Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Конференција за медије пред „вечити дерби“

Завесу на овосезонско учешће у регионалном такмичењу кошаркаши Црвене звезда ДИВА спуштају у дуелу са Партизаном. Последње, 26. кола АБА лиге доноси 207 вечити дерби који је и овог пута проглашен као меч високог ризика. На састанку коме су у четвртак присуствовали представници Црвене звезде, Партизана и МУП-а одлучено је да карата у слободној продаји неће бити, па ће за овај меч важити само сезонске улазнице.

Утакмица се игра у дворани Пионир од 20 сати и 15 минута, а због ригорозније контроле на улазима, капије београдског храма кошарке биће отворене два сата раније.

Тренер црвено-белих Светислав Пешић истакао је да је његов тим имао веома напорно путовање у Израел приликом гостовања Макабију у четвртак, да је у екипи доста болесних играча и да због тога још не зна састав екипе:

– Због свих ових пробелма нисмо баш у некој завидној физичкој снази, али то не значи да ћемо се унапред предати као што смо то урадили против Макабија. Када се игра против Партизана то је увек утакмица високог ризика, јер уколико се не игра на високом нивоу ангажованости и концетрације у том случају меч може да оде у савим нежељеном правцу. Мислим да смо показали да је са Партизаном врло могуће играти равноправно, а да ли је могуће и побетити, то ћемо да видимо у недељу – почео је причу стратег црвено-белих.

О припреми екипе пред дуел са црно-белима Пешић је рекао:

И када смо фаворити и када то нисмо, ја никада не припремема екипу на победу или пораз, већ на тај начин да све што је планом утакмице предвиђено да се спроведе до краја у дело. Међутим, пошто нисмо сами на терену, јер ту је и протиовнички тим, играш онолико колико ти то противник дозволи. Међутим, ми знамо како треба да играмо против Партизана, играчи имају искуство. Надам се да смо извукли одређене поуке и користи из претходних мечева и у том смислу се припремамо. Утакмица се на сву срећу не игра у 17 већ од 20 и 15, што нам више одговара због напорног пута и болести које нас прате. Знам да нас у Партизану респектују, наш начин на који играмо и то је за нас важно, јер и ми поштујемо Партизан из много разлога. Очекујем лепу утакмицу и добру кошарку. Имамо малу предност јер играмо пред нашим навијачима, а њихова подршка ће нам сигурно бити значајна сада када нисмо тотално физички спремни, да нам дају ветар у леђа кад се појаве потешкоће којих има на свакој утакмици.

На питање шта очекује од Партизана у овој утакмици, Пешић је у свом стилу одговорио:

– Од Партизана не очекујем ништа специјално, јер тимови који имају свој систем не ваћаре испод стола и код њих нема игре по систему купус гледаш, месо вадиш. Таква игра не постоји у озбиљним тимовима па према томе, тога нема ни у Партизану. Имају озбиљног тренера, одличан систем, озбиљно се ради и тачно се зна шта ми можемо да очекујемо од Партизана. То су пре свега одбрана на високом нивоу и добар офанзивни скок. Њиховом новом плејмејкеру је требало мало времена да се интегрише, али то је нормално. Међутим, убацили су га брзо у систем. Он је добар играч, а добрим играчима не треба много времена да се прилагоде новој средини. Нема ништа ново што бих могао да кажем о игри Партизана, али то је баш квалитет, јер играју онако како желе. Наша ситуација је на известан начин мало другачији. Ми смо сад почели да стварамо систем, у сваком смислу. На доста добром смо путу, али тај пут је дугачак и трновит, а колико ћемо издржати то ћемо тек да видимо. Ми се Партизану нећемо супротстављати већ ћемо покушати да наш план игре спровдемео у дело. Нема ту великих трикова, не бавимо се трик одбраном и нападом, већ озбиљном игром, а за то је потребно време. А, само озбиљна игра доноси континуитет и спортске резултате.

Колико је дерби на губитку пошто неће бити навијача оба клуба као што је то био случај у Нишу – било је последње питање новинара на конференцији за медије која је уприличена на Малом Калемегдану:

– Јасно је да дерби не може да се назива вечити, јер је он то постао на тај начин што су навијачи оба тима долазили на утакмице. Ово сада може да се каже да је само дерби у неким новим условима, јер су само навијачи домаће екипе присутни. Ја као човек из кошарке мало сам жалостан што је то тако. Али, хајде да мислимо позитивно, можда ће се то у будућности променити, јер у таквим утакмицама учесници и навијачи. Ми са запада већ по обичају не узимамо оно што је добро, већ само оно што је негативно, па смо од Грка и узели тај принцип. У Нишу је организациња Купа Радивоја Кораћа показала да то може да се организује. Мени се не свиђа што се дуели Звезде и Партизана унапред прогалашавају као мечеви са високим ризиком, али вероватно то тако треба. Међутим, све то треба да се решава пре свега између клубова. Они треба да седну заједно и пронађе најбоље могуће решење па кад се играју утакмице између Звезде и Партизана да се оне не проглашавају утакмицама високог ризика, већ утакмице високог интересовања. Ја мислим да то у Србије иде на боље, у добром правцу. Ипак, треба сви у томе да помогнемо и ми учесници, играчи и тренери и наравно медији, да једноставно стварамо такву атмосферу да до тога спонтано и дође. Милим да је кошарка у Србији то заслужила – закључио је Пешић.

Повезане вести

1 comment

Vlada Tosic мар 17, 2012 at 17:44

Samo se plasim da u eventualnom finalu nase lige ne bude isti scenario, tj samo jedni navijaci u dvorani…. To je totalna glupost !

Reply

Leave a Comment