Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаКошарка

У част Скунијa Пенa…..

PEN11Сваки навијач Црвене звезде сигурно је бар једном слушао приче о Џејмсу Скунију Пену. Момак који је провео само једну сезону у Црвеној звезди као и већина Американаца, оставио је готово неизбрисив траг у историји клуба са Малог Калемегдана. Ко је Џејмс Скуни Пен, шта је он толико велико урадио за тих годину дана да се и дан данас прича о њему, зашто га сви толико воле и цене?

Џејмс Скуни Пен рођен је 1977. године у Бруклину, а похађао је Салем Средњу школу у Масачусетсу. Сан о игрању Америчког фудбала нестао је оног тренутка када је кренуло дружење са кошаркашком лоптом.  У средњој школи два пута је био играч године, имао је импресивне бројке, 30 поена, 5 скокова, 7 асистенција и 4 украдене лопте у сезони када је био сениро, а његов Салем дошао до 23:0. Власник је рекорда школе са 2,189 поена, али и по броју поена на једној утакмици, 53.

Након завршене средње школе, Пен одлази на Бостон Колеџ (1995-1997), а потом прелази на Охајо Универзитет (1998-2000). Са Охајом је учествовао и на финалном турниру НЦАА, нешто што сваки кошаркаш из САД-а сања. Више пута је биран у најбољи тим, проглашен је и за најбољег младог играча, са Бостон Колеџом је освојио турнир „Биг Еаст“… Занимљиво је да је тада Скуни имао и прве додире са српском кошарком. На Охају су тада играла и два Србина, Бобан Савовић и Оцокољић који су Скунију испричали део историје српске кошарке.

Велико пријатељство гајио је са Мајклом Редом, дугогодишњим играчем Милвоки Бакса и убојитим шутером, власником Олимпијског злата и Ол-стар играчем. Њих двојица су те године готово сами одвели Охајо до Фајнал-фора. Пен је доста пута истицао како се током лета нађу и играју кошарку заједно у Колумбусу.

Scoonie pennПен је у две сезоне на Охају имао 16,3 поена по утакмици, док је Ред имао преко 20 поена. Своју најбољу утакмицу одиграо је 15. фебруара 2000. године, када је шампиону Мичинген Стејту убацио 30 поена.

Дошао је драфт, 2000. године. Прво место заузео је Кењон Мартин, а чак се ни Хидо Туркоглу није прогурао у првих 10. Скуни Пен и Мајк Ред изабрани су у другој рунди, први од стране Атланте Хоукса, други од Милвоки Бакса. Ред је направио велику каријеру, доминирао је дуго паркетима НБА, док се Скуни није снашао па је своју срећу потражио у Европи.

За шансом у НБА није много жалио, једном приликом и сам је изнео своје виђење целе ситуације:

Нисам добио прилику у Атланти. Мислим да је то превасходно због моје висине (180 цм), Меџик се појавио и подигао критеријуме за све плејмејкере у НБА лиги. Не жалим за пропуштеном шансом, мислим да би боље прошао да сам раније напустио Колеџ, али сам провео своје 4 године тамо и зарадио образовање.“

Скуни је сурово доминирао у Европи, многима није било јасно зашто се не врати наза у Америку и покуша још једном са НБА лигом:

Да, мислим да имам квалитет за НБА, ма сигуран сам у то. Чак и када бих отишао у камп неког НБА тима током лета, сигурно бих изборио уговор. Али, мени је лепо у Европи, овде је добар живот и задовољан сам са породицом.“

Scoonie Penn JamesПрви сусрет са кошарком у Европи, Пен је имао у Италији. Први клуб био је Триесте, а потом Рома. Велику каријеру у Европи наговестио је већ на старту, када је у уводне две утакмице убацио по 15 поена.

После отказа који је добио у Јануару 2002. године, Пен одлази у НБДЛ (развојну лигу), где ће одиграти 28 утакмица до краја сезоне на којима бележи скоро 10 поена и 5 асистенција на утакмици.

Е, лета 2002. кошаркаши Црвене звезде су под командом Змага Сагадина вредно тренирали у Словенији припремајући се за нову сезону. Нешто касније, припремама су се прикључили Тајрон Вошингтон и Скуни Пен, жељан новог доказивања у Европи.

Том приликом Скуни Пен се и представио свим новинарима и навијачима Црвене звезде:

Дошао сам у сјајно организовану средину која тежи врхунским резултатима, што је био и мој основни мотив да дођем у Црвену звезду. Иако сам се тек пре неки дан прикључио саиграчима, већ после првих тренинга је очигледно да нас очекује паклен рад на припремама што је и један од главних предуслова за врхунске резултате, а то су ове године прво место у националном шампионату и титула у Гудјир лиги.“

Звезда је сасвим добро одрадила први део сезоне, па је у ово време 2002. године делила другу позицију са 9 победа и 4 пораза, а првопласирана Олимпија имала је само победу више. Из првог дела сезоне, највећа победа била је свакако она против Макабија у Тел Авиву, када је Црвена звезда славила са 100:92, а Џејмс Скуни Пен убацио чак 33 поена (5 тројки), а томе придодао и 8 асистенција и 3 скока.

