Moja Crvena Zvezda
Домаћи шампионатДруги пишуФудбал

Adi: „Jači smo nego jesenas“

Li Adi

Glavobolje sa poslednjom linijom koje je Crvena zvezda imala tokom jeseni zbog niza zdravstvenih problema sigurno bi bile još veće da poslednjom linijom tima nije komandovao reprezentativac Gane Li Adi. Mladi fudbaler se ekspresno uklopio u novu sredinu i praktično „na prvu loptu“ postao neizostavni šraf u Zvezdinoj defanzivi.

Par dana pre nastavka prvenstvene trke Adi je sabrao utiske iz dva boravka na crnogorskom primorju i rada u Antaliji. U  razgovoru sa Novostima odgovorao je na pitanje  vezana za očekivanja u drugom delu sezone.

– Biće Zvezda 100 odsto jača nego jesenas – ne ostavlja dilemu reprezentativac Gane. – Mnogo toga se promenilo u odnosu na prvi deo sezone, igramo mnogo bolje, imamo novog trenera, legendu kluba koji zna da motiviše igrače. Ostalo je samo da popravimo efikasnost, mada iako do sada na tom planu nije sve funkcionisalo kako želimo verujem da će sve da bude u redu.

Tokom pripremnog perioda, tačnije na početku drugog dela rada u Turskoj Li Adi je napravio nekoliko grešaka koje je Robert Prosinečki pripisao njegovoj mladosti i želji da se i igra na terenu.

– Prosinečki je legenda kluba i pravi trener džentlmen. Mnogo ga respektujem i kada on kaže tako nešto onda ne bi trebalo da raspravljamo. Sigurno da on situaciju može bolje da vidi sa klupe nego ja na terenu. Ono što mogu da obećam je da ću se uvek truditi da svoje obaveze odradim maksimalno profesionalno.

U paru igrao sa svima

Po povratku iz Antalije Li Adi je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da nije mogao da pomogne reprezentativnim drugovima protiv Togoa. Takođe, zasmetale su mu slabe partije ekipe, pa je poželeo da ode iz kluba. Ubrzo je cela priča primirena, pa je mladi štoper najavio eventualni odlazak sa Marakane tek u junu. Kakva je sada situacija?

– Sve je u najboljem redu. Razgovarao sam sa šefom i ljudima iz kluba. Mnogo se prašine podiglo bez potrebe. Profesionalac sam, tu sam da pomognem da ekipa stigne do trofeja, što je uvek cilj Crvene zvezde. Ima vremena do juna i za priče šta dalje, najpre da osvojimo titulu.

Od dolaska na Marakanu Li Adi je promenio nekoliko igrača u poslednjoj liniji Crvene zvezde – Đorđevića, Tošića, Mikića, a sada ga očekuje uigravanje sa mladim Urošom Ćosićem.

– Ne znam koga bih posebno izdvojio, svako od njih je za mene najbolji, jer se dobro razumemo i na terenu i van njega. Žao mi je što je otišao Đorđević, reč je o odličnom igraču. Ok, pogrešio je, ali to je fudbal, dešava se. Verujem da će Ćosić da bude pravi, sa još malo iskustva mogao bi da bude najbolji fudbaler Srbije.

Hladnoća nije problem

Da bi Zvezda posle tri sušne godine stigla do šampionskih počasti potrebno je da večiti rival kiksne. Adi smatra da pet bodova prednosti ne bi trebalo da opterećuju nikog u Zvezdi, mada paralela koju je povukao baš i nije najsrećnija u našim fudbalskim prilikama.

– Videli ste kako je Čelsi započeo prvenstvo i gde se sada nalazi. Mogao bi i Partizan tako da prođe, na nama je da verujemo i idemo od utakmice do utakmice i pobeđujemo. Ovaj tim to može, moramo da pojačamo pritisak, budemo prvaci i kasnije stignemo do Lige šampiona – u maksimalno optimističkom tonu završio je Adi.

Polarni uslovi u Beogradu ne prijaju nikome u taboru crveno-belih, ali Li Adi ne želi da jadikuje zbog okolnosti koje nikako ne pogoduju fudbalu.
– Bog je tako odlučio i na nama je da se priviknemo. Ovako nešto nikada nisam video u Gani, nije lako za privikavanje, ali profesionalac sam, znam da moram. Kada se mentalno i fizički pripremiš za misiju koja te čeka, onda ti vreme ne predstavlja problem – podvukao je Adi.

Li Adi kaže da je redovno u kontaktu sa zemljacima koji trenutno zarađuju za život u komšiluku – Tejgom i Adijom.
– Baš sam pre neki dan gledao utakmicu Partizana na televiziji i video da je Adija postigao gol. Drago mi je i zbog njega i zbog Tejga što su se brzo uklopili. Želim im svaku sreću u Partizanu.
U mesec dana naćićete se tri puta na suprotnim stranama?
-U takvim situacijama nema bilo kakve priče o prijateljstvu. Tada se nećemo poznavati, svi radimo isti posao na terenu, ali za različite klubove. Zanima me samo pobeda, a ako tako bude manje je bitno da li će oni postići počasni gol ili ne.

M. Blažić, „Večernje Novosti“

Повезане вести

4 comments

Comments are closed.