Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Уникс по четврти пут у Београду

Кошаркаши Црвене звезде мтс у петак од 19 часова у “Комбанк арени“ дочекују Уникс из Казања са којим су до сада одиграли седам међусобних дуела.

Црвено-бели ће и овог пута морати дужим, тежим и трновитијим путем. За ново чудо и пласман у Топ 8 биће потребна победа у Истанбулу, али и пре тога следе велики изазови. Први је већ у петак против Уникса у “Комбанк арени“ када ће кошаркаши Црвене звезде од 19 часова бити домаћини у новом евролигашком спектаклу. Меч је важан са више аспеката и веома је битно да црвено-бели осете подршку пред важне мечеве на челу са оним који их у уторак очекује против Будућности у “мајсторици“ полуфинала АБА лиге. Потребно је да сви који се нађу у “Комбанк арени“ у петак верују да је то само продужетак евролигашке бајке.

Историјат сусрета Црвене звезде и Уникса датира од сезоне 2006/2007 и занимљиво је да су у Београду све победе остварили црвено-бели, а у Казању су били бољи Руси. У поменутој сезони у Еврокупу (тадашњем Улеб Купу) су црвено-бели тријумфовали у Београду 87:84, а онда је Уникс у Казању узвратио победом 94:72. Обе екипе оствариле су пласман у Топ 16 фазу са учинком од седам победа и три пораза. Шест година касније учинак је био сличан, у Русији 78:59, а црвено-бели су били бољи на домаћем терену резултатом 81:73. У том мечу који је одигран у дворани “Александар Николић“ препуна дворана је уживала у бравурама Игора Ракочевића који је постигао 21 поен, а двоцифрени су били и Рашко Катић са 12 и Мајк Скот са 11 поена.

Историјски дуели виђени су у полуфиналу Еврокупа у сезони 2013/2014. У феноменалној атмосфери “Комбанк арене“ Звезда је била боља резултатом 63:52. Спектакуларан амбијент и чак 22.735 навијача међу којима је био и Новак Ђоковић носили су црвено-беле до велике победе. У том мечу 15 поена је убацио Јака Блажич, 14 Рашко Катић, а двоцифрени су били и Тадија Драгићевић, као и садашњи првотимац Звезде Чарлс Џенкинс са по десет поена. Звездин дрес у том мечу су носили и Лука Митровић, Бранко Лазић и Марко Симоновић који ће и у петак наступати. Нажалост, црвено-белима је измакло финале јер је су у далеком Казању Руси славили 84:67. Највећи кривац за то је био Никос Зисис са 26 поена уз пет асистенција уз нестваран шут из игре.

Ове године Евролига је поново спојила Уникс и Звезду. Екипе имају сличности и заснивају се на чврстој одбрани, у којој црвено-бели ипак предњаче на нивоу готово целе Евролиге. Такође, обе екипе доста полажу на високе центре у рекету Огњена Кузмића и Артсиома Паракхуског. Они су и најбољи скакачи екипа па ће њихов окршај бити посебно занимљив. Ипак, круцијална разлика је што Уникс има профилисаног вођу, а то је Кит Ленгфорд који је најбољи стрелац Евролиге и играч са највећим индексом кросисности. Ако је Звезда дефиниција тима и тимске игре у којој увек искочи нови појединац, код Руса је јасно – све почиње и завршава са Китом Ленгордом.

У жестоком мечу у Казању, славио је Уникс поготком Ленгфорда у последњим тренуцима меча па је домаћин славио резултатом 65:62. Време је за београдски реванш!

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment