у Русији, Зенит који се много појачао у минулом прелазном року и даље наставља серију без победе. Након ремија са Крилјом Совјетов, клуб из Санкт Петербурга на свом Петровском стадиону није савладао ни Локомотиву из Москве. Сусрет је завршен 1:1, а за домаћина није играо Александар Луковић, који се након повреде враћа у форму. А на утакмици у којој су снаге одмерили поменута Крилја Совјетов и Краснодар – такође је виђен реми, додуше, са четири поготка. За домаћина, као и обично, ни на клупи није било Огњена Коромана, који је давно прецртан код тренера Кобелева, док је за госте нових 90 минута уписао Душан Анђелковић. За разлику од њега, на терену није било Огњена Врањеша, који је врло занимљив меч посматрао са клупе. Након овог кола, ова два клуба имају по 12 бодова, и налазе се на десетом, односно једанаестом месту. А Терек из Грозног наставља све више и више да пада. Након брилијантног старта, и победа над великим клубовима уследио је прво један, а затим и овај други пораз. Овога пута, бољи од клуба из Чеченије био је Кубан из Краснодара, који је постигао два, а примио један погодак. На овој утакмици, за Терек је још једном солидно играо Благој Георгијев, али он, и још пар играча који нису лоше одиграли, нису били довољни за бољи резултат. На крају, резултат свега је четврта позиција Терека, и 19 бодова, као и Спартак из Москве. А управо је Спартак победио у минулом колу. Под вођством Унаи Емерија, красно-бјели су савладали Амкар из Перма са 1:3. За домаћи Амкар ни на клупи није било ни Марка Блажића, ни Николе Мијаиловића. Мијаиловић вуче повреду од утакмице са Динамом, док је разлог изостанка Блажића непознат. У сваком случају, Амкар је након овог пораза остао девети, и има дванаест бодова, као и поменути Краснодар и Крилја Совјетов.

Александар Тришовић

У још једној бившој совјетској републици има доста Звездаша. Два клуба у којима они играју одмерили су снаге у петак. И на крају, славио је Динамо Кијев победу од 1:0 на Зорјом. Да је вицешампион Украјине био бољи – био је, али свакако, ни Зорја не треба ићи погнуте главе, јер је била врло борбена екипа. Управо овај епитет борбености, најважнија је карактеристика Николе Игњатијевића, који је одиграо заиста добру партију. „Бригел“ је константан у постави једанаестопласиране екипе, и нема разлога да се то његово стање промени. С друге стране, Милош Нинковић поново се навикао на клупу. Ни на овој утакмици српски репрезентативац није провео ни минут на терену, а када ће, то ми већ не знамо. Слично Нинковићу, ни Александар Тришовић, ни Владимир Дишљенковић нису играли за своје клубове (Закарпатију и Металист).

Дејан Миловановић – полако улази у све бољу и бољу форму

У Грчкој је било колико-толико боље. Паниониос је наставио серију добрих резултата. Црвено-плави су у малом атинском дербију победили ове сезоне врло лоши АЕК са 1:0. Од 56. минута ове утакмице, дрес Паниониоса носио је Дејан Миловановић, који је сасвим коректно одиграо. Миловановић у последње време добија све више и више шанси, и могуће је да убуће ћак постане и стартер. Паниониос је након ове победе и даље на деоби другог места са ПАОК-ом. Победио је и Олимпијакос, само што у редовима црвено-белих није било Марка Пантелића. Пантела је све време био на клупи, одакле је гледао како његови саиграчи побеђују Атромитос у гостима, резултатом 0:1. Од клубова у којима играју бивши Звездини фудбалери, једино је поражен ОФИ. Фудбалере са Крита са 2:1 савладала је Керкира, и поред играња Мирнеса Шишића. Крилни нападач бело-црних је још једном био врло солидан, али, и поред добре игре и његових саиграча, на острво на коме је пронађена најстарија европска цивилизација се враћа без плена. Након пет кола, једино Олимпијакос има максималан учинак, а за њим следе ПАОК и Паниониос. Велики ривал Олимпијакоса, Панатинаикос, заузима тек 12. место.

Мезенга на представљању

Α у Турској су играла двојица од тројице играча који су носили Звездин дрес. Душко Тошић је врло добро одрадио свој задатак у утакмици у којој је његов Генчлербирлиги савладао Кајзер са чак 4:0. Са ове утакмице, из нама непознатих разлога, одсуствовао је Дејан Лекић, који се није нашао ни на клупи, а иста ситуација је била и пре пар дана у Купу, када је Генчлер славио са 0:7. Претпостављамо да се ради о повреди нашег нападача, јер је до тог тренутка био у првих једанаест. Други нападач у Турској је играо. Реч је о Бруну Мезенги, чији је Ахисар поражен на свом терену 1:3. Мезенга откако је отишао из Звезде није постигао нити један гол у Турској, и види се да је вероватно и боље што је отишао.

Баркос одлично игра у Бразилу

У осталим шампионатима, голове су постигли: Mao Молина и Дејан Дамјановић(Улсан 1:2 Сеул, овом победом Сеул је остао првопласирани),Eрнан Баркос 2x(Палмеирас 3:0 Понте Прета), , a играли су: Александар Јевтић(Ђангсу 3:2 Далијен, овим тријумфом је Ђангсу преузео прво место), Taкајуки Сузуки(Мито 3:1 Китакјуши), Ненад Срећковић(Фредрикштад 1:2 Валеренга), Франклин Салас(Тенико 3:0 Лига де Лоха), Сегундо Кастиљо(у надокнади времена Пачука 1:0 Гвадалахара), и Дејан Јаковић и Бранко Бошковић(Портланд 1:1 DC Јунајтед)

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Какво је Ваше мишљење о овој теми?

Повезане вести

Leave a Comment