Moja Crvena Zvezda
Архива

Godišnjica sajta

Prvi rodjendan
Prvi rodjendan

Na današnji dan, pre tačno godinu dana, počeo je sa radom portal Moja Crvena Zvezda. 24. avgusta 2010. objavili smo prve prave vesti (sve one pre toga bile su samo u formi testiranja sajta), a prvi naslovi ticali su se dolazaka Danijela Mihajlovića i Li Adija u naš klub, u finišu prelaznog roka.

Krenuli smo sa svega nekoliko desetina posetilaca tada, više zalutalih i znatiželjnih, sa svega po komentarom ili dva, ili nijednim, na tekstove, da bismo danas stigli do toga da se na tekstovima ostavljaju na stotine (pa i hiljade) komentara, a da na sajtu u proseku bude preko 16.000 posetilaca.

Rastom sajta, rasla je i ekipa koja ga je sačinjavala. Polako su svojim kvalitetom i radom svoje mesto na ovom Zvezdaškom mestu nalazili jedan po jedan autor, čije tekstove svakodnevno čitate, i sa zadovoljstvom mogu da kažem – onaj ko je jednom u potpunosti postao deo ove ekipe, nikada je nije napustio.

Vremenom, malo po malo, ostvarivali smo kontakte sa jednim po jednim klubom našeg Sportskog društva, pa i samim SD, te smo od nedavno prisutni na svakoj iole bitnijoj konferenciji za medije ili sportskom događaju na kojem učestvuju klubovi SD Crvena zvezda. Naravno, ostaje i dalje otvoreno pitanje nabavke adekvatne opreme, na čemu ćemo ubuduće najviše raditi.

Meni je zaista zadovoljstvo da mogu reći da je u prethodna dva-tri meseca na ovom sajtu u toku jednog dana bilo od 12 do čak 25 hiljada ljudi, dok se broj otvorenih strana meri u milionima. Svi se dobro sećate problema sa starim serverom, koji je, kada je bilo najvažnije, pucao kao igračka. Verujem da se vrlo dobro sećate dana kada je u trenucima najvećeg opterećenja server izbacivao Error establishing a database connection.. te niko po pola sata-sat nije mogao da pristupi sajtu, i to onda kada je bilo najpotrebnije.

Usled toga, promena servera je bila neminovnost, te se naš sajt zahvaljujući sponzorstvu hosting kompanije Mint Services nalazi na brzom i snažnom serveru, koji u potpunosti pokriva potrebe sajta.

Ovu promenu i prelazak na novi server smo pre nešto više od mesec dana najavili, jednom neuspešno i probali. Međutim, sada smo već gotovo punih 30 dana na novom serveru kompanije Mint. Verujem da ste svi primetili koliko se stranice brže otvaraju, pa čak i 4-5 puta brže nego na starom, i da nekih ozbiljnijih zastajkivanja nema. Desi se, naravno, da posete budu enormne i da se memorija na serveru prepuni, ali delovanjem pre svega Pedje (koji je zaslužan za kompletno održavanje servera i transfer sajta) i jednim brzim restartom, rešimo takav problem, te se problem često i ne oseti od strane najvećeg broja posetilaca. Radimo na tome, da čak i takva opterećenja budu lakše podnošena, te se naš server optimizuje iz dana u dan, a svakodnevno testira Vašim posetama. Nedavno smo upisali, dan posle poraza od Spartaka, i 25.000 poseta u jednom danu, koje je server bez ikakvog problema uspeo da podnese.

Bitna stavka u celokupnom našem radu jeste Sportsko društvo Crvena zvezda i klubovi koji ga čine. Zahvaljujući sjajnim ljudima iz naših kubova i društva, dolazimo lako do mnogih informacija, video zapisa i fotografija, a često i do ekskluzivnih informacija koje zaista niti jedan medij nema. Često se, zbog potreba i zajedničkih odluka, ne odlučujemo za objavljivanje nekih informacija, te se one plasiraju u onim trenucima kada je to najpovoljnije za sam klub. Čak štaviše, na ovim stranicama često možete, pod pseudonimima ili pravim imenima, videti komentare mnogih sportista, sportistkinja i funkcionera naših klubova, koji učestvuju u kreiranju sadržaja ovog sajta isto onoliko koliko i vi.

Ono što na dalje možete očekivati od nas jeste mogućnost da na sajtu izaberete pismo – ćirilicu ili latinicu, a posetioci iz inostranstva će moći sajt da pregledaju na svojim jezicim zahvaljujući google skripti za prevođenje. Takođe, biće postavljene i održavane statistike takmičenja i igrača, kao i stranica sa galerijama slika i video snimcima. Naravno, i dalje se radi na unapređenju grafike sajta, sa čime nikako nismo završili.

Nešto što je usledilo nedavno na našem sajtu jeste potpuna reorganizacija kadrova. Neki od vas znaju, možda oni koji su sa nama gotovo od samog početka – Nikola, Rile, Darko, Bane, Igor… da ne preskočim nekoga, da je ovaj sajt osnovalo i u početku na njemu pisalo i radilo svega par ljudi, a sada nas ima 12. Došli smo do toga da nas na sajtu ima dovoljno da bismo napravili pravu reorganizaciju, kako bi se teret posla rasporedio i kako bi svako bio malo više usmeren na nekoliko stvari, a ne svi na sve.

Tako smo došli do dogovora da je novi urednik vesti Sveta, kome će u radu pomagati mlađe snage, Luka i Aleksandar. Vlada će, u skladu sa strukom, biti usmeren ka marketingu sajta, dok će drugi Vladimir biti (i ostati) zadužen za socijalne mreže (twitter, fb, youtube..) i webmastering sajta. Jedan od poslednjih novih članova naše ekipe jeste Milan, koji je sjajan grafički dizajner, i koji je zadužen za izgled našeg sajta, banere, logo itd. Pedja ostaje naravno glavni programer i administrator našeg servera, dok će Boris, pored najava, sve više imati mogućnosti da vas obraduje kvalitetnim intervjuima sa mnogim Zvezdašima. Dražen, Nemanja i Stefana su tu da svojim tekstovima upotpune naš sajt kao autori, što ste imali prilike da vidite poslednjih meseci. Pored svega pomenutog, svako ima i po neka druga zaduženja, oblasti o kojima preferira da piše i radi.. Pa je tako Vlada osoba od koje možete očekivati uvek tekstove o istoriji naših klubova (što često čini i Aleksandar), Luka se sve više posvećuje statistici klubova i igrača, dok o Svetinim blogovima već sve znate..

Svetislav Pešić
Svetislav Pešić

Ono što je posebno značajno u kompletnom našem radu, jeste stanje u klubovima našeg Sportskog društva sada, i pre dve godine, kada se prvi put „rodila“ ideja o započinjanju jednog ovakvog projekta.. Kako sam već ranije pisao, bilo je to leto kada je Svetislav Pešić napustio naš KK, što je bio samo prvi korak ka „ponoru“ crveno-belih košarkaša…Bilo je to leto kada se nije znalo šta će biti sa našim ponosom, fudbalskim klubom, u kojem igrači nisu plate dobijali mesecima, kao ni zaposleni.. dok su komšije vikale „katanac“, samo Zvezdaši znaju kako su se osećali, ne znajući šta donosi sutra i dali će ga biti.. bilo je to vreme kada vaterpolo kluba nije bilo, koji je pritisnut dugovanjima morao da stavi „ključ u bravu“.. Bila su to, malo je reći, teška, izuzetno teška vremena za naše Sportsko društvo. Upravo tada, kada ste u medijima mogli videti samo negativne stvari po naše klubove, neke realne, a neke prenaduvane i prenapumpane ods trane progrobarskih novinara, nastala je ideja o jednom ovakvom sajtu, na kojem bi se Zvezdaši mogli informisati na pravi način o svemu što se dešava u klubovima, o jednom mestu gde bi se negovao i širio duh Zvezdaštva.