А прави дерби 6. јануара одиграли су Црвена звезда и Олимпија, када су црвено-бели „тукли“ Змајчеке у „Пиониру“ 90:78. Скуни Пен забележио је 23 поена, а тренер гостију Том Мохарич после утакмице је изјавио да његови играчи нису успели да пронађу слабу тачку код омаленог Американца.
Црвена звезда финиширала је добро сезону у регионалној лиги, па се пласирала на Фајнал-фор, где их је у полуфиналу чекао Задар. Апсолутно прва звезда тима Црвене звезде био је Скуни Пен са 15,9 поена по утакмици и неко од кога су Задрани много страховали. Финални турнир у Љубљани ипак неће остати упамћен по добром код свих навијача Црвене звезде.Задар је у полуфиналу славио са 78:77, Црвена звезда је водила 77:75, а Задар је тројком Мајкла Микса у последњој секунди стигао до велике победе, да би касније у финалу савладао Макаби и приредио прворазредно изненађење. Скуни Пен није блистао, убацио је 10 поена, али уз очајне проценте шута, 2/11 за три, 2/7 за два.
Црвена звезда истрошена и изморена, није успела да дође ни до трофеја, а Скуни је у последњих месец дана пружио нешто лошије партије. Ипак, навијачи Црвене звезде нису заборавили феноменалне партије и залагање овог Американца.Лета 2003. Партизан је покушао да доведе Скунија у своје редове, али је овај то демантовао, те каријеру наставио у Цибони са којом је добио прилику да учествује у Евролиги.

Доста добро снашао се и у Загребу, бележио је 13,8 поена по утакмици и генерално играо добро. На питање хрватских новинара, шта очекује од гостовања у Београду тј. од Звездиних навијача, Скуни је рекао:

„Да буду луди и бучни као и увек.“

Скуни Пен након првог мандата у Цибони отишао је у Македоникос, а затим и у Скаволини где је напросто експлодирао. У Евролиги имао је 12,8 поена и 4 асистенције по утакмици, док је у домаћем шампионату бележио 15,1 поен и скоро 3 асистенције по мечу.

У другом мандату у Цибони 2005. био је једнако успешан, да би наредне године обукао дрес Олимпијакоса. У Евролиги постизао је 12 поена по мечу, а одличну партију пружио је против Партизана у „Пиониру“ када је Олимпијакос славио 92:84. Скуни Пен је тада постигао 27 поена и остварио укупан идекс 35, да би после утакмице изјавио да је имао и мотив више против „љутог ривала“ и да је ово на неки начин његова освета Партизану.У истој сезони, али нешто раније, у групној фази, Скуни је имао још две бриљанте партије. Против Ле Мана постигао је 26 поена и остварио индекс 31, а Рајн Енерџију је убацио 22 поена уз 6 асистенција за индекс 34. Олимпијакос је те године испао у четврфиналу од Тау Керамике.
Istanbul's American player Scoonie PennНа крају сезоне Пен одлази у Турску где наставља са феноменалним партијама. Најбољу партију у такмичењу по групама пружио је против Макабија када је убацио 30 поена уз 6 скокова и 3 асистенције за укупан индекс корисности 38. Нешто касније у ТОП 16 фази опет је „терорисао“ Партизан убацивши им 33 поена (7/10 за три), али је ипак све то било недовољно да Ефес настави такмичење у завршници Евролиге.Потом одлази у Кијев, где је провео већи део сезоне и где се солидно снашао тада већ ветеран Скуни Пен. Сезону завршава у Виртус Болоњи да би после Нове године поново дошао у Олимпијакос. Већ ветеран, Пен је имао нешто другачију улогу него у првом мандату, али је ипак својим искуством доста помагао тиму из Пиреја. Те године, Олимпијакос је играо и финале Евролиге, али је поражен од Барселоне врло лако у финалу. На крају да напоменемо да је своју последњу сезону одиграо у другој лиги Италије, бранећи боје екипе Прима Вероли.Скуни Пен никада није стигао до дреса А тима репрезентације САД-а, али има злато са Универзијаде 1999. године. Величанствена каријера овог невероватног момка, могла је бити крунисана и са неком сезоном у НБА лиги, али ни његова жеља да игра у НБА није била толико велика. Сигурно би успео да дође до уговора са Мајами Хитом, али је после неколико феноменалних утакмица, доживео неугодну повреду која му није дозволила да потпише уговор. Његова судбина била је везана за кошарку у Европи, где је оставио неизбрисив траг.Навијачима Црвене звезде остаће заувек у сећању, а његове минијатуре, тројке, полагања, асистенције препричаваће се још дуго.

