Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Макаби – Црвена звезда

Црвена звезда игра нови меч у Евролиги, у ТОП 16 фази, а ми вам доносимо најаву за тај меч, у сарадњи са сајтом ЦЗБГ.ТВ. Аутор је Стефан. Упознајте се са противником и утакмицом која следи!

Након прошле сезоне и утакмице у “Нокиа Арени”, Црвена звезда опет иде на ноге славном „Поносу Израела“, Макабију из Тел Авива. Ситуација у односу на прошлу сезону, је мало другачија. Ово није дуел у регуларној фази сезоне, и Макаби дочекује црвено-беле као актуелни европски првак.

Након освајања шесте евро-титуле, екипу су напустили многи играчи: Тајрис Рајс, Рики Хикмен, Шон Џејмс, Џо Инглс, Андрија Жижић и Дејвид Блу. Промену су доживели и на клупи, Дејвида Блата, који је данас тренер у НБА, наследио је Гај Гудес, а помоћник му је Пини Гершон који иза себе има две европске титуле и легенда је израелске кошарке. Клуб су појачали, претежно амерчки кошаркаши, предвођени Џереми Паргом, Маркизом Хејнсом и Брајаном Рендлом. Пред Нову годину, израелску екипу појачао је и Џо Александер.

О традицији Макабија, сувишно је трошити речи. 6 пута првак Европе, 51 пут првак Израела, као и 41 освојен куп Израела. Ризница у, од ове године „Менора Мивтачим Арени“, богата је трофејима. „Нокиа Арена“ је након 10 година променила назив, а нови назив ће дом кошаркаша Макабија носити до 2022. године.

Гај Гудес је своју тренерску каријеру почео 2004. године. Пореклом је Британац, али је своју каријеру градио претежно у Израелу, са излетима до Италије и Шпаније (ниже лиге). Након 6 година као помоћних, на клупи Макабија, напокон је добио шансу да се окуша на великој сцени. За ментора поред себе, добио је Пинија Гершона. Није лош почетак за 44-годишњег тренера. Иако већ има 4 сезоне иза себе самосталног вођења екипе (Хапоел и Макаби Ришон).

Вођа у нападу Макабија, је плејејкер Џереми Парго. 188цм високи бек и бивши студент Гонзаге је први плејмјкер „поноса Израела“. На почетцима своје каријере, пре него што се вратио у Америку и заиграо у НБА (Мемфис, Кливленд, Филаделфија), већ једном је био члан Макабија, у сезони 2010/2011. Након лоше прошле сезоне у московском ЦСКА, вратио се у Израел, опет игра кошарку на препознатљивом нивоу. Прва је нападачка опција у својој екипи и троши највише лопти. Игра му се пре свега заснива на атлетицизму и брзини. Има одличан први корак и способан је да завршава око обруча иако није толико висок. Поседује способност да у ваздуху коригује своје кретање и тако задаје главобоље противничким одбранама. Ипак, у томе понекад уме да претера, и тако „поклони“ својој екипи минус фазу својом селекцијом шута. Шут за три поена је велики недостатак у игри Парга. Такође је и најбољи асистент екипе, најчешће до асистенције долази из две ситуације.

1. Након продора где иде екстра пас на шут за три поена
2. Пикенрол, примарно са Алексом Тајусом.

Парго је практично бек, заробљен у телу плејмејкера. Кроз сезоне и искуством, развијао је своју игру на позицији организатора игре, али селекција шута и диктирање темпа игре, нису јача страна његове игре. Поседује велику енергију, и својим потезима диже публику на ноге. На домаћем терену поготово уме да погоди неколико тешких шутева, управо хранећи се том енергијом са трибине коју добија.

Преостала два бека која чине гро ротације на позицији ‘један’ и ‘два’ су Јогев Охајон и Маркиз Хејнс.

Јогев Охајон (189цм, 27) је Израелски плејмејкер који већ трећу сезону наступа за Макаби. Играч је који са успехом одмењује на позицији плејмејкера Парга и тиме Гудес успева да контролише темпо игре. Често се дешава, да су и обојица на терену. Понекад и заједно почну утакмице. Проценти шута за три поена су одлични, поготово у Евтолиги, где практично шутира 44% (11/25). Маркиз Хејнс (188цм, 28) је трећи бек у ротацији, који се већ дуже време тражи. У последње време, почео је далеко боље партије да пружа. Вероватно су све учесталије приче о отказу „натерале“ бившег студента Бостон Колеџа да заигра на вишем нивоу. Нападачки, реч је о изузетно „широком“ играчу, који кош може да напада на различите начине. Доста нападачки сличан Паргу, са бољим шутем за три поена. Обојици је иначе одбрана слабија страна. То на бековским позицијама покушавају да компензују Охајон и Ландесберг када су заједно на терену.

