Moja Crvena Zvezda
Архива

„O Gringo“ na Marakani

"O Gringo"

Povodom dokumentarnog filma o Dejanu Rambu Petkoviću, „O Gringo“, koji će biti premijerno prikazan u Sava Centru 04. maja u 20:00 časova, u Medija centru stadiona Crvene zvezde održana je konferencija za štampu. Prisutnima su se obratili Dejan Petković, režiser filma Darko Bajić, PR manager produkcijske kuće Aida Alilović, kao i Teo Fonseka, jedan od najzaslužnijih za Rambov uspeh i veliki trag koji je ostavio u Brazilu.

– Prodaja karata ide super, interesovanje je veliko, što čudi s obzirom na to koliko je bioskopska publika zainteresovana za dokumentarce, ali sa druge strane i ne čudi jer je ovo dokumentarac o fudbaleru kao što je Rambo. Distribucijska kuća preuzima ovaj film od sutra, kada se dešava i zvanična premijera filma. Premijera u Novom Sadu biće 05. maja, u Nišu će biti 07. maja, a nakon toga od 12. maja film će se naći na zvaničnom bioskopskom repertoaru – rekla je Aida Alilović.

Darko Bajić je istakao da film nije posvećen samo Rambu, već i umetnosti fudbala.

– Film o Rambu je izazvao veliko interesovanje kod gledalaca, i meni je zbog toga veoma drago jer mislim da svi treba da budemo izuzetno ponosni što je Rambo postigao ono što je postigao u Brazilu. Biti Srbin u Brazilu je jako lepo. Ovaj film je ne samo posvećen Dekiju, nego je posvećen jednoj umetnosti, jer je fudbal često zaista i umetnost. Kao što u filmu pamtite delove filma kao neke događaje koje povežete sa svojim životima, tako i fudbaleri, potezi i pobede koje oni označe, ostaju u našim glavama. Ono što je najvažnije je to da Dejan Petković ovo zaslužuje, da njegove fudbalske poteze svi zapamte, jer zahvaljujući svojim majstorstvima, Rambo je u Flamengu legenda ravnopravna Ziku.

Dejan Petković nije krio zadovoljstvo što je film izazvao veliko interesovanje, ali i zahvalnost prema svima koji su mu pomogli kako u karijeri, tako i u realizaciji ovog filmskog poduhvata.

– Želim da se zahvalim Aidi i produkcijskoj kući što je pristala da podrži ovaj film. Prikazati Srbiju, prikazati način našeg života, da neki naš čovek uspe u zemlji fudbala i da će nas videti veliki broj ljudi, to je za mene veći ponos nego svi ti potezi koje sam napravio. Zato igram fudbal, navikao sam, postižem golove, osvajam titule. Ta neka navijačka strast mi deluje normalno. Tek kada prođu mnoge godine, shvatiš da si odgovoran za sreću ili nesreću , menjaš mnogim ljudima živote. Nije u pitanju to da li ja zaslužujem da se taj film vidi, nego mislim da su navijači ti koji su me podržali, i da oni zaslužuju da ostane nešto i za njih. Vrlo sam radostan i zadovoljan što imam sreću da je jedan od najboljih režisera to uspeo da režira, a imam sreću i da smo došli na red posle jednog veoma uspešnog filma o fudbalu, „Montevideo“, koji je oduševio publiku. Zato se nadam da će i ovaj film da privuče pažnju gledalaca, i da će se prepričavati ne samo zbog poteza, nego i zbog toga što je i film dobro rađen – rekao je Petković.

– Nisam video film, snimali smo na više mesta, ali nisam imao zadovoljstvo da vidim nijednu scenu. Kao igrač, Rambo je najveći stranac koji je igrao u Brazilu, i oborio je sve rekorde koje je neki stranac postavio. Ja sam sumnjiv da pričam o njegovoj karijeri i njemu zato što je moj veliki prijatelj i deo moje porodice – kratko je rekao Teo Fonseka.

Darko Bajić je objasnio i to ko je dao ime filmu.

– Kum „O Gringa“ je Fabiano Karoza, jedan od zaljubljenika u fudbal i u igru Dejana Petkovića. Jednog trenutka kada smo pričali o flmu, rekao je da mora da se zove „Gringo“, ali „O Gringo“, ne samo „stranac“, nego „veliki stranac“. Složili smo se oko imena. Meni je jako drago ne samo da sam snimio film, nego da sam upoznao dva sjajna momka, Ramba i Bobana, i da smo postali veliki prijatelji. Dejan je na sjajan način uspeo da pokrene sve ljude sa kojima smo pričali, i bio je zaista od velike pomoći.

Novinare je zanimalo da čuju nešto opširnije o opraštajnoj utakmici Dejan Petkovića.

– Znate kako, i Pele se opraštao više puta. U Brazilu će biti oproštajna utakmica 5. juna, potvrđeno. Vanfudbalske pripreme su počele. To je treća prvenstvena utakmica. Možda je malo i neobično to raditi na zvaničnoj utakmici koja vredi tri boda, ali zato ću morati da se pripremim dobro, s obzirom da me ovde goste pečenjima – kaže Petković kroz osmeh, i nastavlja: – Stalno su me pitali da li ću da se vratim u Zvezdu, da li ću imati oproštajnu utakmicu… Izgleda da je došlo vreme i da se oprostim od navijača u Srbiji, od Zvezdaša, i unapred se zahvaljujem ljudima iz Flamenga što su pristali bez razmišljanja. Hteli su da dovedu Zvezdu u Rio, ali problem je što nemaju „Marakanu“ jer je u radovima, pa utakmica između dva svetska prvaka ne bi bila propraćena kako zaslužuje. Tako smo predložili da Flamengo dođe u Beograd, i oni su pristali. Videli smo da Zvezdi odgovara 9. Avgust, i dogovor je pao. Mislim da će biti lep spektakl. Ipak, o tome ćemo pričati naknadno, ima vremena za pripreme, ali bitno je da će doći Flamengo. Interesovanje je ogromno, svi žele da vide Srbiju, i mi ćemo pripremiti Srbiju da je svi vide u pravom svetlu. Nisam ja jedina dobra stvar u Srbiji, daleko od toga, ima mnogo boljih stvari od mene. Znaju svi za Đokovića, njime se ponosimo, kao i drugim sportistima. Ko god od mojih prijatelja dođe, oduševi se i vraća se u Srbiju ponovo. Da li ću odigrati po poluvreme u oba dresa, ili ne, videćemo, ima vreman za to.

Podsećamo, sreda 04. maj, 20:00 časova, Sava Centra, premijerno prikazivanje filma o legendi srpskog i brazilskog fudbala – „O Gringo“.

Повезане вести

5 comments

Comments are closed.