Sada, dve godine kasnije od rađanja takve ideje, i godinu dana od početka rada sajta, možemo sa ponosom reći da je stanje u klubovima daleko bolje nego što je bilo. Dotakli smo dno, sada idemo da se vratimo tamo gde smo nekada bili. Kari Pešić, po mom skromnom mišljenju najbolji evropski trener, ponovo je tamo gde želimo da ga vidimo. Nebojša Čović je konačno preuzeo naš klub, i krenuo da ga vodi stazama uspeha. Delije će se vratiti u Pionir. Vaterpolo klub ponovo postoji, i u njemu su Viktor Jelenić, Dejan Savić, Jugoslav Vasović.. i hita ka Evroligi. Fudbalski klub je značajno smanjio dugovanja, stabilizovao finansije, i ima konačno trenera svetske klase i legendu kluba – Roberta Prosinečkog. Formiran je i ženski fudbalski klub. Rukometaši su formirali ekipu spremnu da se suprotstavi bilo kome, i stabilizovali finansije.. uspehe ređaju atletičari, teniseri, mačevaoci, stonoteniseri, džudisti.. odbojkašice su ponos Sportskog društva, dok uz koje pojačanje i odbojkaši bi mogli do titule.

Bitno je reći – situacija se značajno promenila u mnogim našim klubovima na bolje, i pravo je zadovoljstvo sada raditi na jednom ovakvom sajtu i pisati o lepim stvarima koje dolaze i koje nas čekaju. Prva godina je tek prošla, a uprkos nadanjima i željama nekih komšijskih navijača da ćemo nestati sa scene do kraja prošle sezone, tako nešto ne da se nije desilo, nego se, kao i naši klubovi u ovoj sezoni, tek zaukavamo.

 

Za kraj, želeo bih da vam podrobnije predstavim kompaniju koja omogućava i Vama i nama nesmetan rad i kvalitetno funkcionisanje sajta Moja Crvena zvezda.

Mint Services
Mint Services

Mint Services je nastao 2009. godine sa idejom da pruži najbolju uslugu u sferi Internet hostinga i naprednih Web servisa. Naša želja je da obezbedimo najkvalitetnija, inovativna rešenja odabranim tržišnim segmentima (privatni korisnici, mala i srednja preduzeća) u skladu sa njihovim potrebama.

Mint Services vode mladi i provereni stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u mnogobrojnim projektima u zemlji i inostranstvu za neke od najvećih svetskih korporacija.

Kompanija je fokusirana na planiranje, razvoj i integraciju profesionalnih servisa baziranih na online infrastrukturi. U to spadaju sistemi različitih nivoa kompleksnosti, od jednostavnih web prodavnica do složenih DMS (Document Management System) sistema, kolaboracionih sistema i profesionalnih E-mail rešenja.

Naš prioritet je ponuda i razvoj servisa koja su prilagođena potrebama korisnika. Želimo da naši korisnici u Mint Services-u vide pouzdanog partnera koji će uvek na adekvatan način, svojom iskrenošću i profionalnošću ponuditi najbolje rešenje.

Uvek smo otvoreni i raspoloženi za komunikaciju sa drugima. Voljni smo da saslušamo sve Vaše probleme i da pružimo adekvatan savet. Ne želimo da namećemo tipska rešenja po svaku cenu bez obzira na to da li odgovaraju postojećim potrebama.

Posebno interesantna za sve studente biće promocija Minta koji daje na svoje usluge čak 20% popusta svim studentima koji studiraju na bilo kom fakultetu u Srbiji. Popust se odnosi na shared hosting pakete – Mint Easy, Mint Spot i Mint Bizz. Više informacija možete dobiti ovde.

Повезане вести

73 comments

Leave a Comment