Moja Crvena Zvezda
Најновије

Најава: Црвена звезда Телеком – Валенсија

Нова кошаркашка посластица чека навијаче Звезде и све остале љубитеље кошарке у Србији овог четвртка. Евролига се наставља у Београду, а наш тим дочекује шпанску Валенсију у, сада већ добро познатој Арени.

Овај дуел се најављује као дуел „дављеника“, мада тај епитет више пристаје гостујућем тиму с обзиром да су, упркос великим очекивањима, почели сезону са два пораза. Ако је пораз у првом колу од моћног Олимпијакоса био очекиван, пораз у другом мечу од Галатасараја је представљао прави ударац за све у Валенсији. Галатасарај је играо јако лоше у првом мечу и само захваљујући играчима Звезде отишао кући са -8. Међутим, пред својом публиком су савладали рањеног лава из Валенсије. У том мечу су гостујући играчи ишли од очаја до сјаја и назад. Имали су тренутке сјајне игре у другом полувремену када су подсећали на екипу која је доминирала у Еврокупу прошле сезоне, али су имали тренутке када нису знали шта ће са лоптом и дозвољавали противнику серију 23-2.

Што се прошле сезоне тиче, освојен је Еврокуп у којем су у финалу убедљиво почистили екипу Уникса из Казања и тако се пласирали у Евролигу ове године. У домаћим такмичењима су стигли до полуфинала, али су и у првенству и у купу испали од Барселоне. Треба поменути да су поставили у регуларном делу сезоне свој најбољи резултат икада са скором 30-4.

Највеће заслуге за све успехе овог тима иду Велимиру Перасовићу, хрватском стручњаку који је екипу преузео пре две године. Под његовим вођством екипа се одликује брзом игром, великим бројем поена, али и агресивном одбраном истовремено. У екипи се мали број играча истиче индивидуалним учинком, Перасовић их доста ротира и тако сваки играч има свој допринос у тиму и могу да држе висок темпо доста дуго, што су и показали против Олимпијакоса.

Гро екипе из прошле сезоне је остао, само три појачања су дошла овог лета. Први је Гиљем Вивес, најбољи млади играч АЦБ лиге прошле сезоне, поникао у Хувентуду. Међутим, много атрактивније појачање на тој позицији је бивши играч Торонта, Двајт Бујкс. Он ове сезоне дебитује у Евролиги и за сада се показао прилично добро, мада игра не зависи у потпуности од њега. Класичан НБА играч који користи сваку прилику за шут, који га и није баш најбоље служио у овим мечевима, али је Перасовић очигледно спреман да му да велику слободу у игри. Последње појачање је Лук Харангоди, бивши крилни центар финалисте Еврокупа, Уникса. Он се одлично уклопио у овај тим и већ сада се показао као велико појачање. Одлично игра у рекету, у одбрани добро гради кош и уме увек да нађе најбоље решење у свакој ситуацији.

Остатак екипе је ту од прошле сезоне. Треба истаћи бекове Рибаса и Мартинеза, крило Ромена и центра Лончара. Сви они имају сличне учинке, што одговара стилу који форсира Перасовић, а то је игра са пуно ротација, измена и одржавања високог ритма током целог меча. Српски интернационалац Владимир Лучић неће играти због повреде, а под знаком питања је и Црногорац којег је Дејан Радоњић лансирао у први тимБудућности, Бојан Дубљевић.

Наши играчи морају увек и против свакога да имају исти приступ, да играју једнако агресивно и паметно без обзира на реноме противника, а Валенсија, упркос лошем старту има велики квалитет и може са овим тимом далеко да догура. На нама је да их зауставимо пред нашом публиком, која ће, надам се, поново бити на висини задатка и које ће имати и више него против Галатасараја. Зато, сви у Арену, Звезда игра!

Црвена звезда Телеком – Валенсија Баскет, четвртак, 19:00, „Комбанк Арена“

Повезане вести

Leave a Comment