Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаФудбал

Фудбалски свет над Чичиним одром

 величини човека и његових дела говори број пријатеља које је стекао, цитат је старе кинеске пословице која уједно може послужити и као својеврстан доказ да је некадашњи тренер Црвене звезде, мадридског Реала, председник Фудбалског савеза Србије, селектор репрезентације Југославије и велики фудбалски радник и стручњак, Миљан Миљанић био не човек, већ људина, отац нашег фудбала и револуционар најпопуларнијег спорта на свету.

Каква је личност био и колико је цењен и уважаван од стране свих, могло се видети и данас, тачно у подне, на комеморацији која је одржана, за ову прилику премалој сали Скупштине града Београда. Ни старији љубитељи фудбала не памте толики број асова европског и светског фудбала на једном месту. Сви пристигли са разних меридијана земљине кугле, сложни у оцени да је силаском Миљанића са животне сцене, изгубио много не само фудбал, већ и сваки појединац који је имао част да упозна легенду каква је Миљан одиста био. Саиграчи из времена док је носио дрес своје Црвене звезде, играчи које је тренирао, председници бројних савеза, представници домаћих и страних клубова, бивши и садашњи репрезентативци наше земље, сви они заједно, дошли су данас у главни град Србије и минутом ћутања, и тихим мимоходом одали последњу почаст свом саиграчу, тренеру, селектору, председнику и захвалили му се за све што је учинио за њих.

Ред је споменути и оне којима је најтеже. Супруга Оливера, син Милош и ћерка Зорка сигурно су смрћу свог супруга, односно оца изгубили највише, али разлога за понос итекако имају.
Спустањем ковчега у Алеји заслужних великана на Новом гробљу у Београду, данас у 14 часова и 30 минута у легенду је отишао маестро који је од, како је говорио Љуба Тадић, жгољавих и сићушних клинаца из Звездине омладинске школе направио истинске шампионе, којима је мало недостајало да 20 година пре Златне генерације покоре Европу. Легенда којој се дивио највећи, мадридски Реал са којим је Миљанић освојио једну од укупно четири дупле круне колико их краљевски клуб има. Легенда која је водила југословенски фудбал у најтежим временима. Легенда која је пре свега пленила својом харизмом и карактером, легенда која ће вечно остати да живи у срцима свих нас.

– Припала ми је најчаснија, али и најтужнија дужност да се у име Црвене звезде и у своје име опростим од Миљана. Ако се за једну личност може рећи да је симбол фудбала, онда је то Миљан. Својим делом учинио је да никада не буде заборављен – изјавио је Владица Поповић, саиграч, кум и велики пријатељ покојног великана.

Емоције није могао да сакрије ни Драган Џајић, који је уз Миљанића постао један од највећих играча света.

– Миљанић је био мој тренер и мој учитељ. Уз њега сам учио фудбал, али у тешким временима у којим смо живели он нас је учио и зивоту. Његовим одласком наша Црвена звезда изгубила је много и данас је тужан дан за све нас који смо познавали и живели са Миљаном Миљанићем – рекао је Џајић.

Између осталих, поред породице, на комеморацији и сахрани Миљана Миљанића били су и Председник Републике Србије Борис Тадић, Министар унутрашњих послова Ивица Дачић, капитен Реала из времена док је шеф стручног штаба био Миљанић, Амансио Амаро, као и велики голгетер највећег клуба на свету, Емилио Бутрагењо. Затим „домаћи“: Ивица Осим, Фарук Хаџибегић, Сафет Сушић, Душан Бајевић, Предраг Пашић из Босне и Херцеговине, Влатко Марковић, Иван Гудељ, Славен Замбата, Звонимир Бобан и Ивицу Шурјака из Хрватске, Дејан Савићевић из Црне Горе, први човек румунског фудбала и представник УЕФА Мирчеа Санду, као и председник нашег савеза Томислав Караџић са сарадницима, његов претходник Звездан Терзић, као и бивши селектор Милован Ђорић. Поред њих били су још и Драган Џајић, Драгослав Шекуларац, Драган Стојковић Пикси, Синиша Михајловић, Владимир Петровић Пижон, Дејан Станковић, Дејан Рамбо Петковић, Саво Милошевић, Александар Стојановић – Дика, Иван Топлак, Илија Пантелић, бивши кошаркаш црвено-белих Зоран Мока Славнић, председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац, као и председник фудбалског клуба Црвена звезда Владан Лукић.

Тешко је наћи речи утехе у ситуацији када се опраштате од таквог човека, али у свим сферама живота постоје нека правила и закони, па је тако и смрт први предуслов за бесмртност…

Миљане, господине, председниче, тренеру, селекторе, Чича, нека ти је вечна слава и хвала.

Повезане вести

2 comments

Petak 13-ti јан 17, 2012 at 19:55

Večna ti slava.Hvala ti za sve.Nikada te nećemo zaboraviti.

Reply
MILAN KG јан 17, 2012 at 19:04

vecna slava i hvala tvorcu velike zvezde pocivaju u miru

Reply

Leave a Comment