Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм света

Бошко, срећан рођендан!

Boško Janković
Boško Janković

Када верујете у себе, можете и планине да померите, каже једна стара пословица. Један орао је имао проблема када је напустио своје гнездо, али је веровао у себе и вратио се на прави пут. На данашњи дан, 1. марта 1984 године се родио наш орао, Бошко Јанковић.

Бошко је рођен 1. марта 1984 године у Београду. Право Звездино дете, прошао је све генерације наше школе, да би затим после каљења у Јединству са Уба, дошао и до првог тима и светог дреса. Члан је наше генерације поноса, надалеко чувене генерације ’84, заједно са Душаном Бастом, Дејаном Миловановићем, Марком Перовићем, Драганом Мрђом… Дебитовао је 2002 године код Зорана Филиповића и уписао своје првенце против Радничког из Ниша и Обилића. У следећој сезони на клупи је био Славољуб Муслин, а Бошко је заједно са Бастом и Луковићем пут Уба. Муслин им није дозволио да тренирају са првим тимом, јер их није видео у својим плановима. У првом делу сезоне били су под двојном регистрацијом, што је значило да ће тренирати са Звездом, али викенд проводити играјући за Убљане. Бошко је професионално прихватио одлуку Муслина, и на 28 утакмица постигао 21 гол за Јединство. После одласка Муслина, вратио се у Црвену звезду и Бошко кренуо да показује свој раскошни таленат. Љупко Петровић је преузео одговорност као први тренер, а Бошко већ на припремама у победама над Вердером из Бремена и Галатасарајем, преузео штафету прве звезде тима. Већ у тим тренутцима велики клубови су бацили мамац на Бошка, а клуб је одбио понуду Порта од 4 милиона €. Асистенција против Јанг Бојса и погодак из слободног ударца против холандског ПСВа пред препуном „Мараканом“ су показали да изсраста у великог играча. Љупко је после испадања од холанђана и пораза у првом колу од Борца из Чачка напустио клуб, а Бошко је наставио са добрим партијама. Доласком Зенге, Јанковић је екплодирао. Играо је сјајно. 12 голова у 26 утакмица, најбољи играч првенства и дупла круна говоре све. Почео је сезону у вољеном дресу, али је није довршио. Наш раскошни орао је одлетео путем Балеарских острва. Дестинација Маљорка. Хвала ти, Бошко!

Дебитантска сезона као из снова у Примери. Одличне игре су пратили и Барселона, Валенсија, Севиља пре свих и показали огромно интересовање. На лето 2007 године на Европском првенству до 21 године, наша репрезентација је освојила друго место, изгубивши у финалу од Холандије, а помама за Бошком се наставила. Челзи се укључио у трку, али Палермо је био најбржи, па је Бошко постао „сицилијанац“. Потписао је уговор на пет сезона, вредан 8 милиона €. Маљорка га је платила 2.5 милиона € и практично шестоструко зарадила на њему, после само једне сезоне. 9 голова за Маљорку на 28 утакмица.

У почетку нове средине Јанковић није имао пуно среће, није добијао шансу. Био је незадовољан статусом. И на Сицилији се задржао једну сезону, 27 утакмица и два гола, а нова дестинација је била Ђенова.

u dresu Đenove
u dresu Đenove

У Ђенову је стигао заједно са Диегом Милитом и Тиагом Мотом, као велико појачање. Кренуо је добро, али га је повреда спречила да настави у ситом ритму. Таман кад се опоравио и на летњим припремама кренуо да хвата залет за нову сезону уследила је нова тешка повреда лигамената. Није се Бошко ни опоравио како треба, поново се тешко повредио. Две године без фудбала, јако тежак период. Све до ове сезоне нит трага ни гласа. Али то је Звездино дете. Бошко се вратио на терен и полако улази у стару форму. Веровали су Ђеновљани у њега, Бошко им сад то враћа на терену. После дуге паузе, па неодрађених припрема са екипом летос, требало му је времена да ухвати ритам, да достигне форму, али је у последњих неколико утакмица поново онај стари. Постигао је 5 голова тренутно и игра у сјајној форми. Ми му желимо да буде два пута бољи. Напред, мајсторе!

Zvezdino dete
Zvezdino dete

За репрезентацију је одиграо 29 утакмица, постигао 5 голова. Дебитовао је против Норвешке 15. новембра 2006 године, а први гол постигао против Португала, 28. марта 2007 године. За младу репрезентацију је на 24 утакмице, постигао 8 голова.

