Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЗвездине легендеНајновијеФудбал

На данашњи дан рођен је Рајко Митић

Пре 97 година на данашњи дан рођен је један од највећих фудбалских мајстора које је наш клуб имао. Његово височанство, прва Звездина звезда, играчка и људска громада – Рајко Митић. Легенде клуба су полагањем венца на бисту Рајка Митића испред нашег стадиона обележиле овај дан.

Легендарни фудбалер рођен је у селу Дол, близу Беле Паланке, 19. новембра 1922. године, а преминуо је 29. марта 2008. За црвено-беле је наступао 14 сезона – од оснивања 4. марта 1945. и све до новембра 1958. Одиграо је 572 утакмице и постигао 262 гола, био је капитен и допринео је освајању шест титула.

Захваљујући свом раду, посвећеношћу и људскошћу којом је зрачио, био је омиљен у свим круговима, а свакако један од симбола Црвене звезде и човек по којем су спонтано одређена правила понашања свих који у срцу носе црвено-беле боје.

Велика већина заљубљеника у црвено-бело никада није имала прилику да види на терену чаролије које је изводио легендарни фудбалер и прва звезда најтрофејнијег српског клуба. Чули су само да је један велики господин својом харизмом, фудбалским знањем и головима обележио почетну еру Црвене звезде. Фудбал је почео да игра на ливадама београдског Кошутњака, а наставио је у клубу истог имена, који се такмичио у трећем разреду Београда. Лета 1938. постао је члан омладинске екипе БСК-а, а касније и првотимац овог некада славног предратног клуба.

Данас су, на датум његовог рођења, легенде клуба положиле венац на бисту Рајка Митића која се налази на улазу западне трибине нашег стадиона. Фудбалски мађионичари попут Драгана Џајића, Владимира Петровића Пижона, Станислава Карасија, Јована Аћимовића, Душана Савића и остали поштоваоци прве Звездине звезде.

Председник Црвене звезде Светозар Мијаиловић подсетио се дана када је са Рајком Митићем заједно радио у нашем клубу.

Он је пре свега био један велики човек. Феноменалан играч, а касније и сјајан функционер. Такође, он је био и одличан новинар. Врло радо се сећам периода са њим и морам да признам да сам воле о тог човека. Рајко Митић је прва Звездина звезда и први фудбалски мађионичар. Он је био у Звезди и када није физички присутан. Сви су га обожавали, преко саиграча, до публике која је сваки његов потез испраћала овацијама. Фудбалска легенда која идаље живи – нагласио је Мијаиловић.

The post На данашњи дан рођен је Рајко Митић appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment