Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Црвено-бели прецртали Норчепинг у Купу шампиона и славили у 45. вечитом дербију

На данашњи дан фудбалери Црвене звезде елиминисали су шведски Норчепинг у осмини финала Купа европских шампиона 1957. године победом од 2:1 у Београду и славили у 45. вечитом дербију 1969. године са 3:1.

Звезда је из Шведске донела повољан резултат – 2:2 после првих 90 минута прве утакмице осмине финала Купа европских шампиона за сезону 1957/58, посебно што су фудбалери Норчепинга водили головима Хакансона и Калгрена, да би се наш шампион у потпуности вратио у игру головима Ивана Tоплака у 88. и Боре Костића у 90. минуту.

Било је врашки тешко у београдском реваншу стићи до пласмана у четвртфинале елитног такмичења. Швеђани су играли изузетно борбено, стрпљиво чекајући своју шансу, иако је Звезда имала иницијативу. Гости су потпуно зауставили Топлака и Костића, који нису могли да постигну гол. Били су бољи у игри главом и бржи у освајању простора. Повели су већ у 16. минуту преко Ленарта Бакмана из једине шансе коју су створили на целој утакмици и то вођство чували су све до 75. минута.

Звезда је стварала шансе, али и промашивала. Млади Драгослав Шекуларац био је ударна игла црвено-белих, покретач свих акција и креатор атрактивних потеза. Створио је мноштво прилика својим саиграчима које они нису успели да искористе, али је на крају са две његове асистенције екипа Милована Ћирића обезбедила пролаз међу осам најбољих клубова у Европи.

Услед неочекиване неефикасности напада домаћег тима било је потребно да Љуба Спајић крене напред и постигне голове за победу. Оба је постигао главом на додавање играча утакмице Драгослава Шекуларца и то у 75. и 88. минуту. Као и у првом сусрету, Звезда је сломила отпор симпатичних Швеђана тек у самом финишу и стигла до толико жељеног пролаза у четвртфинале, где је за противника добила чувени тим Манчестер јунајтеда, такозване “Безбијеве бебе“.

Црвена звезда – Норчепинг 2:1 (0:1)

Београд, 23. новембар 1957. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 20.000. Судија: Влоджимјеж Стороњак (Пољска). Стрелци: Спајић у 75. и 88. минуту за Црвену звезду, а Бакман у 16. за Норчепинг.

Црвена звезда: Владимир Беара, Новак Томић, Миљан Зековић, Владимир Поповић, Љубомир Спајић, Лазар Тасић, Рајко Митић, Драгослав Шекуларац, Иван Топлак, Боривоје Костић, Владимир Дурковић. Тренер: Милован Ћирић.

Норчепинг: Бенгт Нихолм, Руне Линд, Свен Аксбом, Оле Хакансон, Курт Левгрен, Стиг Густавсон, Хари Билд, Херберт Сандин, Хенри Калгрен, Торбјерн Јонсон, Ленарт Бакман. Тренер: Вилмош Варсеђи.


За 45. вечити дерби између Партизана и Црвене звезде тражила се карта више. Стадион ЈНА био је премали да прими све који су хтели да посматрају меч уживо, због чега је и благајна била полупана непосредно пред почетак, а атмосфера је као и увек била сјајна уз песму и бројне заставе оба ривала.

Црвено-бели су стигли до вођства већ у 16. минуту. Драган Џајић је топовски шутирао из слободног ударца са велике удаљености и погодио пречку, а лопту је спремно дочекао Жика Јевтић и главом је убацио у небрањени део мреже.

Црно-бели су узвратили преко Бјековића и Хошића, који су имали зреле шансе, али нису били довољно прецизни. Истакао се и Звездин чувар мреже Ратомир Дујковић интервенцијама испред Бајића и Вукотића, а имао је и пантерску одбрану приликом ударца Бајића у леви угао. Милован Ђорић је два пута успео да блокира покушаје домаћих из непосредне близине, па су црвено-бели на паузу отишли са предношћу од 1:0.