* Оно што је заједничко за сва три бека јесте висина, и могу имати велике проблеме са вишим бековима. Поготово онима који су способни да одиграју на ниском посту. Тај фактор за Црвену звезду може бити Стефан Јовић.

Четврти бек у ротацији Макабија је Силван Ландесберг (198цм, 24). Играч којег пре свега красе физикалије, и који са успехом може да игра на позицији „два“ и „три“. Одличан је у кретњама без лопте, и своје физикалије користи на најбољи могући начин. Ове сезоне бивши студент универзитета Вирниџија добија мало више простора у ротацији, због учесталих повреда, и померања у ротацији. Углавном је његова минутажа око 10-15 минута. Пети бек је 20-годшињи Арад Харади. Играч који практично нема минутажу.

* Маркус Вилијамс би могао имати дефанзивно проблеме бековима Макабија, практично 1на1, мало ко му одговара у matchup-u. Јогев Охајон би вероватно било бирање ‘најмањег зла’.

Девин Смит (196цм, 31) је уз Џеремија Парга и Брајана Рендла један од најбитнијих играча у игри Макабија. Како офанзивно, тако и дефанзивно. Као капитен екипе, намеће се као лидер. Узима најбитније шутеве и тога се не либи. Ове сезоне у својој 31. години игра преко 30 минута у просеку у Евролиги. Често се дешавало да игра и под повредама. Први је стрелац екипе, и једна од ударних нападачких игли. Трошити речи о процентима шута и форми у којој игра Смит ове сезоне, заиста је сувишно и непотребно. Често се дешавало да и у смаллбалл поставкама видимо овог искусног кошаркаша на позицији крилног центра. Његова замена је Нејт Линхарт (197цм, 28) након одличне сезоне у Италији дошао је у редове Европског шампиона. Игра само утакмице у Евролиги, и на отварању ТОП16 фазе показао је у каквом шутеру је реч. Тај шут који је његова највећа снага у игри је доста неконстантан. На једној утакмици даће 20 поена, уз високе проценте шута, а на следеће три, може се десити да да укупно 20п. Такође, када су сви у спољној линији здрави, он нема превелику минутажу.

* Уз Парга, Смит је још један играч на којег ће дефанзивци Звезде морате да обрате пажњу. Смит ретко спушта лопту у дриблинг и доста тога нападачки решава из спотуп ситуација, односно популарног „ћошкарења“.

Брајан Рендл (203цм, 29) се ове сезоне профилисао као једна од најбољих четворки у Евопи уз Зорана Ерцега, Андреја Воронцевича и још неке. Има велику минутажу, често се дешава да та минутажа иде у преко 30 минута. Као и многи кошаркаши из Америке професионалну каријеру почео је у Израелу, са једним краким излетом до Немачке (Алба). На колеџу је играо на позицији ниског крила, самим тим поседује доста тога у самим кошаркашким основама. Проценти за два поена су доста добри. Одлично користи простор у рекету и покушава да кошеве постигне на најлакши могући начин. Има доста лагане ноге и то пре свега нападачки користи на најбољи могући начин. Није му страна игра у пицк & поп варијантама, јер поседује задовољавајући шут за три поена. Играчки, доста је сличан Звездином капитену. Како офанзивно, тако и дефанзивно. Нешто што га такође чини незгодиним за чувањем јесте и чињеница да је леворук. Рендл има две замене, али оне играју доста мало. Прва је Џејк Коен (210цм, 24), а друга је ново појачање Џо Александер (203цм, 28), које ће вероватно добијати мало већу минутажу како сезона буде одмицала. Џо Александер може бити велико појачање на крилној позицији за Макаби. Реч је о играчу коме су физикалије у игри примарне. Имао је озбиљнију сезону са Милвокијем (2008/2009), али је ту завршена његова прича у НБА. Играо је у Русији (доживео тешку повреду), у Развојној лиги, али нигде није успео да се наметне. Од ова два играча не треба очекивати да ће у великој мери допринети у утакмици.

На позицији центра, Макаби има два играча који у свакој екипи могу бити први центри. Реч је о Софоклису Скорцијанидису (206цм, 29) и Алексу Тајусу (203цм, 26). Њихова минутажа зависи од утакмице до утакмице, ниједан нема јасно дефинисану позицију првог центра. Ако би се гледала просечна минутажа, то би веровтано био Тајус. Популарни Софо је можда најдоминантнији центар у Европи, нажалост проблеми са килограмима и здрављем, можда су одузели популарном „Бејби Шеку“ бољу каријеру. Изузетно је доминантан на ниском посту и угурава своје противнике испод самог обруча. Ако устане на праву ногу, способан је да одигра 20-25 минута врхунске кошарке. Прошле сезоне у Београду, одиграо је најбољу утакмицу у Евролиги у последње две сезоне (22п). Тајус је нападачки пре свега доста различит и акције завршава из пикенрола и закуцавањима. Такође активан је на офанзином скоку и то је још један од начина на који завршава акције. Нападачки није толико потентан, али у дефанзиви ради огроман посао као коректор и закључава рекет доста добро. Против Панатинаикоса је имао своје вече (14п, 11ск, 3блк).

