Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

Сећање: Једанаест година од смрти Огњена Оље Петровића

Огњен Оља Петровић (1948-2000)

На данашњи дан, пре једанаест године престало је да куца срце легендарног голмана Огњена Оље Петровића.

Популарни Оља Петровић рођен је у Крушевцу 2. јануара 1948. године. Фудбалску каријеру започео је у крушевачким клубовима „14. октобар“ и Напредак, а 1965. године постао је члан Црвене звезде у којој се развио у голмана репрезентативног формата. Незаменљив на голу црвено-белих био је од 1972. до 1976. године. У том периоду забележио је 259 мечева у црвено-белом дресу. Постигао је и три гола. Прославио се 1975. у реванш мечу четвртфинала Купа победника купова, кад је Звезда елиминисала славни Реал из Мадрида. Оља је током меча прво дао гол из пенала, да би током пенал-серије још једном био прецизан и одбранио шут Сантиљана.

1976. године Оља Петровић одлази у француску Бастију у којој се задржао две сезоне и чији је гол бранио 43 пута. На жалост, 1978. године због повреде је прекинуо са активним играњем фудбала. Радио је и у нашем клубу као тренер голмана.

Петровић је забележио и 15 наступа у репрезентацији СФР Југославије. Дебитовао је 13. маја 1973. године у Варшави против Пољске (2:2), а последњи наступ у дресу са државним грбом забележио је у Загребу 19. јуна 1976. против Холандије (2:3).

Огњен Оља Петровић преминуо је 21. септембра 2000. године у Београду.

Повезане вести

5 comments

mihailovic сеп 29, 2013 at 20:24

Jedan sam od srecnika,delija sa severa koji je 70 tih i 80 tih bio svedok sa severa tada najjace Crvene Zvezde
2 generacije sam pratio,generacija Dragana Dzajica,Acimovica,Pizona,OLje Petrovica i secam se legendarne C,Zvezde sa Realom 19 marta 1975 u 18.45 je bila pocela utakmica te hladne martovske noci.
Slavili smo na Terazijama do tri ujutro jer smo savladali tada Real Madrid koji je bio reprezentacija Spanije plus imali su tada Gintera Nezera i Paul Brightnera dva cuvena Nemacka reprezentativca.

Zvezda je te noci jurila rezultat od prvog meca u Madridu gde je tada izgubila 2:0 ali 19 marta 1975 je Crvena Zvezda bila najveca Zvezda kako na zemlji tako i na nebu.
Huk preko 100.000 zvezdinih navijaca sa sve 4 strane marakane i dan dans mi odjekuje u usima.
Crvena Zvezda je generacija Dragana Dzajica,Pizona,Coleta Jankovica
i novija generacija Sinise Mihajlovica a dansnja Crvena Zvezda je za mene velika velika velika tuga i tragedija.

Od moje Crvene Zvezde je ostala samo moja Marakana i Dragan Dzajic sve ostalo mi je tuga i nepoznato !

Trazim i dan danas DVD sa kvalitetnim snimkom cele utakmice,produzetaka i penala i cak nudio 500 evra za takav DVD ali nisam do danas mogao naci
Olja je bio najbolji golman svih vremena u Crvenoj Zvezdi po meni.
Nenadmasan.Molim one koji znaju gde mu je grob polozio bih cvece u znak postovanja .
Nek mu je vecna slava !

Reply
mile авг 10, 2013 at 11:16

Jedan sam od fanova i srecnika koji pamte olju na golu crvene zvezde a pogotovo pamtim mec protiv slavnog reala iako sam tada imao sesnaest godina posle njegove odbrane penala sam se zarekao da ako jednom imadnem sina dacu mu ime po njemu sto se hvala bogu i ostvarilo tako da to ime u mojoj kuci postoji i pamticu ga dok sam ziv a i moj ognjen zna da je dobio ime po njemu .neka mu je vecna slava i hvala za sve sto nam je pruzio.

Reply
dragan arsic нов 12, 2011 at 19:13

NEKA MU JE VECNA SLAVA I HVALA.rastao sam uz tu generaciju CZV jednom recju … ZVEZDAS…

Reply
Aleksandar сеп 22, 2011 at 08:37

Ne pamtim ga ni ja na golu Zvezde pošto sam počeo da idem na utakmice i da pratim fudbal baš kada je on odlazio iz Zvezde. Znam ga sa sličica fudbalera koje sam naravno skupljao. Bio sam klinac pa se kao kroz maglu sećam nekih igrača koji su igrali u to vreme za naš klub ali su to uglavnom napadači. Nama klincima su u to vreme bili pre svega interesantni oni igrači koji daju golove, Džajić, Filipović, Aćimović, pa smo po pravilu uzimali njihova imena kada bi se delili za fucu. Kasnije kada sam ozbiljnije počeo da pratim fudbalska zbivanja na našoj fudbalskoj sceni, koja je bila daleko zanimljivija i kvalitetnija nego što je to danas, shvatio sam kakva je golmančina bio Olja Petrović. U njegovo vreme bilo je nekoliko vrhunskih golmana u ligi a jedan od njih je bio i Enver Marić -„leteći mostarac” iz Veleža koji je u to vreme bio standardan na golu reprezentacije, nastupao za selekciju sveta, proglašavan za najboljeg igrača tadašnje SFRJ, pa je to razlog što je Olja zabeležio samo 15 mečeva u nacionalnom dresu. Inače bio je jedan od najboljih golmana svog vremena i jedan od najboljih koji je ikada stajao na golu Zvezde. Bio je legenda i jedan od onih koji je učestvovao u stvaranju imidža kakav je Zvezda tada imala.

Reply
vojkan zvezda KLINA сеп 21, 2011 at 14:53

ja nepamtim ovu legendu ali slusajuci price pre svih svog oca znam da je bio vrhunski golman..neka mu je vecna slava i hvala

Reply

Leave a Comment