Тек што је почело друго полувреме Партизан успева да изједначи. Лопта је набачена у шеснаестерац са десног крила, Звездини дефанзивци Ђорић и Кривокућа нису интервенисали, што је искористио Идриз Хошић и убацио лопту у мрежу са пар метара.

Након тога изабраници тренера Миљанића доминирају тереном и јаким темпом ломе противника. Џајић је у 61. минуту асистирао Јовану Аћимовићу, а репрезентативац Југославије извео је праву мајсторију и потез који се дуго препричавао за вођство од 2:1. Шутирао је снажно из колена и врло прецизно у десни угао окружен противничким фудбалерима. Ћурковић је био немоћан и само је погледом испратио пут лопте до мреже у својој јубиларној 300. утакмици у дресу Партизана.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzAtLDiYO

Звезда је наставила да ствара шансе и као круна одличне партије стигао је и трећи гол. Док се Жика Јевтић спремао да угрози голмана домаћих у 86. минуту, Драган Џајић је из другог плана улетео брзином муње, пробио комплетну одбрану Партизана за тили час и закуцао лопту у мрежу за коначних 3:1. За сјајну игру, погодак, асистенцију и учешће у акцији код првог гола Џајић је у Политици оцењен чистом десетком и понео титулу најбољег играча 45. вечитог дербија.

Капитен Црвене звезде Драган Џајић имао је проблема са грчевима током меча, али га то није омело да пружи још једну мајсторску партију:

– Најтеже нам је било када је Партизан изједначио. Али, тога тренутка смо схватили да само великим залагањем можемо да преокренемо резултат у нашу корист. Знали смо то да искористимо, нарочито после другог нашег гола. Као ретко кад уморан сам, много сам се уморио.

Стрелац првог гола Живорад Јевтић имао је осећај да ће се нешто десити приликом Џајићевог шута из слободног ударца:

– Нико од нас, кад се изводи слободан ударац, не налази се у казненом простору противника. Осетио сам да ће се нешто догодити и инстинктивно кренуо према голу. Кад је Ћурковић одбио страховит ударац Џајића, притрчао сам, био бржи од голмана слављеника и главом убацио лопту у гол.

Тренер браниоца титуле Миљан Миљанић повукао је један изненађујући потез пред 45. вечити дерби:

– Противници су навикли на један наш начин игре и због тога сам ишао на изненађење. Изоставио сам Арнејчића, а његово место заузео је Караси. Овај потез донео нам је користи. Мислим да смо после изједначујућег гола надиграли нашег ривала и да је победио бољи тим.

Мирослав Павловић “Павика“, халф Звезде осврнуо се на изјаве из противничког табора пред дерби:

– Нека се науче ови када дају изјаве да играју са шампионом. Самоувереност се често свети, а овога пута то се догодило Партизану.

45. вечити дерби, 14. коло шампионата 1969/70

Партизан – Црвена звезда 1:3 (0:1)

Београд, 23. новембар 1969. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 55.000. Судија: Попов (Титов Велес). Стрелци: Хошић у 46. за Партизан, а Јевтић у 16, Аћимовић у 61. и Џајић у 86. минуту за Црвену звезду.

Партизан: Иван Ћурковић, Мане Бајић, Милош Радаковић, Боривоје Ђорђевић, Благоје Пауновић, Љубомир Михајловић, Илија Катић, Слободан Петровић, Момчило Вукотић, Идриз Хошић (Свемир Ђорђић), Ненад Бјековић.

Црвена звезда: Ратомир Дујковић, Милован Ђорић, Живорад Јевтић, Мирослав Павловић, Кирил Дојчиновски, Петар Кривокућа, Зоран Антонијевић, Стеван Остојић, Станислав Караси, Јован Аћимовић, Драган Џајић.

Била је то осма узастопна победа црвено-белих у шампионату Југославије 1969/70. После 14. кола шампион је имао бод више од сарајевског Жељезничара на челу табеле и наставио свој пут ка трећој узастопној титули првака.

 

Повезане вести

Leave a Comment