“Подразумева се да ћу једног дана поново заиграти за Звезду, али рано је причати о томе јер ми је тек 27 година. Моје срце је на Маракани. Имам жељу да се једног дана вратим у свој клуб.”, недавно је Бошко изјавио. Ми имамо жељу да те поново видимо у најлепшем, светом дресу, да се заједно радујемо новим титулама и твојим головима. Нигде није као код куће!

Срећан рођендан Звездино дете, срећан рођендан, Бошко!

Повезане вести

15 comments

Goran мар 2, 2012 at 11:10

Dajte, ljudi, prestanite da se sprdate sa ovim rođendanima, čestitkama i sličnim nebitnim stvarima. Napraviste od ovog sajta neki tinejdž sajt. Još samo da počnete objavljivati kako se oblače zvezdaši po svetu, koje modne trendove prate. Želimo najave utakmica, sastave timove, izvještaje sa tih utakmica, transfere, a ne ove gluposti. Ako nemate ništa pametno da napišete, nemojte ni ove tričarije. poz

Reply
Драган мар 2, 2012 at 11:19

Нити једна битна вест се на овом сајту не пропусти, све се објави, па не видим разлога за критику ако има и нечега додатно. Ово је само један минималан начин да се захвалимо неким играчима који су пуно учинили за наш клуб и који су стотину пута показали колики су Звездаши.

Reply
Zvezdomanija(f.Haker) мар 1, 2012 at 23:53

Evo i ja se pridruzujem cestitkama iako je vec kraj dana,morao sam jer je i meni ubedljivo najomiljeniji igrac od svih od kako pratim Zvezdu a to je dug period.Srecan rodjus majstore i da nam se vratis za 4-5 god. jer nam je potreban bas takav zvezdascovek i ciganin do koske koji ce snagom ljubavi prema Zvezdi da pokaze ko je glavni na Balkanu pa i u Evropi.

Reply
era мар 1, 2012 at 21:39

“Podrazumeva se da ću jednog dana ponovo zaigrati za Zvezdu, ali rano je pričati o tome jer mi je tek 27 godina. Moje srce je na Marakani. Imam želju da se jednog dana vratim u svoj klub. Mi imamo želju da te ponovo vidimo u najlepšem, svetom dresu, da se zajedno radujemo novim titulama i tvojim golovima. Nigde nije kao kod kuće!“

Pa dolazi onda nazad! 😀

Reply
dusan мар 1, 2012 at 19:59

srecan rodjendan care

Reply
Рођен лош мар 1, 2012 at 19:48

Срећан рођендан легендо! Све најбоље, и да нам се вратиш за коју годину! Иначе, један од највећих Звездаша који су играли за НАШ тим у протеклих 10 година, а можда и шире!!! Кад тешко је..

Reply
Raka Delija мар 1, 2012 at 17:44

A grobosi se baš letos bili napržili forom kako će Bole da ode kod njih….hahaha 🙂

http://www.mozzartsport.com/vesti/4094/bosko-jankovic–biti-zvezdas-je-stvar-kucnog-vaspitanja
Pre svega,veliki čovek i veliki Zvezdaš.
SREĆAN TI REOĐENDAN MAJSTORE,pa da nam se nekad vratiš!!!

Reply
CzvBoys мар 1, 2012 at 17:35

Gde je Boško,tu se slavi ! Sve najbolje majstore. Očekujemo te .

Reply
dejan мар 1, 2012 at 17:07

Jedan je Bosko Jankovic,pre svega veliki majstor a potom i covjek,smeker pravi lider na terenu…SRECAN RODJENDAN BOLE DELIJO!

Reply
Luka мар 1, 2012 at 16:45

Мени омиљени играч. Било је већих мајстора и ефикаснијих играча, али је један Бошко! Боле хаубица! 🙂

Reply
delija86 мар 1, 2012 at 16:31

Srecan rodjos delijo

Reply
zvezdan мар 1, 2012 at 16:30

Srecan rodendan Bole nasa najveca cigansturo , OBOZAVAJU TE TVOJI CIGANI……

Reply
veliki pravi Zvezdas мар 1, 2012 at 16:10

Srecan rodjendan Bosko i zelim ti u nastavku karijere da imas dosta uspjeha kako u reprenztaciji Srbije kako na klupskom planu a prije toga svega da ti nama budes zdrav pa ce doc i ovi rezultati Bosko ,cekamo te da te ubrzo i vidimo u Zvezdinom dresu Bosko majstore

Reply
M.V.P мар 1, 2012 at 15:47

Srecan rodjendan Legendo!!!

Reply

Leave a Comment