Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Учинак Звездаша у Европи и свету

Наши бивши фудбалери су и минулог викенда играли за своје клубове. Неки су оставили добар, неки и лош, а неки и нису оставили неки посебан утисак. Опширније о свему можете прочитати у тексту испод.

Немања Видић - ван терена до краја сезоне

У Енглеској су наши љубимци стандардно имали малу минутажу. Александар Коларов, који је био један од најбољих у поразу његовог Манчестер Ситија у Лиги Европе против Спортинга је још једном паузирао, а његови саиграчи се поново нису најбоље снашли. Наиме, „грађани“ су поражени од Свонси Ситија у Велсу, тако павши на друго место одмах иза Манчестер Јунајтеда. Ситију је ове сезоне ово био тек четврти пораз(сва четири је доживео на страни), а Коларову осамнаести меч  на коме није провео ни минут. За разлику од градског ривала, Манчестер Јунајтед је славио у овом колу. „Црвени ђаволи“ су на „Театру снова“ савладали Вест Бромвич Албион са 2:0. Као што је већ познато, капитен најтрофејнијег енглеског клуба, Немања Видић је повређен и неће играти до краја сезоне. Наредно коло Јунајтед гостује Вулверхемптону, али пре тога има тешку утакмицу у Лиги Европе, против Атлетик Билбаа на страни, уз резултат из прве утакмице – 2:3 за Баскијце. A Вулветхемптон је наставио серију лоших резултата. „Вукови“ су код куће са чак 0:2 поражени од конкурента у борби за опстанак, Белкбурна. Своје минуте на овој утакмици уписао је и српски репрезентативац, Ненад Милијаш. Ипак, својим уласком у игру петнаест минута пред крај није много допринео игри златно-црних и за тако кратко време се само утопио у сивило својих саиграча. Вулверхемптон након двадесет и осам кола енглеске Премијер Лиге се налази у грчевитој борби за опстанак и заузима врло незавидно, деветнаесто место. У Чемпионшипу је поново са клупе ушао Никола Жигић. Високи нападач је за Бирмингем у малом дербију Мидландса играо од 57. минута, и својим уласком је донео доста добру игру „плаваца“. Ипак, то све није било довољно да Бирмингем стекне капиталну предност, и на крају је са Ковентријем, тимом који се бори за опстанак одиграо само 1:1. Последице лоше игре итекако осети Бирмингем, и након дугог боравка на местима које му гарантују плеј-оф за промоцију у виши ранг, „плавци“ су пали на седмо место Чемпионшипа, којим остају у другом по реду најелитнијем такмичењу у Енглеској.

Немања Пејчиновић - ускоро поново на терену

У Француској су момци којима је Звезда у срцу имали нешто бољи учинак. Павле Нинков je сасвим солидно играо и добро покривао терен крај десне аут-линије за Тулуз, али он и његови саиграчи нису тријумфовали против у последње време врло лошег Лоријена. Иако су постигли један гол, љубичасто-бели су такође и примили један, па су поделили бодове са петнаестопласираном екипом. Нинков је код тренера Касанове неизоставан у старних једанаест, а ми Павлу држимо палчеве да тако и остане. Остали Звездаши из елите „Земље галских петлова“ нису играли због више силе. Милан Бишевац се и даље опоравља од повреде задње ложе, стога није играо у врло тешкој победи Париз Сент-Жермена над  Дижоном од 1:2. „Свеци“ су у тој утакмици малтене цело друго полувреме играли са играчем мање, али су у деведесетом минуту ипак успели да дође до три бода и тако остану лидери на табели. У следећем мечу, ПСЖ има не толико тежак задатак, а то је да савлада Каен. Овог викенда је играла и Ница. Ипак, у њеној постави се није нашао млади дефанзивац, Немања Пејчиновић, који након повреде тек улази у форму. Без њега су морали његови саиграчи да дочекају конкурента у борби за опстанак, екипу Нансија, и успели су да упишу реми. Играли су 1:1, и могу бити задовољни. Пејчиновићев повратак на терен се може очекивати већ наредне седмице, када ће Ница гостовати убедљиво последњем Сошоу. Играло се и у Лиги 2. Тамо је Нант прекинуо серију добрих резултата поразом од Истреса резултатом 2:1. За „канаринце“ је од почетка до краја сусрета играо у последње време врло добри Филип Ђорђевић, али без успеха да постигне гол. Ђорђевић је ове сезоне то радио шест пута, а четири пута је тресао мреже у последњих шест мечева(не рачунајући овај са Истресом). Нант је имао прилику да уђе у најбоља три Лиге 2, да је победио, али и даље има доста шанси да се пласира тамо где му је и место – у Лигу 1.

Дејан Станковић на утакмици са Кјевом

У Италији је стање било доста боље по Звездаше, али то се не може рећи за већину њихових тимова. Удинезе је потврдио лошу форму поразом од Новаре(1:0). На тој утакмици сви фудбалери у црно-белим дресовима су пружили бледу партију и заслужено су изгубили. Међу њима није било Душана Басте који је блаже повређен на једном од тренинга. Удинезе је после пораза и ремија из две претходне утакмице пао на пету позицију шампионата, али то место му није угрожено, јер шестопласирана Рома има чак пет бодова мање. Није играо ни Ненад Томовић за Леће, због парних жутих картона. Он је био преко потребан својим саиграчима на гостовању Милану, али вероватно да ни он не би спречио победу росо-нерих од 2:0. Леће је тако прекинуло одличан низ од само једног пораза у девет мечева, и сада му за опстанак треба шест бодова, како би престигло Палермо, или Каљари. Још један милански клуб славио је са 2:0. Интер је тим резултатом био бољи од Кјева, чиме је напокон прекинуо низ од чак девет мечева без тријумфа. За неро-азуре је добру партију пружио Дејан Станковић, који је играо свих деведесет минута. Доскорашњи капитен репрезентације Србије се поново усталио у стартну поставу Интера, након повреде Ахилове тетиве и показује, да без обзира на године може да одигра на врхунском нивоу. А Ђенова је „на једите јаде“ успела да освоји бод против Јувентуса. У екипи Ђеновљана је првих сат времена играо Бошко Јанковић, који је пружио доста слабу партију. Према енглеском сајту Goal.com, Јанковић је био најлошији актер сусрета између Ђенове и „Старе Даме“ и с разлогом је замењен. Ипак, Јанковић је добрим партијама на претходним мечевима задужио стартну поставу, одакле се вероватно неће помаћи ни против Роме, са којом Ђенова игра у идућем колу.

У Шпанији је Дејан Лекић пропустио још једну утакмицу Осасуне због лома руке на једном од претходних мечева. Да малер буде још већи, Лекић је био у сјајној форми, и постизао је доста голова, али кад неће – онда неће. И сама Осасуна је након повреде Лекића почела да постиже знатно мањи број голова. Ипак, у прошлом колу су Памплонци победили уморни Атлетик Билбао са 2:1, чиме су га престигли на табели, и домогли су се шестог места, које води у Лигу Европе. Ипак, ако Осасуна жели да остане ту где је, мора да настави константно да пружа добре партије.

Здравко Кузмановић на мечу са Кајзерслаутерном

У Бундеслиги је Штутгарт везао трећи меч без пораза, одигравши без голова са Кајзерслаутерном на Мерцедес-Бенц Арени. За бело-црвене је читав меч играо Здравко Кузмановић који је пружио сасвим пристојну партију. Кузмановић је у последње време почео да добија више минута у дресу Шваба, и можда ће се до лета његов став о промени средине променити. Штутгарт након 25 кола има 33 бода, и заостаје шест бодова за Вердером, који ако остане шести иде у квалификације за Лигу Европе. У нижем рангу такмичења, Цвајти, Динамо из Дрездена је пред празним трибинама дочекао Инголштад. Навијачима није дозвољено присуство због инцидената на Куп утакмице прошле године, али  су жуто-црни и поред тога успели да одиграју без голова. Добар посао у одбрани је, између осталих, oдрадио Вујадин Савић. Син легендарног Душана Савића је стандардан у Динаму, откако је позајмљен из француског Бордоа и бележи врло добре партије за некадашњег европског гиганта. Пошто се у овој сезони шансе Дрездена за пласман у Бундеслигу мере у промилима, челници овог клуба ће покушати да Савића задрже и наредне сезоне.

