Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаФудбал

Зечевић: Излазак из блокаде у јануару

Фото М. Вукадиновић/ Вечерње новости
Фото М. Вукадиновић/ Вечерње новости

Нови генерални секретар Црвене звезде-Миодраг Зечевић, најавио је у интервјуу за Вечерње новости да ће блокада рачуна ФК Црвена звезда бити скинута у јануару, пошто су обављени разговори са повериоцима који су изразили спремност да помогну Црвеној звезди тако што ће повући менице. Интервју преносимо у целости.

У каквом стању сте затекли клуб?

Ситуација је тешка, али не и безизлазна. Ако гледате Звездину кризу, финансијски аспекат говори о ширини, а њен развој кроз нереаговање заштитних механизама показује дубину кризе. Такво стање није се десило преко ноћи, па не може да буде ни брзо решено. Све ово предуго траје и јако ће нам отежавати пословање у предстојећем петогодишњем плану – каже Зечевић.

Који су модели за санацију дуга?

Кумулативно дуг је 48,4 милиона евра, плус 5,6 милиона као гаранција за трећа лица, што такође може да прерасте у активни дуг. Постоје модалитети, а суштина је да се прекине с досадашњим начином пословања који је довео до овога и да се укључе заштитни механизми. Питање је зашто они нису радили до сада, од државног нивоа до нивоа клуба.

Шта је потребно Звезди да би кренула напред?

Организације које дуго трају некада залутају и изгубе основне елементе – мисију и визију. Звезду треба прекомпоновати у организацију с врло јасним прописима. Даље, без дисциплине нема успеха и ту нема алтернативе. И подразумевање да је љубав према клубу довољна да бисте га водили је погрешно. Ако желиш да успешно водиш велики клуб, онда мораш да имаш и знање, није довољно само да волиш Звезду и да расправљамо ко је више воли јер то је ирационална категорија.

Како може да почне смањивање дуга?

Криза у Звезди се преплиће с економском кризом у свету и у Србији, те са процесом транзиције који предуго траје. Али, то не сме да служи као оправдање, осим ако тиме желите да се сакријете за своје неуспехе. Ми треба да урадимо шта је до нас да Звезда добро послује. Није ни период када смо били прваци Европе био без кризе.

Како превазићи садашњу кризу?

Не бих да излазим са стратегијом јер ће она бити представљена на Скупштини у јуну. Прва ствар је да се одблокира рачун да би клуб могао да функционише. Затим да се измире обавезе према УЕФА, да се репрограмира део дуга, а онда и да се види постоје ли обавезе којима је истекао рок важности. У решавању кризе мора да се мења и менталитет формиран у протеклих десет година, а то је најтеже. Треба нам и ефикасност, да се зна ко шта ради, ко с ким разговара и да пословање клуба буде доступно и транспарентно.

Када очекујете излазак из блокаде рачуна која износи 1,3 милијарде динара?

Не могу да обећам да ће бити до понедељка, али у првим данима јануара сигурно хоће. Наишли смо на разумевање како клубова из Србије који потражују новац, тако и од банака и великог броја поверилаца. Постоји одређени број њих с којима нисмо успоставили контакт, али када решимо овај велики део обавеза, видећемо и шта имамо према другим повериоцима.

Колики удео у будућем финансирању клуба ће имати спонзори?

Стално потезање адута званог спонзор је незахвално за партнера који је учинио шта је обећао. Значајан део финасирања јесте, али спонзорски уговор нема смисао да покрива лоше резултате, иако је постојало хтење да се тако покрије сопствени лош рад. Када је дуг оволики није коректно да спонзора, колико год је моћан, стално позивамо да нам да јачи уговор. Наш бољи резултат и атмосфера у клубу биће разлог за јачање поверења и повећање уговора. Ми се убрзано трудимо да све лоше отклонимо и тако дамо гаранције спонзору.

Да ли је застој у реализацији уговора с “Гаспромом” настао због недостатка контроле трошења новца?

Статутом је дефинисано како се контролишу средства, а примена прописа је била проблем. Право свих спонзора је да имају увид у токове новца који улажу, а нисам сигуран да су га имали. То се у Звезди више неће дешавати, документација ће бити доступна и спонзорима и јавности.

Могу ли се очекивати нови партнери у Зведином пулу?

Да! Али, сада смо пре свега усредсређени на пресек, санирање дугова, прелазни рок… Убрзо после тога на ред долази петогодишњи план развоја с којим ћемо изаћи пред Скупштину, јавност и спонзоре – истакао је Миодраг Зечевић.

О ТРАНСФЕРИМА НЕ ОДЛУЧУЈЕ ЈЕДАН ЧОВЕК
Има ли Звезда средства за прелазни рок?
Прелазни рок још није дефинисан. Одлука о трансферима у Звезди је сада комплекснија, не доноси је један човек и један орган, већ је заснован принцип да сваки играч буде пројекат за себе, да се зна колико се улаже, а колико може да се добије од кога. Ових шест месеци треба да премостимо пре свега кроз позајмице неколико врхунских играча. Разумем тежње спортског сектора, али мора да се види план финансијске изводљивости и да све то верификује УО.

СВАКО РАДИ СВОЈ ПОСАО
Смета ли вам што се говори о вашим родбинским односима с председником Џајићем?
Нити ми смета, нити ме оптерећује – одговара Зечевић. – Клуб има функционалне целине и нити генерални секретар има право да прича тренеру, директору и председнику да ли екипи треба лево или десно крило, нити председник има жељу да уђе у фактурисање и писање уговора. Од брзине разумевања између два дела клуба много зависи и за Звезду је важно да свако ради оно што најбоље зна и носи одговорност за свој посао.

