Moja Crvena Zvezda
Кошарка

Резиме првог дела сезоне кошаркашица Црвене звезде

Кошаркашице Црвене звезде налазе се на трећем месту у шампионату Србије са учинком од 11 победа и два пораза на половини лигашког дела првенства, док су у групи б, регионалне лиге друге на табели са скором 4-3, после седам кола. Остварени су добри резултати ако се има у виду да је најбољи скакач тима Тина Јовановић одсуствовала из тима читав месец због повреде, а да се искусна Иванка Матић екипи прикључила у самом финишу првог дела такмичења на оба фронта.0094

Једина два пораза у шампионату Србије, Звезда је забележила против екипа које су на прва два места на табели, екипе Радивоја Кораћа, која има скор 13-0, и Партизана, који је изгубио само један меч. Црвено-беле су екипу Кораћа савладале два пута у регионалној лиги, али нису у првом колу Прве женске лиге Србије, када су још увек биле недовољно уигране, док је пораз од Партизана дошао у време када је ван тима била Тина Јовановић, која се опорављала од неугодне повреде.

После тог пораза екипа Драгана Вуковића је везала седам узастопних тријумфа у домаћем шампионату, а посебно су импресивне биле убедљиве победе против Старе Пазове (93:49), и нишког Студента (85:45).

Када је у питању индивидуални учинак Звездиних играчица у шампионату Србије, истакла се Александра Црвендакић, која је на 13 утакмица бележила 16,8 поена, 7,8 скокова, две украдене лопте и 2,1 асистенцију по утакмици. Она је тренутно МВП шампионата, заједно са Иваном Грубор из редова Јагодине, као и други стрелац лиге. Александра Станаћев је остварила учинак од 9,2 поена, 7,2 асистенције, 2,8 скокова и 1,85 украдених лопти по утакмици. Убедљиво је прва по броју асистенција у првенству. Тина Јовановић је због повреде пропустила шест мечева, а бележила је 16,1 поен, 9,7 скокова, 1,86 украдених лопти и једну блокаду у просеку на седам одиграних утакмица. Иванка Матић је на три меча од доласка остварила 14,7 поена и осам скокова у просеку. 0471Треба издвојити и учинак Нине Ђоковић (9,3 поена, 5,1 скок), као и Мирјане Бероње (8,3 поена, 2,8 асистенција, 1,69 украдених лопти).

Црвено-беле су прве по индексу корисности у домаћој лиги са 86,7 индексних поена (деле прву позицију са екипом Партизана) и прве по проценту шута за два поена – 52,8 одсто, док друго место заузимају по броју постигнутих поена (78,1 по мечу), скокова (35,9), асистенција (18,2), украдених лопти (11,77) и по проценту шута из игре (46,5 одсто). Одбрана Звезде је друга у лиги са 64,3 примљених поена по утакмици.

У Међународној женској регионалној кошаркашкој лиги Црвена звезда је славила на четири утакмице, два пута против екипе Радивоја Кораћа, и по једном у мечевима са подгоричком Будућношћу и сарајевским Плеј Офом. Од три пораза, два су забележена у неизвесним завршницама против Плеј Офа и Челика у Зеници, док се пораз од екипе Цеља могао и наслутити, јер је Звезда тај меч одиграла без високих кошаркашица које су биле повређене, а Марија Радовић је пре те утакмице прешла у Војводину.

Црвено-беле су најбоље у регионалној лиги по просеку асистенција по утакмици (21,6), док су друге по индексу (90 по утакмици), и процентима шута за два поена (53,1 одсто), из игре (47,3 одсто), и са линије слободних бацања (78,2 одсто). Звезда је трећа по просеку блокада (2,00), а четврта по просеку постигнутих поена (78,1).IMG_7208

Сјајне партије у регионалном такмичењу приказала је Тина Јовановић, која је у пет одиграних утакмица остварила 15,8 поена, чак 15,6 скокова и 1,2 блокаде (прва је по просеку, а трећа по укупном броју скокова у лиги, јер је пропустила два меча због повреде). Александра Станаћев је бележила 13,9 поена, девет асистенција и 2,29 украдених лопти, и убедљиво је најбољи асистент регионалног такмичења. Александра Црвендакић је имала просеке од 13,7 поена, 6,4 скока и 2,3 асистенције, а запажене партије пружиле су и Мирјана Бероња (10,4 поена, 2,14 украдених лопти и 2,1 асистенција), и Нина Ђоковић (10,5 поена, 4,3 скока, 2,3 асистенције). Иванка Матић је играла на једној утакмици, када је забележила 16 поена у победи против екипе Радивоја Кораћа.0133

Крило Александра Црвендакић је својим играма током целе 2013. године скренула пажњу на себе и номинована је за најбољу младу кошаркашицу Европе. Константно је пружала партије на врхунском нивоу, постизала много поена и права је покретачка снага Звезде. Тина Јовановић је у последњој победи против екипе Радивоја Кораћа у 7. колу регионалне лиге забележила невероватна 23 скока, што је права реткост у европској кошарци. Имала је и 21 ухваћену лопту у 1. колу регионалног такмичења против екипе Плеј Офа. Тина и Иванка Матић већ представљају нерешив проблем под кошем за све противничке екипе и биће велике узданице клуба у борби за трофеје у наредном периоду. Иванка Матић зна како се освајају титуле, јер је уз Ану Јоковић и Стојанку Остојић била најбоља кошаркашица Звезде у походу на последњу дуплу круну 2004. године. Доминирала је на неколико утакмица од повратка у клуб, и биће велика помоћ младом тиму црвено-белих. Плејмејкер Александра Станаћев је диригент свих Звездиних напада. Њен начин игре многе подсећа на легендарну Вукицу Митић, а надамо се да ће освојити бар четврти део трофеја, које је у својој каријери подигао славни капитен црвено-белих из седамдесетих година прошлог века.

Врло значајне улоге имају и крилни центар Нина Ђоковић, као и поуздани шутер Мирјана Бероња, која тројкама зна да покрене цео тим. Не треба заборавити ни Мину Јовановић, Ивану Бошковић, Јелену Станковић и Милену Папић, као ни јуниорке Александру Катанић, Јулијану Војиновић, Снежану Богићевић, Кристину Арсенић и Катарину Зец, које су право благо клуба, и наравно мудрог стратега Драгана Вуковића, за кога се надамо да може да поведе екипу ка трофејима које женски кошаркашки клуб Црвена звезда чека скоро десет година.

Убедљива победа у регионалној лиги против екипе Радивоја Кораћа од 14 поена разлике (81:67), као и доминација током читавог меча, показују да Звезда може до самог врха у домаћем првенству ове сезоне, само треба ићи постепено од утакмице до утакмице и без непотребне еуфорије. Први меч у 2014. години кошаркашице Црвене звезде одиграће 15. јануара против Будућности у Подгорици, у оквиру осмог кола регионалне лиге.

 

 

 

Повезане вести

1 comment

mare-zvezda јан 8, 2014 at 16:40

polako se vracamo tamo gde nam je i mesto, a to je vrh

Reply

Leave a Comment