Јагош Вуковић

У Холандији наступају тројица младих фудбалера који нису имали прилику да се афирмишу у Звезди, и да јесу, ко зна какво би стање сада било у нашем клубу. Но, отом-потом, да се вратимо теми. Херенвен је са 4:2 победио Екселсиор на свом стадиону, чиме је остао у трци са осталим тимовима из врха(АЗ, Ајакс, ПСВ и Твенте). На овом мечу је Филип Ђуричић одигра 84 не баш блистава, али сасвим солидна минута. Он је ове сезоне постигао чак седам голова, и направио пет асистенција, што је одличан успех за играча средине терена. Херенвен наставља борбу за титулу, а у наредном колу гостује конкуренту у тој борби, ПСВ Ајндховену. Са два гола предности славила је и Рода. Жуто-црни су са 3:1 победили ВВВ Венло, а у њиховој одбрани је до надокнаде времена блистао Јагош Вуковић. Сјајни одбрамбени фудбалер је често прекидао нападе гостију, одузимао је лопте и пресецао пасове и уз Вормера и Малкија је подјенако заслужан за три бода Роде. Након овог кола, Рода се домогла осмог места, које јој омогућава борбу за Лигу Европе у плеј-офу. А изгубио је Де Графшап, и то на свом терену од АЗ-а(0:2). За домаће је од 71. минута играо Ненад Срећковић, који није имао довољно времена да покаже шта уме. Након дужег периода међу првих једанаест, Срећковић је испао из стартне поставе, а да ли ће се вратити видећемо у будућности. Његов тим се налази у врло тешко ситуацији, и како ствари стоје, бориће се за место у баражу.

Немања Матић

Овог викенда играло се и у Португалу. У најзападнијој европској земљи, наши бивши фудбалери су се слабо показали. Спортинг из Лисабона је демолирао Виторију Химараеш са чак 5:0, па се намеће логично да су сви фудбалери гостујуће екипе подбацили, укључујући наравно и Едгара да Силву, који је одиграо свих 90 минута. Иако је постигао чак десет голова ове сезоне, Едгар је био немоћан против Спортинга и није се уписао у стрелце. Виторија је овим поразом дефинитивно изгубила све шансе да се нађе у Лиги Европе, и за тако нешто мораће да чека наредну сезону. За разлику од Виторије, победу је славила Бенфика. Иако су црвено-бели били у лошој серији, избацивањем Зенита из Лиге Шампиона су осокољени гостовали Пасош Фереири. Бенфика је славила уз мало проблема са 1:2, и тако је остала у трци за Портом, који јој бежи један бод. На терену поменутог меча није било Немање Матића, који је утакмицу посматрао са клупе. Иако је репрезентативац омладинске селекције Србије играо у последње време, не очекује се да ће се његова минутажа повећати, јер се Хави Гарсија, кога је он мењао, вратио на терен и добро игра.