80 ЗАПОСЛЕНИХ
Колики број запослених у клубу је оптималан?
Смањење броја запослених, колико год звучало непријатно, мера је која мора да се примени. Звезди није потребно преко 80 запослених – јасан је Зечевић.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

11 comments

Dejcha дец 28, 2012 at 13:15

Iz ovoga proizilazi da Lukic i njegova uprava jednostavno NISU HTELI da izvucu Zvezdu!!! Ako nista drugo, barem je mogao da 100 i kusur zaposlenih svede na neku razumnu meru!!! I sto me najvise boli otisao je bez i jednog zvizduka sa severa, iako se znalo da mulja…. :facepalm:
A jedan Dzajic, legenda naseg kluba, koji sad pokasava da spasi FK, kako je oteran..??

Reply
VESICU ODLAZI! дец 28, 2012 at 15:31

Braco moja,sada se lepo vidi ono sto sam ja a i mnogi drugi sumnjali!Sada se vidi zasto je oteran Pizon u trenutku kada smo bili na prvom mestu!Svako bi se zapitao da li su Lukic-Vesic-Adzic bili normalni u tom trenutku?Ej covece,da ti smenjujes trenera koji sa nikakviv igracima drzi prvo mesto ispred konkurenta koji je imao 3 puta skuplji tim i to na 6 kola pre kraja kada imas prednost?!?To mogu samo ljudi sa losim namerama da urade.A za zamenu dovodis gore resenje :facepalm: 👿 !Lepo je njima braco bilo i odgovaralo da love u mutnom jer su se kasnije uvek vadili na duboku krizu i fss.Sad ih treba pohapsiti i pozvati na odgovornost,da vrate sve pokradeno i da robijaju.Pametni su ovi iz Gazproma sto im nisu davali vise love.

Reply
Goran дец 29, 2012 at 09:59

Pižon je oteran zato što je počeo da gubi utakmice i bodove, prosto se izgubio u jednom trenutku jer je počeo da stavlja štopera u napad i tako neke gluposti, ali slažem se da je trebalo da ostane i isto tako mislim da je smenjen zbog najbolje namere da bi se trgla ekipa. Nažalost nije imao sreće, da je tu osvojena titula drugačije bi se pričalo, ali da je baba bila deda….Ja mislim da Lukić nije imao loše namere nego nije jednostavno znao da vodi veliki klub. To što kažeš da je bilo 180 zaposlenih je samo jedna od stvari koje nisu valjale.

Reply
CZHN дец 28, 2012 at 10:14

Konačno i iz Kluba objašnjeno zašto Rusi nijesu davali više…Dzaba Lukiću što je Rusofil kad su krali…

Reply
Алке дец 28, 2012 at 10:12

,,Ових шест
месеци треба да премостимо пре
свега кроз позајмице неколико
врхунских играча. “ A sta posle tih 6 meseci kad ih ,,premostimo“ i kad odu sa pozajmica ti igraci? Zar opet sve ispocetka? Zar opet da se zalimo sto smo ispali iz Evrope zbog (ne)uigranosti tima? Bolje je pustiti Savicevica, Ozegovica, Cikica i ostale klince koji su pokazali da znaju sa loptom, nego ovako. Njih uigrati i dovesti jos nekog igraca na pozicijama koje nam gore i posle za Evropu pretrpeti minimalne promene… Ako vec dovodimo igrace na pozajmicu, neka to bude na godinu dana i uigravati klince…

Reply
VLAJKO^^ дец 28, 2012 at 11:33

A gde su to pokazali da znaju sa loptom?

Reply
Алке дец 28, 2012 at 12:14

A sto su onda uopste dolazili u prvi tim ako ne znaju nista??? Ko ih je poslao, ja nisam… Do juce se vrtelo da nasa deca treba da igraju, a sada vidim da se ploca menja…

Reply
PEX дец 28, 2012 at 12:57

pogledaj koliko je Ozegovic dao gola na pozajmici pa vidi da li je za zvezdu a i ostali nisu standardni u klubovima gde su sad

Reply
VLAJKO^^ дец 28, 2012 at 13:22

Ozegovic na 14 meceva 2 gola i to u drugoj ligi! Pa ti reci dal je za prvu postavu… Ostali nisu nista bolji…

Reply
Алке дец 28, 2012 at 16:12

Ok, u pravu ste. Ne napadam ja nikog niti hocu da se svadjam, jednostavno mi se ne dopadaju ideje da se dovode igraci na pozajmice na 6 meseci! Em ce nas ostaviti na cedilu, em razigravamo tudje igrace, em nzns ni da li ce ni u kojoj meri ce ti pomoci ti igraci, a zauzimaju ti mesto nekom nasem klincu ili nekom drugom igracu koji nije mozda dobio dovoljnu priliku da se dokaze (a mozda je i bolji od tog) i sedi na klupi i prima platu za dz… Dakle, ne na 6 meseci…

VLAJKO^^ дец 28, 2012 at 16:53

Pa po meni je bolje da neko dodje na pozajmicu iz inostranstva nego da dodje neko iz domace lige… Zato sto bukvalno niko iz domace lige nema kvalitet za zvezdu…

Reply

Leave a Comment