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

22 comments

19ds89 јан 7, 2013 at 19:17

Скуни је дефинитивно у топ 3 странца која су играла за Звезду!
цигани, а јел се сећате Обине Екезије?! Мсм да га никада нећу заборавити! Звезда ми је свеее..

Reply
nikola јан 7, 2013 at 12:39

a bokser Tundzi Avodzobi? 😀 😀 😯

Reply
Podgoricki Delija јан 7, 2013 at 10:00

Skuni je bio najbolji stranac u Zvezdi, odlican! Njegova visprenost, prodori i trojke ostaju za nezaborav u dresu kosarkaskog velikana C.Zvezde! Nadam se, da cemo uskoro imati opet nekog poput njega.

Reply
igornbgd јан 7, 2013 at 13:17

Imas sada nelsona, skota, brauna…. Kad se spoje njih trojica + rakoč i još jedan to je super petorka… 3 totalno različita igrača koja doprinose svaki na svoj način….

Reply
sss јан 6, 2013 at 19:39

Jednostavno LEGENDA jedan od najdrazih stranaca koji je igrao u ZVEZDI! 😎

Reply
atza87 јан 6, 2013 at 19:22

Ja se secam teksta u novinama kako su najavljivali da Zvezda dovodi igraca koji je ocajno sutirao slobodna bacanja u Romi (Lotomatika), prakticno su se smejali. A on je resetao svakog protivnika..

Reply
Aleksandar јан 6, 2013 at 19:02

ako se ja ne varam on je slobodan igrac sada ?

Reply
jagodina navija za zvezdu! јан 6, 2013 at 21:28

dal’ ti vidis da pise kako je poslednju sezonu odigrao u 2 ligi italije?

Reply
milos 90 јан 6, 2013 at 17:19

Jedan od najboljih amerikanaca u Zvezdi.
Koliko sam se iznervirao posle poraza od zadra

Reply
stojadin јан 6, 2013 at 17:27

ja sam plakao ko malo dete 🙄

Reply
Gledam u daljinu јан 6, 2013 at 18:32

Ostaje zal sto Skuni i Rakocevic nisu u isto vreme igrali u Zvezdi, bili bi prvi tandem Evrope…
Zvezdu je na F4 2003-e „presekao“ 😥 nered u dvorani, a taman je pocela da melje zadrane i da nije bilo prekida dobili bismo ih sigurno,tada smo u 3/4 mleli svakog rivala a prekid :facepalm: pao bas tad…
Nije nam se dalo :facepalm:

Nadoknadice sve kapiten Rakocevic !

Srecno Badnje vece svima ! 😀

Reply
baba simana јан 6, 2013 at 17:17

Pored Pena, Obine i Hendersona gotivan mi je bio i Ajzea Moris. Igrao je ko lud.

Reply
mudrinovic јан 7, 2013 at 08:51

a Tundzi Avodzobi? 😛 Bas je simpa 😀

Reply
perus јан 7, 2013 at 12:10

mislim da je najbolji stranac bio omar kuk

Reply
Damjan Martinovic јан 8, 2013 at 02:30

I za mene takodje.I to bez premca!

Reply
DelijaMomak јан 6, 2013 at 17:06

E da nam je jedan takav sad na pleju…
P.S. Mnogo je retardiran ovaj komentator na utakmici sa Makabijem 😀

Reply
nikola јан 6, 2013 at 16:54

on jeste legenda, ali, sto se niko ne seca sta je izjavio kad je otisao u cibonu ? 😯

Reply
baba simana јан 6, 2013 at 17:14

sta je izjavio?

Reply
@nikola јан 6, 2013 at 18:06

Nije on nista izjavio nego si ti pametnjakovicu kao neki procitao na you tube-u komentar isto tako nekog pametnjakovica koji je napisao kako je Pen pricao nesto lose za Beograd i Delije,koliko se secam…

Reply
nikola јан 6, 2013 at 20:53

pa sta reci ovakvim ljudima ? :facepalm: Zasto mislis da je to sto si ti rekao istina? 😆
u svakom slucaju, mir boziji hristos se rodi..

Reply
Prez јан 6, 2013 at 20:34

Mislim da nakon toga kada je rekao da je zavrsio univerzitet, treba ti biti jasno da covjek kao takav nikad se nebi spustio na nivo da lose prica o nekome, jer je prije svega dovoljno ppametan, nije on kao ljajic,mitrovic i ostala bagra koja ni srednju skolu nemaju zavrsenu pa da okolo laju kako stignu

Reply
boto018 јан 6, 2013 at 16:54

Skuni i Obina 😀

Reply

Leave a Comment