Огњен Короман

И у великој Русији је настављен шампионат, који траће од прошлог пролећа. Наиме, челници руског фудбалског савеза су одлучили да промене систем такмичења на јесен-пролеће, па ће тако сезоне 2011/12 трајати годину и по дана. Након две трећине шампионата клубови су подељени у плеј-оф и плеј-аут зону, тако да у свакој буде по осам њих. Једини клуб за који игра Звездаш, а да игра у плеј-офу је Зенит који је у 32. колу ремизирао са Кубаном из Краснодара, одигравши – 1:1. У тиму из „Северне Венеције“ је са трибина овај меч посматрао Александар Луковић, који дефинитивно није у првом плану код Лучана Спалетија. Тако је било и у претходним деловима сезоне, тако је и сада, и питање је да ли ће Луне и на лето носити дрес Зенита. У плеј-ауту има знатно више клубова са Звездашком крви. Један од њих, пермшки Амкар, савладао је Спартак из Наљчика са 1:2 у гостима. За тим Миодрага „Грофа“ Божовића је свих 90 минута уписао Никола Мијаиловић, док је Марко Блажић играо на последњих седам, ушавши уместо Георгија Пејева. Амкар је овом врло битном победом „побегао“ из зоне баража, и оставио добрих шест бодова разлике између њих и Крилје Совјетов и Волге из Нижњег Новгарода. А управо је Крилја Совјетов поражена у овом колу, и то од Ростова са 1:0 у Ростову на Дону. У тиму гостију ни на клупи није било Огњена Коромана, на кога тренер Андреј Кобељев одавно не рачуна. Можда је катастрофалан низ сињих добар повод шефу струке да промени стартних једанаест, јер је очигледном да у овој постави нешто не штима. А изненађење је виђено у дуелу између Краснодара и Терека, где су гости из Грозног победили са чак 1:3. На овој утакмици виђена су три бивша Звездина играча – Огњен Врањеш и Душан Анђелковић у тиму Краснодара и Благој Георгијев у тиму терека. Сви су пружили солидне партије, али су лошије одиграо двојац из Краснодара. И поред вођства гостију од 0:3, Краснодар је могао до узбудљивијег финиша меча да је искористио једанаестерац, али пошто то није учинио, остало је само 1:3. И поред пораза, тим Славољуба Муслина је светлосних годинама далеко од испадања, и пре почетка наставка сезоне је било јасно да ће Краснодар и на јесен бити део руске елите. С друге стране, и Терек је подоста одмакао од Крилје Совјетов, и он је малтене „већ виђен“ у сезони 2012/13 РПЛ-а.

Владимир Дишљенковић - поново на голу Металиста

И у Украјини се играло минулог викенда. Mилош Нинковић је још једанпут грејао клупу кијевског Динама, који је у претходном колу славио убедљиву победу од 0:3 на Кривбасом.  Кијевљани су тако остали на челу украјинског шампионата, са 58 бодова, три више од Шахтјора из Доњецка. Ипак, разлога за весеље нема Нинковић, који од почетка сезоне није у првом плану код тренера Јурија Семина, и вероватно ће на лето отићи из Динама. За разлику од њега, између статива Металиста из Храхива стајао је Владимир Дишљенковић, који је искористио лоше партије доскора првог голмана, Горјанова. Дишљенковић се на место првог голмана вратио управо у минулом колу, када је бранио против некадашњег клуба, Металурга из Доњецка. Утакмица је завршена са по једним голом на обе стране, те су бодови подељени. Металист је тако и дефинитивно изгубио све шансе за титулу и остаје му борба за друго место и евентуално Лигу Шампиона.

 

 

Дејан Миловановић

У Грчкој играју тројица биших играча Звезде, а двојица су играла овог викенда и то на једном мечу. У питању је сусрет између ОФИ-ја и Паниониоса. Словенац није пружио Бог зна какву партију, и ређе се нападало по левој страни, где је он играо. С друге стране, Дејан Миловановић је напокон уписао минуте, ушавши у игру у 70. минуту. Он није лоше игра, али за само двадесетак минута није успео да остави јак утисак. Ипак, ово је добра назнака за њега, јер је прошао велики период откако није проводио минуте на терену, и ово је можда прекретница и шанса за већу минутажу у будућности. Повређени Марко Пантелић је са трибина посматрао убедљиву победу његовог Олимпијакоса против солунског Ариса, резултатом 3:0. Трилоси су били доминанти, и заслужено су победили, а након тог тријумфа су одмакли од Панатинаикоса на чак четири бода, што је у грчком шампионату велика разлика.

Иван Тричковски на утакмици са Енозисом

На Кипру је АПОЕЛ након историјског проласка у осмину финала Лиге Шампиона надвисио и екипу Енозиса у домаћем шампионату. Победа је била минимална(1:0), али довољна за три бода, и наставак шампионске трке. На мечу је добру партију пружио Иван Тричковски, који је неизоставан део ове екипе. Македонац кога су многи оспоравали док је играо у Звезди чини окосницу напада АПОЕЛ-а, и да није било њега, могуће је да би АПОЕЛ испао већ у групној фази овогдишње Лиге Шампиона. Кипарски шампион након овог кола заузима трећу позицију у домаћем шампионату, и има два бода мање од водећег АЕЛ-а.