Тимска игра Макабија, није се много променила од прошле сезоне. Након повреде капитена Пнинија, Гудес и даље форсира поставе са 4 ниска играча. То су Смит или Линхарт, када на терену није Рендл. Доста се ослањају на проток лопте, и из тога успевају да траже отворене позиције. Како за шут за три поена, тако и испод самог обруча. Ти тимски проценти, поготово за два поена су такви зато што Брајан Рендл и Алекс Тајус комбиновано шутирају 79/116 (68,1%). Ово је донекле и показатељ колико је пикенрол игра Макабија добра. Још једна ствар која говори у прилог томе, јесте да је Макаби остварио 205 асистенција у досадашњих 11 утакмица. У овој статистичкој категорији заузимају 5. место у Евролиги, Звезда са друге стране заузима треће.

Због форсирања small ball петорке, велика мана у игри Макабија је дефанзиван скок. У 11 утакмица, допустили су 157 офанзивних скокова противнику, и Звезда која је најбоља скакачка екипа у Европи би то морала да искористи. Ту ће пре свега бити потребна помоћ крилних играча Дангубића и Калинића. Ово је један од ретких сегмената игре у којем Звезда може тражити своју шансу и тако покушати да из других напада исправи свој евентуални промашај. Рендл и Тајус нису високи, обојица су око 203цм. Тајус покушава да то надокнади дугим рукама, док Рендл користи своју кошаркашку интелигенцију, да на најбољи могући начин осети простор.

Макаби као нападачка и шутерска екипа, има доста славе проценте шута за три поена – 34,6%. Примера ради, Црвена звезда као једна од најслабијих екипа у том сегменту шутира нешто преко 31%. На домаћем терену шутирају мало преко 35%. Узимају у просеку 22 шута ван линије 6,75. Њихова најбоља шутерска партија била је против Цедевите у Загребу (12/26). Њихови проценти у Евролиги доста су варирали. У једној утакмици би имали 40%, а већ у следећој би се мучили да дођу преко 30%. Такви проценти су пре свега заслуга Џеремија Парга и Силвана Ландесберга, који су доста променљиво шутирали.

Одбрамбено, доста екипа против Макабија се труди да Паргу иде испод блока. Односно „Ice“ одбраном од пикенрола, или зонски. Одбрана пикенрола помоћу „Ice“ одбранe од пика може бити доста делотворна, поготово када противници играју доста пикенрола са петицама. У неколико утакмица, то су играле противничке екипе на Црвеној звезди и њеном пикенролу Маркус Вилијамс – Боби Марјановић. Код такве одбране, јако је битно на бековској позицији имати дефанзивца који може да препозна блок и успе да остане испред њега. Тако се противничком плејмејкеру дозвољава да одигра само пас на пицк&поп или се зове нова акција. Пре свега то се дешава због удвајања на плејмејкеру. Црвена звезда је ту одбрану од пикенрола одлично користила на Карлосу Ароју у Београду са Чарлсом Џенкинсом, који је одлично „читао“ блокове и тако није дозвољавао Порториканцу много тога. Зонско брањење је још један начин, када је на терену Бобан Марјановић и својим дугим рукама покушава да заустави продор игру.

Макаби има доста „рана“ у својој игри. Али, ипак, то су актуелни европски прваци. Може им се десити вече попут Цедевите на домаћем терену, а са друге стране имају квалитет да одиграју егал са најбољим екипама. Макаби је екипа која заиста у Евролиги пре свега зависи од тога на коју је ногу устао Џереми Парго, јер Девин Смит и Брајан Рендл ће одрадити свој део посла, Алекс Тајус ће покупити скокове, покушати из пикенрола да дође до коша. Али разлику између пораза и егал утакмице са најбољим екипама, прави управо Џереми Парго. Најбољи показатељ за то су биле утакмице против ЦСКА у регуларној фази.

Макаби у ову утакмицу улази као апсолутни фаворит, али ни Црвена звезда није без својих шанси. Утакмица ће бити одиграна у четвртак (08.01.), са почетком у 20:05. Пренос ће бити емитован на каналима Спортклуба.

Повезане вести

Leave a Comment