Преглед европског дела завршавамо у Турској, где је Бруно Мезенга играо на свега последњих пет минута утакмице Одруа и славног Бешикташа. Бразилац није имао времена да направи неки посебан учинак, али је то њему мање битно, јер је меч завршен без победника – 1:1.

Поменућемо и момке који су носили Звездин дрес, али играју ван „Старог континента“.

Александар Јевтић

Баркос је наставио да тресе мреже, и са два гола доста је допринео победи Палмеираса од чак 2:6 над локалним ривалом, Ботафогом. Након победе, зелено-бели су остали други, и само бод заостају за Коријантесом. У Кини такође играју наши љубимци. Александар Јевтић је наставио одличну голгетерску серију од прошле сезоне, постигавши jeдини гол за Ђијангсу, који играо нерешени – 1:1 са Шангајом. Јевтић је тако показао да је главни адут светло плавих, и  да ће их он предводити ка врху шампионата. За Пекинг је дебитовао Андрија Калуђеровић, који је у игру ушао у 90. минуту, али није успео да значајно допринесе саиграчима, који су претрпели пораз од Гвангжуа, резултатом 3:1. Ипак, тек се очекује да Андрија уђе у праву форму и навикне се на игру у најмногољуднијој земљи света. Поменућемо и Сегунда Кастиља и Славољуба Ђорђевића, који су играли за своје клубове. Кастиљо за мексичку Пачуку, док је Ђорђевић играо за азербејџански Буњодкор.

Повезане вести

10 comments

Goran мар 15, 2012 at 01:28

Auuu gde je završio Kastiljo…..

Reply
Ariljac мар 14, 2012 at 21:33

E ovo nerazumem nikako!Lukovic i Ninkovic neigraju skoro nikad a nece u Zvezdu gde bi bili carevi i igrali!…. vas pare!!

Reply
Goran мар 14, 2012 at 21:06

Ljudi, prestanite sa ovim glupostima. Kakvi zvezdaši po svetu. Pola ovih nije ni igralo u Zvezdi. A i ovi što jesu, koga briga. Pa, istog smo tog Milovanovića do juče pljuvali. Mi kad bi pročitali, recimo, da se grobarčad hvale sa učinkom Dejana Bodiroge, sprdali bi se sa njima, jer nikad nije igrao za njih. Bavite se sadašnjim timovima, rezultatima, statistikama, najavama. Kakvi crni Zvezdaši po svetu, rođendani i ostale gluposti. Nije ovo sajt nekog teen magazina.

Reply
Немања мар 14, 2012 at 22:15

Не гледате даље од носа, не видите поенту текста. Није овде тема ко је Звездаш а ко не, већ је тема да се види ко како игра у иностранству, а како је играо код нас, да ли је добио праву прилику, да ли је добио превише кредита. То је поента, а ако теби смета што пише Звездаши, јбг, немој онда ни да читаш…

Reply
Goran мар 14, 2012 at 23:41

Ne s… Dajem predlog da ovo bude prava navijačka strana, a ne za devojčice.

Reply
Dark мар 15, 2012 at 09:09

Mozda tebe ne zanima kakve igre pruzaju nasi bivsi igraci, ali ima ljudi koje to interesuje. Osim toga, ovde imamo sve na jednom mestu i ne moramo da listamo sve zive portale.
Tebe ako ne zanima ovaj tekst, samo ga preskocis i to je to. Svi srecni i zadovoljni.

Reply
Немања мар 15, 2012 at 13:51

Фино сам ти рекао, ако се теби не свиђа – не мораш да читаш. Има људи који читају, тако да ћемо и даље пратити момке који су остављали крв из зној на Звездином дресу, тј. нећемо прекидати то због појединаца.

Reply
Goran мар 15, 2012 at 01:30

Odlično odrađeno. Podržavam te!!!
Neki drugi Goran (u potpisu)

Reply
Vlada Tosic мар 14, 2012 at 19:30

Lep ovaj “Zdravko Kuzmanovic“ 😀
Zna li neko sta je sa Markom Milinkovicem iz Kosica… Bese mu isticao ugovor a bio je paklen i mlad igrac …

Reply

Leave a Comment